Rekordot döntött a hazai FDI áramlás

A magyar kormányzat aktív szerepet vállal az ország gazdasági fejlődésének előmozdításában, ami a közelmúltban különösen figyelemre méltó eredményeket hozott. Miközben globálisan csökkenő tendenciát mutat a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) áramlása, Magyarország ellentétes trendet képvisel: a 2022-es év rekordjainak megduplázásával újabb mérföldkövet értünk el a beruházásösztönzés területén.

Több, mint 13 milliárd eurónyi beruházás

A 2023-as év során 209 projekt kapott zöld utat, amelyek révén a működőtőke-beruházások összértéke meghaladta a 13 milliárd eurót és közel 20 ezer új munkahelyet teremtenek, ezáltal 30%-os növekedést realizálva. Ezek közül 69 projektet kiemelt beruházásként azonosítottak, összértékük pedig elérte a 11,8 milliárd eurót. Az impozáns beruházási rekordot valószínűleg 2024-ben is sikerül majd megdönteni a 2024 januárjában bevezetett jogszabályváltozásoknak köszönhetően, amelyek között kiemelkedik az Eredmény Alapú Egyedi Kormánydöntéssel Nyújtható (EKD) támogatás bevezetése. A januárt óta működő, új rendszer alapvető célja, hogy a fejlesztési adókedvezmény helyett készpénztámogatást nyújtson azoknak a vállalatoknak, amelyeket a globális minimumadó bevezetése érinthet negatívan.

A jogszabályváltozások további fontos eleme a profitrepatriálás támogatásának bevezetése, amely a külföldön működő leányvállalatokkal rendelkező magyar nagyvállalatok számára jelent új lehetőséget. Ez a lépés újabb támogatási formát kínál, mely elősegíti a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének növelését.

Az EKD támogatás reformja nem áll meg a fent említett újításoknál; a kormány további lépéseket is tett a beruházások ösztönzése érdekében:

- K+F EKD Támogatás: A kutatás-fejlesztési projektek támogatási intenzitása jelentősen megugrik, akár 50%-ra is emelkedhet a korábbi 25%-os támogatási szintről.
- Szolgáltatóközpontok Támogatása: Csökken a támogatáshoz szükséges minimális létszám követelménye, 50 főről 25 főre, ezzel is ösztönözve a központok létrehozását és bővítését.
- Képzési Támogatás: Az igénybe vehető képzési támogatás mértéke is emelkedik, 2 millió euróról 3 millió euróra, ami további lehetőséget biztosít a munkaerő fejlesztésére.

Fontos a szakértői jelenlét

„Bár a feltételek jóval kedvezőbbek és rugalmasabbak, mint korábban, az a tapasztalatunk, hogy sajnos sok vállalkozás szakértői segítség nélkül nehezen igazodik ki a lehetőségek között. Egy többmilliárd forintos beruházás esetében milliókat, sőt, akár százmilliókat is jelenthet, hogy jól mérje fel a vállalat, mire igényelhet esélyesen támogatást. Több ügyfelünknél is láttunk olyan példát, hogy ez jóval nagyobb kör, mint amire gondolnának” – árulta el Oláh-Kántor Adrienn, az Investment and Business Services Hungary szakértője.

Az új EKD támogatások bevezetése és a kapcsolódó jogszabályi változások jelentős lépést jelentenek a magyar gazdaság versenyképességének javítása felé. A kormányzati intézkedések célja, hogy Magyarország továbbra is vonzó célpontja legyen a nemzetközi beruházásoknak, ezzel is elősegítve a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést. Az eredmények már most is biztatóak, és a jövőbeli tervek még inkább megerősítik a fenntartható fejlődést a vállalati beruházások területén.

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás: