Történelmi mérföldkő a biztosítási szakma képzési rendszerének magasabb szintre emelésében

A győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének együttműködésének köszönhetően ma vehette át 47 hallgató a két féléves biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzés sikeres elvégzését tanúsító oklevelet.

Történelmi mérföldkő a biztosítási szakma képzési rendszerének magasabb szintre emelésében

Nemzetközi és hazai kitekintés

Egy 14 országot átfogó nemzetközi tanulmány megállapította, hogy az egyetemi és felsőoktatási képzések között egyebek mellett olyanok találhatók, mint a „Kockázatkezelés és biztosítás”, a „Pénzügy és biztosítás”, az „Aktuárius gazdaságtudomány” és a „Biztosítási jog”. Ezen felül vannak olyan speciális képzések is – például a „Tengeri biztosítási jog MSc” vagy a „Nemzetközi biztosítási menedzsment MSc” –, amelyek csak egy-egy országra jellemzők. Mindegyikre igaz, hogy a biztosítási iparág egyes aspektusait vizsgálja, azonban átfogó biztosításszakmai ismereteket nem nyújt a hallgatóknak. A tanulmány összegzése alapján jól látható, hogy míg néhány országban – például az Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban – magas a biztosításra specializált képzések elérhetősége, addig másutt – például Kelet-Európában – kevésbé gyakoriak ezek. 

Egyre vonzóbb Magyarországon a pénzügyi és biztosítási szektorban dolgozni

Magyarországon a Központi Statisztikai hivatal adatai szerint 2024 első félévében 1894 betöltetlen állás volt a pénzügyi és biztosítási szektorban, ezzel szemben az iparban ez a szám 14 635, a feldolgozóiparban pedig 13 402 volt. Ez is alátámasztja, hogy egyre többen választják a banki és biztosítási területet, hogy stabil egzisztenciát és karriert építsenek fel. 

Történelmi mérföldkő a biztosítási szakma képzési rendszerének magasabb szintre emelésében, hogy 2023 szeptemberében a győri Széchenyi István Egyetemen először indult a biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzés Magyarországon. Az innovatív kezdeményezéshez 2024 szeptemberétől a Dunaújvárosi és Miskolci Egyetem is csatlakozik. A Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége elkötelezett a biztosítási szakma méltó szintre emelése iránt, ami minőségi oktatással és gyakorlati ismeretek átadásával valósítható meg. Az egyetemi képzés hozzájárul a biztosítási tanácsadók hitelességéhez és sikerességéhez, ezzel összhangban pedig az ügyfelek legmagasabb szinten történő kiszolgálásához.  

A Széchenyi István Egyetem biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó szakjának első végzettjei ünnepélyes keretek között vehették át a képzést tanúsító oklevelet július 4-én, Budapesten. Az eseményen beszédet mondott dr. Kovács Zsolt, az intézmény általános és oktatási elnökhelyettese, dr. Kovács Norbert egyetemi docens, szakfelelős, valamint dr. Remsei Sándor, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja. A Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének képviseletében Keszthelyi Erik elnök, Mészárosné Szojka Edina, a szövetség Képzésért és Minősítésért Felelős Bizottságának elnöke, valamint dr. Kozma Dávid, az egyetemi kurzus tantestületi vezetője, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. jogi és üzlettámogatási vezérigazgató-helyettese szólt a jelenlévőkhöz.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a mai napon 47 hallgató vehette át a biztosítási és pénzügyi szaktanácsadói képzés sikeres elvégzését igazoló oklevelet. A tematika összeállításakor – megvizsgálva a nemzetközi és hazai felsőfokú biztosítási és pénzügyi képzéseket – a célunk az volt, hogy egy olyan képzést alkossunk meg, ami holisztikus rálátást nyújt a biztosítási szakmára, és az elméleti tananyagon túl sokéves tapasztalattal rendelkező biztosítási szakemberek segítségével értékes gyakorlati tudást adjunk át a jelentkezőknek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a két féléves képzésről közvetlen visszajelzéseket gyűjtsünk a hallgatóktól, tanulva és továbbfejlesztve az oktatási tananyagot. Nagy öröm volt számomra, mikor véleményeik megerősítették, hogy akár 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is tudtunk újat mondani. Egy hallgató elmondta, azt vette észre, hogy a napi feladatok más dimenzióban jelennek meg előtte. Érteni kezdte azt is, amit eddig csak elfogadott. Ráismert olyan biztosításszakmai összefüggésekre, amiket korábban csak bosszantó elemenként észlelt egy-egy folyamatban, de megismerte a »titkot», amivel a teljes folyamat átláthatóvá és érthetővé vált” – mondta el Keszthelyi Erik, a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének elnöke. 

„Intézményünknek hármas küldetése a minőségi oktatás, a térség versenyképességét támogató kutatás-fejlesztési tevékenység, valamint a harmadik misszió, vagyis a társadalmi, gazdasági életben való aktív szerepvállalás. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy olyan képzéseket indítunk, amelyek reflektálnak egy-egy terület igényeire, aktuális kihívásaira. A biztosítási szakma részéről ez az aktuális igény pedig, hogy megfelelő számban álljanak rendelkezésre jól képzett szakemberek az ágazatban. Az, hogy már a szak első évében jelentős volt az érdeklődés, igazolja közös döntésünk helyességét, amellyel tevőlegesen hozzá tudunk járulni a pénzügyi-biztosítási szektor színvonalának megtartásához, további emeléséhez” – jelentette ki dr. Remsei Sándor, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Mennyit keres most egy fizikai munkás? Átlag órabérek Magyarországon 2024

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2024. 07. 23. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjasok több WC-papírt fogyasztanak - mi ennek az oka?

A háztartási cikkek fogyasztása sokféle tényezőtől függ, és a WC-papír sem kivétel ez alól. Érdekes megfigyelés, hogy a nyugdíjas korosztály gyakran több WC-papírt használ, mint a fiatalabb generációk. Ennek több oka is lehet, amelyek biológiai, életmódbeli és szokásbeli tényezőkre vezethetők vissza.
2024. 07. 23. 01:30
Megosztás:

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás:

A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 22. 17:00
Megosztás:

A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.
2024. 07. 22. 16:00
Megosztás:

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 15:00
Megosztás:

Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Látványos, különleges, de egyben felelősségteljesen lebonyolított olimpiára készülnek a párizsi szervezők.
2024. 07. 22. 14:00
Megosztás:

Az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lettünk

Az iBanFirst, a deviza- és nemzetközi fizetések vezető globális szolgáltatója 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024. első félévében az előző év azonos időszakához képest, a kimenő fizetések értéke 793 millió euróra nőtt - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2024. 07. 22. 13:00
Megosztás:

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás: