Mit csinál egy automata tesztelő?

A tesztelők között már-már alapvetésnek számít, hogy tökéletes szoftver nem létezik. A különböző mérések és teszteredmények ugyanis csupán azt mutatják ki, hogy az általuk tesztelt program a mérés ideje alatt hibamentesen működött-e. A sűrűn változó szoftverkörnyezet miatt azonban szükségszerű, hogy a szakemberek minél rövidebb idő alatt minél többféle módon vizsgálják meg az adott programot. Csak így bizonyosodhatnak meg ugyanis arról, hogy az alkalmazás képes lesz-e hosszú távon is hiba nélkül működni, illetve, hogy megfelel-e a felhasználói igényeknek. Minél több tesztet hajtunk végre, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy az alkalmazásunk megfelelően működik, és „piackész” állapotba került. Ahhoz azonban, hogy ezt megállapíthassuk, automata tesztelőkre van szükségünk. Nem mindenki számára egyértelmű, hogy mit is takar pontosan ez a feladatkör és milyen előnyök jellemzik. Egyáltalán mi a különbség az automatizált és a manuális tesztelés között?

Mit csinál egy automata tesztelő?

Egyre növekvő felhasználói igények

A tesztelők manapság egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. A munkájukat ugyanis nem csak a folyamatosan változó szoftver körülmények, hanem az egyre növekvő felhasználói igények is rendkívül megnehezítik. Természetesen a legtöbb szoftverfejlesztő cég célja, hogy ezeket az igényeket maradéktalanul kielégítse, éppen ezért igyekeznek minél változatosabb és nagyobb felhasználói élményt biztosító alkalmazásokkal előrukkolni.

Meglehet ugyan, hogy ezek az applikációk teljesen lenyűgözik a felhasználókat, a tesztelőket azonban rengeteg kihívás elé állítják. Ugyanis minél több program kerül ki a piacra, annál többféle tesztet kell majd azokon elvégezni. Emiatt a fejlesztő cégek számára létfontosságú, hogy rendelkezzenek legalább egy automata vagy manuális tesztelővel, aki ellenőrzi az alkalmazások működési folyamatait, és felméri, hogy azok eleget tesznek-e a megrendelők igényeinek, elvárásainak.

Mi a különbség a „kézi” és az automatikus tesztelés között?

Az automata tesztelők a regressziós tesztek és egyéb feladatok automatikus végrehajtásához szükséges kódot – vagyis a szkriptet - írják meg. Az általuk létrehozott parancssor önműködővé teszi a tesztelési folyamatokat, és lehetővé teszi, hogy kizárják belőlük a hiba kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy az automatizált tesztelések közel sem végeznek mélyreható vizsgálatokat. A segítségükkel kapott eredmény voltaképp azt mutatja meg, hogy a szoftvernek szüksége van-e alaposabb vizsgálatokra.

A kézi tesztelés esetén azonban már egy kicsit más a helyzet. A manuális tesztelő maga hajtja végre a tesztelést, és végig figyelemmel követi a munkafolyamatot. Felméri az adott szoftver vagy program legfontosabb tulajdonságait, elvégzi a tesztelést, kiértékeli az eredményt, és rögzíti azt a teszt jelentésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emberi hibalehetőség miatt könnyen lehet, hogy a folyamat végeredménye nem lesz pontos.

Összegezve az eddigieket, az automatikus tesztelés voltaképp a manuális tesztelés automatizált, rizikómentes változata. Tévedünk azonban, ha azt gondoljuk, hogy az automatizált tesztelések idővel ki is válthatják a manuális tesztelők munkáját. Utóbbiakra ugyanis éppúgy rendkívül nagy szükség van, hiszen a mai technológia nem teszi lehetővé, hogy olyan tesztek készüljenek, amelyek a manuális tesztelők problémamegoldó, alkalmazkodó és döntéshozói képességeivel versenyre kelhetnének. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az automatikus tesztelést csak azoknál a programoknál használhatjuk hatékonyan, ahol ritkán, vagy épp egyáltalán nem változik a szoftver környezete. Végül, de nem utolsó sorban, az emberi jelenlétnek köszönhetően az elkészült alkalmazás sokkal felhasználóbarátabb élményt fog nyújtani.

A manuális tesztelés legfőbb előnyei

Számos előnye van annak, ha automatizált teszteléssel dolgozunk, például:

- nem fáradunk el annyira,

- felgyorsíthatjuk az adatellenőrzés folyamatát,

- ki tudjuk küszöbölni a folyamatokból az emberi hibafaktort,

- a nap bármely szakában futtathatunk vele ellenőrzéseket,

- nem kell sokat várnunk a folyamatokra, hiszen rendkívül gyorsan lezajlanak, emiatt pedig kevesebb eséllyel fogunk kicsúszni a határidőkből.

A felsoroltakból jól látható, hogy az automatizált teszteléssel rengeteg idő és energia spórolható meg, ezért érdemes az elsajátításába még- vagy már most belevágni.

Bizonyára meglepően hangozhat, de érdemes figyelembe venni, hogy ennek a szakmának a kitanulásához nem szükséges korábbi szoftverfejlesztői tapasztalat. Egy könnyen tanulható, ugyanakkor rendkívül jövedelmező szakmáról van szó, amelyet a szoftver-architektúrák ismeretével, és egy jól kivitelezett keretrendszerrel könnyedén el lehet sajátítani, és gyorsan el lehet vele helyezkedni a piacon, tesztelőkre ugyanis mindig nagy szükség van.

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás:

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.
2022. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Forinterősödés péntek kora este

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,08 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 45 804,29 ponton zárt pénteken.
2022. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.
2022. 12. 02. 17:30
Megosztás:

1,7 százalékkal nőtt a cseh GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2022. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
2022. 12. 02. 16:00
Megosztás:

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.
2022. 12. 02. 15:30
Megosztás:

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.
2022. 12. 02. 15:02
Megosztás: