Szabadalom és szabadalmazás! Vajon tényleg ez a célirányos eszköz?

Az innovációs folyamat jelentős kihívása a létrehozott eredmény (innovációmenedzsment elnevezése alapján az eredménytermék) célirányos jogi védelmi rendszerének megteremtése. Ennek során gyakori igény, hogy az eredménytermék jogi védelmét az iparjogvédelem keretei között, szabadalom megszer-zésével biztosítsák. De vajon tényleg a szabadalom lenne a jogi védelem megfelelő eszköze?

Szabadalom és szabadalmazás! Vajon tényleg ez a célirányos eszköz?

Szabadalmazásnak nevezik azt az iparjogvédelmi eljárást, amelyben a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó hivatal (Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) szabadalmat, pontosabban szabadalmi oltalmat ad a találmányra. A szabadalmazás nemzeti szinten, törvényben szabályozott eljárás, ahol a nemzeti jogszabályok feltételei több ponton nemzetközi egyezményekhez igazodnak. A szabadalmazási eljárás alaki és érdemi feltételekhez, valamint díjfizetéshez kötött. Ez azt jelenti, hogy szabadalmi oltalom csak arra a szellemi alkotásra adható, amely a jogszabály szerint szabadalmazható találmánynak minősül. A szabadalmazás tehát a találmányok védelmi eszköze. Másrészt a bejelentőnek teljesítenie kell a szabadalmi eljárás elindításához és lefolytatásához szükséges eljárási feltételeket. Szabályszerű szabadalmi bejelentést kell készítenie, teljesíteni kell a jogszabály szerinti határidőket, és meg kell fizetnie a szintén jogszabályban meghatározott eljárási díjakat. Mivel ez különleges szakértelmet igényel, ezért célszerű a folyamathoz az iparjogvédelmi eljárásokra szakosodott szakembert, szabadalmi ügyvivőt bevonni.

Az eljárás nehézségei ellenére viszont a szabadalom valóban erős jogi védelmet ad a szabadalmi oltalom tárgyát képező találmányra a szabadalom tulajdonosának, a szabadalmasnak. Ez azt jelenti, hogy a szabadalmi oltalom tárgyát képező találmányt csak a szabadalmas (vagy az általa erre jogosított) használhatja és/vagy hasznosíthatja. Ez a találmány tárgyának előállítását, használatát, értékesítését, valamint ezek engedélyezését foglalja magában. Másként megfogalmazva a szabadalmas megtilthatja a szabadalmi oltalom tárgyát képező találmány használatát és/vagy hasznosítását, és szabadalombitorlást követ el, aki a szabadalom tárgyát képező találmányt a szabadalmas engedélye nélkül használja vagy hasznosítja. Ez pedig a polgári jog, és adott esetben a büntetőjog keretei között is szankcionálható.

Ugyanakkor ez az erős monopólium olyan korlátokhoz kötött, amelyeket érdemes minden szabadalmazás iránt érdeklődő szakembernek ismernie. Az első korlát az érdemi tartalom. Ez azon műszaki-technikai jellemzők összessége, amelyek leírják és meghatározzák a találmány lényegét. Ezeket a szabadalmi leírásban található igénypontok tartalmazzák. A szabadalmi oltalom csak azokra a műszaki-technikai megoldásokra vonatkozik, amelyekre az igényponti jellemzők teljes körűen (összességükben) ráolvashatók. A szabadalmi oltalom tehát nem terjed ki azokra a megoldásokra, amelyek kívül esnek az igénypontokban meghatározott jellemzők körén. A második korlát a közzététel. A szabadalmi bejelentés során a találmány lényegi jellemzői nyilvánosságra kerülnek. Ez hátrányt jelenthet a titokvédelem mellett is hasznosítható szellemi alkotások esetén, és csökkentheti az innovációval elérhető versenyelőnyt. A harmadik korlát a szabadalom területi hatálya. Az iparjogvédelmi oltalom mindig adott földrajzi területhez kötött. A szabadalmi oltalom csak azokban az országokban vagy régiókban érvényes, amelyre a területi hatályát kiterjesztették, azaz nincs világszabadalom, csak világszerte szabadalmazott találmány. A negyedik korlát a szabadalmi oltalom időbeni hatálya. Időbeni hatálynak nevezzük azt az időtartamot, ameddig a szabadalmi oltalom érvényesen fenntartható. Ez részben a találmányok tárgyától függ. Ugyanakkor általánosságban elmondhatjuk, hogy a szabadalmi oltalom a találmányok nagy része esetén 20 évig tartható fenn, és ez az időbeni korlát többnyire nem nyújtható meg. A következő korlát a szabadalmi oltalom érvényessége. A szabadalmi oltalom nyújtotta előnyökre csak addig építhetünk, amíg a szabadalmi oltalom érvényes. Ez pedig nem automatikus, hanem a szabadalmi oltalom megszerzéséhez hasonló módon, feltételekhez kötött. Az egyik ilyen feltétel a díjfizetés. Nemcsak a szabadalmi oltalom megszerzése, hanem a fenntartása is határidőben teljesítendő díj fizetéséhez kötött. A díjfizetés elmaradása pedig a szabadalmi oltalom megszűnéséhez, és a szabadalom érvényességének elvesztéséhez vezet. A szabadalmi oltalom ellenérdekű felek oldaláról meg is támadható, és ennek során érvényessége korlátozható, adott esetben a szabadalom meg is semmisíthető, azaz a bejelentés napjára visszamenőlegesen érvénytelenné tehető. Végül lehetnek a szabadalmi oltalmat korlátozó jogok. A szabadalom forgalomképes vagyoni jog, amely értékesíthető, használatba adható és megterhelhető. Így keletkezhetnek olyan korlátok, amelyek a szabadalmas találmánnyal kapcsolatos lehetőségeit korlátozzák.

A vállalati innovációmenedzsment folyamatában a védelem, a használat és a hasznosítás célirányos feltételrendszerének kialakítása során ismerni kell ezeket a korlátokat. Szerencsére a szabadalmi információs rendszer az ún. szabadalmi lajstromokon keresztül nyitott. A szabadalmi lajstromok olyan közhiteles, az ingatlannyilvántartáshoz hasonló adatbázisok, amelyek a folyamatban lévő szabadalmi eljárásokra és a szabadalmi oltalmakra vonatkozó minden lényeges információt naprakészen tartamaznak. Ezek az adatbázisok pedig ma már bárki számára online is elérhetők, kutathatók, tartalmuk letölthető, adott esetben tartalmukról hivatalos másolat kérhető.

Milyen szempontokat érdemes akkor figyelembe venni, ha szabadalmazás lehetősége megfontolás tárgyát képezi?

A mérlegelési szempontok felállítása során abból érdemes kiindulni, hogy a szabadalmi oltalom is egy olyan eszköz, amelynek az eredménytermék üzleti hasznosítását kell kiszolgálnia, és pénzügyi szempontból is meg kell térülnie. Így a mérlegelési szempontokat 3 csoportba érdemes sorolni:

1. csoportba sorolható szempontok a szabadalmazni kívánt szellemi alkotással függenek össze. Objektív feltétel, hogy a szabadalommal védi kívánt szellemi alkotás szabadalmazható találmány legyen. Kidolgozottsági szintje biztosítsa találmányként lehetséges leírását. Innovatív tartalma és jellege pedig indokolja a közzétételből következő versenyelőny elvesztését.

2. csoportba sorolható szempontok az üzleti koncepcióval függenek össze. Hogyan kívánjuk használni és/vagy hasznosítani a találmányt. Milyen földrajzi területen, és mikor kívánjuk megkezdeni a találmány hasznosítását. Belefér-e ebben a szabadalmi eljárás viszonylag hosszabb átfutási ideje. Milyen jellegű a piaci verseny, és milyen iparjogvédelmi gyakorlatot folytat a tárgyban vagy a témában a konkurencia.

3. csoportba sorolható szempontok a pénzügyi lehetőségekkel függenek össze. A szabadalmi oltalom megszerzése és fenntartása is díjfizetéshez kötött. A szabadalmazási eljárás szakszerű lebonyolítása szabadalmi ügyvivők igénybevételét igényli. Így a szabadalmi oltalom megszerzése és fenntartása akár jelentős pénzügyi befektetéssel is járhat, ami szükségessé teszi az iparjogvédelmi költségek megtérülésének elemzését.

A szabadalom levédése, a szabadalom, a szabadalmi oltalom megszerzése tehát adott esetben célirányos és erős jogi védelmi eszköz lehet egy innovációs folyamatban, és sok esetben alapvetően szükséges feltétel a jelentős erőfeszítéssel létrehozott szellemi alkotások védelméhez, használati és hasznosítási feltételeinek megteremtéséhez. Ugyanakkor minden esetben mérlegelni szükséges, hogy amennyiben a szabadalmazás lehetséges, valóban a szabadalom megszerzése az optimális út az eredménytermék védelméhez és hasznosításához. A kérdés eldöntéséhez célszerű minden esetben szabadalmi ügyvivőt vagy innovációmenedzsment szakértőt bevonni, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek a szabadalmazással kapcsolatos döntések megalapozásához. Bővebb info » www.kjj.hu.

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás: