Nem mindegy, hogy valaki depressziós vagy szomorú!

Manapság gyakran halljuk, vagy akár magunk is teszünk olyan kijelentéseket, hogy “tiszta depressziós vagyok”, vagy “ma nagyon depis hangulatom van.” Az esetek többségében azonban nem valódi depresszióról, csupán átmeneti rosszkedvről van szó. 

Nem mindegy, hogy valaki depressziós vagy szomorú!

A rossz hangulat nem egyenlő a betegséggel

A depresszió ugyanis egy komoly pszichés betegség. Súlyosabb esetekben akár a Swan Lake Központ intenzív terápiájára is szükség lehet, ami gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát egyaránt magába foglal.

Mivel a fentihez hasonló kijelentések napjaink túlfeszített életmódja miatt szinte mindennaposak, ezért elveszítették valódi jelentésüket. Hisz ha valaki állítása szerint “bedepizett”, legtöbbször csak legyintünk egyet, hogy van ez így, mindenkivel előfordul időnként, majd elmúlik.

Ám nem biztos, hogy szerencsés, ha ilyen könnyelműen használjuk ezt a szót. A rosszkedv ugyanis még nem jelent automatikusan depressziót. Ez ugyanis egy pszichés betegség, aminek a kezeléséhez legtöbbször szakemberre van szükség.

A rosszkedv és az igazi depresszió közti legfontosabb különbség az, hogy az előbbi egy normális emberi érzelem, ami csak átmenetileg áll fenn, az utóbbi pedig egy rendellenes állapot, ami kezelést igényel. 

Milyen jelek utalhatnak depresszióra?

Bár a negatív hangulat is egy jele lehet a depressziónak, de önmagában még nem azonos vele. Hisz a rosszkedv pár napon vagy héten belül elmúlik, míg a depresszió hónapokig vagy akár évekig is fennállhat. 

Ezenfelül egyéb tünetek is jelentkeznek, például az alábbiak:

- Alacsony önértékelés

- Alvásproblémák

- Emésztési zavarok

- Szédülés

- Állandó fáradtság

- Gyakori fejfájás

- Az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt dolgok iránt

- Koncentráció csökkenése

- Közönyösség

- Halállal kapcsolatos gondolatok

Már ebből is láthatjuk, hogy ez valójában egy komplex tünetegyüttessel jelentkező bonyolult betegség, melyeknek a kiváltó okai is igen szerteágazóak lehetnek. A sikeres kezeléshez azonban elengedhetetlen, hogy feltérképezzük ezeket a kiváltó okokat, amihez legtöbbször egy terapeuta bevonására is szükség van.

Hogyan történik a depresszió kezelése?

A gyógyulás lassú folyamat, amihez a súlyosságtól függően többféle módszer együttes alkalmazása is szükséges lehet. A gyógyszerek a rendellenes idegrendszeri működést állítják helyre, általában eleinte van rájuk szükség, később, a javulás mértékétől függően elhagyhatóak.

A pszichoterápia a depresszió mögött álló pszichológiai okokat,  a lelki mozgatórugókat keresi, emellett pedig megtanítja például a helyes stresszkezelést, a kudarcok megélését, vagy segít megváltoztatni az élethez való hozzáállást.

Végül nem hagyhatjuk ki a szociális tényezőket sem, hiszen a betegnek segítő közegre van szüksége a gyógyuláshoz. Ezért a családot is be kell vonni a terápiába, hogy megtanulják, hogyan támogathatják az érintettet a talpraállásban.

A fentiek alkalmazásán kívül már csak rengeteg türelemre lesz szükség, hiszen ahogy a depresszió nem pár nap alatt alakult ki, úgy a gyógyításához is idő kell.

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás: