Több tíz millió forintot is spórolhatnak a magyar cégek és közintézmények használt szoftvereken

A bankoktól kezdve a kórházakon és önkormányzatokon át az építőipari és energetikai vállalatokig mindenkinek szüksége van megbízhatóan működő IT rendszerre. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban nem mindegy, hogy - egy valós példa alapján - 55 millió forint helyett 15 millió forintért szerzik be a vállalatok a működésükhöz szükséges programokat. Egy nemzetközi startup segítségével a magyar cégek és közintézmények akár 80%-ot is megtakaríthatnak a használt szoftvereken.

Több tíz millió forintot is spórolhatnak a magyar cégek és közintézmények használt szoftvereken

A másodlagos szoftverekkel való kereskedést Magyarországon a mai napig tévhitek övezik, pedig ugyanúgy működik, mint ha használt autót vásárolnánk annyi különbséggel, hogy a használt szoftver technikailag és minden egyéb szemszögből pontosan megegyezik az azonos verziójú új szoftverrel. Ha a cégnek már nincs szüksége például egy általános Microsoft termékre, mert frissebb, vagy felhő alapú verzióra vált, jogszerűen továbbadhatja azt, ráadásul így extra bevételre tehet szert. A Forscope használt szoftvereket vásárol fel olyan cégektől, akiknek már nincs szüksége rájuk, és kedvező áron adja tovább legálisan, teljes körű dokumentációval a következő tulajdonosának. Újpest Önkormányzata 2021-ben több mint 40 millió forintot tudott így megtakarítani másodlagos szoftvereken az új szoftverek áraihoz képest.

Az Unió döntött: a másodlagos szoftver 100%-ban legális

A másodlagos szoftverek jogi hátterének helyzete hosszú időn keresztül, fokozatosan alakult ki. Ez végül az Európai Unió Bíróságának (EUB) 2012-es egyértelmű döntését eredményezte, amely megerősítette, hogy jogszerű a korábban mások által birtokolt szoftverek másolatainak újraértékesítése.

Az Európai Unió Bíróságának C-128/11 számú ügy alapján hozott ítélete szerint “A számítógépes program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tevő használt licencek újraeladása ellen. A számítógépes program példányának e licenc szerinti kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti.”

Ez azt jelenti, hogy a másodlagos és felesleges szoftvertermékek értékesítése legális és jogszerű. Ez az ítélet biztonságos jogi keretet teremtett az egész Európai Unió számára, amely igazságos versenyt biztosít az európai szoftverpiacon.

A kulcs kereskedők csapdája

A használt szoftverekkel szembeni bizalmatlanság részben annak köszönhető, hogy számos kulcs kereskedő kínál hihetetlenül alacsony áron kulcsot a népszerű szoftverekhez, megfelelő jogi dokumentáció nélkül. “Ez olyan, mint amikor veszel egy házat, de csak a kulcsot kapod meg hozzá. Bemehetsz, használhatod, de soha nem lesz a te tulajdonod, és ne lepődj meg, ha egyik nap arra érsz haza, hogy valaki más alszik az ágyadban.” - hívta fel a figyelmet Jakub Šulák, a Forscope vezérigazgatója. “Azok a cégek és közintézmények, amelyeknek még nincs tapasztalatuk a használt szoftverek vásárlásával kapcsolatban, különösen ki vannak téve az átverés veszélyének, egyszerűen azért, mert nem tudják milyen dokumentumokat kell kérniük a potenciális szállítóktól. Hogy megelőzzük a kellemetlenségeket, minden vásárlónak azt javasoljuk, hogy győződjenek meg a szállító hátteréről. Ha a cég pár napja alakult, és egy panel lakás 10. emeletére jegyezték be, kezdhetünk gyanakodni. Ezen kívül fontos, hogy rendelkezik-e legalább egy lezárt üzleti évvel, esetleg volt-e szoftver értékesítésből származó bevétele. Ezek az adatok mind nyilvánosan hozzáférhetők a céges adatbázisokban.” - tette hozzá Csordás Imre, a Forscope magyarországi értékesítési partnere.

Az uniós jogszabálynak megfelelően az alábbi feltételeknek kell eleget kell tenni másodlagos szoftver kereskedelemnél:

●      A termék első forgalomba hozatali és vásárlási országa az EU/EGT vagy Svájc területén belül található.
●      A terméket teljes egészében kifizették a szerzői jog tulajdonosának.
●      A termék határozatlan ideig használható, használati időkorlát nélkül (nem előfizetés).
●      A terméket az előző tulajdonosok már nem használják, és erről nyilatkoznak.

A nemzetközi joggyakorlat szerint a használt szoftvert értékesítők jogi kötelezettsége, hogy a fent említett feltételek teljesüléséről tájékoztatást nyújtsanak. Ez az információ megtalálható a kísérő dokumentációban, amelyet mindig kézhez kell kapnia a vásárlónak, hogy később bizonyítani tudja a megvásárolt licencek tulajdonjogát. A kulcs kereskedőknél ez a dokumentáció hiányzik, legfeljebb egy eladói nyilatkozatot kap az illető és a számlát. A szakember szerint a vevők többsége meg van győződve arról, hogy a számla birtokában jogilag is védve van, de ez nem igaz.

Szoftverbeszerzés a közszférában

“Szintén tévhit, hogy közbeszerzéseknél a másodlagos szoftvereket nem lehet tenderben feltüntetni, pedig technikailag nincs különbség az új és a használt program között. Ezért arra bátorítok minden közintézményt, hogy ha szükség van ezekre a programokra, igenis pályázzanak. Ezzel a lehetőséggel nem csak a vállalatok, de például az önkormányzatok, kórházak, stb. IT költségei is jelentősen csökkenthetők. Míg a cseheknél és a szlovákoknál már több ezer közintézmény pályázott sikeresen használt szoftverre, addig itthon még csak most kezdik el a közszférában felfedezni ezt a lehetőséget. Pozitív példa Újpest Önkormányzata, akik 73%-os költségmegtakarítást értek el a Forscope jóvoltából a több száz licencre kiterjedő beszerzés során.” - árulta el Takács Tibor, a nemzetközi csoport hazai country managere.

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat. Az alapanyagok, a beszállítók, a tulajdonosok, a munkavállalók és az ötletek is magyarok ebben a cégben. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat is jegyző vállalkozás a Coca Cola és a Pepsi összefogását és a kiskermultik piacralépését is túlélte, jelenleg pedig már egy Európában is egyedülálló üzemben készítik egészséges termékeiket.
2023. 11. 28. 15:45
Megosztás: