Milyen telünk lesz idén? Megfagyunk, vagy felmelegedünk? A klímakutató megmondja

Az energiakrízis árnyékában egyre többünket foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen lesz a most következő tél időjárása. A legtöbb európai ország, az energiapiac és a lakosság is próbál választ kapni az idei tél időjárásáról, miközben az Európai Bizottság terveket készít az energiabeszerzés és felhasználás racionalizálására és az áramkimaradások elkerülésére. Európában az országok többsége továbbra is tölti a földgáztárolókat abban a reményben, hogy a háztartások és a piaci szereplők igényeit ki tudják elégíteni a tél folyamán. De vannak olyan országok is (pl. Németország), melyek abban reménykednek, hogy a tél enyhe lesz, és a téli fűtési szezont átvészelhetik politikailag és gazdaságilag is.

Milyen telünk lesz idén? Megfagyunk, vagy felmelegedünk? A klímakutató megmondja

Háttér

A 2022-es nyár rendkívül forró és száraz volt az északi félteke szinte egészén, de különösen Európában. Ennek a klímaváltozás, a jet stream lassulása és behullámzása, a La Niña csendes-óceáni légköri jelenség és regionális, helyi hatások voltak az okai.

Ezek együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy rendkívül erős blokkoló anticiklonok alakítsák időjárásunkat és fokozódó, intenzív hőhullámok tomboljanak, illetve történelmi aszály pusztítson a kontinensen. Azonban télen az időjárásra ezek a blokkoló magasnyomású képződmények sok esetben teljesen másként hatnak, mint nyáron.

Míg május és október között inkább száraz, forró, eseménytelen időjárást okoznak, addig télen a magaslégköri áramlás változása miatt pont ezekhez az eseményekhez nem ritkán úgynevezett „hidegbetörések” is kapcsolódnak.

Az elmúlt bő egy évtizedben (2009-2020) megfigyelték Európában, hogy a zonális nyugat-keleti áramlás télen felerősödött, mely eredményeképpen a kontinensen télen egyre több csapadék hullik, egyúttal az Atlanti-óceán fűtő hatása miatt enyhe levegő tölti ki a téli évszak nagyrészét. Az észak-déli irányú meridionális áramlás szignifikánsan csökkent a három téli hónapban, különösen Európa középső és keleti régióiban.

Az 1961–1990-es átlagokhoz képest minden téli hónap melegebb Európában és Magyarországon az 1991–2020-as időszakban. Európában a téli átlaghőmérséklet 1991 és 2020 között közel 0,7 oC-kal volt magasabb, mint korábban, Magyarországon a tél középhőmérséklete 0,78 oC-kal emelkedett.

Ha csak a klímatrendeket elemezzük, akkor az átlagnál melegebb télre és jóval csapadékosabb időjárásra kellene felkészülni, kevés hóval, sok esővel és belvízzel. De az éghajlat gyakorlatilag az időjárási elemek hosszútávú statisztikai átlaga, ezért ebből, egyértelmű választ nem kaphatunk.

A klímaváltozás nem azt jelenti, hogy minden évben ugyanolyan ütemmel és irányban változnak a különböző meteorológiai paraméterek, hanem azt, hogy legalább 30 éves átlagban matematikailag szignifikáns változás figyelhető meg az éghajlati rendszer egészében.

1.ábra A CFS előrejelző/klíma-modell kifutása a 2022/23-as télre az elmúlt 30 nap kiindulása és
 a klímatrendek alapján. Az ábra a 850 hPa magasság (1500 méter) hőmérséklet anomáliáját mutatja. Forrás: NCEP-NOAA

De mit mutatnak az előrejelző-modellek jelenleg?

A globális meteorológiai modellek új, hosszútávú időjárás-előrejelzése szerint a szokásosnál nagyobb az esélye annak, hogy Európában az átlagnál hidegebb idő lehet karácsony előtt, november közepétől az újesztendőig.

Jelenleg a CFS (Climate Forecast System), a GFS (Global Forecast System) és az ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) modell is (a cikk írásakor) hasonlót mutat erre az időszakra: az átlagnál alacsonyabb hőmérsékletet decemberben és az elmúlt 30 évhez képest kevesebb csapadékot Európa nagyrészén. Közép-Európában és az Alpokban azonban nagyobb az esélye a csapadékos időjárásnak, melynek nagyrésze a 800-1000 méter feletti területeken hó formájában hullana.

De nem lehet kizárni az ECMWF és a GFS forgatókönyvei szerint a síkvidéki havasabb periódust sem (20% alatt). Ennek oka, hogy a Földközi-tengeren erőteljes ciklonaktivitás várható többszöri hideg elárasztással a közép-európai térségben, különösen Németország, Ausztria, Csehország és a Kárpát-medence nyugati tájain.

Mindhárom modellen tartósan magas légnyomás látható gyenge, rövid ideig fennálló zonális megszakításokkal novemberben és decemberben, mely keleti szelekhez és hidegebb hőmérsékletekhez vezethet Európa északi, keleti régiója felett.

A mostani időjárási viszonyok azt mutatják, hogy egy ilyen esemény bekövetkezésének valószínűsége valamivel nagyobb a szokásosnál a tél első felében.

Ha a Csendes-óceán térségében az átlagosnál hűvösebb tengerfelszín-hőmérsékletet eredményező La Niña jelenlegi időjárási mintája az újévig is kitart – ami még biztosan nem jósolható meg, de nagy esély van arra, hogy továbbra is fennmaradjon –, az általában a tél enyhébb második felét jelentené Európában, míg hidegebb telet Észak-Amerikában.

2.ábra A La Nina várható erőssége a következő hónapokban az ECMWF modell alapján.
Forrás: ECMWF

A szibériai hótakaró gyarapodása is fontos szerepet játszik Európa és hazánk téli időjárásának alakításában. Minél nagyobb területet borít be vastag hótakaró, annál több hideg, fagyos levegő tud felhalmozódni (hidegbázis), amely a szibériai anticiklon (szibériai maximum) kiterjedését és erősségét is meghatározza a téli időszakban. Innen - megfelelő áramlási viszonyok esetén - nagy mennyiségű hideg levegő érkezhet a téli hónapokban Európa fölé.

Bár a klímaváltozás következtében (közepesen erős korreláció mutatható ki) a szibériai maximum ma már inkább késő télen és kora tavasszal alakítja időjárásunkat, nem zárható ki az sem a jelenleg megfigyelhető jelentős szibériai hó- és jégfelhalmozódás miatt, hogy már decemberben hatással lesz időjárásunkra. Ennek esélye a modellek alapján 30-40 százalék.

3.ábra A szibériai hóborítottság 2021. október elején (bal) és 2022. október elején (jobb). Forrás: US NIC

A januári és februári időjárást meghatározó másik kulcsfontosságú tényező a sarki örvény, az Északi-sarkvidéket körülvevő nagy sebességű „szélgyűrű”, melynek intenzitása és erőssége nem állapítható még meg, ami lehetetlenné teszi az erre az időszakra vonatkozó határozott előrejelzéseket. Azonban tudni kell, hogy a Nap látszólagos délebbre történő vándorlásával az északi alacsonyabb szélességek egyre kevesebb energiához jutnak, amely a hőmérséklet csökkenéséhez vezet.

A délebbre eső területeken azonban meleg marad a légkör és a tengervíz, mivel a Naptól továbbra is elegendő fényt és energiát kapnak. Ezáltal egyre nagyobb hőmérséklet- és nyomáskülönbség alakul ki a sarki és a szubtrópusi régiók között, melynek eredményeként az északi féltekén nagy kiterjedésű, alacsony nyomású keringés kezd kialakulni, amely a felszíntől egészen a sztratoszféráig terjed.

Ezt nevezzük poláris örvénynek, vagy poláris szélgyűrűnek. A poláris örvény hőmérséklete a sztratoszféra középső részén, nagyjából 25-30 km magasságban akár -90 oC-ra is csökkenhet. A poláris örvény viselkedése az egyik kulcstényező Európa téli időjárásának alakulásában. Ha a poláris örvény erős, akkor lényegében bezárja a hidegebb levegőt a sarki területekre, ami enyhébb telet eredményez Európa nagy részén.

Ilyenkor felerősödnek a nyugatias-keleties irányú (zonális) áramlások, amelyek az óceán felől enyhe légtömegeket szállítanak a kontinens belsejébe. Ugyanakkor, ha az örvényben zavar keletkezik és gyengülni kezd, akkor dominánssá válhatnak az észak-déli irányú (meridionális) áramlások, melyek segítségével könnyebben leszakadhat a sarkvidéki eredetű légtömeg Európára vagy Észak-Amerikára.

Nagyon nehéz megmondani hónapokkal előre a tél várható időjárását. Amit jelenleg látunk az előrejelző-modelleken az az, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb esély van egy hidegebb télkezdetre, de a La Niña jelenség és a klímaváltozás miatt a tél második fele már enyhébb lehet.

A szokásosnál vastagabb a szibériai hótakaró, de vékonyabb a Jeges-tenger jege és Grönland is melegebb, mint a sokéves átlag, ami tovább nehezíti az előrejelzések kimenetelét.

Ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben, az európai kormányoknak már most fel kell arra készülniük, hogy a tél első fele hidegebb és fagyosabb lehet, mint az 1991-2020 közötti klímaidőszakban, ezért biztosítaniuk kell a lakosságnak és az iparnak a megfelelő mennyiségű energiát, ha nem szeretnék azt, hogy szociális és gazdasági válság lépjen fel a közeljövőben.

Megjegyzés:

Az időjárás előrejelzése az idő előrehaladtával egyre nehezebb, több hónapra előre csak az aktuális makroszinoptikus (nagy-skálájú) és cirkulációs folyamatokból következtethetünk és szezonális éghajlati anomáliáit becsülhetünk. Nincs az a szuperszámítógép, amellyel biztos időjárás-előrejelzést lehetne készíteni. Minél több adatot táplálnak a szimulációkat lefuttató szuperszámítógépekbe a Földet körülölelő háromdimenziós légkörről, annál pontosabb a differenciálegyenletek megoldása. Azonban ahhoz, hogy hosszútávon hónapokra előre is képesek legyünk megmondani közelítőleg a várható időjárást, a mostani mérőhálózati rendszer kapacitását megkellene többszörözni, ami rendkívül nagymennyiségű pénzt és humánerőforrást igényel, nem mellesleg energiaigényes is.

forrás: Klímapolitikai Intézet, Dr. Kovács Erik, Basa Márton

Megállapodtak a bérekről az Audinál

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot - tudatta az Audi Hungaria az MTI-vel.
2024. 04. 16. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás:

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás:

Vigyázat, csalók élnek vissza a kibervédelmi intézet nevével!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók - közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 03:30
Megosztás:

Enyhült a német ipar anyaghiánya

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
2024. 04. 16. 03:00
Megosztás:

A K&H idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket

Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10. alkalommal hirdet meg a K&H - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 02:30
Megosztás:

Vigyázzunk! Nyugdíjas korban kockázatos a párkeresés!

A nyugdíjas évek gyakran hoznak magukkal egy új életszakaszt, amikor az embernek újra van ideje magánéleti kérdésekkel foglalkozni, köztük a párkereséssel is. Bár a társas kapcsolatok kiépítése életünk bármely szakaszában kulcsfontosságú lehet, az idősebb korosztály számára bizonyos egyedi kihívásokat és veszélyeket is rejt ez a folyamat.
2024. 04. 16. 02:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 9,0 százalék után februárban 8,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 04. 16. 01:30
Megosztás: