Szálas szigetelőanyagok korszaka: energiatakarékos otthonok egyszerűen

Az építészetben a szigetelés nem csupán a komfortérzet javítására szolgál, hanem hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez és a fenntarthatóság elősegítéséhez is.

Szálas szigetelőanyagok korszaka: energiatakarékos otthonok egyszerűen

A választott szigetelőanyagok közül az egyik legelterjedtebb csoportot a szálas szigetelőanyagok jelentik, amelyek között olyan gyakran használt megoldások találhatók, mint az üveggyapot és a kőzetgyapot. E cikk célja, hogy bemutassa a szálas szigetelőanyagok alkalmazási lehetőségeit, előnyeit és hátrányait, valamint azokat a jellemzőket, amit mindenképpen érdemes ismerni velük kapcsolatban.

A technológia fejlődésével párhuzamosan egyre több kutatás irányul ezekre az anyagokra, hogy még hatékonyabb és környezetbarátabb megoldásokat találjunk. Az anyagok fizikai és kémiai jellemzői, környezeti hatásai és gazdasági szempontjai egyaránt fontosak az építészek, mérnökök és vállalkozók döntéseiben.

Üveggyapot: rugalmasság és pehelysúly

Az üveggyapot egyike azoknak a szigetelőanyagoknak, amelyek széles körben használatosak az építészetben. Könnyű súlya és rugalmassága miatt kiválóan alkalmazható falak, padlók és tetők szigetelésére is. A gyártási folyamat során üvegszálakból és természetes ásványi anyagokból készül, az eredmény pedig egy puhára sodort, rugalmas anyag, amelynek a hővezetési tulajdonságai kiemelkedően alacsonyak.

szigetelőanyagok Bauhaus

Az üveggyapot azonban nemcsak fizikai tulajdonságai miatt népszerű, környezeti szempontból is figyelemre méltó, hiszen újrahasznosított üvegből is előállítható, ami csökkenti az anyag ökológiai lábnyomát. Viszont fontos megjegyezni, hogy az üveggyapot gyártása során kémiai kötőanyagokat és tűzálló adalékokat is használnak, amelyek esetlegesen károsak lehetnek az emberi egészségre és a környezetre nézve.

Kőzetgyapot: az erő és tartósság szimbóluma

A kőzetgyapot az üveggyapot komoly versenytársa az építészet területén, illetve sok tekintetben túl is szárnyalja azt. Természetes ásványokból, például bazaltból vagy diabázból készül, ami garantálja a termék tartósságát és ellenálló képességét. Mivel a kőzetgyapot tűzálló és vízálló, ezért kiválóan alkalmas olyan helyeken történő alkalmazásra, ahol ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek.

Az anyag hő- és hangszigetelési képességei hasonlóak az üveggyapothoz, de a kőzetgyapot nagy előnye a mechanikai stabilitás és az alacsony tűzterjedési sebesség is, ezek az előnyök azonban magasabb költségekkel és a nagyobb súllyal járnak együtt.

hőszigetelés páratechnika vakolt födém

A környezetünket is védjük

Nem létezik egyetlen, minden igényt kielégítő szigetelőanyag, ezért az építésznek, mérnöknek, illetve a tulajdonosnak meg kell fontolnia, hogy melyik anyagot választja egy adott projekt esetében. Míg az üveggyapot a rugalmasságával és könnyű súlyával tűnik ki, a kőzetgyapot a tűzállósága és tartóssága jelent komoly versenyelőnyt más megoldásokkal szemben.

Az anyagok tulajdonságai alapján kiválasztva a legideálisabb szigetelőanyagot olyan megoldásra tehetünk szert, ami a környezetvédelmet és környezettudatosságot is segíti. Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik a modern építészetben, ezért ezeknek az anyagoknak kulcsszerepük van a jövő épületeinek formálásában.

Három kiváló megoldás, mégsem mindegy, melyiket választjuk

Az üveggyapot és a kőzetgyapot mindegyike egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, ezeknek köszönhetően nagyszerűen alkalmazhatók a szigetelések elkészítése során. Ugyanakkor nem mindegy, melyik változat mellett döntünk, hiszen a költség, a fenntarthatóság, a hő- és hangszigetelés, valamint az anyagok mechanikai tulajdonságai mind-mind befolyásolják a végső döntést.

Uniós forrásból bővül Szentlőrinc

Tizennégy férőhelyes új bölcsőde épül a baranyai Szentlőrincen a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával, egy több mint 225 millió forintos fejlesztés eredményeként - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 02. 22. 11:30
Megosztás:

Látogatási tilalom a miskolci kórházban

Látogatási tilalmat rendelnek el csütörtöktől a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház miskolci telephelyeinek fekvőbeteg-ellátó osztályain - közölte szerdán az MTI-vel az intézmény sajtószóvivője.
2024. 02. 22. 11:00
Megosztás:

Jól indult az év a Lenovónak

Nőtt, és az elemzők által vártnál nagyobb lett a világ vezető PC-gyártó kínai Lenovo negyedéves bevétele a cég csütörtöki bejelentése szerint.
2024. 02. 22. 10:30
Megosztás:

Jól kezdték a napot az európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 22. 10:00
Megosztás:

Gurulnak a dollármilliók a háromkerekű Teslába

Bár még csak néhány hete érhető el, az eTukTuk előértékesítése már most rekordokat döntöget. A csapatnak ugyanis minimális idő alatt sikerült 1.2 millió dollárt is meghaladó bevételt elérni a natív TUK tokenek forgalmazásával.
2024. 02. 22. 09:33
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően pozitív tartományban indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 22. 09:30
Megosztás:

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Mi az a CodeBerry?

A CodeBerry egy népszerű online programozási iskola, amely a kezdő és középhaladó szintű felhasználók számára kínál programozási tanfolyamokat. Az iskola célja, hogy interaktív és gyakorlati módon oktassa a hallgatókat a programozás alapjaiban.
2024. 02. 22. 04:59
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás: