Technológiai átalakulás előtt a gyógyszeripar és az egészségügyi szektor

A hagyományos megoldások egyre kevésbé képesek kielégíteni a gyógyszeripar és egészségügyi szektor egyre növekvő elvárásait. Olyan specifikus, iparági sajátosságoknak megfelelő megoldásokra van szükség, melyek a digitalizáció és felhőalapú technológiák korában is képesek felvenni a versenyt.

A gyógyszeriparban és az egészségügyi szektorban is egyre nagyobb igény jelentkezik a korszerű, innovatív informatikai megoldásokra. A növekvő ügyfél elvárások, az egyre szigorodó szabályozási követelmények, az adatbiztonsági előírások és a személyre szabott termékek folyamatosan új elvárásokat támasztanak a szoftverrendszerekkel szemben.

„Az ún. legacy technológiák - az olyan rendszerek vagy platformok, szoftveres megoldások, amelyeket a fejlesztők már nem támogatnak, nem adnak ki hozzájuk javításokat, frissítéseket -, nem képesek megfelelni a felerősödő elvárásoknak, a legtöbbször ezek a rendszerek nem is kompatibilisek az újabb eszközökkel vagy szoftververziókkal. A szegregált, eltérő rendszereken alapuló adatbázisok pedig nem tudnak teljes, 360 fokos képet adni az ügyfelekről és az üzleti folyamatokról, különösen, ha azok több szervezeti egységet is áthidalnak. Ezeket a szeparált rendszereket egyre költségesebb fejleszteni, integrálni és karbantartani” – mondta Szegedi István, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Salesforce Health Cloud, Veeva CRM, Vault Platform

A Salesforce ezt felismerve törekszik arra, hogy az iparág igényeinek megfelelő, testreszabott megoldásokat hozzon létre a Health Cloud segítségével. A Salesforce Lightning Platform alapjaira épülő, (a CRM világban első helyen lévő Sales Cloud, Service Cloud, illetve Experience Cloud megoldásokhoz hasonlóan), ugyanakkor az iparág specifikumjait célzó megoldás korszerű választ jelent az egészségügyi szektor számára. Hasonló felismerés vezette a 15 éve alakult Veeva Systems is: a társaság vezérigazgatója a Salesforce technológiai alelnöki pozícióját töltötte be, mielőtt létrehozta saját cégét. A Veeva Systems missziója, hogy a gyógyszeripari és orvosi műszergyártó cégek számára saját „Life Sciences Industry Cloud” -ot, élettudományi iparági felhőt építsenek. Megoldásaik között szerepelnek kereskedelmi és marketing tevékenységeket támogató, Salesforce Lightning Platform alapra épült CRM rendszerek, és a saját fejlesztésű Vault Platform. Utóbbi különféle dokumentum- és folyamatkezeléseket támogat és kulcsfontosságú szoftvereket futtat, és a kereskedelmi tevékenységek mellett a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó számtalan szoftverigényt is lefed.

Miért van szükség egészségügyi és gyógyszeripari specifikus CRM termékekre?

Az egészségügynek alapvetően három kulcsszereplője van: maga a páciens, az egészségügy szolgáltatásokat nyújtó és finanszírozó intézmények (klinikák, kórházak, biztosítók), illetve a gyógyszeripari és orvosi műszereket és berendezéseket gyártó cégek. A szereplők között zajló interakciók nem igazán kezelhetők a klasszikus CRM fogalmakkal: itt nem a potenciális ügyfél, eladási lehetőségek és előrejelzések (azaz a lead, opportunity, forecast) mentén zajlanak a folyamatok. Sokkal inkább a páciens/biztosított és az egészségügyi intézmények kapcsolatát kell leírni, precízen és biztonságosan kell kezelni a betegek állapotáról és a kezelési lépésekről szóló adatokat, a gyógyszerek adagolását, vagy az oltási protokollt. Ezekre a típusú adatokra találták ki az ún. EHR (Electronic Health Records - elektronikus egészségügyi nyilvántartás) szabványt, amely komplex adatmodellt és annak megfelelő szoftver komponenseket igényel.

Hasonló a helyzet az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmények és a gyógyszeripari cégek közötti kommunikáció kezelésénél is. Az orvoslátogatók munkáját szigorú előírások szabályozzák: látogatásaikat dokumentálni kell, a termékekről készült prezentációknak és az elküldött emaileknek nyomon követhetőnek kell lenniük, az emailek tartalma pedig szigorúan ellenőrzött és előre engedélyezett. A rendezvények és konferenciák minden részlete is hasonlóképpen dokumentált, az előadóktól kezdve a résztvevőkön és az esemény helyszínén át egészen a felmerült költségekig. Ezekhez a feladatokhoz nyújt támogatást a Veeva CRM szoftvere, amely saját mobilalkalmazással rendelkezik, és online is elérhető.

„Az iparági sajátosságoknak köszönhetően az egészségügyi szektor és a gyógyszergyártó cégek szoftverigényei meglehetősen specifikusak. A hagyományos, évekkel ezelőtt készült, heterogén megoldások egyre kevésbé képesek ezekkel lépést tartani” – tette hozzá Fábián Dorottya, a Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportjának vezetője.

A Salesforce Health Cloud és a Veeva CRM ezekhez a sajátosságokhoz biztosít segítséget, melyek a legkorszerűbb felhőalapú technológiai megoldásokra építve adnak választ az egyre erősödő kihívásokra.

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás:

Nyíregyházán nyitott új irodát a Work Force

Nyíregyházán nyitotta meg kilencedik irodáját a munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Work Force Kft. - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 03. 25. 16:00
Megosztás:

Fejlesztette gyártási technológiáját a Divián-Megafa Kft. Nyíregyházán

Csaknem háromszázmillió forint értékű modernizációs és kapacitásbővítő beruházás zárult le a bútorgyártással foglalkozó nyíregyházi Divián-Megafa Kft.-nél - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 03. 25. 15:00
Megosztás:

Önbizalomnövelő program érettségizőknek

Egy tavaly végzett felmérésükre alapozva kínál ingyenes önbizalomnövelő programot érettségizőknek egy vezetőképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cég.
2023. 03. 25. 14:00
Megosztás:

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt

A vasárnapi óraátállítás miatt változik több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése - közölte a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2023. 03. 25. 13:00
Megosztás: