Termelést fokozó- és energiahatékonyságot javító ABB-technológia Európa 20 év óta legnagyobb petrolkémiai beruházása, az Olefin III projekt szolgálatában

Az ABB több megoldással segíti hozzá a PKN Orlent ahhoz, hogy termékeinek, elsősorban az etilénnek és a propilénnek az előállításával járó CO2-kibocsátás mértéke tonnánként 30%-kal csökkenjen. A 3 milliárd dollár értékben megvalósuló Olefin III beruházás hozzávetőlegesen 60%-kal növeli a cég termelési kapacitását és 100 hektárral (ez 140 futballpálya méretének felel meg) bővíti jelenlegi területét. Az ABB vezérlési és fejlett automatizálási rendszerei segítik elérni a termelés hatékonyságának optimumát, növelik a hozamot, elemzik az alapanyag-felhasználást, nyomon követik az energiafelhasználást és biztosítják a termékek minőségének fenntartását.

Termelést fokozó- és energiahatékonyságot javító ABB-technológia Európa 20 év óta legnagyobb petrolkémiai beruházása, az Olefin III projekt szolgálatában

Az ABB a Hyundai Engineeringgel és a Técnicas Reunidas-szal közösen kapott megbízást piacvezető folyamatirányító rendszerük (DCS), az ABB Ability™ System 800xA telepítésére a lengyelországi Plockban megvalósuló Olefin III komplexum területén. A PKN Orlen az ABB Ability™ System 800xA vezérlési architektúrát a fejlesztési megaprojekt egészébe integrálva képes lesz folyamatosan nyomon követni és elemezni az üzem termelékenységét, miközben valós időben maximalizálja az eszközteljesítményt, menedzseli az energiafelhasználást, biztosítja az előállított termékek minőségét és optimalizálja a folyamatok hatékonyságát.

Ennek az állandó adatfolyamnak a felhasználásával a cég – a terméktonnánkénti CO2-kibocsátás 30%-os csökkentésére irányuló célkitűzésével összhangban – pontosabb és megalapozottabb döntéseket tud majd hozni az energia minél hatékonyabb felhasználása érdekében. Ez a nyersanyag-felhasználás, az üzemi energiaszint, valamint a keletkező hulladék és melléktermékek szigorú ellenőrzését is magában foglalja.

„Fenntarthatósági stratégiánk része az is, hogy az ABB elkötelezetten támogatja ügyfeleit abban, hogy éves CO2-kibocsátásuk 2030-ig 100 megatonnával csökkenjen. Piaci ismereteinket és a komplex üzemi műveleteket szolgáló piacvezető DCS technológiánkat összekapcsolva segíteni tudunk a PKN Orlennek abban, hogy minél nagyobb legyen befektetésének megtérülése” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries elnöke.

A DCS mellett az ABB számos olyan rendszert is szállít, amelyek célja, hogy a komplexum működése a lehető legbiztonságosabb legyen. Ilyen rendszer például a Burner Management System (BMS), az Emergency Shutdown System (ESD) és a High-Integrity Pressure Protection System (HIPPS). Mindezeket egy ipari kiberbiztonsági megoldás egészíti ki, melynek legfőbb feladata, hogy mérsékelje a komplexum ellen irányuló kiberfenyegetéseket.

Az olefinek képezik azt a szénből és hidrogénből álló alapvegyületet, amelyből a mindennapokban használt legkülönfélébb termékek, így tisztítószerek, higiéniai és gyógyászati termékek, azon belül is például a védőruhák és a maszkok előállításához felhasznált szintetikus szálak (PPE) készülnek. Szakértők 2020-ban az iparág globális piaci értékét 232,45 milliárd dollárra becsülték, és véleményük szerint évi 4,5%-os növekedési ráta mellett ez az érték 2028-ra eléri a 329,30 milliárd dollárt.1 Ezt az exponenciális növekedést az egyre bővülő fogyasztói kereslet és a világ műanyagiparában tapasztalható mind nagyobb arányú felhasználás hajtja.

A projekt a tervek szerint 2024-ben fejeződik be, működését pedig 2025-ben kezdi meg. Az ütemezett teljesítés támogatására az ABB egyedi projektmegvalósítási módszertanát, az Adaptive Execution™-t alkalmazza. Az Adaptive Execution™ a virtuális műszaki tervezést és a digitalizálást használja fel arra, hogy minden igényt kielégítő, szabványosított és agilis projektmenedzsment-élményt nyújtson valamennyi érintett és érdekelt félnek. Ennek a módszertannak a segítségével az ABB akár 30%-kal is csökkentheti a szállítási időt, 40%-kal a működés megkezdéséhez szükséges időt, és akár 40%-kal az automatizáláshoz kapcsolódó teljes tőkeköltséget.

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás: