Romlanak a kilátások, felhők gyülekeznek a vállalati teljesítmények felett

Az amerikai S&P 500 index vállalatainak második negyedéves teljesítménye a várakozásoknál jobb volt, a kedvező hírekre közel 10 százalékot emelkedett a részvénykosár. Mindez a medvepiac végére utalhat, azonban az Equilor Alapkezelő várakozása szerint sötét felhők árnyékolhatják be a vállalati teljesítményeket a következő negyedévekben. A legjobb eredményeket az energiaszektorprodukálta, a gazdasági kilátásokról mégis a kiskereskedelmi szektor árulkodik leginkább.

Romlanak a kilátások, felhők gyülekeznek a vállalati teljesítmények felett

A második negyedévében nagyon sok kockázattal kellett szembenézniük a vállalatoknak, hiszen a magas infláció mellett az ellátási láncok akadozása, illetve a recessziós félelmek mind negatívan hatottak a marzsokra. Ezek a félelmek a részvénypiaci teljesítményekben is megjelentek, hiszen a második negyedévben az S&P 500 14 százalékos csökkenést szenvedett el. Az amerikai gyorsjelentési szezon előtt a piac igen pesszimista számokat várt, most azonban az látható, hogy viszonylag jó teljesítményt produkáltak a vállalatok, ami optimistábbá tette a piaci szereplőket – derül ki az Equilor Alapkezelő elemzéséből.

Élen az energiaipar, kullog a pénzügyi szektor

Az S&P 500 cégei átlagosan 14,7 százalékkal növelték bevételeiket, illetve 8,7 százalékkal az eredményeiket. Ha azonban megtisztítjuk az összesített eredményeket az energiaszektor teljesítményétől, akkor sivárabb képet kapunk, hiszen közel 1,4 százalék körüli csökkenés tapasztalható a cégek második negyedéves eredmény során, míg a bevételek csak 9 százalékkal emelkednek – emeli ki az érdekességeket Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfoliómenedzsere. 

Szektorokra bontva az indexet, a várakozásoknak megfelelően az energiaszektor teljesített a legjobban: itt a vállalatok 77 százalékos bevételnövekedést és 310 százalékos eredménynövekedést jelentettek, aminek hátterében az energiahordozók magas ára áll. A legrosszabb teljesítményt a pénzügyi szektor produkálta, miután a bevétel mindössze 2 százalékkal bővült, míg az eredmény 22 százalékkal csökkent.

Ennek több oka volt: a rosszabb tőkepiaci teljesítmény, a gyenge befektetési banki környezet és a magasabb céltartalék képzés a hitelezési veszteségekre. A diszkrecionális fogyasztási szegmens teljesítménye szintén nem remekelt: ugyan a cégek bevételei átlagosan 16 százalékkal emelkedtek, a szektor eredménye 11 százalékkal csökkent, ami főleg annak volt köszönhető, hogy a cégek marzsai szűkültek az olyan emelkedő költségek miatt, mint a bérek, illetve input költségek.

Az Equilor Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest a növekedés ugyan jelentősen lassult, mégis azt látjuk, hogy a befektetők a vártnál jobban reagálnak a jelentésekre.

A jelentési szezon előtt a legtöbben pesszimisták voltak és a legrosszabbra készültek, aztán kiderült, hogy mégsem annyira rosszak a vállalati teljesítmények. Ugyan a cégek kisebb mértékben múlták felül a várakozásokat, mint az elmúlt öt évben átlagosan, mégis kevésbé büntetik a befektetők a rosszul teljesítő cégeket, tette hozzá Szekeres Bence.

Véget ért a medvepiac vagy indokolatlan az optimizmus?

A jelentési szezon kezdete óta közel 10 százalékkal emelkedett az S&P 500, így a kurzus letörte a medvepiaci trendet. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a hatalmas optimizmust nem támasztja alá sok makrogazdasági adat, hiszen a magas infláció, a recessziós félelmek továbbra is velünk vannak.

A kiskereskedelmi vállalatok a következő hetekben teszik közzé a negyedéves teljesítményüket, ami pesszimistább képet festhet, hiszen az inflációs hatás miatt elkezdték csökkenteni kiadásaikat a fogyasztók, valamint a koronavírus-lezárások feloldásával a termékek vásárlása helyett a szolgáltatások felé fordultak.

A kilátások vegyesek, hiszen egyelőre csak 72 cég tett közé várakozást a harmadik negyedévre, közülük pedig 42 cég csökkentette az EPS előrejelzését, és mindössze 30 vállalat számít pozitív változásra. A piaci konszenzus szerint 6,7 százalékos lehet a bevételnövekedés a harmadik negyedévben, a teljes évet tekintve pedig 8,9 százalék körüli bővülést várnak az elemzők.

Szekeres Bence szerint ugyan a recesszió kockázata egyre valósabb, mégis azt látjuk, hogy a piac továbbra is optimista a következő évvel kapcsolatosan: 2023-ra 9 százalék körüli eredménybővülést, illetve 7 százalék körüli bevételnövekedést vár az elemzői konszenzus. A várakozásokat azonban csökkentették az elkövetkezendő időszakra: még nagyon magas szinten maradhat az infláció, illetve az input költségek árszintje is további nehézségeket okozhat az amerikai vállaltok számára.

Összességében továbbra is óvatosnak kell lenni a piaci mozgásokkal, hiszen a kiskereskedelmi cégek sokkal sivárabb képet festhetnek a jelenlegi gazdasági helyzetről, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a Federal Reserve további kamatemeléseket tervez, amivel csak akkor hagy fel, ha a gazdasági adatok azt alátámasztják.

Így zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági borárverése

Összesen 15,9 millió forint bevételt hozott a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jótékonysági borárverése, amely így lehetővé tette egy új mikrobusz megvásárlását a szeretetszolgálat Szimfónia programja számára.
2022. 10. 05. 01:00
Megosztás:

Több száz program lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely keddtől csaknem 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint 500 programot kínál a látogatóknak.
2022. 10. 05. 00:30
Megosztás:

Irán nagyobb szerepet vállalna az energiapiacon

Irán kész nagyobb szerepet vállalni az energiapiacon, több országgal is tárgyal a gázexport lehetőségéről - mondta Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes kedden Budapesten.
2022. 10. 05. 00:05
Megosztás:

Már tárgyalnak az FKF-nél sztrájkolók küldöttségével

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében - közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten.
2022. 10. 04. 23:30
Megosztás:

Felgyorsítja a dekarbonizációs folyamatokat az energiaválság

Rövid távon ugyan komoly problémákat okoz az energiaválság, de hosszabb távon felgyorsítja a diverzifikációs folyamatokat, az alternatív energiaforrások kutatását és felhasználását, csökkenti a keresletet, ösztönzi az energiahatékony beruházásokat, növelheti az energiabiztonságot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke szerint.
2022. 10. 04. 23:00
Megosztás:

Egyre több információszolgáltatást végeznek a Tourinform-irodák

A Tourinform-irodák egyre több információszolgáltatást végeztek, azok száma nyár végéig csupán 8 százalékkal maradt el a 2019-es rekordtól - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 22:30
Megosztás:

A Világbank emelte az idei várható román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát

A Világbank jelentősen emelte az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, így a román bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékos bővülésére számít - közölte kedden a Világbank.
2022. 10. 04. 22:00
Megosztás:

Kazahsztánba tenné át oroszországi gyártását a Toyota

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyota japán vállalattal - mondta Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón.
2022. 10. 04. 21:30
Megosztás:

A mértnél sokkal nagyobb inflációt érzékelnek a németek

A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
2022. 10. 04. 21:00
Megosztás:

Több mint 57 milliárdra pályázhatnak megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek

A kormány 57,2 milliárd forintnyi bér-dologi támogatást nyújt a rehabilitációs akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező gazdasági társaságoknak - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.
2022. 10. 04. 20:30
Megosztás:

Fertőzéshullámot indított az Oktoberfest

Rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén, szakértők szerint az Oktoberfesttel összefüggésben - jelentették kedden német hírportálok.
2022. 10. 04. 20:00
Megosztás:

Energiatakarékossági intézkedéseket vezet be a Közlekedési Múzeum

A megugró energiaárak miatt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum novembertől energiatakarékossági intézkedéseket vezet be. A döntések érintik a múzeum tagintézményeinek nyitvatartását, azonban a műtárgyak megfelelő tárolása a téli időszakban is biztosított lesz - tudatta a múzeum kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 19:30
Megosztás:

Előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy keddi német lapinterjúban.
2022. 10. 04. 19:00
Megosztás:

BÉT: A javuló befektetői hangulat fellendítette a kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1490,87 pontos, 3,88 százalékos emelkedéssel, 39 911,20 ponton zárt kedden.
2022. 10. 04. 18:30
Megosztás:

Gyorsult az infláció az OECD országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,3 százalékra gyorsult augusztusban az egy hónappal korábbi 10,2 százalék után.
2022. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Ügyfélkapu+ - egyre népszerűbb az ügyfelek körében

2022 nyarának kezdetén elindult a NISZ Zrt. emelt szintű, kétlépcsős azonosítási szolgáltatása, az Ügyfélkapu+. A Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül elérhető új azonosítási szolgáltatás előnye, hogy a kétlépcsős védelemnek köszönhetően illetéktelen személyek még az ügyfélkapus felhasználónév és jelszó ismeretében sem tudnak bejelentkezni egy adott személy ügyfélkapus azonosításával az elektronikus ügyintézési felületekre. Az indulástól számított 4 hónap alatt már a húszezret is meghaladta az Ügyfélkapu+ segítségével történt azonosítások száma.
2022. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Munkabeszüntetés kezdődött a hulladékgazdálkodási divízióban

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - tájékoztatta az FKF sajtószervezete az MTI-t.
2022. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Az internet szabályozása az állam és a piaci szereplők közös felelőssége

Az internet szabályozása az állami szervek és a piaci szereplők közös felelőssége - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kedden Siófokon.
2022. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására; az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács kedden.
2022. 10. 04. 16:00
Megosztás:

A fővárosban 26 százalékra nyílt az albérleti árolló szeptemberben

A fővárosban az albérletek keresleti és a kínálati díjai között 26 százalékra nyílt az árolló szeptemberben - közölte a Rentingo.com kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 15:30
Megosztás: