Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén

A külföldi partnerek késedelmes fizetéséből fakadó pénzügyi stressz az egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő kockázat a világgazdaságban részt vevő magyar KKV-k számára. A globalizált gazdaságban sikerese részvétel, mely hatalmas lehetőségeket kínál a növekedés számára, egyben komoly felkészültséget is igényel a vállalkozásoktól, a válság idején különösen. Figyelembe kell venni, többek között az adott piacra vonatkozó exportstratégiákat, az ellátási lánc kockázatait, a nemzetközi fizetések lehetőségeit, nem szólva a jogi és szállítási kihívások kezeléséről.

Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén

Miközben a kereskedelem bővülése a globalizációval és a digitalizációval együtt számos új lehetőséget kínál a nagy- és kisvállalkozások számára, az import- és exporttevékenység nagy kihívásokkal jár. Legyen szó a külföldi partnerekkel való kapcsolatteremtésről, a stabil kapcsolat kialakításról, a nemzetközi fizetések kezeléséről, vagy arról, hogy van-e erőforrásuk más országok törvényeinek és előírásainak megértésére. A hazai KKV-k legfőbb kihívásai 3 csoportba sorolhatóak, amelyekre mindenképp fel kell készülniük, mielőtt egy új piacra lépnek.

Nemzetközi fizetések kezelése

Mivel a határokon átnyúló B2B tranzakciók 2022-re várhatóan elérik a 150ezer milliárd dollárt, a nemzetközi fizetések technológiája jelentős növekedési lehetőséget jelent az import- és export üzletágakban. Annak ellenére, hogy a világgazdaság 95%-át képviselik a KKV-k, általában korlátozottan férnek hozzá a bankok által a multinacionális vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazható kockázatcsökkentési stratégiákhoz. Az olyan rejtett költségek, mint a valutaváltási, valamint átutalási díjak, valamint a kedvezőtlenül alakuló árfolyamok, a nemzetközi fizetések során jelentősen megnehezíthetik egy vállalkozás életét.

“A Deloitte legutóbbi tanulmányában a beszállítók 47%-a számolt be késedelmes fizetésekről, és a probléma a COVID-19 járvány óta csak súlyosbodott. A késedelmes fizetések gyakran pénzügyi stressz forrását jelentik a kisvállalkozások számára, akadályozva a növekedési kilátásokat és a pontos pénzforgalmi előrejelzést. A likviditási bizonytalanság pedig ellehetetleníti egy vállalkozás életét” - mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.

Fintech vállalatok nyújtotta lehetőségek

Ezért jelent jelentős előrelépést a fintech vállalatok térhódítása, akik rugalmas és testreszabott pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a KKV-k számára, ezzel növelve a lehetőségeiket. Azzal, hogy a KKV-k hozzáférhetnek  valós idejű árfolyamokhoz, és a megfelelő időben végezhetnek tranzakciókat, közvetlenül hozzájárulnak a haszonkulcsuk javításához. Ilyen például a Paliszander Kft, amely 31 éve foglalkozik faipari gépek és szerszámok importálásával,  az egyik piacvezető cég ezen a szakterületen. “Számunkra stratégiai fontosságú, hogy az árubeszerzéshez szükséges devizákat a lehető legkedvezőbb árfolyamon tudjuk elérni. Ebben a szolgáltatásban kiváló partner számunkra az iBanFirst. A kedvezőbb árfolyamon beszerzett deviza által versenyképesebb forint árlistát tudunk kialakítani, vagy javítani tudjuk az árrésünket” - mondta Huszár Pál, a Paliszander Kft. ügyvezetője.

Szabályozási környezet

A multinacionális vállalatoknál szűkebb erőforrással rendelkező KKV-k számára a szabályozási környezet átvilágítása és az előírások ismerete, valamint azok betartása különösen idő- és költségigényes lehet. Azonban a külföldi értékesítést tervező vállalatoknak ismerniük szükséges az adott ország szabályozási környezetét. Érdemes tudni például, hogy mikor van szükség kiviteliengedélyre, kell-e vámot fizetni, pótlólagos szellemi tulajdonvédelmet biztosítani, vagy vannak-e olyan regisztrációs és azonosító számok, amelyeket külön kérelmezni kell (mint az európai VAT- vagy EORI-számok, vagy az Egyesült Államokban az ECCN-szám).

Ellátási lánc

Mivel az ellátási lánc bármely szakaszában előfordulhatnak esetleges zavarok, a sikeres nemzetközi üzleti tevékenységhez figyelembe kell venni a szállítási és logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. A folyamat lehető leghatékonyabb racionalizálása érdekében elengedhetetlen a világos ellátási lánc, valamint releváns menedzsment stratégia megalkotása és elfogadása.

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard.
2023. 03. 29. 12:30
Megosztás:

Csökken az építőipari torta, felértékelődik az értékesítés szerepe

Ahogy csökken az építőipar teljesíténye, úgy nő az értékesítés szerepe az építőanyag kereskedéseknél. Csökken az építőipari torta, már nem elég kiszolgálni a vevőket. Ahhoz, hogy a zsugorodó piacon, egy vállalkozás ne zsugorodjon, növelni kell a forgalmat. Ehhez azonban a korábbi évek kiszolgálási attitűdje nem lesz elég – figyelmeztet Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.
2023. 03. 29. 12:00
Megosztás:

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás: