Szabadságra ment a kamatemelés a bankoknál

Augusztus második felében a bankok kamatmeghatározó testületei is kivették szabadságukat – fél éve nem volt példa arra, hogy két hét kamatemelés bejelentés nélkül teljen a lakáshitel piacon. Bár ősszel újraindulhat a kamatok emelkedése, a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy egyre közelebb az a kamatszint, amikor komoly mértékben csökkenhet a kereslet a lakáshitelek iránt – ez visszafogja az árazási testületek ceruzáit.

Szabadságra ment a kamatemelés a bankoknál

Fél éve nem volt ilyen

Az elmúlt hónapokban nem tapasztalt csend ereszkedett a lakáshitel-piacra: utoljára februárban volt olyan két hetes időszak, amikor egyetlen bank sem szigorított a kamatain. Most viszont így csordogált le augusztus utolsó két hete.

A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az árazási testületek tagjainak szabadsága a jövő héten már véget érhet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa havi rendes kamatdöntő ülésén vélhetően újból az alapkamathoz kell, hogy nyúljon, ezt mind az inflációs folyamatok, mind a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülése indokolttá teszi. Ebben az esetben pedig szeptembertől a banki lakáshitel kamatok további emelkedésére lehet felkészülni.

Nem tudnak a jegybank után futni a bankok

Az emelés mértéke egyes vélemények szerint az őszi hónapokban fel is gyorsulhat, hiszen a piaci trendek szerint a kereskedelmi bankok nagyjából 3 hónapos késéssel követik a jegybanki kamatemelkedést – márpedig az MNB június-júliusban drágított a leginkább, 3 lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét. A money.hu szakértői szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a bankközi forintpiac ennél kisebb drágulást áraz: a 10 éves mutató (BIRS) a június eleji 7 százalékról 9,23 százalékig emelkedett augusztus 25-re, míg a 20 éves időtartamra ennél is kisebb, 210 bázispontos emelkedést mutat a csütörtöki 9,06 százalékos szint. Emellett – emlékeztetnek a money.hu szakértői – a bankok kamatemeléseit egyre inkább befolyásolja a fizetőképes kereslet. Hiába emelkedett egy év alatt 17 százalékkal a medián átlagkereset a KSH júniusi adatai szerint, 10 százalékos lakáshitel kamat mellett az ország nettó 280 800 forint alatt kereső fele a jegybanki hitelfék szabályok miatt maximum 14,5 millió forintos lakáshitelt tud felvenni 20 éves futamidőre. Ez az összeg a jelenlegi lakásárak mellett aligha elég egy lakás megvásárlására.

Emel és kedvezményt ad

Ami a legutóbbi változásokat illeti, augusztus 15-én jelentett be az OTP és az UniCredit Bankkamatemelést. Az OTP-nél 5 éves kamatperiódus esetén 1, 10 éves kamatperiódus esetén 0,75 százalékpont volt az emelés mértéke. A végig fix kamatozást választó ügyfelek a korábbinál 39 bázisponttal magasabb kamatot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a standard kamatszint minden piaci feltételű hitel esetében 10 százalék fölé került az OTP-nél – a legkisebb standard kamat 10,04 százalék. Ugyanakkor az OTP-nél 19 különböző kamatkedvezményt lehet igénybevenni, amelyek kombinálásával a bank feltételei szerint a kamat maximum 285 bázisponttal csökkenthető. A legújabb, őszi kuponakció a napokban indult, 25-100 bázispontos kedvezményt kínálva. A fentieket figyelembevéve a legjobb ajánlat 7,19 százalék lehet a banknál – ehhez a kedvezmények kimaxolása és minimum 31 millió forintos hitel felvétele szükséges.

Az UniCredit Banknál augusztus 15-től 10-50 bázispontos kamatemelés történt. A standard ajánlat szerinti kamat 7,29-8,97 százalék közé emelkedett. Ugyanakkor a bank továbbra is 20 bázispontos kamatkedvezményt ad a külső partneri hálózatból érkező, legalább 15 millió forintos hiteligénylések után, sőt ezt meg is duplázza, ha az ügyfél a kölcsön mellé hitelfedezeti biztosítást is köt. A legjobb kamatszint így 10 éves futamidejű, fix kölcsön esetén 6,89 százalék a banknál – s ehhez a feltételek szerint 300 ezer forintos nettó fizetés is elég. Újdonság ugyanakkor, hogy szeptember elsejétől a fenti kedvezményt ,már a 20 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók mellé is lehet igényelni – ott a legkedvezőbb kamatszint így 7,15 százalék lesz.

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás:

Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon

Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszezren látogattak ki, amely a külföldi diákok körében is egyre népszerűbb. Ezzel összehangban jól látható, hogy közülük egyre többen maradnának Magyarországon az egyetem elvégzése után is.
2023. 03. 30. 10:00
Megosztás:

Tojástermelők szövetsége: nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem

Nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés - mondta az MTI megkeresésére a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke.
2023. 03. 30. 09:30
Megosztás:

A technológiai ipar vezető szereplői a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.
2023. 03. 30. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 03. 30. 08:30
Megosztás:

Gyermekvédelemben lévő fiatalok számára indulnak szőlészeti képzések Baranyában

Szőlészetekben alkalmazható tudást és elhelyezkedési lehetőséget biztosít gyermekvédelemben lévő fiatalok számára egy európai uniós támogatással megvalósuló program keretében a Baranya Vármegyei Kormányhivatal - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Pécsen.
2023. 03. 30. 08:00
Megosztás:

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás: