Nem mentek szabadságra a lakáshitelt felvevők

A két nyári hónap történelmi csúcsokat hozott a lakáshitel-igényléseknél: a korábbi években 4 hónap kellett ekkora folyósításhoz. Az MNB statisztikái visszaigazolták a money.hu korábbi véleményét, hogy a bankok egyelőre visszafogottan érvényesítették kamataikban a jegybanki kamatemelés hatásait. A következő hónapokban több bank is emelésről dönthet, ám a banki verseny miatt az eddig lépők sok esetben akár kamatot is csökkentenek, hogy több ügyfelet szólítsanak meg.

Nem mentek szabadságra a lakáshitelt felvevők

Nyári lakáshitel hajrá

Nem mentek szabadságra a lakáshitelt igénylők. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júniusi 136,7 milliárd forint helyett 132,5 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok. Bár júliusban megtört az elmúlt hónapok trendje, és nem született történelmi rekord a lakáshitel folyósításokban, ám a júliusi teljesítmény így is minden idők második legmagasabb hitelkiáramlása az idén júniusi után. A két nyári hónapban az ügyfelek által felvett 270 milliárd forintnyi lakáshitel az elmúlt 3 évben négy hónap teljesítményének, az éves folyósítás több, mint 30 százalékának felelt volna meg. A jegybanki adatok visszaigazolják a money.hu korábbi megállapításait, amely szerint annak dacára, hogy az MNB júniusban már emelte az alapkamatot, a pénzintézetek ezt csak óvatosan érvényesítették saját lakáshitel kamataikban. Miközben a kamatemelési várakozások miatt a tavaszi hónapokban kismértékben folyamatosan emelkedett a folyósított lakáshitelek átlagkamata és júniusra meg is haladta a 4 százalékot, júliusban még – 1 bázisponttal, 4,02 százalékra - csökkent is a kamat. A mostani kamatszint szinte megegyezik az egy évvel korábbi kamatokkal.

A hosszan fix hitelek lassabban drágulnak

Az általános kamatemelés elmaradása egyrészt a bankok egymás közötti versenyének tudható be, hiszen a pénzintézetek árgus szemmel figyelik a versenytársak lépéseit. Emellett persze az is közrejátszik a jelenlegi kedvező helyzetben, hogy az MNB alapkamat emelése eltérő mértékben jelenik meg a banki hitelek kamatát is befolyásoló referenciakamatokban. Míg a változó kamatozású hitelek esetében általában használt mutató, a 3 havi Bubor mértéke a május végi 0,9 százalékról szeptemberre 1,6 százalékra futott fel, addig a hosszan fix, előre tervezhető törlesztőrészlettel bíró, 5, 10 vagy még hosszabb futamidejű hitelekkel szemben, ahol a referenciakamat (BIRS) értéke csak 20 bázispontos emelkedést mutat május végéhez képest.

A referenciakamatok emelkedése szinte minden banknál megjelenik, ám a money.hu adatai szerint az eddig lépő bankok túlnyomórésze csak annyival drágította meg a kölcsönt, amennyivel a referenciakamatok emelkedtek, a kamatfelárak nem változtak.

Mindez azt jelenti, hogy az UniCreditnél például az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM-je) két hónap alatt 4,79 százalékról 5,18 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 5,34-ről 5,44 százalékra emelkedett. A Takarékbank Referencia Otthon Lakáshitel THM-je a júliusi 5,06-ról 5,62 százalékra emelkedett a 6 hónapos BUBOR változása miatt. A Sopron Banknál az otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal az augusztusi 6,09 százalék helyett 6,21 százalékos THM-mel érhető el. Az 1 éves kamatperiódus mellett a múlt havi 4,52 százalékos THM szeptemberre 4,66 százalékra emelkedett.

Előre lépő bankok

Vannak persze bankok, amelyek a referenciakamatok emelkedése mellett is a kamatemelés útjára léptek. Az MKB Bank július 26-tól az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát emelte. A rövidebb fixálásnál 10 évre 0,7 százalékkal emelkedett az alap konstrukciók ára, de a prémium és az exkluzív hitelkondíciókra jogosultak ennél jóval alacsonyabb, csak 15-20 bázispontos kamatemeléssel szembesülhettek. Az Erste Banknál az augusztus 16-tól befogadott 10 éves és a fix 15 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek kamata 25 bázisponttal emelkedett.

Kamatcsökkentést is hoz a verseny

A bankok zöme továbbra is szelektíven érvényesíti a kamatemelést, láthatóan a többség bizonyos ügyfélkör számára szeretne kedvezni, s esetükben akár kamatcsökkentésre is kész azért, hogy az érintettek őket keressék meg hiteligényükkel.

A referenciakamatok emelkedése mellett az OTP Banknál a fogyasztóbarát hitelek kamata 0,25 százalékponttal emelkedett. Ez alól kivételt képez a 31 millió feletti igénylés, mert a bank itt akciózni kezdett: a fenti összeghatár felett minden igénylőnek (fogyasztóbarát és nem fogyasztóbarát hitel esetében egyaránt) a korábbi 1 százalék helyett 1,25 százalékos kamatkedvezményt ad. Ez a fogyasztóbarát hiteleknél a korábbi hitelkamat változatlanul maradását, a többi kölcsönnél 0,25 százalékpontos kamatcsökkenést jelent. Szeptember 1-től az OTP-nél a példaszámításban szereplő Otthonteremtő és Lakáshitelek THM-je 0,1-0,4 százalékponttal alacsonyabb lett, mint az előző hirdetményben megadott értékek.

A húzd meg-ereszd meg koncepció mindennél látványosabban érvényesült a K&H Banknál, ahol az üzleti feltételű lakáshitel és a fogyasztóbarát lakáshitel kamata K6 kategóriában augusztusban minden kamatperiódusban és futamidőben emelkedett, ám a bank a 15 éves fix futamidőre akkor csökkentette is a kamatát. Szeptembertől ugyanakkor a 10 éves kamatperiódusú, valamint a 10, illetve 20 évig fix hitelek kamata csökkent, míg az 5 éves kamatperiódusú és a 15 évig fix hitelek kamata emelkedett.

A Gránit Bank a referenciakamatok emelése ellenére szeptemberre is megtartotta az otthonteremtő hitelek 3,13, az ottonfelújítási hitelek 3,21 százalékos akciós teljes hiteldíj mutatóját (THM). A változások tehát folyamatosak, ezért a money.hu értékelése szerint a fentiek miatt érdemes az ajánlatokat közvetlenül a hitelfelvétel előtt összehasonlítani.

Esett a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében

Jelentősen veszített lendületéből a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében októberben.
2021. 10. 24. 23:00
Megosztás:

Tanítási és munkaszüneti hetet rendeltek el Oroszországban

Egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.
2021. 10. 24. 22:00
Megosztás:

Eddig jóval több aszteroidával ütközött a Föld, mint azt gondoltuk

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez a magas ütközési szám lassította az oxigén felhalmozódását a légkörben.
2021. 10. 24. 21:00
Megosztás:

Ismét melegszik az idő

Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 24. 20:00
Megosztás:

Ennek hatására javult az oltási kedv Brüsszelben

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban - közölte a helyi média vasárnap.
2021. 10. 24. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 10. 24. 18:00
Megosztás:

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 10. 24. 17:00
Megosztás:

Ukrajnában újabb régiók kerülnek vörös besorolásba

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja a hétvégén tartott értekezletén újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába.
2021. 10. 24. 16:00
Megosztás:

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2021. 10. 24. 15:00
Megosztás:

Ünnepi koncerteket tartanak Budapesten a lengyel függetlenség napja alkalmából

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet: J. M. K. Poniatowski F-dúr miséje november 7-én a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Wroclaw Baroque Ensemble koncertje november 11-én a Zeneakadémián hallható.
2021. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Enyhített a korlátozásokon Koszovó

A kedvező járványmutatók fényében a koszovói kormány vasárnaptól enyhített a korlátozásokon, rövidült a kijárási tilalom, hosszabb ideig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és többen vehetnek részt a rendezvényeken - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
2021. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Továbbra is komolyak a nézeteltérések az EU és Anglia között

Az elmúlt héten tartott konstruktív tárgyalások után is komoly nézeteltérések vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, ezen belül mindenekelőtt az EU Bíróságának szerepe ügyében - közölte vasárnap a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.
2021. 10. 24. 12:00
Megosztás:

Számos vasútvonalon indul több vonat a nyári menetrendi egyeztetés nyomán

"Idén júliusban először biztosítottunk lehetőséget a hazai vasúttársaságok menetrendi terveinek online véleményezésére. Bár az egyeztetés még csak tesztüzemben zajlott le, a nagy számban beérkezett érdemi észrevételek arra köteleznek bennünket, hogy több fejlesztést már a decemberi menetrendváltástól megvalósítsunk" - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap.
2021. 10. 24. 11:00
Megosztás:

Ezt produkálta a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 55 254,39 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 490,05 ponttal, 0,89 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2021. 10. 24. 10:00
Megosztás:

A teljesen beoltottaknak gyorsteszt is elég az angliai beutazás után

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból.
2021. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Ennyi kötelező biztosítást cserélnek le az év végi kampányban

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint majd, az év végi váltási időszakban 100 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.
2021. 10. 24. 08:15
Megosztás:

Az IMDb-szerint a baloldal 85%-os nyerésre áll

Komoly harc alakult ki az elmúlt napokban az ElkXrtuk c. új magyar (művész?)film körül, de sajnos nem a filmkritikusok és nem is a filmművész szakma csapott össze és értékelte a filmet szakértői szemmel, hanem ismét csak a "bal-jobb, bal-jobb" poltikai vita lángolt fel itt is. De hát ezen már nincs is mit csodálkozni.
2021. 10. 24. 06:50
Megosztás:

Hétfőtől sűrűbben, éjjel tovább jár a 100E reptéri gyorsjárat

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.
2021. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a magánszemélyek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka az agrárgazdasági kamaránál

Október 15-től november 15-ig tart az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíj befizetésének határideje november 30-a.
2021. 10. 24. 05:00
Megosztás:

Itt a fagy - Mennyibe kerül most a lakossági gáz Magyarországon?

A tél közeledtével egyre több háztartás volt kénytelen elindítani a fűtést otthonában. Magyarországon a lakosság mintegy 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését, így nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? Magyarország területén a mintegy 3200 településéből kb. 2600 kapcsolódik a földgáz hálózathoz, így elmondható, hogy az ország kellően lefedett gázvezeték rendszerrel.
2021. 10. 24. 04:01
Megosztás: