Olyan változás történt a dél-pesti ingatlanpiacon, amire nem sokan számítottak

Nagyot esett a kereslet az elmúlt egy évben, miközben a kínálat nem a várakozásoknak megfelelő mértékben bővült XIX., XX. és XXIII. kerületek ingatlanpiacon. Az értékesítési árak viszont már csökkennek. És egy meglepő változás is bekövetkezett: újra feléledt az igény a többgenerációs családi házak iránt.

Olyan változás történt a dél-pesti ingatlanpiacon, amire nem sokan számítottak

Drasztikusan visszaesett a kereslet az elmúlt egy év során a XIX., XX. és XXIII. kerületekben, elsősorban a szomszédban dúló háború, az energiaválság és az infláció hatására, ugyanakkor nem tapasztalható eltérés a visszaesés mértékét tekintve az országos átlagtól - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ezzel együtt azonban a kínálat növekedése is elmaradt a várttól. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy mind az eladók, mind a vevők közül csak azok vágnak bele ingatlaneladásba és -vásárlásba, akik élethelyzetük változása miatt kénytelen ezt a lépést most megtenni.

A szakértő szerint különösen jellemző, hogy az idősebbek vagy az egyedül élők cserélik nagyobb ingatlanaikat kisebbre. Korábban egy ilyen gazdasági döntést az érzelmi szál sokszor felülírt, ma viszont már olyan jelentős teher egy nagy és korszerűtlen ingatlan fenntartása, hogy a tulajdonosoknak gyakorlatilag nincs más választásuk, mint az eladás, bárhogy is ragaszkodnának a megszokott életterükhöz.

A három dél-pesti kerületben egyébként sok kétgenerációs ingatlan található, melyek iránt most ismét megnövekedett a kereslet, azon okból, hogy az egyedül maradt szülőknek ne kelljen egy külön ingatlant fenntartania - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

Ugyanakkor visszafogják a vevőket a magas kamatok, melyek miatt a vásárlások 80 százaléka készpénzzel történik. Ebben a magas arányban persze közrejátszik az is, hogy Dél-Pesten sok az osztatlan közös tulajdonú, rendezetlen jogi helyzetű ingatlan vagy épp a dokumentálatlan hozzáépítés, melyeknél a bankok nem adnak hitelt.

De nem csak a kereslet csökkent az elmúlt hónapokban, hanem az értékesítési árak is. A lakásoknál az átlagos négyzetméterár jelenleg 700-800 ezer forint környékén alakul, míg a házaknál ennél valamivel kevesebb. Továbbra is eladhatók a teljesen felújítandó lakások, ezek négyzetméterára jelentősen változik a lokációtól és a társasház állapotától függően: 400-600 ezer forint között mozog.

A szakértő ugyanakkor az árak kapcsán kihangsúlyozta, hogy a csekély számú tranzakció miatt a korábbinál nehezebb most meghatározni a pontos értékeket, és ez igaz az értékesítési időkre is. Mindenesetre jól árazott ingatlanoknál a kisebb lakásokat 1-2 hónap alatt lehet eladni, a nagyobb lakásokat 1-3 hónap alatt, míg házakat fél-egy év alatt. A túlárazott ingatlanok viszont egyáltalán nem kelnek el, kivéve, ha megtörténik az árcsökkentés, amire sokszor akár egy évet is kell várni.

A legkeresettebb ingatlanok egyébként most is a felújított lakások és a nem túl nagy méretű családi házak. A kisebb lakásokat keresik a befektetési célból vásárlók is, hiszen ezeket könnyebben bérbe lehet adni - derült ki Rencsevics Mária szavaiból. Az újépítésű ingatlanokra lenne igény, azonban az jellemző, hogy ha jelenleg valakinek egy átlagos újépítésű lakás ára a rendelkezésére áll, az már ezért az összegért inkább házat szeretne venni. Újépítésű lakóparki lakások esetében a kisebb méretű ingatlanok 1,2 millió forintba kerülnek négyzetméterenként, míg a nagyobb lakások négyzetméterára 970 ezer forintnál indul. A szakértő szerint ezek elfogadható árak, az érdeklődők száma mégis csekély.

Ahol viszont óriási kereslet mutatkozik, az a bérlakások piaca. Ez meglátszik a bérleti díjakon is, melyek összege jócskán meghaladja a járvány előtti szintet. Jelenleg egy jó állapotú, kétszobás panellakás ára 200 ezer forint körül mozog a három dél-pesti kerületben.

Ami pedig a jövőt illeti, a szakértő szerint várható egy lassú elmozdulás az ingatlanpiacon a holtpontról, ugyanis az ügyfelek lassan hozzászoknak a megváltozott helyzethez és alkalmazkodnak az árakkal is. Várhatóan idővel a hitelkamatok szintje is csökkenésnek indul, egyrészt a bankok közötti verseny miatt, másrészt mert a pénzügypolitika is ebbe az irányba tart, legalábbis a monetáris tanács korábbi döntése erre utal - tette még hozzá a Balla Ingatlanszakértője.

A Ford is rontott előrejelzésén

A General Motors után a Ford is az eddiginél gyengébb előrejelzést tett közzé.
2023. 11. 30. 22:00
Megosztás:

Globálisan javíthat a kommunikációján a TikTok

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára.
2023. 11. 30. 21:30
Megosztás:

A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint

A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége közölte: a gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten is magasnak számító díjak további emelésével ne okozzon számukra a kormány további költségnövekedést, mert az az árakban is megjelenhet.
2023. 11. 30. 21:00
Megosztás:

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás: