Több lépést is bejelentett ma a Magyar Nemzeti Bank

Jelentős szigorítás a jegybanktól: az előzetes várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 1 százalékkal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, az overnight betéti kamat 11,25 százalékra, míg az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatszintje 14,25 százalékra módosult.

Több lépést is bejelentett ma a Magyar Nemzeti Bank

Ezen kívül további intézkedéseket jelentettek be, melyek a forintlikviditás szűkítését célozzák. Megemelik a bankrendszer számára meghatározott kötelező tartalékráta mértékét. Ezen kívül rendszeres meghirdetés mellette a jegybanki diszkontkötvény-aukciókat tart, valamint hosszú futamidejű betéti eszközt vezet be a bankrendszeri likviditás jelenleginél hosszabb futamidőkön történő sterilizálása érdekében.

Tovább folytatódik a monetáris szigorítás. A megjelent közleményben a döntéshozók kiemelték, hogy az infláció további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a szigorítási ciklus határozott folytatását teszik szükségessé.

További piaci események

Folytatódhat a lendületes kamatemelés az Egyesült Államokban. Pénteken Jerome Powell meglehetősen erőteljes üzeneteket küldött a Jackson Hole szimpóziumon. Az amerikai jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet, mely rendkívül időigényes folyamat, a jegybanktól erőteljes eszközöket igényel, a háztartásoknak és a vállalatoknak fájdalmas lesz.

A szeptember 21-i kamatemelés mértéke a beérkező adatok függvénye, de kellően nagy lesz. A határidős árazások a 75 bázispontos kamatemelés felé billennek, melyet az idei évben további 50-75 bázispontos kamatemelés követhet, ezzel év végére az amerikai kamatszint elérheti a 3,75-4,00 százalékot.

Begyorsít az EKB is?

Az elmúlt napokban az Európai Központi Bank részéről is több döntéshozó megszólalt, és héja-üzeneteket küldtek. Olli Rehn, az EKB Kormányzótanácsának tagja szerint határozottan kell fellépni az infláció megfékezése, illetve az inflációs várakozások felépülése ellen, ráadásul a gyengülő euró is fokozza a kockázatokat.

Hasonlóan érvelt Isabel Schnabel, illetve Francois Villeroy, szerintük is határozott válaszokra van szükség. Ugyanakkor a jegybanki mérleg csökkentésével, azaz a taperinggel kapcsolatban Olli Rehn azt mondta, hogy még korai erről beszélni. A határidős kamatok alapján az 50 bázispontos kamatemelést teljes mértékben beárazták a befektetők a jövő hét csütörtöki kamatdöntő ülésre, azonban már a 75 bázispontos szigorítást sem lehet teljesen kizárni.

Ezt követően október 27-én és december 15-én is kamatot emelhet az eurózóna jegybankja.

Erősödés a forint piacán

Fontos szint alá került az euró-forint árfolyama. A tegnapi kereskedésben az árfolyam visszatért a 410,20 közelében húzódó fontos szint alá, a negatív korrekció ma begyorsult az MNB bejelentéseit követően. Fontos támasz található a 399,60-401,60-as tartományban, ahol egy korábbi csúcs, egy emelkedő trendvonal, illetve a 30 és az 50 napos mozgóátlag is található. Ez a zóna hamarosan tesztelésre kerülhet, de várhatóan az első alkalommal nem tudja letörni. A támasz-zóna alatt 393,20 közelében található a következő fontosabb szint.

A szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt. Ismét leszögezték, hogy a kamatemelési ciklus addig folytatódik, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak.

Töretlenül emelkedik az infláció. Júliusban 13,7 százalékra emelkedett az éves infláció, míg a maginfláció 16,7 százalékra.

A következő hónapokban további emelkedés várható, a rezsicsökkentés módosításának hatása augusztusban jelentkezik, majd az üzemanyagár-sapka esetleges változása, vagy eltörlése, újabb felfelé mutató hatású lesz. Várakozásunk szerint az őszi-téli hónapokban az éves infláció át fogja lépni a 20 százalékos szintet. A következő, augusztusi adatsor szeptember 8-án érkezik.

(forrás: Equilor elemzés)

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás:

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten, a kivitelezés már elkezdődött - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 29. 20:00
Megosztás:

Nagy pluszban zártak az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 29. 19:30
Megosztás:

Eseménytelen napot zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,97 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel 42 333,82 ponton zárt szerdán.
2023. 03. 29. 19:00
Megosztás: