Szabadságra ment a kamatemelés a bankoknál

Augusztus második felében a bankok kamatmeghatározó testületei is kivették szabadságukat – fél éve nem volt példa arra, hogy két hét kamatemelés bejelentés nélkül teljen a lakáshitel piacon. Bár ősszel újraindulhat a kamatok emelkedése, a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy egyre közelebb az a kamatszint, amikor komoly mértékben csökkenhet a kereslet a lakáshitelek iránt – ez visszafogja az árazási testületek ceruzáit.

Szabadságra ment a kamatemelés a bankoknál

Fél éve nem volt ilyen

Az elmúlt hónapokban nem tapasztalt csend ereszkedett a lakáshitel-piacra: utoljára februárban volt olyan két hetes időszak, amikor egyetlen bank sem szigorított a kamatain. Most viszont így csordogált le augusztus utolsó két hete.

A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az árazási testületek tagjainak szabadsága a jövő héten már véget érhet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa havi rendes kamatdöntő ülésén vélhetően újból az alapkamathoz kell, hogy nyúljon, ezt mind az inflációs folyamatok, mind a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése indokolttá teszi. Ebben az esetben pedig szeptembertől a banki lakáshitel kamatok további emelkedésére lehet felkészülni.

Nem tudnak a jegybank után futni a bankok

Az emelés mértéke egyes vélemények szerint az őszi hónapokban fel is gyorsulhat, hiszen a piaci trendek szerint a kereskedelmi bankok nagyjából 3 hónapos késéssel követik a jegybanki kamatemelkedést – márpedig az MNB június-júliusban drágított a leginkább, 3 lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét. A money.hu szakértői szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a bankközi forintpiac ennél kisebb drágulást áraz: a 10 éves mutató (BIRS) a június eleji 7 százalékról 9,23 százalékig emelkedett augusztus 25-re, míg a 20 éves időtartamra ennél is kisebb, 210 bázispontos emelkedést mutat a csütörtöki 9,06 százalékos szint. Emellett – emlékeztetnek a money.hu szakértői – a bankok kamatemeléseit egyre inkább befolyásolja a fizetőképes kereslet. Hiába emelkedett egy év alatt 17 százalékkal a medián átlagkereset a KSH júniusi adatai szerint, 10 százalékos lakáshitel kamat mellett az ország nettó 280 800 forint alatt kereső fele a jegybanki hitelfék szabályok miatt maximum 14,5 millió forintos lakáshitelt tud felvenni 20 éves futamidőre. Ez az összeg a jelenlegi lakásárak mellett aligha elég egy lakás megvásárlására.

Emel és kedvezményt ad

Ami a legutóbbi változásokat illeti, augusztus 15-én jelentett be az OTP és az UniCredit Bankkamatemelést. Az OTP-nél 5 éves kamatperiódus esetén 1, 10 éves kamatperiódus esetén 0,75 százalékpont volt az emelés mértéke. A végig fix kamatozást választó ügyfelek a korábbinál 39 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a standard kamatszint minden piaci feltételű hitel esetében 10 százalék fölé került az OTP-nél – a legkisebb standard kamat 10,04 százalék. Ugyanakkor az OTP-nél 19 különböző kamatkedvezményt lehet igénybevenni, amelyek kombinálásával a bank feltételei szerint a kamat maximum 285 bázisponttal csökkenthető. A legújabb, őszi kuponakció a napokban indult, 25-100 bázispontos kedvezményt kínálva. A fentieket figyelembevéve a legjobb ajánlat 7,19 százalék lehet a banknál – ehhez a kedvezmények kimaxolása és minimum 31 millió forintos hitel felvétele szükséges.

Az UniCredit Banknál augusztus 15-től 10-50 bázispontos kamatemelés történt. A standard ajánlat szerinti kamat 7,29-8,97 százalék közé emelkedett. Ugyanakkor a bank továbbra is 20 bázispontos kamatkedvezményt ad a külső partneri hálózatból érkező, legalább 15 millió forintos hiteligénylések után, sőt ezt meg is duplázza, ha az ügyfél a kölcsön mellé hitelfedezeti biztosítást is köt. A legjobb kamatszint így 10 éves futamidejű, fix kölcsön esetén 6,89 százalék a banknál – s ehhez a feltételek szerint 300 ezer forintos nettó fizetés is elég. Újdonság ugyanakkor, hogy szeptember elsejétől a fenti kedvezményt ,már a 20 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók mellé is lehet igényelni – ott a legkedvezőbb kamatszint így 7,15 százalék lesz.

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az előző két nap veszteséggel zártak az európai tőzsdék.
2022. 10. 07. 10:00
Megosztás:

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kkv-k - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 09:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés

Augusztusban a várnál nagyobb mértékben csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2022. 10. 07. 09:00
Megosztás:

Friss kutatás: többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából. Pálfi Éva női marketing szakértő szerint a magyar cégek többsége nem tekinti elég komoly célcsoportnak a hölgyeket. Pedig ha jobban figyelembe vennék a nők vásárlási szokásait, az akár a cégük túlélésének kulcsát is jelenthetné.
2022. 10. 07. 08:30
Megosztás:

Épül a világ legnagyobb szuperkondenzátorgyára

Az EIT InnoEnergy által támogatott, az ultrakondenzátoros tárolók fejlesztésével és gyártásával foglalkozó észt Skeleton Technologies bejelentette a lipcsei gigagyárának terveit.
2022. 10. 07. 08:10
Megosztás: