Százezreket spórolhat a működésén egy cég, ha betartja ezeket a tanácsokat

Míg korábban egyértelműen az innováció egyik meghatározó lépése volt, ha egy cég az informatikai rendszerét felhőalapúra helyezte, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez már költségcsökkentés szempontjából kerül előtérbe. Az informatikai rendszer és működési háttér újragondolásával, hatékonyabbá tételével ugyanis akár milliókat is spórolhat éves szintegy egy vállalkozás. „Ha a hatékonyságról van szó, elsőre nem biztos, hogy a IT rendszer és a működéshez szükséges informatikai háttér felülvizsgálata eszébe jut egy cégvezetőnek, pedig akár már egy öt pontos, egyszerű felmérés során rengeteg fejlesztendő terület és felesleges költés feltárható” - mondta Juhász Viktor, a felhőmegoldásokat szállító iSolutions Kft. ügyvezetője.

Százezreket spórolhat a működésén egy cég, ha betartja ezeket a tanácsokat

Pontos eszközleltár – folyamatosan frissítve!

Az első és egyik legfontosabb pontja a folyamatnak, hogy készüljön egy pontos eszközleltár és ez a lista folyamatosan karban legyen tartva. Amint kap a vállalkozás egy egységes képet az eszközparkról, a költségek jóval tervezhetőbbé válnak: pontosan látni fogja a vezetés, hogy az adott évre mekkora kiadást jelent az eszközök karbantartása, javítása, újak vásárlása.  „Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy az informatikai menedzsmentben az eszközparkkal foglalkozzunk. Az informatika azonban egy eszközalapú ágazat és valójában a költségek nagy hányadát ezek beszerzése, karbantartása, javítása teszi ki. Ezen futnak a szoftverek, és ha nincs egy biztos alap, akkor akadozik a működés és többletköltségekkel is számolni kell” – hangsúlyozza Juhász Viktor.

Általánosan elmondható, hogy egy számítógépet például 3 évente biztosan át kell vizsgálni. Sokan 5-6 évig is húzzák ezt a folyamatot, ilyenkor azonban a legtöbb gép már cserére szorul. Nem mindegy, hogy egyszerre lecserél egy cég 20 számítógépet, gépenként 300 ezer forintért, vagy folyamatosan ellenőrzi, szinten tartja a gépek állapotát, elvégi a szükséges frissítéseket. Ebben az esetben erre évente el tud különíteni egy összeget, amit rászán a karbantartásra, az esetleges gépcserékre. Ugyanígy a céges mobiletelefonokról is érdemes listát vezetni és ellenőrizni az állapotukat.

Valóban annyi felhasználóm van, mint e-mail címem?

A következő lépés egy általános felhasználói menedzsment ellenőrzés. Ez elsősorban biztonsági szempontból fontos, de költségek tekintetében is érhetik meglepetések a cégeket. Elsőként meg kell nézni, hogy azoknak a korábbi munkatársaknak, akik már elmentek a cégtől, töröltük-e minden hozzáférésüket. Az iSolutions szakértője kiemeli: gyakran tapasztalható egy ilyen átvilágításnál, hogy egy 25 fős cégnél akár 35-40 embernek van céges e-mail címe, belépési engedélye a rendszerbe. Ez rendkívül veszélyes lehet adatvédelmi szempontból. Emellett gyakori, hogy a már kilépett dolgozó után is fizeti a cég a felhőalapú szolgáltatásokat, vagy bizonyos szoftvereket, kibervédelmi programokat, vírusírtókat. Sok cégvezető nem nézi meg az erről szóló számlákat, hanem automatikusan fizet. Ez pedig éves szinten akár több százezer forint kidobott pénzt is jelenthet a vállalkozás számára.

A rendszeres költségek átvizsgálása, optimalizálása kulcskérdés

Az informatikára fordított büdzsével szorosan összefüggő rendszeres kiadások például az internet, a mobiltelefon, az irodai telefonálás költsége, a nyomtatóbérlet- és szervíz, de a rendszergazda díjazása is vagy a programlicencek is. „Ezeknek a díja évről-évre változik és változhat, érdemes felülvizsgálni, hogy ugyanaz a szolgáltatást esetleg hűségidő módosítással, vagy régi ügyfélkedvezménnyel olcsóbban elérhető-e. Vagy ugyanazért a költségért kaphat-e a vállalkozás jobb, bővített szolgáltatást.” – tette hozzá Juhász Viktor. Ehhez persze végig kell nézni a bejövő számlákat, a szakértői tanácsokat érdemes meghallgatni, átvizsgálni a karbantartási és előfizetési szerződéseket. Időigényes munka, de megéri a hatékonyságnövelés és költségcsökkentés érdekében.

Szoftverkörkép és felhőkérdés

A negyedik lépés átnézni, hogy milyen szoftverekkel dolgozik a vállalkozás. Milyen például a számlázóprogram, vagy milyen egyéb szoftverek érhetőek el a piacon, amik hatékonyabbá, olcsóbbá tehetik a működést. Ehhez javasolt külső tanácsadó igénybevétele, aki abban is segít dönteni, hogy érdemes-e például „felhőbe költözni” a saját szerverfenntartás helyett.  „Ez a kérdés most különösen aktuális az energiaárak növekedése miatt. Míg eddig elsősorban azért került fókuszba a felhőbe költözés, mert valóban egy innovatív megoldás és bárhonnan elérhető, így kényelmes a munkatársaknak. Mára ez a lépés költségszempontból válik egyre fontosabb kérdéssé. A saját szerver valójában egy nagyon drága megoldás. A gép költsége csak a kezdet, ehhez jönnek az üzemeltetéshez kapcsolódó díjak és az áramfogyasztás. Utóbbi a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte megjósolhatatlan mennyibe fog kerülni” – hangsúlyozza Juhász Viktor.

A hosszútávú hatékonyság és költségcsökkentés érdekében meg kell nézni a vállalkozás működésének azon pontjait, folyamatait is, amit meg lehetne támogatni egy informatikai fejlesztéssel. Például van egy webshopja egy cégnek és bizonyos folyamatokat, amelyeket már szoftveres támogatással egyszerűbbé lehetne tenni, még mindig kézzel kezelik. Ez kapcsolódhat akár az értékesítéshez, akár a raktározáshoz, logisztikához. Egy jó informatikai partner ebben is nagyon sokat segíthet.

A jó rendszergazda fontosabb, mint eddig bármikor

A jó rendszergazda mindig kincset ér egy vállalkozásnak, de a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy megfelelő partneri viszony jöjjön létre a két fél között. „Nagyon fontos, hogy lehessen a rendszergazdával, IT-partnerrel is beszélgetni az üzleti folyamatokról, elvárásokról. Értse, hogy mi a vállalkozás célja, arra javasoljon hatékony informatikai megoldásokat. Nagyon lényeges továbbá, hogy a vállalkozás számára világossá váljon, hogy a rendszergazda hogyan dolgozik, engedjen betekintést a munkájába, munkafolyamataiba. Tudja alátámasztani a döntéseit, javaslatait. Ha mindent a legolcsóbban akar megoldani, de ezt nem tudja megindokolni, csak az árral, akkor az gyanús kell, hogy legyen” – véli Juhász Viktor. Hozzáteszi: a hangsúly a hatékonyságon van és nem a legolcsóbb megoldáson. Természetesen ez nem az jelenti, hogy a legdrágább a legjobb, de a legolcsóbbat kezelje mindenki fenntartásokkal. Az elérhetőség és rendelkezésre állás kérdése szintén kiemelten fontos, hiszen egy nem elérhető rendszergazda hatalmas károkat tud okozni a vállalkozás számára. Képzeljük csak el, ha mondjuk 3 napig nem elérhető/nem száll ki a helyszínre és azalatt a cég nem működik, az mekkora üzleti kárt jelenthet.

Fél év alatt rendbe szedhető egy vállalkozás informatikai háttér rendszere

A bemutatott öt pontból álló audit egyes részei viszonylag rövid, míg más részei hosszabb idő alatt valósíthatók meg. A kulcs a tudatos tervezésben rejlik, amihez javasolt egy ütemterv készítése. „Míg egy víruskereső program akár egy nap alatt lecserélhető, addig például az internet-előfizetés módosítása vagy a nyomtató bérleti és szerviz feltételeinek megváltoztatása akár hónapokat is igénybe vehet. A lényeg, ha egyszer megtörténik a hatékonyság és költségoptimalizálás, akkor folyamatosan foglalkozni kell vele. Ezzel időt és pénzt takaríthatnak meg a vállalkozások és ebben jelentenek hatalmas segítséget a profi tanácsadó szolgálatók” – összegez az iSolutions szakértője.

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás:

Az unió 25 millió eurót biztosít a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.
2022. 12. 08. 01:00
Megosztás:

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára

Tervezhetőbbé váltak a vontatási energiaárak a vasúti árufuvarozók számára - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel, miután tájékoztatta a vele szerződésben álló vasúti árufuvarozókat a 2023 első negyedévére érvényes vontatási villamos energia áráról.
2022. 12. 08. 00:30
Megosztás: