Nyaralni megyek autóval - a kötelező biztosításom mire terjed ki?

Kell-e külföldön biztosítást kötni a gépkocsira, vagy elég a magyar kötelező biztosítás? Az uniós országokban nyilvántartásba vett gépjárművekre felelősségbiztosítást kell kötni, amely a másoknak okozott anyagi kárra nyújt fedezetet. Ez a kötelező biztosítás az összes EU-tagállamban érvényes, így hazánkban is.

Nyaralni megyek autóval - a kötelező biztosításom mire terjed ki?

A kötelező és a kiegészítő biztosítás érvényessége

A biztosító ebben az esetben a biztosított által másoknak okozott anyagi kárra vagy személyi sérülésre fizet kártérítést. A biztosítás azonban nem fedezi a jármű vezetőjét, sem pedig az egyéb költségeket (pl. a saját jármű javításának költségeit).

Az egyéb kockázatokra kiegészítő, szabadon választható biztosítás köthető (ez az ún. Casco). Az ilyen biztosítás a további kockázatokra pl. a szerződő fél által elszenvedett sérülésekre, saját gépjárművének megrongálódására, eltulajdonítására, az autóban található tárgyak lopásából eredő károkra vagy jogi segítség igénybevételére nyújt fedezetet.

A kiegészítő biztosításra nem vonatkoznak uniós szabályok. Utazás előtt olvassa el a biztosítás feltételeit! A biztosítótársaságoknak jogukban áll más-más szabályokat alkalmazni a különböző országokban.

A biztosításra így vonatkozhat időbeli vagy térbeli korlátozás, azaz előfordulhat, hogy a szerződés a külföldi tartózkodás alatt csak egy hónapig vagy az országhatártól csupán 150 km-en belül érvényes. Vannak emellett olyan biztosítások is, amelyek bizonyos típusú kockázat (pl. lopás) ellen nem minden országban nyújtanak védelmet.

Gépjármű-biztosítás a fogadó országban

Önnek gépjárművét nyilvántartásba kell vetetnie abban az országban, ahol lakóhelye található. Ez alól kivételt képez az az eset, amikor Ön bizonyítani tudja, hogy csak átmenetileg, pl. diákként tartózkodik abban az országban.

A regisztráció során Önnek igazolnia kell, hogy kötött felelősségbiztosítást.

A regisztrációért felelős hatóságoknak el kell fogadniuk minden olyan biztosító fedezetigazolását, amely:

- az adott országban székhellyel vagy irodával rendelkezik,

- nem rendelkezik ugyan irodával az országban, de jogosult szolgáltatást nyújtani ott.

---

Figyelmeztetés:  Költözés előtt tájékozódjon a biztosítójánál arról, hogy a biztosítási kötvénye érvényes lesz-e az új országban, miután ott nyilvántartásba vetette autóját.

---

Elviekben Önnek joga van autóját egy, a lakóhelyétől eltérő uniós országban biztosítania. Ne feledje azonban ellenőrizni, hogy biztosítója nyújt-e nemzetközi szolgáltatásokat.

Konkrét eset - példa: Érvényes-e az otthon kötött biztosításom külföldön?

Lazlo szlovén állampolgár. Írországba költözik, és magával viszi autóját, amelyre általános szlovén biztosítási kötvénnyel rendelkezik.

Amint megérkezik Írországba, fel kell keresnie az ottani hatóságokat, hogy nyilvántartásba vetesse az autóját. Azt is meg kell érdeklődnie, hogy használhatja-e gépkocsiját a szlovén biztosítással. Ellenkező esetben új biztosítást kell kötnie Írországban.

Új biztosítás kötése külföldön

Ha az Ön biztosítási kötvénye nem érvényes abban az országban, ahova költözik, vagy ha a gépjármű ottani nyilvántartásba vételével érvényessége lejár, akkor keresse fel a Nemzeti Zöld Kártya Irodát/tájékoztató központot, és tájékozódjon arról, hogy mely biztosítók kínálnak gépjármű-felelősségbiztosítást az adott országban.

Biztosítási díj és kártörténet:

A gépjármű-biztosítás díja a különböző uniós országokban más és más, ami az egyes tagállamokban alkalmazott szerződési jog, kockázatbecslés vagy kártérítési rendszer különbözőségeivel, illetve a nemzetközi kárrendezés összetett és költséges voltával magyarázható.

Néhány uniós országban a kártörténet befolyásolhatja a biztosításért fizetendő összeget. Ez az ún. bónusz-malusz ( B/M) rendszer. Ennek lényege, hogy ha egy adott évben nem történik káresemény, akkor a biztosító a szerződés megújításakor kedvezményt ad a biztosítottnak. Káresemény esetén azonban pont fordítva történik, vagyis a díj emelkedik.

Ön bármikor igényelheti biztosítójától az utóbbi öt évre vonatkozó biztosítási kártörténeti igazolást. A biztosító az igazolást 15 napon belül köteles kiállítani.

Ha azonban Önnek új biztosítást kell kötnie egy másik európai uniós országban, az Ön új biztosítója az Ön által fizetendő díj kiszámításakor nem köteles figyelembe venni az Ön kártörténetét (sem az esetleges kedvezményeket, amelyekre Ön a másik országban jogosult).

---

Figyelmeztetés: Egyes biztosítók azonban figyelembe fogják venni az Ön kártörténetét, ezért a szerződéskötés előtt érdemes alaposan tájékozódnia a biztosítási piacon.

---

Konkrét eset - példa:

Otthon balesetmentes vezetői előélettel rendelkezem. Miért kell külföldön mégis magasabb díjat fizetnem?

Rosa olasz állampolgár, és a közelmúltban Franciaországba költözött. Már 10 éve vezet, még soha nem nyújtott be kárigényt, ezért Olaszországban viszonylag alacsony biztosítási díjat kellett fizetnie.

Több francia biztosító is visszautasította azt az igazolást, amely Rosa olaszországi vezetői előéletéről tanúskodott. Rosa ezért kénytelen volt több biztosítót is megkérdezni, amíg megtalálta azt, amely alacsonyabb áron kötött neki biztosítást.

Cikk forrása: europa.eu

Putyin megfontolandónak tartja a kínaiak béketervét

Közel négy és fél órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping háromnapos találkozójuk első napján.
2023. 03. 21. 13:00
Megosztás:

Meglepő változás történt Budapest és agglomerációjának ingatlanpiacán

Elsősorban az alacsonyabb négyzetméterárak mozgatják az ingatlanvásárlókat a főváros és agglomerációja között. Az árak azonban rendkívül magasra emelkedtek az a Budapest környéki településeken, így a szakértő szerint fordulni látszik a trend, miközben a fővárosban megváltozott az “ingatlanok felhasználásának jellege”.
2023. 03. 21. 12:30
Megosztás:

3+1 tipp az álláskereső huszonéveseknek

Huszonéves álláskeresőként közel sem ugyanazok a problémáink, mint amik majd évtizedekkel később lesznek. De tény, hogy ilyenkor is jól jönnek a jó tanácsok a tapasztaltabbaktól. Épp ezért hoztunk most 3+1 tippet, kifejezetten ennek a munkát kereső korosztálynak.
2023. 03. 21. 12:00
Megosztás:

Jelnyelvi tolmácsok segítik a siketeket és nagyothallókat az Erste összes bankfiókjában

A hallássérültek számára teszi egyszerűbbé a mindennapi bankolást az Erste legújabb szolgáltatása. A pénzintézet összes fiókjában, a teljes nyitvatartási időben jeltolmácsok segítik a siket és nagyothalló ügyfeleket a pénzügyek intézésében.
2023. 03. 21. 11:30
Megosztás:

Annyit költünk az autóra, amennyiből egy egzotikus nyaralásra is mehetnénk

Kiszámoltuk már valaha, mennyibe kerül a saját autónk, pusztán attól, hogy van? Valóban használjuk és kihasználjuk olyan mértékben, hogy megérje fenntartani, és fizetni utána évről évre a tetemes költségeket? Ma már elavult szemlélet az, hogy saját autó nélkül megáll az élet, hiszen olyan bérlési formák állnak rendelkezésre, amelyeknek köszönhetően, ha akarjuk, naponta másik járművet használhatunk, az utazási céljainknak megfelelően.
2023. 03. 21. 11:00
Megosztás:

A jövőbeli nyugdíj nagysága ettől a számadattól függ - érkezik a valorizációs szorzó 2023

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján – írja a Bank360.hu.  
2023. 03. 21. 10:37
Megosztás:

Hogyan válasszuk ki a megfelelő okosórát? Figyelj az egészségedre a Garmin vagy a Huawei okosórákkal!

Manapság egyre népszerűbbek a mobil eszközök. Kétségtelen, hogy nagyban megkönnyítik az életünket. A technológiai kütyük legnagyobb előnye az állandó internet-hozzáférés, a kapcsolattartás másokkal és az életünket egyszerűbbé, hatékonyabbá tévő funkciók. Az okostelefonok és táblagépek a leggyakrabban használt eszközök, de az okosórák is egyre népszerűbbek.
2023. 03. 21. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 21. 10:00
Megosztás:

Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF-nél

Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-nél.
2023. 03. 21. 09:30
Megosztás:

Folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-40%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. A múlt héten több mint 300 termékkel indult el a Promóció, ez a szám ezen a héten közel 70 termékkel bővül.
2023. 03. 21. 08:45
Megosztás:

A ChatGPT alkalmazásnak kiberbiztonsági kockázatai is vannak egy tanulmány szerint

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.
2023. 03. 21. 08:30
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 21. 08:00
Megosztás:

280 millió forintos fejlesztést hajt végre az orosházi Königin Trade Kft.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre a méhészeti eszközök és egyéb élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó orosházi Königin Trade Kft.
2023. 03. 21. 07:48
Megosztás:

Török-szíriai földrengés: Hétmilliárd euró gyűlt össze az újjáépítésre

Nemzetközi adományozók összesen hétmilliárd eurót ajánlottak fel a február elején Törökországot és Szíriát sújtó földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.
2023. 03. 21. 07:00
Megosztás:

Német kutatóintézet: Jön az európai bankválság?

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője hétfői nyilatkozatában.
2023. 03. 21. 06:30
Megosztás:

1 milliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza

Megújul az Ajtósi Dürer sor mintegy 300 méteres, valamint a Zichy Géza utca mintegy 100 méteres szakasza a közeljövőben a 3,7 hektárt felölelő Dürer Park ingatlanfejlesztési projekt részeként, amit a Dürer Befektetési Kft., mint beruházó a Property Markettel, mint ingatlanfejlesztővel együttműködésben valósít meg. A Városliget melletti úthálózat burkolatait és infrastruktúrájának jelentősen leromlott állapotát saját költségén, több mint 1 milliárd forint összegben újítja meg a beruházó. A Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda épül a Városliget közvetlen szomszédságában.
2023. 03. 21. 06:00
Megosztás:

Idén is megrendezik a TeSzedd hulladékgyűjtő akciót

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.
2023. 03. 21. 05:30
Megosztás:

A Janaf kész növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat kész növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait, ha arra piaci kereslet mutatkozik - írta a Poslovni Denvik című horvát gazdasági napilap hétfőn.
2023. 03. 21. 05:00
Megosztás:

Te hogyan nézed a sorozatokat? Elmondjuk, mi a szokás...

Az internetes tartalmakat többnyire egyedül, a sorozatokat már társaságban szeretjük nézni, és az evéshez is szívesen kapcsoljuk be a tévét – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből[2]. A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgáló kutatás arra is rámutat, hogy sokan osztják meg a figyelmüket: egyszerre több mozgóképes tartalmat néznek, vagy éppen a tévézés mellett párhuzamosan más társasági vagy önálló tevékenységet végeznek.
2023. 03. 21. 04:00
Megosztás:

Tavaly visszatértek a turisták Párizsba

Több mint 44 millió turista látogatott el tavaly Párizsba és környékére, az Ile-de-France régióba, ami 95 százalékos emelkedés 2021-hez képest, de még 13 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - derül ki a régió turisztikai bizottságának hétfőn közzétett közleményéből.
2023. 03. 21. 03:30
Megosztás: