Ömlött a pénz a kriptopiacra februárban

Izgalmas hónapot zárt a kriptopiac februárban: a teljes piaci kapitalizáció 40%-kal emelkedett ebben a hónapban, amelyben lényeges szerepet játszott a BTC ETF-ekbe beáramló jelentős mennyiségű tőke, ám nem lehet figyelmen kívül hagyni az EigenLayer 180%-os TVL bővülését, az Uniswap irányítási rendszerének frissítését és az olyan új szereplők kiemelkedő tőkevonzó képességét sem, mint az Ethena. Mindezen fejleményeket részletesen vizsgálja a Binance Research legfrissebb kriptopiaci elemzése.

Ömlött a pénz a kriptopiacra februárban

Nagyot erősödött a kriptopiac februárban: a teljes piaci kapitalizáció 2021 októbere óta nem látott mértékben, 40%-kal bővült ebben a hónapban. A közelmúltban alapított BTC ETF-ekbe több mint nettó 4,9 milliárd dollár áramlott februárban, a világ legnagyobb kriptoeszköz-vagyonkezelője, a Grayscale pedig januárhoz képes lényegesen kisebb volumenű eladásokról, vagyis tőkekiáramlásról számolt be. Összességében elmondható, hogy a BTC ETF-ek eddigi teljesítménye hatalmas siker, és még mindig jelentős mennyiségű tőkét vonzanak a kriptopiacra.

Az EigenLayer – az Ethereum staking funkcióra épülő új DeFi protokoll – TVL-je robbanásszerűen növekedett az elmúlt időszakban: februárban már több mint 800%-kal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Az EigenLayer fokozatosan, három szakaszban lépett be a piacra, amely során különböző restaking plafonokat állapított meg. Legutóbb, február 5. és 9. közötti időszakra töröltek el mindenféle korlátozást, ami a TVL 180%-os emelkedéséhez vezetett. Az EigenLayer növekedésében jelentős szerepet játszanak a likvid restaking protokollok, amelyek révén a felhasználók úgy vehetnek részt Ethereum-restakingben, hogy közben olyan likvid tokeneket köthetnek le, amelyeket más, az Ethereum hálózatot használó projektek bocsátanak ki. Ezek a protokollok több mint 300%-kal bővültek februárban, szám szerint 1 milliárdról 5 milliárd dollárra nőt a TVL-jük.

A Uniswap Alapítvány a protokollok irányítási rendszerének olyan frissítésére tett javaslatot, amelynek értelmében a UNI token tulajdonosok és delegátorok a jövőben nagyobb mértékben részesülhetnének a protokolldíjakból. A javaslat az aktív delegációt kívánja ösztönözni és azt, hogy az Uniswap közösség tagjai vállaljanak aktívabb szerepet az Uniswap Protokollok jövőjének alakításában. Az Uniswap havonta rendszerint több mint 50 millió dollár jövedelemre tesz szert a díjakból, ami jelentős jövedelemforrás lehet a stékelőknek, habár a konkrét összeg függ a díjmegosztást pontosan részletező megállapodástól.

Az Ethena USDe-je csak február 19-én indult, de már most komoly tőkebeáramlással büszkélkedhet: ennek összege meghaladta a 565 millió dollárt februárban, miközben a felhasználók száma több mint 31 ezerre emelkedett. Az USDe figyelemreméltó növekedésének hátterében valószínűleg két tényező áll: a Shards pontprogram elindítása, és vélhetően ennél nagyobb súllyal az, hogy erőteljes hirdetési kampányban reklámozzák az elérhető hozamokat.

2024. március 8-án ünnepelte a világ a Nemzetközi Nőnapot, a Binance pedig az alkalmat arra használta fel, hogy felkarolja az ENSZ „Invest in Women: Accelerate Progress” (A nők támogatására fordított befektetések a fejlődést gyorsítják fel) elnevezésű programját. A nők jelenleg hozzávetőleg 37%-kal képviseltetik magukat a kriptoeszköz-tulajdonosok között – ez a szám a férfiak fölényét mutatja, ugyanakkor jelentős előrehaladást jelez a 2021. évi állapothoz képest, amikor a nők aránya még csak 21% volt.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás: