Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

A jelentős energiapiaci árcsökkenés sem törte meg az ALTEO lendületét: a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat az első negyedévben is kedvező számokat jelentett. Ezek arra utalnak, hogy a cég eredményességét a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél jóval magasabb szinten sikerült tartani.

Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

Az első negyedévben is folytatódott az energiapiaci árak mérséklődése, ami kihatással volt az ALTEO mutatóira is. Ebben az időszakban a vállalat 2,6 milliárd forintos konszolidált nettó eredményt ért el, míg a konszolidált EBITDA 4,5 milliárd forint volt. Mindkettő elmarad ugyan a történelmi csúcsot jelentő 2023 első negyedévében elért számoktól, azonban egy évvel ezelőtt az árak is jóval magasabbak voltak az energiapiacokon, ami támogatólag hatott a vállalat tavalyi eredményességére.

A 2024 első negyedévében tapasztalható energiaárakból kiindulva az ALTEO mostani eredménye kimagasló, hiszen az a normalizálódó energiaárak ellenére is még közel kétszerese az árrobbanás előtti utolsó év, 2021 hasonló időszakában mértnek. „Hosszútávú stratégiánkat figyelembe véve a lehetőségeket arra használtuk fel, hogy a mérséklődő energiapiaci árkörnyezet ellenére a 2022-es energiaárrobbanás előtti időknél jóval magasabb szinten tudjon stabilizálódni az eredményességünk. Ez tudatos fejlesztési, beruházási tevékenységünk eredménye, amit folytatni kívánunk, hiszen a szektor, amiben tevékenykedünk továbbra is kiváló növekedési kilátásokkal rendelkezik.” – szögezte le ifj. Chikán Attila, a BÉT prémium kategóriás cégének vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az ALTEO egyik kiemelt üzleti törekvése, hogy az adott energiapiaci körülmények között lehetőleg mindig az elérhető optimális teljesítményt nyújtsa.

Ahhoz, hogy a kedvezőtlenebbé váló külső körülmények között is jól tudjon teljesíteni, a vállalat folyamatosan hajt végre a versenyképességét javító beruházásokat. Ezek javarészt a cég Szabályozási Központjának és kiegyenlítő energia szolgáltatásainak fejlesztésére irányulnak, mint az a két gázmotor-telepítés, amelyek a második, illetőleg a harmadik negyedévben kezdenek el majd működni. Szintén ide tartozik az év második felében befejezendő akkumulátoros energiatároló projekt, illetve a negyedév lezártát követően jelent meg a hír, hogy az ALTEO mindösszesen 70MW kapacitású, hálózati energiatárolók telepítésére vonatkozó támogatást nyert el a meghirdetett RRF pályázaton. A támogatási szerződés aláírása még folyamatban.

A megújuló szegmenst erősíti a néhány hét múlva üzembe álló tereskei naperőmű, amellyel az ALTEO megduplázza napenergiaalapú termelését. Ez is sokat tehet majd hozzá a megújuló alapú energiatermelési üzletág teljesítményéhez, miután az már az idei első negyedévben is kiváló eredményt ért el: a szegmens árbevétele 36, az EBITDA-ja 42 százalékkal emelkedett év per év alapon részint a szélerőműveknek kedvező időjárási viszonyoknak, részint annak köszönhetően, hogy az ALTEO megújuló energiaforrás alapú erőműveinek még mindig egy jelentős hányada értékesít az energiaárak alakulásától védett KÁT rendszerben, amelyben az alkalmazott árak évről évre az előző évi inflációval vagy ahhoz nagyon közeli mértékben emelkednek.

Ifj. Chikán Attila a megújuló alapú energiatermelés mellett külön kiemelte a hulladékgazdálkodás kiváló teljesítményét: az év első három hónapjában a tavalyi év egészét meghaladó EBITDA-t ért el a szegmens – mindezt úgy, hogy az árbevétel mindössze 24 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzletág természetesen a vállalat fejlesztéseiben is kitüntetett szerepet játszik: jelenleg is zajlik egy olyan beruházás, amellyel az FE-GROUP INVEST Zrt., az ALTEO leányvállalata több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni éves szinten, és amelyre 300 M Ft-os pályázati támogatást is nyert.

Az elmúlt időszakban elért vállalati sikerekre reflektált a BÉT Legek 2023 díjátadón ez év márciusában odaítélt elismerés a „Hosszú távú árfolyamemelkedést elért vállalat” kategóriában. A részvényeseknek az idei közgyűlés további jó hírrel szolgált, hiszen az elmúlt évi teljesítményre megszavazott közel bruttó 4 milliárd forintos osztalékfizetést ezzel megegyező összegű rendkívüli osztalékkal is megtoldották, így összességében közel bruttó 8 milliárd forintos osztalék kerül kifizetésre június 7-ével kezdődően az arra jogosult ALTEO részvényeseknek.

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás: