Mindenki kocsit vesz? Mi ez a nagy pörgés a magyar használtautó piacon?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint minden eddiginél magasabban alakult a belföldi használtautó-adásvételek száma: a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát. Ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi értéket. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben beállított 825 ezres csúcsa.

Mindenki kocsit vesz? Mi ez a nagy pörgés a magyar használtautó piacon?

„Az előzetes számok minden eddiginél magasabb havi használtautó-piaci forgalmat mutatnak, az idei trend alapján pedig már csak az a kérdés, hogy az éves forgalom mennyivel múlja majd felül a két évvel ezelőtti rekordértéket – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.huvezérigazgatója. – Becslésünk szerint ez az szám akár a 880 ezres szint fölé is kerülhet. A lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is.”

A soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, amely immár hetek óta jobbára a 400 forint feletti sávban tartózkodik. Emiatt a korábban a használtautó-importban gondolkodó vásárlók egy részének érdeklődése is inkább a belföldi piac felé fordul.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első kilenc hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf, és a Skoda Octavia. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával képviselteti magát, az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak 11. helyet tudta elérni.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első három negyedévében gazdát cserélő 686 600 személyautó mennyisége 11,6 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 615 300-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 82 100 darab volt, ami csupán 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 000-es értéket.

Yield Farming jelentése - mi a különbség a staking és a Yield farming között

Yield Farming és staking: a kriptovilág magas hozamú, magas kockázatú befektetési stratégiái. Mit jelent és hogyan működik a yield farming és a staking? Mi a fő különbség a két stratégia között? Melyikkel lehet több pénzt keresni?
2024. 10. 21. 13:30
Megosztás:

Szélerőműparkot vett az ALTEO

Az ALTEO 24MW kapacitású szélerőműparkot vett az osztrák határ és Mosonmagyaróvár mellett.
2024. 10. 21. 13:00
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb okostelefonok

Az okostelefonok globális kiszállítása 4 százalékkal, 316,1 millióra nőtt az idei harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
2024. 10. 21. 12:30
Megosztás:

A világon egyre több cég dönt úgy, hogy regisztrál valamelyik cégminősítő vállalatnál – ez az oka!

A globális piac fejlődése számos új lehetőséget hozott a gazdasági szereplők számára, ugyanakkor sok kockázatot is, amelyek közül sok megelőzhető, vagy valószínűségük jelentősen csökkenthető.
2024. 10. 21. 12:00
Megosztás:

Így néz ki az álommunkahely!

Ki ne szeretne egy valóban álommunkahelyen dolgozni, vagy melyik vállalkozó ne szeretne azzá válni? Sokakban felmerül a kérdés, mitől válik egy munkahely minden szempontból ideálissá. Bemutatjuk, hogy mire vágynak a munkavállalók, ahogy azt is, hogy miben fejlődhetnek a munkáltatók.
2024. 10. 21. 11:30
Megosztás:

Pénztári megtakarítás lakáscélra? Egészségpénztárból már most is lehetséges!

Jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélra is felhasználhatók lesznek, és mostanra az ezzel kapcsolatos jogszabály tervezete is megjelent. Tudta, hogy jelenleg is van olyan pénztári megtakarítás, amelyet lakáscélra költhet? Pedig az egészségpénztárból ez most is lehetséges - mutat rá a BiztosDöntés.hu.
2024. 10. 21. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek az amerikai és hazai hozamok, míg az euróövezetben csökkenést láttunk a múlt héten, miközben a dollár és a forint is erősödött az euróval szemben

A megelőző hetekben a vártnál erősebb amerikai munkapiaci, konjunktúra- és inflációs adatok alapján a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az USA-ban nincs jele recessziónak, a növekedés erős és a Fednek nincs miért sietnie a kamatcsökkentésekkel, amit a Fed tisztviselői is megerősítettek.
2024. 10. 21. 10:00
Megosztás:

A bálnák 1,5 millió BTC-t halmoznak fel az árfolyam-ingadozás ellenére: Vajon ez az új DeFi projekt milliomossá teheti a befektetőket?

A kriptovaluta világát mindig is a volatilitás jellemezte, de ez nem állította meg a nagybefektetőket abban, hogy jelentős mennyiségű ígéretes tokent halmozzanak fel. Nemrégiben ezek a „kripto-bálnák” több mint 1,5 millió Bitcoint (BTC) vásároltak, még a jelentős árfolyamingadozások közepette is.
2024. 10. 21. 09:30
Megosztás:

A tengerentúlon a Dow és az S&P újra rekordmagasan zárt, a Netflixnek és a technológiai részvények köszönhetően

A Dow Jones és az S&P 500 is rekord zárómagasságot ért el pénteken, de a NASDAQ is pluszban fejezte be a napot, mivel a piacokat a Netflix részvényeinek kedvező eredményei és a technológiai részvények szélesebb körű növekedése támogatta. Az S&P 0,4, a NASDAQ 0,6, a Dow 0,1%- kal került feljebb.
2024. 10. 21. 09:00
Megosztás:

Zöldben zártak a vezető nyugat-európai indexek a tech szektor emelkedésének köszönhetően

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai piacok pénteken, mivel a technológiai részvények erősödtek a hét utolsó napján, míg az Európai Központi Bank kamatcsökkentése a hét utolsó két napján támogatta az indexeket.
2024. 10. 21. 08:30
Megosztás:

A tavalyi zárszámadást vitatja ma a parlament

Elkezdi tárgyalni a 2023-as zárszámadást az Országgyűlés hétfőn kezdődő, kétnapos ülésén.
2024. 10. 21. 08:00
Megosztás:

Energiaügyi Minisztérium: földtani kutatófúrások alapján dönthetnek az első magyarországi szivattyús energiatároló helyszínéről

Földtani kutatófúrások alapján dönthetnek az első magyarországi szivattyús energiatároló helyszínéről - közölte az Energiaügyi Minisztérium legfrissebb Facebook-bejegyzésében vasárnap.
2024. 10. 21. 07:00
Megosztás:

Előrehozott választásokért tüntettek a spanyol fővárosban

Tízezrek tüntettek előrehozott választásokat és Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelve a spanyol fővárosban vasárnap.
2024. 10. 21. 06:00
Megosztás:

Madridba érkezik a Magyar Speciális Olimpia Szövetség vándorkiállítása

A speciális olimpikonok erőfeszítéseit és különleges teljesítményeit mutatja be a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) azon a vándorkiállításon, amely a jövő héten érkezik a spanyol fővárosba - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
2024. 10. 21. 05:00
Megosztás:

Sikeres a Településfásítási program

Az Országfásítási program részeként 2020-ban indított Településfásítási program sikeres, amit az is mutat, hogy az indulás óta ez év végéig több mint kétezer településen 56 ezer sorfát ültetnek el - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszolnokon.
2024. 10. 21. 04:00
Megosztás:

Betegségből gyógyuló gyerekeket láttak vendégül a Groupama Arénában

Daganatos betegségből gyógyuló gyermekeket és családtagjaikat látta vendégül a Ferencvárosi Torna Club (FTC) női labdarúgó-csapata és a Porsche Hungaria Kft. Volkswagen márkája a Groupama Arénában vasárnap.
2024. 10. 21. 03:00
Megosztás:

Ezzel az állami módosítással egyetlen tollvonással elveszíthetjük az otthonunkat? Sokan aggódnak az új szabályok miatt

Több forrás is beszámolt már arról, hogy január 15-től megszűnik a papíralapú tulajdoni lap. Ahogy a hír elterjedt, a közösségi médiában rögtön elindultak a találgatások, miszerint ingatlanjaink többé nem lesznek biztonságban, és hackerek könnyen megszerezhetik a tulajdonunkat. A Pénzcentrum utánajárt, hogy pontosan mit takar ez a változás, amely januártól lép érvénybe, és egy ügyvédet is megkérdezett arról, valóban veszélyben van-e otthonunk.
2024. 10. 21. 02:00
Megosztás:

Ha 1951 - 1971 között születtél, akkor komoly bajba kerülhetsz!

Egy titokzatos korszak gyermeke vagy, akinek most, életének hatvanas és hetvenes éveiben, olyan fenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek láthatatlanul lopakodnak közelebb. Lehet, hogy eddig nem is gondoltál rájuk, de ezek a kockázatok most már a küszöbödön állnak – és ha nem figyelsz rájuk, az életed legnagyobb harcait vívhatod meg velük.
2024. 10. 21. 01:00
Megosztás:

A kripto szakértő szerint ez lehet a következő 100x mém érme

A Flockerz ($FLOCK) előértékesítése szeptember elején kezdődött, és már több mint 800 000 dollárnyi befektetést gyűjtött. A befektetők próbálnak minél előbb beszállni a projektbe, hogy részt vehessenek a különleges szavazati rendszerben.
2024. 10. 21. 00:01
Megosztás:

Egy 20-as éveiben járó Bitcoin milliomos bemutat 5 altcoint egy 50 millió dolláros portfólió építéséhez – a memecoinok dominálják a listáját

Egy fiatal kriptovaluta milliomos, aki vagyonát korai Bitcoin befektetések révén szerezte, most az alternatív coinokra helyezi a hangsúlyt, amelyek potenciálisan hatalmas nyereséget hozhatnak. Az általa kiemelt memecoinok iránti váratlan érdeklődés felkelti a figyelmet, ami arra utal, hogy ezek a szórakoztató tokenek komoly növekedési lehetőségeket rejthetnek magukban. Ez a figyelemre méltó fókusz változó dinamikát jelezhet a kriptovaluta piacon, amelyről a befektetők nem akarnak lemaradni.
2024. 10. 20. 23:30
Megosztás: