Nőtt februárban a német villamosipari és digitális ágazat forgalma és megrendelésállománya

Februárban nőttek a német villamos- és digitális ágazatban a megrendelésállomány és a forgalom az előző évihez és az előző havihoz képest is, az ukrajnai háború azonban jelentősen rontott az üzleti kilátásokon az ágazat szakmai képviseleti szervezete a ZVEI (Verband der Elektro- und Digitalindustrie) pénteken publikált jelentése alapján.

Nőtt februárban a német villamosipari és digitális ágazat forgalma és megrendelésállománya

A német elektromos és digitális iparban az új megrendelések februárban 8,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A belföldi megrendelések 12,0 százalékkal, a külföldiek 6,0 százalékkal nőttek.

Az euróövezetből származó megrendelések februárban 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A harmadik országokból érkező megrendelések növekedése mérsékeltebb, 2,9 százalékos volt. "Az idei év első két hónapjában az új megrendelések együttesen 15 százalékkal nőttek" - mondta Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza. Hozzátette: az ukrajnai háború első hatásai legfeljebb a márciusi adatokban mutatkoznak majd meg.

A német elektromos és digitális iparban februárban 2,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest az árral kiigazított termelési érték. A január-februári kumulatív növekedés éves bázison 4,0 százalékos volt.

Az iparág forgalma februárban 17,1 milliárd eurót tett ki, 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi forgalom 16,6 százalékkal 8,0 milliárd euróra, a külföldi forgalom pedig 7,6 százalékkal 9,1 milliárd euróra emelkedett. Az euróövezettel folytatott kereskedelem februárban 3,5 milliárd euró volt 7,6 százalékos növekedéssel. A harmadik országbeli ügyfelekkel elért bevételek szintén 7,6 százalékkal nőttek 5,6 milliárd euróra.

Az év első két hónapjában az ipar összesített forgalma 33,0 milliárd euró volt, 12,3 százalékkal haladva meg az előző évit. A belföldi bevételek 15,7 milliárd euróra nőttek 16,7 százalékkal, a külföldi bevételek pedig 17,3 milliárd euróra 8,7 százalékkal. "Márciusban a villamosipari vállalatok mind termelési, mind foglalkoztatási terveiket lefelé módosították - de mindkét esetben csak mérsékelten" - mondta Gontermann. A következő három hónapban a termelésük növelését tervező vállalatok aránya a csökkentést tervezőkhöz képest öt százalékponttal 36 százalékpont többletre csökkent. A jelenleg az ágazatban foglalkoztatott 874 ezer alkalmazottból 12,2 ezren dolgoztak még mindig rövidített munkaidőben.

Oroszország ukrajnai katonai fellépése márciusba jelentősen rontotta a német elektromos és digitális ipar üzleti hangulatát. "Bár az aktuális helyzetet ismét valamivel jobbnak értékelték, mint az előző hónapban, az általános üzleti várakozások visszaestek, mégpedig 2020 júniusa óta először ismét negatív tartományba" - mondta Gontermann. Hozzátette, hogy tízből kilenc cég továbbra is ellátási szűk keresztmetszetekről számol be, amelyek a háború miatt csak tovább súlyosbodhatnak. Az exportvárakozások márciusban szintén jelentősen csökkentek, de összességében még pozitív tartományban vannak.

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás:

Rekordra emelkedett a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.
2023. 03. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 19:30
Megosztás:

Folytatódott az emelkedés az európai értékpapírpiacokon

A csütörtöki nagy indexemelkedések után 0,2-0,8 százalék közötti erősödéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 31. 19:00
Megosztás:

Erősödött a vezető részvények többsége a budapesti börzén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 31. 18:30
Megosztás:

Delta Technologies gyorsjelentés: Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.
2023. 03. 31. 18:00
Megosztás: