Nyaralni megyek autóval - a kötelező biztosításom mire terjed ki?

Kell-e külföldön biztosítást kötni a gépkocsira, vagy elég a magyar kötelező biztosítás? Az uniós országokban nyilvántartásba vett gépjárművekre felelősségbiztosítást kell kötni, amely a másoknak okozott anyagi kárra nyújt fedezetet. Ez a kötelező biztosítás az összes EU-tagállamban érvényes, így hazánkban is.

Nyaralni megyek autóval - a kötelező biztosításom mire terjed ki?

A kötelező és a kiegészítő biztosítás érvényessége

A biztosító ebben az esetben a biztosított által másoknak okozott anyagi kárra vagy személyi sérülésre fizet kártérítést. A biztosítás azonban nem fedezi a jármű vezetőjét, sem pedig az egyéb költségeket (pl. a saját jármű javításának költségeit).

Az egyéb kockázatokra kiegészítő, szabadon választható biztosítás köthető (ez az ún. Casco). Az ilyen biztosítás a további kockázatokra pl. a szerződő fél által elszenvedett sérülésekre, saját gépjárművének megrongálódására, eltulajdonítására, az autóban található tárgyak lopásából eredő károkra vagy jogi segítség igénybevételére nyújt fedezetet.

A kiegészítő biztosításra nem vonatkoznak uniós szabályok. Utazás előtt olvassa el a biztosítás feltételeit! A biztosítótársaságoknak jogukban áll más-más szabályokat alkalmazni a különböző országokban.

A biztosításra így vonatkozhat időbeli vagy térbeli korlátozás, azaz előfordulhat, hogy a szerződés a külföldi tartózkodás alatt csak egy hónapig vagy az országhatártól csupán 150 km-en belül érvényes. Vannak emellett olyan biztosítások is, amelyek bizonyos típusú kockázat (pl. lopás) ellen nem minden országban nyújtanak védelmet.

Gépjármű-biztosítás a fogadó országban

Önnek gépjárművét nyilvántartásba kell vetetnie abban az országban, ahol lakóhelye található. Ez alól kivételt képez az az eset, amikor Ön bizonyítani tudja, hogy csak átmenetileg, pl. diákként tartózkodik abban az országban.

A regisztráció során Önnek igazolnia kell, hogy kötött felelősségbiztosítást.

A regisztrációért felelős hatóságoknak el kell fogadniuk minden olyan biztosító fedezetigazolását, amely:

- az adott országban székhellyel vagy irodával rendelkezik,

- nem rendelkezik ugyan irodával az országban, de jogosult szolgáltatást nyújtani ott.

---

Figyelmeztetés:  Költözés előtt tájékozódjon a biztosítójánál arról, hogy a biztosítási kötvénye érvényes lesz-e az új országban, miután ott nyilvántartásba vetette autóját.

---

Elviekben Önnek joga van autóját egy, a lakóhelyétől eltérő uniós országban biztosítania. Ne feledje azonban ellenőrizni, hogy biztosítója nyújt-e nemzetközi szolgáltatásokat.

Konkrét eset - példa: Érvényes-e az otthon kötött biztosításom külföldön?

Lazlo szlovén állampolgár. Írországba költözik, és magával viszi autóját, amelyre általános szlovén biztosítási kötvénnyel rendelkezik.

Amint megérkezik Írországba, fel kell keresnie az ottani hatóságokat, hogy nyilvántartásba vetesse az autóját. Azt is meg kell érdeklődnie, hogy használhatja-e gépkocsiját a szlovén biztosítással. Ellenkező esetben új biztosítást kell kötnie Írországban.

Új biztosítás kötése külföldön

Ha az Ön biztosítási kötvénye nem érvényes abban az országban, ahova költözik, vagy ha a gépjármű ottani nyilvántartásba vételével érvényessége lejár, akkor keresse fel a Nemzeti Zöld Kártya Irodát/tájékoztató központot, és tájékozódjon arról, hogy mely biztosítók kínálnak gépjármű-felelősségbiztosítást az adott országban.

Biztosítási díj és kártörténet:

A gépjármű-biztosítás díja a különböző uniós országokban más és más, ami az egyes tagállamokban alkalmazott szerződési jog, kockázatbecslés vagy kártérítési rendszer különbözőségeivel, illetve a nemzetközi kárrendezés összetett és költséges voltával magyarázható.

Néhány uniós országban a kártörténet befolyásolhatja a biztosításért fizetendő összeget. Ez az ún. bónusz-malusz ( B/M) rendszer. Ennek lényege, hogy ha egy adott évben nem történik káresemény, akkor a biztosító a szerződés megújításakor kedvezményt ad a biztosítottnak. Káresemény esetén azonban pont fordítva történik, vagyis a díj emelkedik.

Ön bármikor igényelheti biztosítójától az utóbbi öt évre vonatkozó biztosítási kártörténeti igazolást. A biztosító az igazolást 15 napon belül köteles kiállítani.

Ha azonban Önnek új biztosítást kell kötnie egy másik európai uniós országban, az Ön új biztosítója az Ön által fizetendő díj kiszámításakor nem köteles figyelembe venni az Ön kártörténetét (sem az esetleges kedvezményeket, amelyekre Ön a másik országban jogosult).

---

Figyelmeztetés: Egyes biztosítók azonban figyelembe fogják venni az Ön kártörténetét, ezért a szerződéskötés előtt érdemes alaposan tájékozódnia a biztosítási piacon.

---

Konkrét eset - példa:

Otthon balesetmentes vezetői előélettel rendelkezem. Miért kell külföldön mégis magasabb díjat fizetnem?

Rosa olasz állampolgár, és a közelmúltban Franciaországba költözött. Már 10 éve vezet, még soha nem nyújtott be kárigényt, ezért Olaszországban viszonylag alacsony biztosítási díjat kellett fizetnie.

Több francia biztosító is visszautasította azt az igazolást, amely Rosa olaszországi vezetői előéletéről tanúskodott. Rosa ezért kénytelen volt több biztosítót is megkérdezni, amíg megtalálta azt, amely alacsonyabb áron kötött neki biztosítást.

Cikk forrása: europa.eu

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás: