Milyen ingatlanokat kaphatunk 30 millió forintig Budapesten - és mi változott egy év alatt?

Az elmúlt egy év során nem igazán ingatlanár-emelkedésről szóltak a hírek és a szakemberek beszámolói, ezért érdemes lehet megvizsgálni, hogy a tavalyival azonos “minimum összegért” idén mit lehet kapni a budapesti ingatlanpiacon, és összevetni a tavalyi helyzettel.

Milyen ingatlanokat kaphatunk 30 millió forintig Budapesten - és mi változott egy év alatt?

Amennyiben a külső pesti kerületeket vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, hogy a panellakásoknál elsősorban a 18-27 négyzetméteres garzonlakások kerülnek most be a 30 millió forint alatti kategóriába - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy komolyabb áresés nem történt az elmúlt egy év során, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a hirdetési árakban ma már általánosan benne van egy 10-15 százalékos alku lehetősége.

Alkuval pedig már a másfél szobás panelek is közelítenek a 30 milliós határhoz, sőt néha a nagyobb, 50-60 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakások is becsúsznak olykor a 30 millió forint alatti kategóriába. Igaz, ilyen árral legfeljebb csak a nagy lakótelepeken lévő,  erősen elhanyagolt lakásoknál lehet találkozni, és ott is ritkán. A helyzet egyébként tavaly is hasonló volt a paneleknél: a Havanna vagy Lakatos lakótelepek esetében ugyanezen árakról és paraméterekről számolt be az ingatlanközvetítő. Tehát, ha nem is csökkentek látványosan az árak, emelkedés sem következett már be.

A paneleken kívül a többlakásos, udvari ingatlanok kerülhetnek még be ebbe az árkategóriába a kerületben. Az árak 15 millió forinttól indulnak, és minél több lakás található egy udvarban, annál olcsóbb az adott ingatlan - tette hozzá Rácz Gyula László. Megemlítette a 30-45 négyzetméteres, egy vagy kétszobás, korszerűsítést igénylő házrészeket is, melyek szintén ebbe az árkategóriába tartoznak, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ár csökkenésével a minőség is romlik.

Ha Budapesten kívül nézünk körül, akkor a délkeleti agglomerációban akár már 2-3-4 szobás családi házakat is találhatunk ilyen összegért, azonban itt is együtt jár az ár a minőséggel. Vagyis egy 30 milliós családi ház a pesti agglomerációban jelentős korszerűsítést igényel műszakilag és esztétikailag is - tette hozzá. Tavaly ilyenkor viszont nem igazán lehetett 30 millió alatti összegért családi házat vásárolni a pesti agglomerációban, legalábbis Rácz Gyula László akkor úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb csak egy házrészt tudnánk venni ennyiért, itt tehát mintha csökkenés következett volna be.

A pesti belső kerületekben alapvetően a garzonok közül válogathatunk 30 millió forintig. Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a VI. kerületben 19-24 millió forint közötti összegekért apró lakások, illetve szuterének kaphatóak átlagos, közepes állapotban. 24-30 millióért kisebb, egyszobás lakásokat már találhatunk, melyek általában galériázottak.

A VII. kerületben az előbbinél majdnem kétszer akkora választékkal találkozunk ebben az árkategóriában, de itt is egyszobás, galériázott lakásokból áll a kínálat, igaz 30 millióért már találhatunk szépen felújított ingatlanokat is, de természetesen lokációtól is függ az ár.

A VIII. kerületben még az előbbinél is kétszer szélesebb a kínálat: 10-20 millió forint közötti áron vehetünk már felújított egyszobásokat, igaz ezek elhelyezkedése “nem a legjobb”. 20-30 millió forint között nagyobb, kétszobás lakásokat is kaphatunk, illetve kedveltebb részeken 30-40 négyzetméteres lakásokat. A helyzet egyébként nem sokat változott az egy évvel korábbihoz, ugyanis akkor arról számolt be Garaba Gergely, hogy a kevésbé felkapott VIII. kerületi lokációkban akár már felújított 50 négyzetméteres lakásokra is rábukkanhatunk 30 millióért.

Végül, a IX. kerületben a VI. kerületihez hasonlóan szűkös kínálattal találkozhatunk, és azzal, hogy 20 millió forint alatt szinte csak milliós négyzetméteráron kaphatók apró egyszobások, illetve szuterénlakások. 20-30 millió közé becsúsznak a közepes állapotú, nagyobb egyszobások, 30 millió forint felé közelítve már jobb lokációkban. A IX. kerület kapcsán úgy tűnik, mintha tavaly még jobb áron tudtunk volna vásárolni, ugyanis a szakértő akkor még arról beszélt, hogy  a kerületben 55 négyzetméteres, egy plusz két félszobás panellakásokat vehetünk 30 millióért, sőt 40-45 négyzetméteres, szépen felújított téglalakásokat is.
 
Ha a budai oldalon nézünk körül és a hirdetési árakat tekintjük, akkor nemigen lehet most 30 millió forint alatt “normális” ingatlannal találkozni a bel-budai vagy észak-budai kerületekben. Legfeljebb néhány szuterénlakás, vagyis vizesedő, sötét alagsori lakás kerül be ebbe a kategóriába, illetve más olyan ingatlanok, melyekkel valamilyen egyéb, komolyabb probléma merül fel - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan I., II., III. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A hirdetési árakat böngészve egymillió forint alatti négyzetméterárak gyakorlatilag nem léteznek ezekben a kerületekben, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nagy változások következtek be az ingatlanpiacon. Ezekről a változásokról azonban nem voltak hajlandóak tudomást venni az ingatlantulajdonosok, így jellemzően kitartják az árakat.

Viszont, ha valós, eladási árakról van szó, akkor már változik a kép, ugyanis a szakértő megfigyelései szerint az említett, egymillió forint feletti hirdetési árakon nem nagyon vásárolnak a vevők, legfeljebb abban az esetben, ha valóban jó helyen lévő, jó adottságokkal rendelkező ingatlanról van szó.

Minden más esetben olyan alkura kerül sor, melynek eredményeként az egymilliós négyzetméterárból - ha nem is könnyen, de - lehet akár 800 ezer forintos négyzetméterár is, így egyes kisebb lakások már bekerülnek a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok körébe - magyarázta Nagy Andrea, aki szerint a legnagyobb probléma, hogy az eladók nem hajlandók engedni az árakból.

Ez is az oka annak, hogy egy évvel ezelőtt gyakorlatilag ugyanilyen helyzetet festett le, vagyis, hogy 30 millió forint alatt a lakáscélra jól használható, nagyobb problémáktól mentes, költözhető ingatlanok kínálata elenyésző, és ezek is mind 23-24 négyzetméteres, kicsi garzonok, azaz egymillió forintos négyzetméterárakon kínálják őket. Ugyanebbe az árkategóriába tartoztak az egyszobás panelek is, vagy a legolcsóbb, teljesen felújítandó kétszobás panelek a III. kerületben, azonban a kínálat rendkívül szűkös volt.

Ez alapján tehát azt lehet látni, hogy a bel-budai és észak-budai kerületekben gyakorlatilag nem történt változás a hirdetési árakban, illetve az is egyértelmű, hogy rendkívül szerény továbbra is a kereslet, így a tulajdonosok által elképzelt árakon a legritkább esetben van csak vevő az ingatlanokra.

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás:

Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.
2024. 02. 21. 07:00
Megosztás: