Szemléletváltás a mezőgazdasági biztosításokban, a termés mellett egyre több vagyontárgyat is biztosítanak a gazdák

Egyre több gazda ismeri fel, hogy a mezőgazdasági biztosítások kiszámítható védelmet nyújtanak a klímaváltozás miatt hektikusabbá váló, szélsőséges időjárás okozta károk ellen. Az öngondoskodási hajlandóság erősödését jelzi, hogy a díjtámogatott növénybiztosítási szerződések száma folyamatosan és látványosan növekszik, 10 év alatt a 20-szorosára emelkedett. A pusztító viharok és jégesők azonban nemcsak a földeken, hanem a mezőgazdasági épületekben, eszközökben, gépekben is komoly károkat okozhatnak. A Groupama Biztosító tavaly mintegy 1800 bejelentés nyomán 2,2 milliárd forintot fizetett ki a károsultaknak, minden hetedik, nyolcadik esetben vagyontárgyakban keletkezett károk enyhítésére, ami azt jelzi, a gazdák is felismerték: szemléletváltásra van szükség a kockázatok kezelésében.

Szemléletváltás a mezőgazdasági biztosításokban, a termés mellett egyre több vagyontárgyat is biztosítanak a gazdák

Magyarországon vélhetően óriási felfutás előtt áll az agrárbiztosítások piaca, hiszen míg a szomszédos Ausztriában 90 százalék a biztosított mezőgazdasági területek aránya, ez Magyarországon csupán 50 százalékos. A növekedés ugyanakkor látványos hazánkban is. A növénybiztosításoknál, amelyeknél az állam akár 70 százalékos díjtámogatást is nyújthat a gazdáknak, 10 év leforgása alatt a szerződések száma a 20-szorosára, értékük pedig a 10-szeresére emelkedett. A gyarapodásnak köszönhetően a biztosított területek aránya a szántóföldi növényeknél mára elérte a 42, a zöldségkultúráknál pedig megközelíti az 50 százalékot.

A szélsőséges időjárás, a viharok vagy a jégesők azonban nemcsak a földeken, a növényekben okozhatnak jelenős károkat, sok helyen megrongálják a mezőgazdasági épületek tetőszerkezetét, üvegezését, a traktorokat, kombájnokat sem kímélik, de kárt okoznak a szárítókban, tárolókban, öntözőberendezésekben is.

A magyarországi piacon meghatározó szerepet betöltő Groupama Biztosító mezőgazdasági kárkifizetései például 2021-ben másfélszeresére nőttek a megelőző évihez képest. Különösen kiemelkedő károkat okoztak a jégverések, egy év alatt annak ellenére, hogy darabszámban nem nőtt a jégverések miatti kárbejelentések száma, az általuk okozott kár csaknem duplájára emelkedett.

„Úgy látjuk, hogy a gazdák egyre tudatosabbak, egyre többen ismerik fel közülük a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításának fontosságát is. Ezekkel a termelők igényeire szabott konstrukciókkal az általános vagyontárgyak mellett a mezőgazdasági ingatlanokat (tárolók, szárítók, istállók stb.), mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, növényi termékeket is biztosítási védelem alá lehet helyezni. A klímaváltozás egyfajta szemléletváltást is elindított a piacon, amit jól mutat, hogy társaságunk is évről évről-évre több mezőgazdasági vagyonbiztosítást kezel, 2021-ben például 35 százalékkal több gazda bízta ránk mezőgazdasági vagyonának biztosítását” – mondja Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

A változást jelzi az is, hogy a társaság egyre növekvő arányban térít meg vagyontárgyakban (épületben, járműben, vagy más eszközben) keletkezett károkat, tavaly már a mezőgazdasági kifizetések 12-14 százaléka tartozott ebbe a körbe. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az ilyen típusú káresemények harmada épületekben következett be.  A Groupama Biztosító a jövőben is arra törekszik, hogy a gazdák speciális igényeihez igazított mezőgazdasági biztosítási konstrukcióival megfelelő, megbízható eszközt kínáljon valamennyi kockázat kezelésére.

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás: