Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates

Az Emirates Group minden idők legjobb pénzügyi teljesítményéről számolt be a ma közzétett éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71%-kal több, mint tavaly. A cégcsoport bevételei 15%-kal, 37,4 milliárd dollárra, új csúcsra emelkedtek. A pénzügyi év vége az eddigi legmagasabb 12,8 milliárd dolláros készpénzegyenleggel zárul. Az elmúlt két év összesített, csoportszintű nyeresége meghaladja a 2020-2022-es, pandémiás időszak veszteségét.

Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates

Az Emirates Group közzétette a 2023. április 1. és 2024. március 31. közötti pénzügyi évének gazdálkodási adatait. A cégcsoport minden területen rekord árbevételt és nyereséget ért el, amelynek köszönhetően az Emirates Group 1,1 milliárd dollár osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai-nak.

A vállalatcsoporton belül az Emirates Airline 4,7 milliárd dolláros, újabb rekordnyereségről számolt be, amely 63%-os növekedés a tavalyi 2,9 milliárd dollárhoz képest. A légitársaság bevételei 13%-kal 33 milliárd dollárra emelkedtek, köszönhetően a forgalomnövekedésnek, a megnövelt szállítási kapacitásoknak és a hálózatbővítésnek. A légitársaság kapacitása ötödével, 57,7 milliárd tonnakilométerre (ATKM) nőtt, és ezzel megközelítette a járvány előtti szintet.

A cégcsoport földi kiszolgálásra szakosodott leányvállalata, a dnata 400 millió dollár nyereséget jelentett, amely szintén jelentősen javult a 90 millió dollár nyereséghez képest. A bevételek 29%-kal nőttek, és új rekordot értek el 5,2 milliárd dollár értékben.

„Az Emirates Group mostani kiváló pénzügyi helyzete erős alapot teremt a jövőbeli növekedéshez és sikerhez. Lehetővé teszi számunkra, hogy jelentős befektetéseket hajtsunk végre termékeink és szolgáltatásaink fejlesztése terén” – kommentálta a pénzügyi eredményeket Őfelsége Ahmed bin Szajíd Al Maktum sejk, az vállalatcsoport elnöke.

Számos nagyszabású fejlesztési projekt már most is folyamatban van: a vállalat több milliárd dolláros repülőgépflotta- és kabinfelújítási programot hajt végre, új vendéglátó-, teherszállítási és földi kiszolgálási létesítményeket épít, továbbá rendelkezik a személyzet létszámbővítését és képzését segítő programmal, valamint átfogó fenntarthatósági programmal. Mindezekbe a most zárult pénzügyi évben már 2,4 milliárd dollárt fektetett be a vállalat.

Csoportszinten az alkalmazotti létszám tizedével, 112 406 főre nőtt, ami a valaha volt legnagyobb létszám a cég történetében, és az Emirates tovább folytatja toborzó tevékenységét világszerte, köztük Magyarországon is, ahol ügyfélszolgálati központot is működtet.

A fenntarthatóság az év során kiemelt helyet kapott a fejlesztésekben. Tavaly az Emirates új beszállítói és partnerségi megállapodásokat írt alá a fenntartható légiüzemanyagok (SAF) beszerzésére, melyeket Dubajban, Amszterdamban és Szingapúrban használt. A légitársaság végrehajtotta az első demonstrációs repülését

A380-as óriásgépen, amely 100% fenntartható üzemanyagot használt az egyik hajtóműben. Az Emirates 200 millió dolláros pénzügyi alapot hozott létre a fosszilis tüzelőanyagok hatásának a kereskedelmi repülésben való csökkentésére összpontosító K+F projektek támogatására.
2023-24-ben az Emirates együttesen 2,4 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, új létesítmények építésébe, berendezések beszerzésébe, valamint vállalatokba és a legújabb technológiák fejlesztésébe, hogy ezekkel is támogassa növekedési terveit.

Ahmed sejk bejelentette: „Az Emirates 2024-25-ben tíz új A350-es repülőgépet fog átvenni, amellyel segítjük hálózatunk bővítését.” A kilátásokat illetően elmondta: „Az üzleti kilátások pozitívak, és arra számítunk, hogy a következő hónapokban is erős marad a légi közlekedés és az utazás iránti ügyfélkereslet. Mint mindig, most is szorosan figyelemmel kísérjük a költségeket és az olyan külső tényezőket, mint az olajárak, az árfolyam-ingadozások és a társadalmi-politikai változások okozta változékony környezet.” Emlékeztetett továbbá, hogy a dubaji kormány bejelentette az Al Maktoum nemzetközi repülőtér bővítésének következő fázisát. A 35 milliárd dolláros beruházás keretében felépülő új repülőtér az Emirates és a dnata új központja lesz.

Az Emirates teljes utas- és teherszállítási kapacitása 2023-24-ben 20%-kal 57,7 milliárd tonnakilométerre nőtt, és ezzel közel a járvány előtti szintre állt vissza. A légitársaság újraindította a Tokió-Haneda járatokat, 29 célállomással bővítette hálózatát, és új napi járatokat indított a kanadai Montréalba. Az Emirates emellett 11 új légitársasági partnerrel kötött codeshare és interline megállapodásokat. 2024. március 31-ig az Emirates hálózata hat kontinens 151 célállomását foglalja magában, beleértve 10 olyan várost, amelyeket kizárólag a teherszállító flotta szolgál ki.

Az Emirates idén még több városba hozta el népszerű A380-as óriásgépét és az új Prémium Turistaosztályát, mivel a 2 milliárd dolláros kabinfelújítási program keretében további 16, felújított repülőgépet állítottak forgalomba. 2024. március 31-ig az Emirates A380-as repülőgépe 49 célállomásra közlekedett, és 15 útvonalon lehetett foglalni Prémium Turistaosztályra.

A flotta teljes állománya március végén 260 repülőgép volt, melyek átlagéletkora 10,1 év.

Az Emirates rendelésállománya most 310 repülőgépet számlál, miután a 2023-as Dubai Airshow-n bejelentették, hogy további 110 darab Boeing 777-es, 787-es és Airbus A350-es repülőgépet vásárolhatnak összesen 58 milliárd dollár értékben. Ezek az új generációs, széles törzsű repülőgépek a régebbi repülőgépeket váltják majd fel.

A megnövekedett kapacitáskihasználás és a piacok erős kereslete miatt az Emirates teljes bevétele a pénzügyi évben 13%-kal 33 milliárd dollárra nőtt. A légitársaság 2023-24-ben 10,3 milliárd dollár működési cash flow-t ért el. A működési költség 8%-kal nőtt az előző pénzügyi évhez képest. Az értékcsökkenés és amortizáció, valamint az üzemanyagköltség voltak a légitársaság legnagyobb kiadási tételei 2023-24-ben, amelyet a munkavállalói költségek követtek. Az üzemanyag a működési költségek 34%-át tette ki, szemben a 2022-23-as 36%-kal. A légitársaság üzemanyagköltsége enyhén, 9,3 milliárd dollárra emelkedett az előző évi 9,2 milliárd dollárhoz képest, mivel a nagyobb forgalmat az alacsonyabb átlagos üzemanyagár ellensúlyozta.

Az Emirates Airline 4,7 milliárd dolláros új rekordnyereséget ért el, amely meghaladta a tavalyi 2,9 milliárd dollárt - a 14,2%-os emelkedés a légitársaság történetének legjobb teljesítményét jelenti. Az Emirates 2023-24-ben 51,9 millió utast szállított (19%-os növekedés), az ülőhely-kapacitás 21%-kal nőtt. 

Az Emirates folytatta a beruházásait is. Az év során újranyitották a felújított várótermeket Brisbane-ben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Hongkongban, Johannesburgban, Manchesterben és Münchenben. Az Emirates hálózatának 82 városában visszaállította a sofőrszolgáltatását.

Az Emirates teherszállításra szakosodott leányvállalat, a SkyCargo megerősítette pozícióját a globális légi logisztikában és kereskedelemben: 2023-24-ben 2,2 millió tonna árut szállított világszerte, ami 18%-os növekedés az előző évhez képest. A globális logisztika folyamatos kihívásai ellenére a cargo részleg 3,7 milliárd dollár bevételt hozott, amely 11%-kal járult hozzá a légitársaság összbevételéhez. Az egy árutonna-kilométerre (FTKM) jutó áruszállítási hozam 32%-kal csökkent, visszatérve a pandémiás piac előtti szintre. 

2023-24 végén az Emirates SkyCargo teljes teherszállító flottája 11 Boeing 777F repülőgépet számlál. A teherszállító részleg az 5 új, már megrendelt Boeing 777F gép átvételét 2024 közepétől várja.

Az erős évnek köszönhetően az Emirates teljesítette a repülőgépekkel kapcsolatos rendszeres fizetési kötelezettségeit, és további 596 millió dollárt fizetett vissza a COVID-19 válság idején felvett 4,8 milliárd dollár hitelből, így jelentősen csökkenteni tudta a teljes fennálló adósságállományát.

Az Emirates a pénzügyi évet minden idők legnagyobb, 11,7 milliárd dollár összegű készpénzállományával zárta, ami 15%-kal magasabb a 2023. március 31-i állapothoz képest.

Június végére nyithat újra a parajdi sóbánya

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény - nyilatkozta szerdán Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.
2024. 05. 30. 11:30
Megosztás:

A MakTel több mint kétmilliárd macedón dénár osztalékot fizet a 2023. évi üzleti év után

A Magyar Telekom leányvállalata, a Makedonski Telekom AD - Skopje (MakTel) a 2023. üzleti év után 2,21 milliárd macedón dénár (mintegy 13,8 milliárd forint) osztalékot fizet - közölte a Magyar Telekom szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 11:00
Megosztás:

Ebben a hónapban emelkedett a németországi infláció

Emelkedett az infláció májusban a várakozásoknak megfelelő mértékben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált előzetes adatai alapján.
2024. 05. 30. 10:30
Megosztás:

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

A magyar internetezők 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak - derül ki a kiberbiztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. és a gkid közös felméréséből.
2024. 05. 30. 10:00
Megosztás:

Véget vethet az élelmiszer-pazarlásnak az inflációs sokk

Sokkal jobban odafigyelnek a megvásárolt termékek, így a zöldségek és gyümölcsök mennyiségére is a fogyasztók a mindennapos kiadások emelkedési miatt. A vásárlók egyre tudatosabbak és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is ügyelnek – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az eddiginél is erőteljesebb az a trend, hogy az akciók tudnak lényeges elmozdulást hozni a fogyasztásban. A magyar zöldségtermelők számára ezért kiemelten fontos, hogy minél több boltláncban elérhetőek legyenek a magyar termékek, és olyan áron, ami a termelők számára is jövedelmező. Ehhez az is fontos, hogy minél jobb hozammal és minél jobb minőségben, egyre hatékonyabban tudjanak termelni.
2024. 05. 30. 09:30
Megosztás:

A Standard Chartered úgy véli, hogy az XRP ETF 2025-ben jöhet; az Algotech (ALGT) kihasználja az egészséges piaci trendeket az előértékesítési fejlődés érdekében

Jelentős fejlemény a DeFi szektorban, hogy a Standard Chartered optimistán nyilatkozott egy XRP ETF 2025-ös lehetséges bevezetéséről, ami a kriptovaluta piac növekvő bizalmát tükrözi. Ezzel egyidejűleg az Algotech (ALGT) kihasználja a robusztus piaci trendeket, és figyelemre méltó előrehaladást mutat az előértékesítési szakaszban.
2024. 05. 30. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Ahogy közeledik a meleg, mindenki elkezd gondolkodni a medencén. Hosszú távra azonban kizárólag az épített családi változat válik be, hiszen ez az, amely évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Milyen programok vannak egy prémium masszázsfotelen?

Mindenki szeretne magának otthonra egy olyan helyet, ahol a munka után ellazulhat és felfrissülhet.
2024. 05. 30. 07:30
Megosztás:

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét szerdán, a Békés vármegyei város egymilliárd forint hazai forrást fordított a beruházásra.
2024. 05. 30. 07:00
Megosztás:

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.
2024. 05. 30. 06:30
Megosztás:

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 05:30
Megosztás:

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás: