Milyen telünk lesz idén? Megfagyunk, vagy felmelegedünk? A klímakutató megmondja

Az energiakrízis árnyékában egyre többünket foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen lesz a most következő tél időjárása. A legtöbb európai ország, az energiapiac és a lakosság is próbál választ kapni az idei tél időjárásáról, miközben az Európai Bizottság terveket készít az energiabeszerzés és felhasználás racionalizálására és az áramkimaradások elkerülésére. Európában az országok többsége továbbra is tölti a földgáztárolókat abban a reményben, hogy a háztartások és a piaci szereplők igényeit ki tudják elégíteni a tél folyamán. De vannak olyan országok is (pl. Németország), melyek abban reménykednek, hogy a tél enyhe lesz, és a téli fűtési szezont átvészelhetik politikailag és gazdaságilag is.

Milyen telünk lesz idén? Megfagyunk, vagy felmelegedünk? A klímakutató megmondja

Háttér

A 2022-es nyár rendkívül forró és száraz volt az északi félteke szinte egészén, de különösen Európában. Ennek a klímaváltozás, a jet stream lassulása és behullámzása, a La Niña csendes-óceáni légköri jelenség és regionális, helyi hatások voltak az okai.

Ezek együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy rendkívül erős blokkoló anticiklonok alakítsák időjárásunkat és fokozódó, intenzív hőhullámok tomboljanak, illetve történelmi aszály pusztítson a kontinensen. Azonban télen az időjárásra ezek a blokkoló magasnyomású képződmények sok esetben teljesen másként hatnak, mint nyáron.

Míg május és október között inkább száraz, forró, eseménytelen időjárást okoznak, addig télen a magaslégköri áramlás változása miatt pont ezekhez az eseményekhez nem ritkán úgynevezett „hidegbetörések” is kapcsolódnak.

Az elmúlt bő egy évtizedben (2009-2020) megfigyelték Európában, hogy a zonális nyugat-keleti áramlás télen felerősödött, mely eredményeképpen a kontinensen télen egyre több csapadék hullik, egyúttal az Atlanti-óceán fűtő hatása miatt enyhe levegő tölti ki a téli évszak nagyrészét. Az észak-déli irányú meridionális áramlás szignifikánsan csökkent a három téli hónapban, különösen Európa középső és keleti régióiban.

Az 1961–1990-es átlagokhoz képest minden téli hónap melegebb Európában és Magyarországon az 1991–2020-as időszakban. Európában a téli átlaghőmérséklet 1991 és 2020 között közel 0,7 oC-kal volt magasabb, mint korábban, Magyarországon a tél középhőmérséklete 0,78 oC-kal emelkedett.

Ha csak a klímatrendeket elemezzük, akkor az átlagnál melegebb télre és jóval csapadékosabb időjárásra kellene felkészülni, kevés hóval, sok esővel és belvízzel. De az éghajlat gyakorlatilag az időjárási elemek hosszútávú statisztikai átlaga, ezért ebből, egyértelmű választ nem kaphatunk.

A klímaváltozás nem azt jelenti, hogy minden évben ugyanolyan ütemmel és irányban változnak a különböző meteorológiai paraméterek, hanem azt, hogy legalább 30 éves átlagban matematikailag szignifikáns változás figyelhető meg az éghajlati rendszer egészében.

1.ábra A CFS előrejelző/klíma-modell kifutása a 2022/23-as télre az elmúlt 30 nap kiindulása és
 a klímatrendek alapján. Az ábra a 850 hPa magasság (1500 méter) hőmérséklet anomáliáját mutatja. Forrás: NCEP-NOAA

De mit mutatnak az előrejelző-modellek jelenleg?

A globális meteorológiai modellek új, hosszútávú időjárás-előrejelzése szerint a szokásosnál nagyobb az esélye annak, hogy Európában az átlagnál hidegebb idő lehet karácsony előtt, november közepétől az újesztendőig.

Jelenleg a CFS (Climate Forecast System), a GFS (Global Forecast System) és az ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) modell is (a cikk írásakor) hasonlót mutat erre az időszakra: az átlagnál alacsonyabb hőmérsékletet decemberben és az elmúlt 30 évhez képest kevesebb csapadékot Európa nagyrészén. Közép-Európában és az Alpokban azonban nagyobb az esélye a csapadékos időjárásnak, melynek nagyrésze a 800-1000 méter feletti területeken hó formájában hullana.

De nem lehet kizárni az ECMWF és a GFS forgatókönyvei szerint a síkvidéki havasabb periódust sem (20% alatt). Ennek oka, hogy a Földközi-tengeren erőteljes ciklonaktivitás várható többszöri hideg elárasztással a közép-európai térségben, különösen Németország, Ausztria, Csehország és a Kárpát-medence nyugati tájain.

Mindhárom modellen tartósan magas légnyomás látható gyenge, rövid ideig fennálló zonális megszakításokkal novemberben és decemberben, mely keleti szelekhez és hidegebb hőmérsékletekhez vezethet Európa északi, keleti régiója felett.

A mostani időjárási viszonyok azt mutatják, hogy egy ilyen esemény bekövetkezésének valószínűsége valamivel nagyobb a szokásosnál a tél első felében.

Ha a Csendes-óceán térségében az átlagosnál hűvösebb tengerfelszín-hőmérsékletet eredményező La Niña jelenlegi időjárási mintája az újévig is kitart – ami még biztosan nem jósolható meg, de nagy esély van arra, hogy továbbra is fennmaradjon –, az általában a tél enyhébb második felét jelentené Európában, míg hidegebb telet Észak-Amerikában.

2.ábra A La Nina várható erőssége a következő hónapokban az ECMWF modell alapján.
Forrás: ECMWF

A szibériai hótakaró gyarapodása is fontos szerepet játszik Európa és hazánk téli időjárásának alakításában. Minél nagyobb területet borít be vastag hótakaró, annál több hideg, fagyos levegő tud felhalmozódni (hidegbázis), amely a szibériai anticiklon (szibériai maximum) kiterjedését és erősségét is meghatározza a téli időszakban. Innen - megfelelő áramlási viszonyok esetén - nagy mennyiségű hideg levegő érkezhet a téli hónapokban Európa fölé.

Bár a klímaváltozás következtében (közepesen erős korreláció mutatható ki) a szibériai maximum ma már inkább késő télen és kora tavasszal alakítja időjárásunkat, nem zárható ki az sem a jelenleg megfigyelhető jelentős szibériai hó- és jégfelhalmozódás miatt, hogy már decemberben hatással lesz időjárásunkra. Ennek esélye a modellek alapján 30-40 százalék.

3.ábra A szibériai hóborítottság 2021. október elején (bal) és 2022. október elején (jobb). Forrás: US NIC

A januári és februári időjárást meghatározó másik kulcsfontosságú tényező a sarki örvény, az Északi-sarkvidéket körülvevő nagy sebességű „szélgyűrű”, melynek intenzitása és erőssége nem állapítható még meg, ami lehetetlenné teszi az erre az időszakra vonatkozó határozott előrejelzéseket. Azonban tudni kell, hogy a Nap látszólagos délebbre történő vándorlásával az északi alacsonyabb szélességek egyre kevesebb energiához jutnak, amely a hőmérséklet csökkenéséhez vezet.

A délebbre eső területeken azonban meleg marad a légkör és a tengervíz, mivel a Naptól továbbra is elegendő fényt és energiát kapnak. Ezáltal egyre nagyobb hőmérséklet- és nyomáskülönbség alakul ki a sarki és a szubtrópusi régiók között, melynek eredményeként az északi féltekén nagy kiterjedésű, alacsony nyomású keringés kezd kialakulni, amely a felszíntől egészen a sztratoszféráig terjed.

Ezt nevezzük poláris örvénynek, vagy poláris szélgyűrűnek. A poláris örvény hőmérséklete a sztratoszféra középső részén, nagyjából 25-30 km magasságban akár -90 oC-ra is csökkenhet. A poláris örvény viselkedése az egyik kulcstényező Európa téli időjárásának alakulásában. Ha a poláris örvény erős, akkor lényegében bezárja a hidegebb levegőt a sarki területekre, ami enyhébb telet eredményez Európa nagy részén.

Ilyenkor felerősödnek a nyugatias-keleties irányú (zonális) áramlások, amelyek az óceán felől enyhe légtömegeket szállítanak a kontinens belsejébe. Ugyanakkor, ha az örvényben zavar keletkezik és gyengülni kezd, akkor dominánssá válhatnak az észak-déli irányú (meridionális) áramlások, melyek segítségével könnyebben leszakadhat a sarkvidéki eredetű légtömeg Európára vagy Észak-Amerikára.

Nagyon nehéz megmondani hónapokkal előre a tél várható időjárását. Amit jelenleg látunk az előrejelző-modelleken az az, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb esély van egy hidegebb télkezdetre, de a La Niña jelenség és a klímaváltozás miatt a tél második fele már enyhébb lehet.

A szokásosnál vastagabb a szibériai hótakaró, de vékonyabb a Jeges-tenger jege és Grönland is melegebb, mint a sokéves átlag, ami tovább nehezíti az előrejelzések kimenetelét.

Ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben, az európai kormányoknak már most fel kell arra készülniük, hogy a tél első fele hidegebb és fagyosabb lehet, mint az 1991-2020 közötti klímaidőszakban, ezért biztosítaniuk kell a lakosságnak és az iparnak a megfelelő mennyiségű energiát, ha nem szeretnék azt, hogy szociális és gazdasági válság lépjen fel a közeljövőben.

Megjegyzés:

Az időjárás előrejelzése az idő előrehaladtával egyre nehezebb, több hónapra előre csak az aktuális makroszinoptikus (nagy-skálájú) és cirkulációs folyamatokból következtethetünk és szezonális éghajlati anomáliáit becsülhetünk. Nincs az a szuperszámítógép, amellyel biztos időjárás-előrejelzést lehetne készíteni. Minél több adatot táplálnak a szimulációkat lefuttató szuperszámítógépekbe a Földet körülölelő háromdimenziós légkörről, annál pontosabb a differenciálegyenletek megoldása. Azonban ahhoz, hogy hosszútávon hónapokra előre is képesek legyünk megmondani közelítőleg a várható időjárást, a mostani mérőhálózati rendszer kapacitását megkellene többszörözni, ami rendkívül nagymennyiségű pénzt és humánerőforrást igényel, nem mellesleg energiaigényes is.

forrás: Klímapolitikai Intézet, Dr. Kovács Erik, Basa Márton

A magyar GDP adat margójára - szakértői kommentár a magyar gazdaságról

A második becsléssel a KSH megerősítette az első becslés eredményeit, azaz a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 4,0 százalékkal bővült, míg negyedéves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött, amely adat az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebb. Az adat európai uniós összehasonlítása ellentmondásos képet mutat: míg az éves alapú bővülés kiemelkedően kedvező, a negyedéves változással a rangsor hátsó részében vagyunk.
2022. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.

Uniós támogatással, 159,224 millió forintos összköltségű projekt keretében a daganatos és az autoimmun betegségek korai felismerését segítő új immunkémiai technológiát dolgoz ki a Szegeden és Kübekházán működő Anthelos Kft. - tájékoztatta a biotechnológiai cég az MTI-t.
2022. 12. 02. 07:30
Megosztás:

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.
2022. 12. 02. 07:00
Megosztás:

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.
2022. 12. 02. 06:30
Megosztás:

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás: