Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi - jelentette be az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

"A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. Az elektromos autók légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések előmozdítják a gazdasági növekedés helyreállítását, a versenyképesség megerősítését" - sorolta az EM.

A nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete terhére biztosított új támogatás célja az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése.

A tervek szerint augusztusban induló kiírásra olyan vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkeznek. A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások egyikében.

Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 6 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként - ismertette a feltételeket a minisztérium.

Vissza nem térítendő támogatás abban az esetben adható, ha a projektben tervezett töltőállomás priorizált járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve (ún. Hub-típusú), vagy a hazai TEN-T hálózat mentén helyezkedik el és nehézgépjármű töltésére alkalmas. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelezően biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét. A kölcsönszerződéseket legkésőbb jövő április végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének határideje 2027. ősze.

A közlemény hangsúlyozta: a kormány az új támogatással megduplázza a közlekedés zöldítésére, az elektromobilitás terjedésére fordítható pályázati forrásokat.

Emlékeztetnek: a vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez szintén a REPowerEU-keretből. A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár 4 millió forintot is fedezhet. Mostanáig mintegy 3900 gépkocsi - köztük közel 3000 személyautó és több mint 900 kisteherautó - beszerzéséhez érkezett be kérelem. Az igényelt támogatások összértéke már meghaladta a teljes keretösszeg felét.

A program jóvoltából Magyarországon 2024. első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. A tisztán elektromos járművekből februártól-májusig minden hónapban bármelyik megelőző havi darabszámnál többet helyeztek forgalomba hazánkban.

Az új pályázattal ösztönzött beruházásoknak köszönhetően hatékony, gyors gépjárműtöltést lehetővé tevő elektromos töltőállomások jöhetnek létre. A fejlesztések érdemben segítik az országos lefedettség elérését, ezzel teszik kényelmesebben használhatóvá és vonzóbbá a tiszta és csendes zöldautókat - mutatott rá az EM.

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.
2024. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2024. 07. 05. 20:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 07. 05. 19:30
Megosztás:

Kisebb csökkenéssel zárta a pénteket a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 219,04 pontos, 0,3 százalékos csökkenéssel, 72 132,83 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 05. 18:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel zárt pénteken a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 05. 18:00
Megosztás:

Bírálatok érték a kínai elektromos autók megemelt uniós importvámját

Az elektromos járműipari ágazatban széleskörű bírálatot váltott ki mind európai, mind kínai vállalatok részéről az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett döntése a Kínában gyártott elektromos járművek imporvámjának megemeléséről.
2024. 07. 05. 17:30
Megosztás:

Nyilatkozatot tettek a BIOEAST-tagországok

A soros magyar EU-elnökség a BIOEAST kezdeményezéssel együttműködve magas szintű politikai fórumot szervezett Brüsszelben a közép- és kelet-európai kutatás és innováció előmozdítására - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 17:00
Megosztás:

Horvátország természetes fürdővizei a legtisztábbak Európában

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.
2024. 07. 05. 16:30
Megosztás:

Tovább romlott a hangulat a német járműiparban

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató csökkent júniusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint.
2024. 07. 05. 16:00
Megosztás:

Jelen voltunk a Sanghaji AI-konferencián

A Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Sanghaji AI-konferencián ismertette Magyarország szakpolitikai célkitűzéseit - közölte a tárca az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 05. 15:30
Megosztás:

Hhajdúsági expót és agrárfórumot tartanak Hajdúböszörményben

Nemzetközi traktorhúzó versenyt, mezőgazdasági kiállítást és vásárt tartanak Hajdúböszörményben augusztus 9-10-11-én, egyidejűleg megrendezik Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumát - ismertették a szervezők csütörtökön Hajdúböszörményben, sajtótájékoztatón.
2024. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Fejlesztésre nyert támogatást a Re-Glass Kft.

Az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. mintegy 350 millió forintos projekt keretében technológiai fejlesztést hajtott végre, amellyel képessé vált százszázalékos tisztaságú polivinil butirál (PVB) fólia és granulátum gyártására. A vállalat most piacot keres a speciális technológiának és a terméknek - tájékoztatta a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-t.
2024. 07. 05. 14:30
Megosztás:

Eljárás indult a Lidl Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt-t, mert a vállalkozás vélhetően megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Ismét lehet pályázni a Kincses Kultúróvoda címre

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hogy erősítse az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködését, valamint elismerje az óvodai és kulturális területen meglévő értékeket.
2024. 07. 05. 13:30
Megosztás:

A McDonalds több céggel karöltve élelmiszerellátó bázist indít Kínában

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc négy pékséggel és élelmiszer-beszállítóval, köztük a Bimbóval és a Tyson Foodsszal együttműködve közösen indít élelmiszerellátó bázist a közép-kínai Hopej tartományban.
2024. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Új esélyt kapnak a gazdák az uniós képviseletükre

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében Magyarország uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.
2024. 07. 05. 12:30
Megosztás:

Ideális a száraz, meleg idő az aratáshoz

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 05. 12:00
Megosztás:

Új felsővezetőket neveznek ki a 4iG csoportnál

Új felsővezetőket nevezett a 4iG a vállalatcsoportnál zajló transzformációs program következő állomásaként - közölte a társaság csütörtökön.
2024. 07. 05. 11:30
Megosztás:

Korszerűsítik a mezőhegyesi utakat

Kétszázmillió forint uniós támogatásból korszerűsítenek öt belterületi utat a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte a projektgazda az MTI-vel.
2024. 07. 05. 11:00
Megosztás:

Fontos szerepünk van a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban - mondta a budapesti EU-Kína turisztikai csúcstalálkozó szerda esti eseményén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 05. 10:30
Megosztás: