Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

A jelentős energiapiaci árcsökkenés sem törte meg az ALTEO lendületét: a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat az első negyedévben is kedvező számokat jelentett. Ezek arra utalnak, hogy a cég eredményességét a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél jóval magasabb szinten sikerült tartani.

Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

Az első negyedévben is folytatódott az energiapiaci árak mérséklődése, ami kihatással volt az ALTEO mutatóira is. Ebben az időszakban a vállalat 2,6 milliárd forintos konszolidált nettó eredményt ért el, míg a konszolidált EBITDA 4,5 milliárd forint volt. Mindkettő elmarad ugyan a történelmi csúcsot jelentő 2023 első negyedévében elért számoktól, azonban egy évvel ezelőtt az árak is jóval magasabbak voltak az energiapiacokon, ami támogatólag hatott a vállalat tavalyi eredményességére.

A 2024 első negyedévében tapasztalható energiaárakból kiindulva az ALTEO mostani eredménye kimagasló, hiszen az a normalizálódó energiaárak ellenére is még közel kétszerese az árrobbanás előtti utolsó év, 2021 hasonló időszakában mértnek. „Hosszútávú stratégiánkat figyelembe véve a lehetőségeket arra használtuk fel, hogy a mérséklődő energiapiaci árkörnyezet ellenére a 2022-es energiaárrobbanás előtti időknél jóval magasabb szinten tudjon stabilizálódni az eredményességünk. Ez tudatos fejlesztési, beruházási tevékenységünk eredménye, amit folytatni kívánunk, hiszen a szektor, amiben tevékenykedünk továbbra is kiváló növekedési kilátásokkal rendelkezik.” – szögezte le ifj. Chikán Attila, a BÉT prémium kategóriás cégének vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az ALTEO egyik kiemelt üzleti törekvése, hogy az adott energiapiaci körülmények között lehetőleg mindig az elérhető optimális teljesítményt nyújtsa.

Ahhoz, hogy a kedvezőtlenebbé váló külső körülmények között is jól tudjon teljesíteni, a vállalat folyamatosan hajt végre a versenyképességét javító beruházásokat. Ezek javarészt a cég Szabályozási Központjának és kiegyenlítő energia szolgáltatásainak fejlesztésére irányulnak, mint az a két gázmotor-telepítés, amelyek a második, illetőleg a harmadik negyedévben kezdenek el majd működni. Szintén ide tartozik az év második felében befejezendő akkumulátoros energiatároló projekt, illetve a negyedév lezártát követően jelent meg a hír, hogy az ALTEO mindösszesen 70MW kapacitású, hálózati energiatárolók telepítésére vonatkozó támogatást nyert el a meghirdetett RRF pályázaton. A támogatási szerződés aláírása még folyamatban.

A megújuló szegmenst erősíti a néhány hét múlva üzembe álló tereskei naperőmű, amellyel az ALTEO megduplázza napenergiaalapú termelését. Ez is sokat tehet majd hozzá a megújuló alapú energiatermelési üzletág teljesítményéhez, miután az már az idei első negyedévben is kiváló eredményt ért el: a szegmens árbevétele 36, az EBITDA-ja 42 százalékkal emelkedett év per év alapon részint a szélerőműveknek kedvező időjárási viszonyoknak, részint annak köszönhetően, hogy az ALTEO megújuló energiaforrás alapú erőműveinek még mindig egy jelentős hányada értékesít az energiaárak alakulásától védett KÁT rendszerben, amelyben az alkalmazott árak évről évre az előző évi inflációval vagy ahhoz nagyon közeli mértékben emelkednek.

Ifj. Chikán Attila a megújuló alapú energiatermelés mellett külön kiemelte a hulladékgazdálkodás kiváló teljesítményét: az év első három hónapjában a tavalyi év egészét meghaladó EBITDA-t ért el a szegmens – mindezt úgy, hogy az árbevétel mindössze 24 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzletág természetesen a vállalat fejlesztéseiben is kitüntetett szerepet játszik: jelenleg is zajlik egy olyan beruházás, amellyel az FE-GROUP INVEST Zrt., az ALTEO leányvállalata több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni éves szinten, és amelyre 300 M Ft-os pályázati támogatást is nyert.

Az elmúlt időszakban elért vállalati sikerekre reflektált a BÉT Legek 2023 díjátadón ez év márciusában odaítélt elismerés a „Hosszú távú árfolyamemelkedést elért vállalat” kategóriában. A részvényeseknek az idei közgyűlés további jó hírrel szolgált, hiszen az elmúlt évi teljesítményre megszavazott közel bruttó 4 milliárd forintos osztalékfizetést ezzel megegyező összegű rendkívüli osztalékkal is megtoldották, így összességében közel bruttó 8 milliárd forintos osztalék kerül kifizetésre június 7-ével kezdődően az arra jogosult ALTEO részvényeseknek.

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás: