Több száz milliárd eurót fordít a tartós globális fellendülés elősegítésére az EU

Az Európai Bizottság szerdán, Global Gateway néven, új európai startégiát jelentett be, amely 300 milliárd eurós beruházást mozgósít a digitális, energia- és közlekedési kapcsolatok fellendítésére, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek megerősítésére világszerte.

Több száz milliárd eurót fordít a tartós globális fellendülés elősegítésére az EU

A stratégiát bemutató szerdai sajtókonferencián Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a Global Gateway mintája lesz annak, hogy tudja Európa a legrugalmasabban fejleszteni globális kapcsolatait.
    
A Global Gateway a beruházások ösztönzése érdekében összehozza az uniós intézményeket, a tagállamokat, az Európai Beruházási Bankot és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot továbbá a magánszektort.
    
Az elnök a múlt heti Ázsia-Európa találkozó (ASEM) keretében bejelentette: "a kiváló minőségű infrastruktúra kiépítésére vonatkozó stratégia összeköti a világot, tükrözi az EU értékeit, hangsúlyt helyez az átláthatóságra és a jó kormányzásra, valamint segíti azon cél elérését, hogy az EU 2050-ig megvalósítsa a klímasemlegességet".
    
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője szerint, "a stratégia megerősíti a kapcsolathálózatok fellendítésére vonatkozó uniós elképzelést, amelynek nemzetközileg elfogadott szabványokon, és előírásokon kell alapulnia az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében".
    
Von der Leyen azt is elmondta, hogy ez a stratégia egy igazi alternatívát képezne más országok hasonló jellegű stratégiáival szemben. Kína 2013-ban terjesztette elő az Új Selyemút tervként is ismert, Egy övezet, egy út kezdeményezést, amelynek célja elsősorban az Ázsia, Európa és Afrika közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése különböző infrastrukturális projektek révén. A nagyszabású terv, főként nyugati bírálói ugyanakkor úgy vélik, Kína befolyását kívánja növelni a különféle megállapodásokon keresztül.

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.
2022. 01. 29. 11:00
Megosztás:

Covid - Spanyolország túl van a nehezén

Minden jel szerint Spanyolország túljutott a hatodik koronavírus-járványhullám csúcsán - mondta Carolina Darias egészségügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón.
2022. 01. 29. 10:00
Megosztás:

A játékok szenvedélye már az ókortól nyomon követhető az emberiség történetében

A játékok már évezredekkel ezelőtt meghatározó szerepet töltöttek be az emberiség kultúrájában, történelmében. Így bármely földrész, ország krónikáit vesszük is elő azt fogjuk mindenhol találni, hogy az emberek imádták a játékokat, az ezzel járó társasági együttlétet, no és persze nem utolsósorban azt az izgalmat, ami a győzelemmel, nyereséggel együtt jár. Számos régészeti lelet, műtárgy, festmény mutatja be ma nekünk, hogy hogyan és mit is játszottak elődeink.
2022. 01. 29. 09:00
Megosztás:

Sok webshop megfelelő engedély nélkül értékesít

Érdemi átrendeződést vetítenek előre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által lefolytatott ágazati vizsgálat következtetései a Covid19-antigén-gyorstesztek piacán. Miközben az Országgyűlés szűkítette a gyógyszerek házhozszállításának lehetőségeit, a GVH azt javasolja, hogy gyógyszertárakon és gyógyászati segédeszköz üzleteken kívül is jogszerűen lehessen hozzájutni gyorstesztekhez. Emellett számos, gyorstesztet forgalmazó webshop számíthat fogyasztóvédelmi eljárásra, valamint egyéb hatósági intézkedésre – ezen eljárások az érintett webshopok eltűnéséhez vezethetnek.
2022. 01. 29. 08:00
Megosztás:

Kiderült, hogy őriznék meg befolyásukat nyugdíjasként a családban a magyarok - Sajtóközlemény

Kiemelten fontos idős korra is megőrizni az anyagi függetlenséget, ha szeretnénk, hogy a szavunk meghatározó maradjon a családi ügyeket érintő döntésekben. A magyarok úgy gondolják az anyagi biztonság feltétele a családi befolyásnak, derült ki egy friss, reprezentatív kutatásból. Az eredmények alapján ugyanis rengeteg magyar tapasztalja, hogy bár a családi döntéseknél próbálnak minden családtagnak megfelelő döntést hozni, az anyagi szempontokat azért figyelembe kell venni. Az OTP Nyugdíjpénztár rámutatott, hogyan őrizheti meg bárki könnyedén a befolyását a családot érintő döntésekben.
2022. 01. 29. 07:00
Megosztás:

Budapesten hitellel sem elég az átlagbér a lakásvásárláshoz

Bár a megyék kezdenek felzárkózni, továbbra is messze a fővárosban a legmagasabbak a nettó fizetések. A budapesti átlagbérrel jelenleg 43 százalékkal nagyobb összegű lakásra elég hitelt lehet felvenni a hitelfék szabályok kimaxolásával, mint egy szabolcsival. Ugyanakkor, ha csak a szeptembertől meglépett jegybanki kamatemelések beépülnek a lakáshitelkamatokba, 20 százalékkal kisebb értékű lakásra lesz elég az átlagbér – ekkor a budapesti átlagkereset már nem lesz elég egy kisebb fővárosi lakásra sem.
2022. 01. 29. 06:00
Megosztás:

Google: Madárdalok felismerése gépi tanulás segítségével

A madarak szinte mindenütt ott vannak körülöttünk, és pusztán azáltal, hogy hallgatjuk őket, sok mindent megtudhatunk a környezetünkről. A Google új, gép tanuláson alapuló módszerével segíti az ökológusok munkáját a madárhangok felismerésében és osztályozásában.
2022. 01. 29. 05:00
Megosztás:

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.
2022. 01. 29. 03:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia tudástárat jelentetett meg a Műegyetem és a jegybank

Mesterséges intelligencia tudástárat jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - közölte BME csütörtökön az MTI-vel.
2022. 01. 29. 02:00
Megosztás:

Romlott az euróövezeti gazdasági hangulat

A vártnál gyengébbnek bizonyult, kilenc havi mélypontra csökkent januárban az euróövezeti gazdasági hangulatindex az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) felmérése alapján.
2022. 01. 29. 01:00
Megosztás:

Lendületesen születnek a döntések a vidékfejlesztési támogatásokról

Az agráriumot érintő támogatáspolitika aktualitásairól tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 40. Agromashexpo keretében megrendezett Szántóföldi Szakmai Napon - tájékoztatott pénteken a minisztérium.
2022. 01. 29. 00:01
Megosztás:

Tovább drágult a villamos energia

Tavaly az utolsó hónapban is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése; decemberben a másnapi piacon újabb árcsúcsok dőltek meg - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb jelentése tartalmáról az MTI-t pénteken.
2022. 01. 28. 23:00
Megosztás:

Bankmonitor közlemény - "Februárban változna a hitelkamatod? 11 százalékkal mérsékelheti a törlesztőrészletedet a kamatstop"

Már közzétették azokat a BUBOR értékeket, amelyek a februárban átárazódó, változó kamatozású kölcsönökre érvényesek. Az elmúlt napok MNB döntései után nem meglepő, hogy az érintett hitelek referenciamutatójának értéke is emelkedett. Szerencsére a kamatstop miatt ez a hatás jelenleg csak mérsékelten jelenik meg a törlesztőrészletekben.
2022. 01. 28. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 28. 21:00
Megosztás:

A vártnál gyengébben teljesített a negyedik negyedévben a német gazdaság

A negyedik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben zsugorodott a bruttó hazai termék (GDP) Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal pénteken kiadott előzetes adatai alapján.
2022. 01. 28. 20:00
Megosztás:

A használt lakásoknál lassulhat, az újaknál megmaradhat a gyors drágulás

Jelentős kereslet élénkíti az újlakáspiacot, így hoz emelkedő árakat 2022-ben, amiben nagy szerepe van a családtámogatásoknak és a zöldhitel programnak. A használt lakások iránti kereslet is élénk maradhat, amit a befektetési célú vásárlók visszatérése is segíthet. A Takarék Index elemzői átlagosan 5-7 százalékos drágulással számolnak, de az új lakások esetében ennél magasabb, 8-10 százalékos emelkedés valószínű. A társasházépítések fő helyszíne a főváros, de népszerű marad a nagyvárosi agglomeráció és a Balaton környéke is.
2022. 01. 28. 19:30
Megosztás:

Antibiotikum-bejelentőrendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nébih

Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 28. 19:00
Megosztás:

Újabb segítség a borászatoknak

A Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó új ciklusában a szőlő-és borágazat hazai támogatására évente 28 millió eurónyi célzott forrás biztosított - jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal megrendezett tematikus napján, a városligeti Vajdahunyadvárban - ismertette pénteki közleményében a minisztérium.
2022. 01. 28. 18:00
Megosztás:

Több földgázt fogyasztottunk tavaly mint előtte

A földgázmérleg első előzetes adatait szerint tavaly 388 307 terrajoule volt a primer belföldi földgázfelhasználás, 5,8 százalékkal több az előző évinél - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
2022. 01. 28. 17:30
Megosztás:

Növelte forgalmát és nyereségét a Volvo teherautógyár

A svéd haszongépjármű gyártó AB Volvo az elmúlt évben a félvezetőáramkör-alkatrészek hiánya ellenére is növelte fogalmát és nyereségét a cég honlapján pénteken publikált beszámoló alapján.
2022. 01. 28. 17:00
Megosztás: