Mivel riaszthatod el a vevőket az ingatlanod eladásánál?

Egy ingatlan eladása: értékesítés, ami nem megy mindenkinek. Bár sok lakáseladásba belevágó ingatlantulajdonos kellően nagy önbizalommal közelít az eladási helyzethez, azért nem árt tisztában lenni néhány olyan tényezővel, melyek könnyedén keresztülhúzhatják az elképzeléseket.

Mivel riaszthatod el a vevőket az ingatlanod eladásánál?

Egy ingatlan értékesítése meglehetősen bonyolult és hosszú folyamat. Sok részletből áll össze, melyet az eladók nem mindig látnak át - hiszen nem minden héten adnak el egy lakást, kellő rutint szerezve a műveletben -, miközben az eladással párhuzamosan sok egyéb tényezőre: életükre, családjukra, munkájukra és akár a következő ingatlanuk kiválasztására is figyelniük kell. Ráadásul nem is feltétlenül gyakorlott értékesítők, így aztán sok hiba csúszhat az eladásba.

Kezdjük talán a hirdetésnél, és a legnagyobb problémánál, mely az érdeklődőket nagy arányban eltántorítja az ingatlan megtekintésétől, az hogy az eladók rosszul pozícionálják az ingatlan árát, magyarul túl drágán kínálják az ingatlant - jelezte Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A reális árazás persze nem egyszerű, mert a hirdetési árak ehhez nem jelentenek jó alapot. Itt lépnek be a képbe az ingatlanközvetítők, akik napi szinten értékesítenek ingatlanokat egy adott környéken, így teljes mértékben tisztában vannak a piaci realitásokkal, vagyis, hogy egy ingatlannak adott pillanatban mekkora a valós piaci értéke: mennyit érdemes rátenni a megcélzott értékesítési árra, hogy mérsékelt alkuval, de viszonylag gyorsan elkeljen a lakás.

Ide kapcsolódik az alku, mely szintén kényes kérdés. Gyakran előfordul, hogy amikor egy érdeklődő  megnéz egy túlárazott ingatlant és megpróbál alkudni, akkor az eladó nem enged az eredeti árból. Amennyiben erre az ingatlan meghirdetése után kerül sor, akkor az eladó sokszor azt gondolja, hogy lesz jobb ajánlata. Ez azonban nem mindig jön be - mondta a szakértő.

Jellemző az is, hogy az ingatlantulajdonosok rosszul kommunikálnak az érdeklődőkkel. A kommunikációs hibák közé tartozik például az, amikor a vevők számára is egyértelmű problémák vannak az ingatlannal, ennek ellenére igyekeznek ezeket szépíteni, eltussolni - magyarázta Rácz Gyula László, aki azzal is gyakran találkozik munkája során, hogy az eladók megpróbálnak elhallgatni olyan információkat, melyek a vevők által viszonylag könnyen kideríthetők. Ilyenkor már meginog a bizalom.

Az eladók egyébként szubjektív nézőpontjuk miatt sokszor nem látják tisztán, hogy az ingatlanukból “mit lehet kihozni”, milyen előnyei és hátrányai vannak, mit lehet vagy kellene kiemelni, amikor az érdeklődők elé tárják. És itt nem arról van szó, hogy a hibákat rejtegetni kellene, hanem arról, hogy miként tálalják az ingatlan, mint terméket.

Túlzásokba persze nem szabad esni, hiszen az sem veszi ki magát jól az érdeklődők szemében. Márpedig az eladók egy része hajlamos túlzottan rajongani  saját ingatlana iránt - jelezte Rácz Gyula László. Ez a szubjektivitás és érzelmi kötődés persze bizonyos fokig érthető, hiszen olyan értéket látnak benne, ami más számára jelentéktelen. Ugyanakkor a vevők számára a túlzott rajongás - mely általában egy piacinál magasabb ár indokaként jelenik meg - furcsa lehet egy egyébként teljes átlagos ingatlan esetében.

Rácz Gyula László szerint érdemes megemlíteni azt is, hogy sokszor rossz körülmények fogadják az érdeklődőket az ingatlanban: rendetlenség, rossz szagok, mely riasztó lehet sokak számára.

Ez a hiba jelentkezhet már a lakásról készül fotóknál is. Ezek nem mindig mutatják a legelőnyösebb oldaláról az ingatlant, illetve gyakran előfordul az, hogy még a valóságosnál is rosszabb képet festenek róla: a fotókon szűk, félhomályos, zsúfolt, rosszul megvilágított terek tűnnek fel, melyek révén nem lehet képet alkotni az ingatlan valós megjelenésről.

Természetesen az nem cél, hogy a valóságnál szebbnek próbáljuk “hazudni” az ingatlant, hiszen a megtekintéskor úgyis kiderül a valóság. Ugyanakkor az sem segít, ha már a fotókkal elbukunk potenciális vevőket.

Az minden ingatlanértékesítés során kérdésként merülhet fel, hogy mit érdemes megtenni az ingatlanban a gyorsabb értékesíthetőség vagy a jobb ár érdekében. A szakértők általában abban egyetértenek, hogy egy tiszta, részben kiürített lakás mindig előnyösebb az értékesítés szempontjából, mint ha egy zsúfolt, rendetlen otthon fogadja a látogatót. És ebbe beletartozhat egy egyszerű tisztasági festés is, melyet nem muszáj szakembernek kiviteleznie.

Ez persze nem működik azon társasház esetében, ahol a lakás található, pedig szintén akadályozó tényező lehet egy eladásnál. A tulajdonosok gyakran azt gondolják, hogy csak az számít, milyen szépen felújított és igényes a lakásuk, azonban a vevőket akár a ház állapota, a lakóközösség is elriaszthatja.

Végül eltántoríthatják a vevőket a rendezetlen tulajdonviszonyok is, melyek sokszor nem a folyamat legelején derülnek ki. Vagyis, hogy tisztázott-e a tulajdonjog, hány tulajdonos van, rendezve van-e a hagyaték, illetve hogy mekkora jelzálogteher található az ingatlanon. Ezeket érdemes rendbe tenni értékesítés előtt.

Mindezek a problémák persze rutinkérdésnek számítanak az ingatlanközvetítő szakemberek számára, hiszen nap mint nap találkoznak érdekes esetekkel. És egy jó szakember tudja, hogy miként, mennyiért lehet eladni még egy problémásnak számító ingatlant is. Érdemes tehát rájuk hallgatni egy eladás során, ha nem csak hirdetni szeretnénk az ingatlanunkat, hanem el is adnánk azt.

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás:

Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla

A nemrégiben bejelentett, rezsivel kapcsolatos változások következtében a családokban központi téma lett, miként tudnak a jövőben a költségeiken, leginkább a villany- és gázfogyasztásukon spórolni. Mivel a gáz ára jelentősebb mértékben emelkedik augusztus 1-jétől, így a korszerű fűtési megoldások, illetve az épületek hőmegtartó képességének javítása kiemelkedően fontossá, halaszthatatlanná vált.
2022. 08. 12. 02:00
Megosztás: