Nem mindegy, hogy valaki depressziós vagy szomorú!

Manapság gyakran halljuk, vagy akár magunk is teszünk olyan kijelentéseket, hogy “tiszta depressziós vagyok”, vagy “ma nagyon depis hangulatom van.” Az esetek többségében azonban nem valódi depresszióról, csupán átmeneti rosszkedvről van szó. 

Nem mindegy, hogy valaki depressziós vagy szomorú!

A rossz hangulat nem egyenlő a betegséggel

A depresszió ugyanis egy komoly pszichés betegség. Súlyosabb esetekben akár a Swan Lake Központ intenzív terápiájára is szükség lehet, ami gyógyszeres kezelést és pszichoterápiát egyaránt magába foglal.

Mivel a fentihez hasonló kijelentések napjaink túlfeszített életmódja miatt szinte mindennaposak, ezért elveszítették valódi jelentésüket. Hisz ha valaki állítása szerint “bedepizett”, legtöbbször csak legyintünk egyet, hogy van ez így, mindenkivel előfordul időnként, majd elmúlik.

Ám nem biztos, hogy szerencsés, ha ilyen könnyelműen használjuk ezt a szót. A rosszkedv ugyanis még nem jelent automatikusan depressziót. Ez ugyanis egy pszichés betegség, aminek a kezeléséhez legtöbbször szakemberre van szükség.

A rosszkedv és az igazi depresszió közti legfontosabb különbség az, hogy az előbbi egy normális emberi érzelem, ami csak átmenetileg áll fenn, az utóbbi pedig egy rendellenes állapot, ami kezelést igényel. 

Milyen jelek utalhatnak depresszióra?

Bár a negatív hangulat is egy jele lehet a depressziónak, de önmagában még nem azonos vele. Hisz a rosszkedv pár napon vagy héten belül elmúlik, míg a depresszió hónapokig vagy akár évekig is fennállhat. 

Ezenfelül egyéb tünetek is jelentkeznek, például az alábbiak:

- Alacsony önértékelés

- Alvásproblémák

- Emésztési zavarok

- Szédülés

- Állandó fáradtság

- Gyakori fejfájás

- Az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt dolgok iránt

- Koncentráció csökkenése

- Közönyösség

- Halállal kapcsolatos gondolatok

Már ebből is láthatjuk, hogy ez valójában egy komplex tünetegyüttessel jelentkező bonyolult betegség, melyeknek a kiváltó okai is igen szerteágazóak lehetnek. A sikeres kezeléshez azonban elengedhetetlen, hogy feltérképezzük ezeket a kiváltó okokat, amihez legtöbbször egy terapeuta bevonására is szükség van.

Hogyan történik a depresszió kezelése?

A gyógyulás lassú folyamat, amihez a súlyosságtól függően többféle módszer együttes alkalmazása is szükséges lehet. A gyógyszerek a rendellenes idegrendszeri működést állítják helyre, általában eleinte van rájuk szükség, később, a javulás mértékétől függően elhagyhatóak.

A pszichoterápia a depresszió mögött álló pszichológiai okokat,  a lelki mozgatórugókat keresi, emellett pedig megtanítja például a helyes stresszkezelést, a kudarcok megélését, vagy segít megváltoztatni az élethez való hozzáállást.

Végül nem hagyhatjuk ki a szociális tényezőket sem, hiszen a betegnek segítő közegre van szüksége a gyógyuláshoz. Ezért a családot is be kell vonni a terápiába, hogy megtanulják, hogyan támogathatják az érintettet a talpraállásban.

A fentiek alkalmazásán kívül már csak rengeteg türelemre lesz szükség, hiszen ahogy a depresszió nem pár nap alatt alakult ki, úgy a gyógyításához is idő kell.

Visszaesett az orosz feldolgozóipar növekedése áprilisban

Lassult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése áprilisban márciushoz képest.
2024. 05. 03. 16:30
Megosztás:

Idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az MBH Bank

Az MBH Bank 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, amely jövőre elérheti a 3,7 százalékot - mondta Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője a pénzintézet makrogazdasági előrejelzéseket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 03. 16:00
Megosztás:

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.
2024. 05. 03. 15:30
Megosztás:

Felújítják Kunágota önkormányzati konyháját

Százhúszmillió forintos támogatást nyert el az önkormányzati konyha felújítására a Békés vármegyei Kunágota - közölte az önkormányzat.
2024. 05. 03. 15:00
Megosztás:

Furcsa félidő - Európai tőzsdekörkép

Ma reggelig 253 vállalat tette közzé negyedéves jelentését a STOXX Europe 600 indexből, és ezzel meg is érkeztünk a félidőhöz.
2024. 05. 03. 14:30
Megosztás:

A BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt áprilisban

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 14:00
Megosztás:

Csökkent több államkötvény aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél hatvanmilliárd forinttal nagyobb összegben, kilencvenmilliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 03. 13:30
Megosztás:

Rohamosan esett az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 05. 03. 13:00
Megosztás:

Ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.
2024. 05. 03. 12:30
Megosztás:

Több százmillió forintos fejlesztést zárt le a Bonag Kft. Békéscsabán

Háromszázmillió forintos fejlesztést hajtott végre a főként szerkezetépítéssel foglalkozó Bonag Kft. két békéscsabai telephelyén - közölte a cég csütörtöki közleményében az MTI-vel.
2024. 05. 03. 12:00
Megosztás:

Javított globális előrejelzéseit az OECD

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.
2024. 05. 03. 11:30
Megosztás:

Uniós forrásból épült orvosi rendelő Bagon

Közel négyszázmillió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 292 négyzetméter alapterületű új orvosi rendelő épül a Pest vármegyei Bagon - írta a település önkormányzata az MTI-nek eljuttatott közleményben.
2024. 05. 03. 11:00
Megosztás:

Áprilisban folytatódott az ingatlanpiac felfelé ívelése

Tovább folytatódott az ingatlanpiaci felívelés áprilisban: a 11 200 ingatlan-adásvétel az előző hónaphoz képest 1 százalékos, éves összevetésben 65 százalékos növekedés - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslését a Duna House csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 03. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 03. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 05. 03. 09:30
Megosztás:

Így néz ki péntek reggelre a forint árfolyama

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.
2024. 05. 03. 09:00
Megosztás:

Párját ritkítja a vadállományunk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra - közölte Nagy István agrárminiszter a Karcagi Nagykun Vadásztársaság alapításának 150 éves jubileumi ünnepségén, szerdán az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 03. 08:30
Megosztás:

Nőtt Románia államadóssága

A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 05. 03. 08:00
Megosztás:

Már most a júliusra elvárt szint felett jár a gáztárolók töltöttsége

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 03. 07:30
Megosztás:

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 05. 03. 07:00
Megosztás: