Összeomlás a kriptopiacokon, szakad a bitcoin is - Zuhan minden, 20-30%-os mínuszok

Hatalmas zuhanás bontakozott ki rekordsebességgel a világ kriptopiacain és bár a kriptopénzek befektetői eddig is hozzá voltak szokva a magas volatilitáshoz (árfolyam ingadozáshoz), de ez még őket is meglepte. Nem ritka a 20-30%-os zakó egyetlen nap alatt, így valószínű, hogy a péntek13 helyett a péntek03 fog bevonulni a kriptó-történelembe, ahol súlyos dollármilliárdok égtek el egyetlen nap alatt. Mi áll a bitcoin, ethereum és más kriptopénzek (és egyéb kriptohülyeségek) szakadásának hátterében?

Összeomlás a kriptopiacokon, szakad a bitcoin is - Zuhan minden, 20-30%-os mínuszok

Zuhan a bitcoin, messze már a 68.000 pontos csúcs

A bitcoin árfolyama nagyot és hirtelen zuhant be péntek délután, és zuhanó kőként hatolt át a kerek 50.000-es szinten is. Jelenleg 47-48.000 dollár körül tűnik kissé megpihenni, mely a nem is olyan régen még 68.000 dolláros csúcshoz képest - kevesebb, mint egy hónapon belül - elég vaskos erózió.

Mi áll a bitcoin és a kriptopénzek esése mögött?

A kriptozakó mögött a SEC elnökének, Gary Genslernek a kriptovaluta szabályozásával kapcsolatos friss megjegyzései állhatnak, melyet a koronavírus új omikron változatával kapcsolatos bizonytalanság csak tovább erősít. Mindemellett az USA elnökének, Joe Bidennek a döntése is megremegtette a kezeket, hiszen a múlt hónapban aláírt egy 1,2 billió dolláros infrastrukturális törvényjavaslatot, amely olyan kulcsfontosságú rendelkezéseket tartalmaz, amelyek adózási következményekkel járhatnak a kriptovaluta befektetők számára.

Most sokan megtanulják, hogy mi az a tőzsdepszichológia

A kriptóhívőket mindenesetre megnyugtathatja, hogy a bitcoin jelenlegi (bezuhant) árfolyama továbbra is nagy emelkedést jelent a szeptemberben tapasztalt alacsonyabb 40.000 dolláros tartományhoz képest. Itt a kérdés az, hogyan fog állni a szájuk (és hogyan fogja bírni az idegrendszerük), mikor 30.000, 20.000, vagy épp 10.000 dollár lesz az árfolyam. A tőzsdepszichológiát nem ismerő, nagyon sok fiatal befektető a világon, akik életükben először invesztáltak kockázatos eszközbe, most saját bőrén (és pénztárcáján) tapasztalja meg, hogy milyen, mikor összeomlik egy semmiből kreált álomvár.

Vagy 100.000 dollár lesz a bitcoin? A hívők most ezekbe a jóslatokba kapaszkodnak

Persze épp az ellenkezője is bekövetkezhet, hiszen sok "szakértő" (a töbségük valószínűleg meglévő kriptó- pozícióból) továbbra is arra számít, hogy a bitcoin ára jövőre 100.000 dollár fölé emelkedik.

Az Ethereum és a többi kriptó is szakad, menekülnek a befektetők

Röviddel a Bitcoin minden idők legújabb csúcsa után az Ethereum is új rekordot ért el, amikor ára 4.850 dollár fölé ment. Pénteken az Ethereum is jelentős eladói nyomás alá került, árfolyama immár a 4.000 dolláros szint alatt járja pokoltáncát.

Mi mozgatja még a kripto piacot ennyire lefelé?

Az év elején a korábbi hirtelen esések a kriptovaluta-tranzakciók és a bányászat betiltását követték legérzékenyebben, mely a kínai központi banktól érkezett, amely szeptemberben minden kriptovalutát illegálisnak nyilvánított az országban.

De a legnagyobb csapás a napokban érkezett: az Európa Tanács szabályozni akarja a kriptó-átutalásokat, méghozzá úgy, hogy fel kell fedni az átutalást végző és fogadó adatait, így az anonimitás megszűnne. ITT írtunk erről részletesen.

A kriptovaluták jövője minden bizonnyal még több jelentős volatilitással lesz tarkítva, így a mostani hullámvölgy is még "normálisnak" tekinthető (legalábbis a mainstream "elemzők" szerint - ha egyáltalán a tőzsdei elemzők tekinthetők többnek, mint kuruzsló vagy épp krupié). Akkor fogjuk tudni, hogy eljött a világvége, mikor a sokmillió kriptóhülyeség-hívő az utcán fog tüntetni olyan transzparensekkel, mint: "Ellopták a pénzünket!" vagy "Hová tűntek a dollármilliárdjaink?". 

Lassan lehetne csinálni egy kriptopénzt pl. BitLoss vagy DamageCoin néven, melynek hátterében a többi kriptón bebukott károsultat kártalanítanák a friss befektetők (újabb balekok) pénzéből.

Az összes kriptó árfolyamát IDE kattintva tudod megnézni élőben.

14 millió forint adomány gyűlt össze a Budapest Airport által szervezett jubileumi Runway Run futóverseny bevételeiből

Mintegy 14 millió forint adomány gyűlt össze a repülőtér által szervezett jubileumi Runway Run futóverseny bevételeiből, az adományból 6,6 millió forintot a Budapest Airport a sérült emberek sportolását támogató SUHANJ! Alapítványnak adott, a fennmaradó összegből a leukémiás betegek gyógyulását segítő brit Anthony Nolan alapítvány részesül - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 03. 03:00
Megosztás:

Újra gyorsul a Covid-19 terjedése Csehországban

Újra felgyorsult a koronavirus járvány terjedése Csehországban.
2022. 10. 03. 02:00
Megosztás:

Ezek a makroadatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, kiemelkedik közülük az ipari, a kiskereskedelmi, a külkereskedelmi és az idegenforgalmi statisztika.
2022. 10. 03. 01:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Metropolitan és a Sapientia egyetem

Hosszú távú megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az együttműködés célja elsősorban a tudásmegosztás és a hallgatók közötti, határon átívelő együttműködés megteremtése.
2022. 10. 03. 00:05
Megosztás:

Az orosz kormányfő-helyettes szerint megjavíthatók a megrongált gázvezetékek

Műszakilag megvalósítható az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték megrongált csöveinek javítása ez, de ehhez sok időre és pénzre van szükség - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 1 állami televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.
2022. 10. 02. 23:00
Megosztás:

Színes programokkal készülnek Békés megyében

A Jane Goodall Intézet előadásaival, termeszthető gyógy- és fűszernövényekkel, valamint rovarhotel-készítéssel is igyekeznek bemutatni a Békés megyei kiállítóhelyek, milyen szerepet játszanak a fenntartható fejlődés megvalósításában az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozaton - közölték a szervezők az MTI-vel.
2022. 10. 02. 22:00
Megosztás:

A magas energiaárak ellen szerveztek tüntetést Bukarestben

A magas energiaárak elleni tiltakozásul szervezett kormányellenes tüntetést Bukarest belvárosában vasárnap a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR).
2022. 10. 02. 21:00
Megosztás:

Adathalászat miatt figyelmeztet az MKB Bank

Az MKB Bank ügyfeleit célzó adathalász kísérletekre figyelmeztetett a pénzintézet az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, a legújabb módszerrel a Google keresőjében hirdetik a csalók oldalaikat.
2022. 10. 02. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 10. 02. 19:00
Megosztás:

Közel 50 ezren vettek részt a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncerten

Mintegy 50 ezres közönség előtt tartották meg szombaton a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertet, amelyen a hazai zenei élet legismertebb előadói léptek színpadra a Puskás Aréna Szoborparkjában - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az eseményt követően közleményben az MTI-t.
2022. 10. 02. 18:00
Megosztás:

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán szombaton.
2022. 10. 02. 17:00
Megosztás:

Az üzbég miniszterelnök-helyettessel tárgyalt Palkovics László Zalaegerszegen

Ipari és hadiipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt szombaton Zalaegerszegen a technológiai és ipari miniszter és az üzbég miniszterelnök-helyettes, akik megtekintették a járműipari tesztpályát és a Rheinmetall harcjárműgyárát is.
2022. 10. 02. 16:00
Megosztás:

Fontos, hogy mindenki részt vegyen a népszámlásban

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke online sajtótájékoztatón annak apropóján, hogy szombaton hajnalban elindult a népszámlálás.
2022. 10. 02. 15:00
Megosztás:

Hamarosan érkezik az inflációs nyugdíjkiegészítés

November 10-15-e között kapják kézhez a nyugdíjasok az inflációs nyugdíjkiegészítést - jelentette be közösségi oldalára szombaton feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök.
2022. 10. 02. 14:00
Megosztás:

Utoljára hirdet alkotói pályázatot a BKV az M3 metró felújításához kapcsolódva

Harmadik és egyben utolsó alkalommal hirdet alkotói pályázatot a BKV Zrt. az M3 metróvonal felújításához kapcsolódva 3 és 23 év közötti résztvevők számára.
2022. 10. 02. 13:00
Megosztás:

Nőtt a munkanélküliek száma, de stagnált a munkanélküliségi ráta Németországban

Németországban emelkedett a munkanélküliek száma szeptemberben, de a munkanélküliségi ráta az augusztusi szinten maradt.
2022. 10. 02. 12:00
Megosztás:

Csökkenő forgalom mellett esett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 37 838,30 ponton zárt pénteken, 819,11 ponttal, 2,12 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 10. 02. 11:00
Megosztás:

Stagnált a munkanélküliség az EU-ban és az euróövezetben

Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
2022. 10. 02. 10:00
Megosztás:

Miért a forint romlik a legjobban a devizák közül? Itt a magyarázat

A régiós devizákhoz - cseh korona, lengyel zloty, román lej - képest a forint rosszabbul teljesített az idén, ez több tényezővel és a bizalmatlansággal magyarázható.
2022. 10. 02. 08:45
Megosztás:

Megújult az Országleltár Portál

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által vezetett konzorcium 2,549 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, a projekt részeként új szolgáltatások újult meg az Országleltár Portál - közölte az MNV pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 02. 08:00
Megosztás: