Mire gyanakodjunk, ha egy túl olcsón kínált ingatlan hirdetésébe futunk bele?

Hogyan állnak hozzá a vevők az átlagosnál alacsonyabb áron kínált ingatlanokhoz? Lecsapnak rá, nehogy elszalasszák a “jó vételt”, vagy pedig rendkívül óvatosan, gyanakodva, vizsgálódva közelítenek hozzá? Az ingatlanközvetítő elmondja tapasztalatait, és azt is, hogy milyen átverésekkel találkozott eddig.

Mire gyanakodjunk, ha egy túl olcsón kínált ingatlan hirdetésébe futunk bele?

Ami egyértelmű, hogy ha egy átlagosnál olcsóbb ingatlan kerül ki a piacra, akkor jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta, mint a többi ingatlan iránt - mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezeknél sokkal körültekintőbbek az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy már az első hívásnál lényegesen több kérdés merül fel, jóval több részletet próbálnak tisztázni az érdeklődők, nem csak a szokásos időpontegyeztetés igénye merül fel.

Ezekre az olcsóbb ingatlanokra a befektetők is jobban “ugranak”, de persze ők szakmaibb érdeklődésűek - tette hozzá a szakértő, aki szerint a vevők alapvetően az “olcsó húsnak híg a leve” megközelítéssel indulnak neki a vizsgálódásnak, szinte keresik a hibákat, mert meg akarják találni az okot, amiért az ingatlant olcsóbban hirdetik.

Pedig gyakran az élethelyzet indokolja azt, hogy egy tulajdonos gyorsan meg akar szabadulni az ingatlanától, így olcsóbban is kínálja, mint a többiek. Például más városban kapott munkát, esetleg elúszott a hitel és fizetésképtelenné vált, hirtelen változás állt be a családi helyzetben - sorolja az ingatlanközvetítő. Ezek teljesen valós indokok lehetnek arra, hogy egy ingatlant alacsonyabb áron kínáljanak, hiszen gyorsan kell lépnie az eladónak.

Ugyanakkor az esetek jelentős részében sajnos valóban előfordulnak problémák az olcsón kínált ingatlanokkal - melyet a tulajdonos nem akar az érdeklődők előtt feltárni -, esetleg kifejezetten “csalás” áll a háttérben - figyelmeztetett Garaba Gergely.

Ezért feltétlenül körül kell járni mindig a lehetséges jogi problémákat, például, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetében van-e hitelesített megosztás, esetleg az ingatlan nem áll végrehajtás alatt, vagy hogy valóban tulajdonjogot, nem pedig bérleti jogot akarnak eladni. Ugyancsak fontos, hogy az állapotot is ellenőrizzük, többek között, hogy nincsenek-e rejtett hibák, felvizesedés, süllyedés, problémák a közművekkel, akár jogi értelemben, akár fizikálisan.

Az átverés jellemzően abban áll, hogy a tulajdonosok ezeket a jellemzőket egyszerűen elhallgatják, vagy megpróbálják valamivel elfedni. Az ingatlanközvetítő az elmúlt évekből saját tapasztalatokat is említett. Így találkozott olyan esettel, amikor a felvizesedett lakásnál friss gletteléssel és festéssel akarták fedni a hibát, és igyekeztek olcsón, minél gyorsabban értékesíteni a lakást, mielőtt fény derülne a problémára.

Szintén előfordult tető gyors aláfóliázása, mellyel megpróbálták elrejteni az egyébként indokolt tetőcsere szükségességét, mely hatalmas költséget jelentett volna az új tulajdonosnak. Vagy megsüllyedt ingatlannál a repedéseket próbálták eltüntetni, mely egyébként sikerült is az eladónak, így csak az értékesítés után két hónappal derült ki, hogy több millió forintos plusz költsége keletkezett az új tulajdonosnak a probléma rendbetétele miatt.

Olyannal is találkozott Garaba Gergely, amikor régi polgári lakásban a szinte teljesen “elrohadt” régi parkettát egy olcsó laminált padló lerakásával fedtek el, valamint felhasználtak egy jó adag csavart is a probléma orvoslására annak érdekében, hogy ne nyikorogjanak a lécek.

De előfordult az ingatlanközvetítői gyakorlatában kerítés önkényes áthelyezése is, mely azt a célt szolgálta, hogy nagyobbnak mutassa az ingatlant a tulajdonos, kihasználva azt, hogy a szomszéd már évek óta nem járt a területen. Természetesen itt a tulajdoni lap lehívásakor egyből kiderült a valós helyzet, így a tulajdonos hosszú perrel, az eredeti állapot visszaállításával volt kénytelen szembesülni.

A fentebb felsorolt fizikai hibáknál természetesen adott a rejtett hibára való hivatkozás, és emiatt a visszafizetés igénylése, illetve az ügy jogi útra terelése. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez egy igen hosszú és kellemetlen folyamat lehet a vevő számára is, így nem szívesen vállalja fel. Ezért kell résen lenni minden ingatlannál, de legfőképpen azoknál, melyeket túl olcsón kínálnak, és ezeknél minden lehetséges problémaforrást alaposan meg kell vizsgálni még a vásárlás előtt - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

14 éves mélypontra csökkent a ZEW német gazdasági hangulatindexe

Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
2022. 08. 17. 14:00
Megosztás:

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást Egerben

Közel négyszázmillió forintból fejlesztik az onkológiai és kardiológiai ellátást az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben - közölte az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
2022. 08. 17. 13:00
Megosztás:

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2022. 08. 17. 12:00
Megosztás:

Hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a NAV-nál

Prémium kategóriás hangtechnikai eszközökre lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) következő árverésén.
2022. 08. 17. 11:00
Megosztás:

A koronavírus miatti korlátozások hatása az infokommunikációs eszközök terjedésére

A koronavírus-járvány felgyorsította az internet és a mobilkommunikációs eszközök magyarországi használatát és számos területen az uniós átlagot is beérte a magyar használat; tavaly a magyar háztartások 91 százaléka rendelkezett szélessávúinternet-hozzáféréssel, amely egy százalékponttal maradt csak el az uniós átlagtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) infokommunikációseszközök (IKT) használatáról készült éves jelentéséből.
2022. 08. 17. 10:00
Megosztás:

Nőtt a szlovén GDP a második negyedévben

A szlovén hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal nőtt az idén a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal kedden.
2022. 08. 17. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

A kedd esti jegyzésekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 08. 17. 08:00
Megosztás:

Elutasította az igazságügyi tárca a Trump-házkutatáskor tett vallomások nyilvánosságát

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.
2022. 08. 17. 07:00
Megosztás:

A potenciális munkaerő-tartalék 137 ezerrel csökkent az első negyedévben

A potenciális munkaerő-tartalékhoz az első negyedévben 299 ezer ember tartozott, számuk 137 ezerrel csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az MTI-vel.
2022. 08. 17. 06:00
Megosztás:

A legolcsóbb díjcsomagok drágultak a mobilpiacon, de többet is nyújtanak érte

Elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára nőtt a mobilszolgáltatóknál az év első felében, ugyanakkor ezek minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci vizsgálata szerint.
2022. 08. 17. 05:00
Megosztás:

Máshol is csökkentek az üzemanyagárak

Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a kormány kedden. Az autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutakon szabadáras a díjszabás.
2022. 08. 17. 04:00
Megosztás:

Elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait a cseh állam

A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait - közölte David Hlustík, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.
2022. 08. 17. 03:00
Megosztás:

Ismerni kell a hívószavakat a sikeres toborzáshoz

A munkanélküliség trendje néhány éve ellenkezőjére billent, ma már sokkal inkább munkaerőhiányról beszélhetünk, a cégek nehezen tudnak megfelelő, tehetséges, képzett munkaerőhöz jutni. A magas foglalkoztatási szintnek, illetve az álláshirdetések tömkelegének köszönhetően nem tehetik meg a munkáltatók, hogy beállnak a sorba, hiszen sikert csak úgy érhetnek el, ha kommunikációs stratégiájukkal kitűnnek a tömegből.
2022. 08. 17. 02:00
Megosztás:

Új trend a futárpiacon: egyre elterjedtebbé válik az aznapi kiszállítás terén a “kétemberes” szállítás

A kiszállítási piacon látványosan nő a nagyméretű termékek rendeléseinek száma, amelyek kézbesítése speciális logisztikai megoldást igényel. A vásárlói igényeknek megfelelően, az élelmiszerek, friss-és melegételek kiszállítása mellett tovább növeli e-kereskedelmi kézbesítési portfólióját az okoslogisztikai megoldásokat kínáló DODO. A magyarországi Hervis sportáruházakból online rendelt nagyméretű és túlsúlyos sportezközöket már aznapi kiszállítással is kérhetik a vásárlók a DODO új, két futárt igénylő logisztikai szolgáltatásának köszönhetően.
2022. 08. 17. 01:00
Megosztás:

Új vezető az Erste Bank marketing és pr területének élén

Augusztus közepétől Blaumann Debóra veszi át az Erste Bank marketing és pr területének irányítását. A szakember feladata a pénzintézet megújulásának megjelenítése, a kommunikációs eszköztár bővítése lesz.
2022. 08. 17. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a fel nem vett 150 millió forintos Joker nyeremény története

Idén év elején, 4 hét halmozódás után egyedüliként vihette volna haza a szerencsés a Joker játék főnyereményét. A játékos azonban 90 napon belül nem jelentkezett nyereményéért. A játékok részvételi szabályzatai szerint a Szerencsejáték Zrt. az át nem vett nyereményeket különsorsolásokban meghirdetett nyeremények formájában juttathatja vissza a játékosokhoz, valamint az adott játék nyereményalapját egészítheti ki. Az aktuális, szeptember 11-ig tartó Joker akcióban közel 95 millió forint talál majd gazdára.
2022. 08. 16. 23:00
Megosztás:

Ismerd meg a sütifigurákat!

Csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy milyen módon, illetve milyen technikákkal, alapanyagokkal díszíted fel az otthonodat. Elképesztően jó érzés, amikor egy-egy alkotás jól sikerül, de maga az alkotási folyamat is rengeteg örömet tud okozni.
2022. 08. 16. 22:00
Megosztás:

A kamatemelések dacára növekedésben maradtak a személyi kölcsönök

Bár az infláció miatti kamatemelések nyomán drágábbak lettek a személyi kölcsönök, a K&H-nál továbbra is népszerűek ezek a hitelek. A pénzintézet közel 4 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi hiteleket az idei év első öt hónapjában, mint egy évvel korábban. A személyi kölcsönök átlagos összege kicsivel 1,8 millió forint alatt volt májusban, ez minimális csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbi, valamivel 1,8 millió feletti összegtől. A csökkenés elsősorban azzal magyarázható, hogy az egyre népszerűbb teljesen online személyi kölcsönöknél alacsonyabb az átlagos hitelösszeg, mint a fiókokban igényelt konstrukcióknál. A teljesen online is igényelhető személyi kölcsönök, melyeket a számítógépről, mobilról vagy tabletről indítanak és fejeznek be, egyre nagyobb teret nyernek: ma már az igénylések több mint 50 százaléka ezen a csatornán érkezik a K&H-hoz.
2022. 08. 16. 21:00
Megosztás:

Két óriás hajótársaság is elengedi az oltási követelményeket

2022. szeptember 5-től már nem lesz kötelező COVID-19 védőoltással rendelkezniük a Royal Caribbean és a Celebrity Cruises utasainak - legalábbis járataik többségén. A világ legnagyobb tengerjáró hajóit is üzemeltető cégek a lazítás ellenére továbbra is fenntartják a tesztelési követelményeiket, ám számos vendég számára nyitják meg újra az utazás lehetőségét.
2022. 08. 16. 20:00
Megosztás:

Végigsöpört a kamatemelés a hiteleken augusztusban

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2022. 08. 16. 19:00
Megosztás: