Sűrűsödő kockázatok a magyar gazdaság körül, negatív reálkamattal

Egyre több kihívással és kockázattal kell szembenéznie a magyar monetáris és fiskális döntéshozóknak az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. A globálisan növekvő infláció, a szigorodó finanszírozási kondíciók, az orosz-ukrán háború és az elszabaduló alapanyag- és árupiaci árak együtt kiigazításra késztették a magyar kormányt, így a bejelentett új és megemelt korábbi különadók a megugró költségvetési hiány további növekedése ellen hatnak. Az elemzőház megítélése szerint ugyanakkor a kitűzött hiánycél tartásához további intézkedések is szükségesek lehetnek. Az Equilor szerint 7,9 százalékon tetőzhet idén a kamatszint, de ezzel együtt pozitív reálkamat nem lesz elérhető az idei évben, mivel az éves infláció 9 százalékon alakulhat.

Sűrűsödő kockázatok a magyar gazdaság körül, negatív reálkamattal

A legtöbb mutató alapján beköszöntött a medvepiac a tőkepiacokon az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint, így egy időre elköszönhetünk a stabilan és kiszámíthatóan emelkedő részvényárfolyamoktól. A kedvezőtlen kilátások mögött az emelkedő kamatok, a globális bizonytalanságok, az alapanyagárak robbanása, az infláció felpörgése áll elsősorban, melyek ellen rövidtávon csak mérsékelt sikerekkel lehet küzdeni a fiskális és monetáris politikának. Az árupiacon a kereslet és a kínálat felborulása szinte az összes alapanyagárat érintette, a mezőgazdasági termények áremelkedése szinte folyamatos, ráadásul még nem is jelent meg teljesen a végtermékek árában, és a drágulást az ukrán, valamint az orosz termények kiesése még tovább erősítheti.

Az áremelkedés a fejlett országokban inflációt, míg a fejlődő országokban áruhiányt, akár éhínséget is okozhat, mely politikai instabilitást hozhat egyes régiókban. Globálisan hasonló folyamatok játszódnak le a meghatározó gazdaságokban: az Egyesült Államokban lendületesebb a növekedés, de az idei évben jelentős lassulás várható gyorsuló infláció mellett. Az eurózónában lassabb a növekedés, viszont felgyorsult az infláció, így júliusban – 11 év után először – megtörténhet az Európai Központi Bank első, várhatóan 25 bázispontos kamatemelése, míg az amerikai jegybank egyelőre 50 bázispontonként emelheti a kamatszintet.

A magyar költségvetés helyzete miatt megindult a kiigazítás, mely további növekedési és közvetett módon akár inflációs kockázatot is jelent. Az áremelkedés üteme áprilisban megközelítette a 10 százalékos szintet – erre utoljára 21 éve volt példa –, a következő hónapokban pedig át is lépheti azt, míg éves szinten 9 százalék lehet az infláció. Jelenleg az ezzel kapcsolatos várakozások felépülése, és magasabb szinten való horgonyzása ellen próbál küzdeni a hazai jegybank: a tavaly júniusban indított kamatemelési ciklus az ellentétes irányba ható fiskális és monetáris politika miatt kevésbé volt hatékony, a fiskális politikában most látható éles váltás.

Az Equilor felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről többször hangsúlyozták: pozitív reálkamatra van szükség, azonban ez az idei évben valószínűleg nem fog teljesülni. Az MNB az alapkamat-emelések ütemét 100-ról 50 bázispontra csökkentheti, az egyhetes betéti kamatszintet pedig 30 bázispontos ütemben emelheti tovább. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint amennyiben ez a forgatókönyv teljesül, a két kamatszint szeptember végén érhet össze, 7,9 százalékon. A forint piacát kockázatok sora befolyásolja: az uniós helyreállítási alap forrásai körüli bizonytalanság, az orosz-ukrán háború, a nagy jegybankok monetáris szigorítása, valamint a magyar kormány nemkonvencionális adópolitikai intézkedései az utóbbi időben folyamatosan gyengítették a hazai fizetőeszközt. Az Equilor szerint – amennyiben végül sikerül megegyezni az Európai Unióval – nem kell stabilan 400 forint feletti euróval számolni, az árfolyam a mostani 393 forintos szint körül mozoghat az év során.

A globálisan erősödő inflációs környezet, a szigorodó finanszírozási kondíciók, az orosz-ukrán háború és az elszabaduló alapanyag- és árupiaci árak együtt kiigazításra késztették a magyar kormányt, így a bejelentett új és megemelt korábbi különadók a megugró költségvetési hiány további növekedése ellen hatnak, ugyanakkor Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint a korábban kitűzött hiánycél tartásához további intézkedések is szükségesek lehetnek. A jelenlegi kilátások alapján az államháztartás hiánya 5,5 százalékos lehet idén, majd lassú csökkenésnek indulhat.

A frissen bejelentett különadók legnagyobb befizetője a MOL és az OTP lesz, melyek várhatóan 250 és 82,5 milliárd éves extra adóval számólhatnak. A MOL esetén az extrán szélesedő Brent-Ural különbözet javítja jelentősen a vállalat eredményét, melyet csak részben ellensúlyoz a 480 forintban maximalizált nagykereskedelmi ár miatti veszteség. A bankszektor esetén a magasabb kamatkörnyezet segíti az eredményességet, ugyanakkor a most bejelentett adó negatívan hathat a hitelkihelyezésre egy olyan időszakban, amikor a magas kamatok miatt egyébként is negatív folyamatok várhatóak. A telekommunikációs adó emelése a Magyar Telekomot érinti negatívan, az Equilor becslése alapján 15 milliárd forinttal növelve a fizetendő adót, míg a negyedik blue chipet, a Richtert nem érinti a most bejelentett csomag.

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági, árfolyam és alapkamat előrejelzései

2 milliárd forintos bérfejlesztés a MediaMarkt-nál

A MediaMarkt a munkavállalói megtartásának érdekében 25 éves magyarországi fennállásának legnagyobb bérfejlesztésével válaszolt a koronavírus-járvány óta kialakult gazdasági helyzetre. A több lépcsőben megvalósított, összesen 2 milliárd forintos bérfejlesztés mellett a társaság általános munkáltatói márkaépítésbe, valamint külső és belső stratégiai megújulásba kezdett.
2023. 02. 08. 17:30
Megosztás:

Töretlen az arany népszerűsége

Több mint hárommilliárd forint értékben vásároltak befektetési célú aranyat 2022-ben a BÁV Zálog fiókhálózatában. Ez az érték a 2021-es forgalom háromszorosának felel meg, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben, a magas inflációs környezetben a legbiztosabb eszközöket igyekeznek megtalálni a befektetők. Éppen ezért nemcsak az aranytömbök, hanem a használt és az új ékszerek forgalma is jelentősen, mintegy másfélszeresére nőtt egy év alatt.
2023. 02. 08. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeráremelkedés az életszínvonal-csökkenés fő okozója

A magyarok arra számítanak, hogy a következő egy évben tovább romlik az életszínvonaluk, az élelmiszer drágulása jelenti a legnagyobb problémát – többek között ez derül ki az Aegon friss, reprezentatív kutatásából, amiben a magyar embereket kérdezték anyagi helyzetükről, kilátásaikról. Miközben sokan látják elég borúsan a jövőt, a kihívásokkal teli gazdasági helyzet egyre inkább rávilágít arra, hogy mennyire fontos az anyagi tervezés, a megtakarítás és a hosszú távú öngondoskodás.
2023. 02. 08. 16:30
Megosztás:

Oktatási Hivatal: február 15-ig lehet jelentkezni az érettségire

Még egy hétig, 2023. február 15-ig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra - tudatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 16:00
Megosztás:

Az általános iskolások környezettudatosságának növelését segítő program indul

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra, amelynek fontos pillérei a környezeti nevelési programok. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 15:30
Megosztás:

Tüzifa-csalót értek tetten a Nébih ellenőrei

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 08. 15:00
Megosztás:

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás: