Több tíz millió forintot is spórolhatnak a magyar cégek és közintézmények használt szoftvereken

A bankoktól kezdve a kórházakon és önkormányzatokon át az építőipari és energetikai vállalatokig mindenkinek szüksége van megbízhatóan működő IT rendszerre. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban nem mindegy, hogy - egy valós példa alapján - 55 millió forint helyett 15 millió forintért szerzik be a vállalatok a működésükhöz szükséges programokat. Egy nemzetközi startup segítségével a magyar cégek és közintézmények akár 80%-ot is megtakaríthatnak a használt szoftvereken.

Több tíz millió forintot is spórolhatnak a magyar cégek és közintézmények használt szoftvereken

A másodlagos szoftverekkel való kereskedést Magyarországon a mai napig tévhitek övezik, pedig ugyanúgy működik, mint ha használt autót vásárolnánk annyi különbséggel, hogy a használt szoftver technikailag és minden egyéb szemszögből pontosan megegyezik az azonos verziójú új szoftverrel. Ha a cégnek már nincs szüksége például egy általános Microsoft termékre, mert frissebb, vagy felhő alapú verzióra vált, jogszerűen továbbadhatja azt, ráadásul így extra bevételre tehet szert. A Forscope használt szoftvereket vásárol fel olyan cégektől, akiknek már nincs szüksége rájuk, és kedvező áron adja tovább legálisan, teljes körű dokumentációval a következő tulajdonosának. Újpest Önkormányzata 2021-ben több mint 40 millió forintot tudott így megtakarítani másodlagos szoftvereken az új szoftverek áraihoz képest.

Az Unió döntött: a másodlagos szoftver 100%-ban legális

A másodlagos szoftverek jogi hátterének helyzete hosszú időn keresztül, fokozatosan alakult ki. Ez végül az Európai Unió Bíróságának (EUB) 2012-es egyértelmű döntését eredményezte, amely megerősítette, hogy jogszerű a korábban mások által birtokolt szoftverek másolatainak újraértékesítése.

Az Európai Unió Bíróságának C-128/11 számú ügy alapján hozott ítélete szerint “A számítógépes program megalkotója nem tiltakozhat az internetről letöltött programjainak használatát lehetővé tevő használt licencek újraeladása ellen. A számítógépes program példányának e licenc szerinti kizárólagos terjesztési jogát az első eladás kimeríti.”

Ez azt jelenti, hogy a másodlagos és felesleges szoftvertermékek értékesítése legális és jogszerű. Ez az ítélet biztonságos jogi keretet teremtett az egész Európai Unió számára, amely igazságos versenyt biztosít az európai szoftverpiacon.

A kulcs kereskedők csapdája

A használt szoftverekkel szembeni bizalmatlanság részben annak köszönhető, hogy számos kulcs kereskedő kínál hihetetlenül alacsony áron kulcsot a népszerű szoftverekhez, megfelelő jogi dokumentáció nélkül. “Ez olyan, mint amikor veszel egy házat, de csak a kulcsot kapod meg hozzá. Bemehetsz, használhatod, de soha nem lesz a te tulajdonod, és ne lepődj meg, ha egyik nap arra érsz haza, hogy valaki más alszik az ágyadban.” - hívta fel a figyelmet Jakub Šulák, a Forscope vezérigazgatója. “Azok a cégek és közintézmények, amelyeknek még nincs tapasztalatuk a használt szoftverek vásárlásával kapcsolatban, különösen ki vannak téve az átverés veszélyének, egyszerűen azért, mert nem tudják milyen dokumentumokat kell kérniük a potenciális szállítóktól. Hogy megelőzzük a kellemetlenségeket, minden vásárlónak azt javasoljuk, hogy győződjenek meg a szállító hátteréről. Ha a cég pár napja alakult, és egy panel lakás 10. emeletére jegyezték be, kezdhetünk gyanakodni. Ezen kívül fontos, hogy rendelkezik-e legalább egy lezárt üzleti évvel, esetleg volt-e szoftver értékesítésből származó bevétele. Ezek az adatok mind nyilvánosan hozzáférhetők a céges adatbázisokban.” - tette hozzá Csordás Imre, a Forscope magyarországi értékesítési partnere.

Az uniós jogszabálynak megfelelően az alábbi feltételeknek kell eleget kell tenni másodlagos szoftver kereskedelemnél:

●      A termék első forgalomba hozatali és vásárlási országa az EU/EGT vagy Svájc területén belül található.
●      A terméket teljes egészében kifizették a szerzői jog tulajdonosának.
●      A termék határozatlan ideig használható, használati időkorlát nélkül (nem előfizetés).
●      A terméket az előző tulajdonosok már nem használják, és erről nyilatkoznak.

A nemzetközi joggyakorlat szerint a használt szoftvert értékesítők jogi kötelezettsége, hogy a fent említett feltételek teljesüléséről tájékoztatást nyújtsanak. Ez az információ megtalálható a kísérő dokumentációban, amelyet mindig kézhez kell kapnia a vásárlónak, hogy később bizonyítani tudja a megvásárolt licencek tulajdonjogát. A kulcs kereskedőknél ez a dokumentáció hiányzik, legfeljebb egy eladói nyilatkozatot kap az illető és a számlát. A szakember szerint a vevők többsége meg van győződve arról, hogy a számla birtokában jogilag is védve van, de ez nem igaz.

Szoftverbeszerzés a közszférában

“Szintén tévhit, hogy közbeszerzéseknél a másodlagos szoftvereket nem lehet tenderben feltüntetni, pedig technikailag nincs különbség az új és a használt program között. Ezért arra bátorítok minden közintézményt, hogy ha szükség van ezekre a programokra, igenis pályázzanak. Ezzel a lehetőséggel nem csak a vállalatok, de például az önkormányzatok, kórházak, stb. IT költségei is jelentősen csökkenthetők. Míg a cseheknél és a szlovákoknál már több ezer közintézmény pályázott sikeresen használt szoftverre, addig itthon még csak most kezdik el a közszférában felfedezni ezt a lehetőséget. Pozitív példa Újpest Önkormányzata, akik 73%-os költségmegtakarítást értek el a Forscope jóvoltából a több száz licencre kiterjedő beszerzés során.” - árulta el Takács Tibor, a nemzetközi csoport hazai country managere.

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe előző hónapban

Március után áprilisban is csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 05. 21. 08:30
Megosztás: