Mire gyanakodjunk, ha egy túl olcsón kínált ingatlan hirdetésébe futunk bele?

Hogyan állnak hozzá a vevők az átlagosnál alacsonyabb áron kínált ingatlanokhoz? Lecsapnak rá, nehogy elszalasszák a “jó vételt”, vagy pedig rendkívül óvatosan, gyanakodva, vizsgálódva közelítenek hozzá? Az ingatlanközvetítő elmondja tapasztalatait, és azt is, hogy milyen átverésekkel találkozott eddig.

Mire gyanakodjunk, ha egy túl olcsón kínált ingatlan hirdetésébe futunk bele?

Ami egyértelmű, hogy ha egy átlagosnál olcsóbb ingatlan kerül ki a piacra, akkor jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta, mint a többi ingatlan iránt - mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezeknél sokkal körültekintőbbek az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy már az első hívásnál lényegesen több kérdés merül fel, jóval több részletet próbálnak tisztázni az érdeklődők, nem csak a szokásos időpontegyeztetés igénye merül fel.

Ezekre az olcsóbb ingatlanokra a befektetők is jobban “ugranak”, de persze ők szakmaibb érdeklődésűek - tette hozzá a szakértő, aki szerint a vevők alapvetően az “olcsó húsnak híg a leve” megközelítéssel indulnak neki a vizsgálódásnak, szinte keresik a hibákat, mert meg akarják találni az okot, amiért az ingatlant olcsóbban hirdetik.

Pedig gyakran az élethelyzet indokolja azt, hogy egy tulajdonos gyorsan meg akar szabadulni az ingatlanától, így olcsóbban is kínálja, mint a többiek. Például más városban kapott munkát, esetleg elúszott a hitel és fizetésképtelenné vált, hirtelen változás állt be a családi helyzetben - sorolja az ingatlanközvetítő. Ezek teljesen valós indokok lehetnek arra, hogy egy ingatlant alacsonyabb áron kínáljanak, hiszen gyorsan kell lépnie az eladónak.

Ugyanakkor az esetek jelentős részében sajnos valóban előfordulnak problémák az olcsón kínált ingatlanokkal - melyet a tulajdonos nem akar az érdeklődők előtt feltárni -, esetleg kifejezetten “csalás” áll a háttérben - figyelmeztetett Garaba Gergely.

Ezért feltétlenül körül kell járni mindig a lehetséges jogi problémákat, például, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetében van-e hitelesített megosztás, esetleg az ingatlan nem áll végrehajtás alatt, vagy hogy valóban tulajdonjogot, nem pedig bérleti jogot akarnak eladni. Ugyancsak fontos, hogy az állapotot is ellenőrizzük, többek között, hogy nincsenek-e rejtett hibák, felvizesedés, süllyedés, problémák a közművekkel, akár jogi értelemben, akár fizikálisan.

Az átverés jellemzően abban áll, hogy a tulajdonosok ezeket a jellemzőket egyszerűen elhallgatják, vagy megpróbálják valamivel elfedni. Az ingatlanközvetítő az elmúlt évekből saját tapasztalatokat is említett. Így találkozott olyan esettel, amikor a felvizesedett lakásnál friss gletteléssel és festéssel akarták fedni a hibát, és igyekeztek olcsón, minél gyorsabban értékesíteni a lakást, mielőtt fény derülne a problémára.

Szintén előfordult tető gyors aláfóliázása, mellyel megpróbálták elrejteni az egyébként indokolt tetőcsere szükségességét, mely hatalmas költséget jelentett volna az új tulajdonosnak. Vagy megsüllyedt ingatlannál a repedéseket próbálták eltüntetni, mely egyébként sikerült is az eladónak, így csak az értékesítés után két hónappal derült ki, hogy több millió forintos plusz költsége keletkezett az új tulajdonosnak a probléma rendbetétele miatt.

Olyannal is találkozott Garaba Gergely, amikor régi polgári lakásban a szinte teljesen “elrohadt” régi parkettát egy olcsó laminált padló lerakásával fedtek el, valamint felhasználtak egy jó adag csavart is a probléma orvoslására annak érdekében, hogy ne nyikorogjanak a lécek.

De előfordult az ingatlanközvetítői gyakorlatában kerítés önkényes áthelyezése is, mely azt a célt szolgálta, hogy nagyobbnak mutassa az ingatlant a tulajdonos, kihasználva azt, hogy a szomszéd már évek óta nem járt a területen. Természetesen itt a tulajdoni lap lehívásakor egyből kiderült a valós helyzet, így a tulajdonos hosszú perrel, az eredeti állapot visszaállításával volt kénytelen szembesülni.

A fentebb felsorolt fizikai hibáknál természetesen adott a rejtett hibára való hivatkozás, és emiatt a visszafizetés igénylése, illetve az ügy jogi útra terelése. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez egy igen hosszú és kellemetlen folyamat lehet a vevő számára is, így nem szívesen vállalja fel. Ezért kell résen lenni minden ingatlannál, de legfőképpen azoknál, melyeket túl olcsón kínálnak, és ezeknél minden lehetséges problémaforrást alaposan meg kell vizsgálni még a vásárlás előtt - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Több mint 100 éve nem volt ilyen meleg szeptemberünk

Az idei szeptember a legmelegebb volt 1901 óta; a hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását, ami végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptembert eredményezett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.
2023. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.
2023. 10. 04. 07:30
Megosztás:

Nyugat-Európában terjeszkedik a B+N Referencia

Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését a létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt., a magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.
2023. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Az EP támogatja a médiaszabályozásról szóló javaslatot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2023. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó évet zárhat idén az üzleti turizmus

Kiemelkedően jónak számít a 2023-as év üzleti utazások szempontjából Európában, ahol ismét a személyes találkozókat helyezik előtérbe az üzleti szférában, így nő a szállodák és szállodai konferenciahelyszínek szerepe - ismertetett kedden egy friss nemzetközi turisztikai jelentést a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége.
2023. 10. 04. 06:00
Megosztás:

ChatGPT és MI: a magyarok hallottak már róla, de kevesen használják

A magyarok jelentős többsége, 91 százaléka hallott már a mesterséges intelligenciáról, ugyanakkor mindössze 12 százalékuk használt olyan nyelvi modellekre épülő programot, mint például a ChatGPT – derül ki a FaceKom országos reprezentatív kutatásából. A mesterséges intelligencia elmúlt időszakban történő ugrásszerű fejlődését sokan (83%) ismerik, és hazánkban leginkább a személyes adataikat, valamint a munkájukat féltik az emberek az új technológiától.
2023. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Bizonytalanok az üzleti élet szereplői a klímacélok elérésében

A Siemens nemzetközi felmérésben vizsgálta a nettó zéró CO2 kibocsátáshoz szükséges infrastrukturális átállás jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait.
2023. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Az alkalmazottak 48 százaléka elégedetlen a fizetésével, és Ön?

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. 62 százalékuk érzékel idén romlást anyagi helyzetében, és 53 százaléknyian érzik úgy, hogy tavalyhoz képest beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségeik – derült ki a Trenkwalder szeptember végén lefolytatott munkaerőpiaci kutatásából.
2023. 10. 04. 04:40
Megosztás:

A lottón sosem nyersz semmi komolyat? Ne csodálkozz, mutatjuk a titkot!

Évek óta folyamatosan játszol és mégsem jön be semmi komolyabb nyeremény a lottón? Ötös lottó, hatos lottó, skandináv lottó... Bármelyiken is próbálkozol sosem jön be semmi?! Nem érzed, hogy valami nem stimmel? Az állami lottó biznisz titka nem más, mint az, hogy minél több lottót adnak el, annál többet nyer az, aki a lottót üzemelteti. Azaz az állam.
2023. 10. 04. 04:00
Megosztás:

Rekordévet zárt a fegyveripar Csehországban

Rekordévet zártak tavaly a cseh fegyvergyártók.
2023. 10. 04. 03:30
Megosztás:

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

A friss adatok szerint ennyiért nem nagyon kell a lakáshitel az ügyfeleknek, a személyi kölcsönt viszont akár ilyen drágán is felveszik. A kormány által egyelőre csak javasolt 8,5 százalékos lakáshitel THM-plafon eléréséhez még a legjobb ajánlatokat adó bankoknak is lejjebb kellene menniük az áraikkal, a többségnek pedig 1-2 százalékot is vágni kellene a kamataiból - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 10. 04. 03:00
Megosztás:

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között, az első tesztvonat közlekedtetésének tapasztalatait felhasználják majd a rendszeres összeköttetés kialakításában - közölte a Rail Cargo Group(RCG) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 02:50
Megosztás:

A nyugdíjad a szolgálati idő hosszától függ! Így kérhetsz róla igazolást, hogy tudd, mennyi pénz jár neked

Gyakorta előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy is készülődni kezd a nyugdíjba menetelhez, és ahogy köznyelvben mondani szokták: összeszámolja, hogy hány éve van meg eddig. Különösen fontos ez azoknak a nőknek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni. Cikkünkben ezt atémát járjuk körbe, ami azok számára is érdekes lehet, akik már most nyugdíjban vannak.
2023. 10. 04. 02:01
Megosztás:

Az online tér veszélyeire készítik fel a sportfogadókat és felhasználókat

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. - az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretein belül - októberben együtt készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az online tér veszélyeire - közölte az SZTFH kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 01:47
Megosztás:

Sportfogadás a Parimatch-tól Ukrajnában

A Parimatch az első legális bukméker Ukrajnában, sokéves tapasztalattal és kiváló hírnévvel. A Parimatch Ukrajna honlapja egyszerű navigációval és világos felülettel rendelkezik.
2023. 10. 04. 01:24
Megosztás:

Betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását 18 éves kor alatt

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.
2023. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Immunis az inflációra az internet- és a TV előfizetés

Nem mondanak le a széles sávú internetről és a streamingről a háztartások a gazdasági nehézségek ellenére sem – mutat rá az EY több mint 21 000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése. Szolgáltatóváltásra elsősorban a gyenge térerő és az instabil hálózati kapcsolat készteti az előfizetőket.
2023. 10. 04. 00:30
Megosztás:

A Wall Street Memes nem árult zsákbamacskát: Elsöprő sikert arattak a $WSM érmék

Az előző hetek és hónapok egyik legnagyobb sikerét elérő kriptoja, a Wall Street Memes listázása beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2023. 10. 04. 00:01
Megosztás:

Koncerttrióval folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

Szombaton három koncerttel folytatódik a Concerto Budapest Magyar Kincsek Ünnepe elnevezésű zenei kaleidoszkópja, amely a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveit mutatja be Budapesten, a Zeneakadémián.
2023. 10. 03. 23:45
Megosztás:

Horrorfesztivált rendeznek október végén Kisvárdán

Rettegések Éjszakája néven horrorfesztivált rendeznek október 27-én, 28-án és 31-én Kisvárdán a Cinemaqua Filmparkban, ahol többek között "zombivadászat", pankrátor show és több mint háromszáz horror karakter várja az érdeklődőket.
2023. 10. 03. 23:30
Megosztás: