Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén

A külföldi partnerek késedelmes fizetéséből fakadó pénzügyi stressz az egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő kockázat a világgazdaságban részt vevő magyar KKV-k számára. A globalizált gazdaságban sikerese részvétel, mely hatalmas lehetőségeket kínál a növekedés számára, egyben komoly felkészültséget is igényel a vállalkozásoktól, a válság idején különösen. Figyelembe kell venni, többek között az adott piacra vonatkozó exportstratégiákat, az ellátási lánc kockázatait, a nemzetközi fizetések lehetőségeit, nem szólva a jogi és szállítási kihívások kezeléséről.

Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén

Miközben a kereskedelem bővülése a globalizációval és a digitalizációval együtt számos új lehetőséget kínál a nagy- és kisvállalkozások számára, az import- és exporttevékenység nagy kihívásokkal jár. Legyen szó a külföldi partnerekkel való kapcsolatteremtésről, a stabil kapcsolat kialakításról, a nemzetközi fizetések kezeléséről, vagy arról, hogy van-e erőforrásuk más országok törvényeinek és előírásainak megértésére. A hazai KKV-k legfőbb kihívásai 3 csoportba sorolhatóak, amelyekre mindenképp fel kell készülniük, mielőtt egy új piacra lépnek.

Nemzetközi fizetések kezelése

Mivel a határokon átnyúló B2B tranzakciók 2022-re várhatóan elérik a 150ezer milliárd dollárt, a nemzetközi fizetések technológiája jelentős növekedési lehetőséget jelent az import- és export üzletágakban. Annak ellenére, hogy a világgazdaság 95%-át képviselik a KKV-k, általában korlátozottan férnek hozzá a bankok által a multinacionális vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazható kockázatcsökkentési stratégiákhoz. Az olyan rejtett költségek, mint a valutaváltási, valamint átutalási díjak, valamint a kedvezőtlenül alakuló árfolyamok, a nemzetközi fizetések során jelentősen megnehezíthetik egy vállalkozás életét.

“A Deloitte legutóbbi tanulmányában a beszállítók 47%-a számolt be késedelmes fizetésekről, és a probléma a COVID-19 járvány óta csak súlyosbodott. A késedelmes fizetések gyakran pénzügyi stressz forrását jelentik a kisvállalkozások számára, akadályozva a növekedési kilátásokat és a pontos pénzforgalmi előrejelzést. A likviditási bizonytalanság pedig ellehetetleníti egy vállalkozás életét” - mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.

Fintech vállalatok nyújtotta lehetőségek

Ezért jelent jelentős előrelépést a fintech vállalatok térhódítása, akik rugalmas és testreszabott pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a KKV-k számára, ezzel növelve a lehetőségeiket. Azzal, hogy a KKV-k hozzáférhetnek  valós idejű árfolyamokhoz, és a megfelelő időben végezhetnek tranzakciókat, közvetlenül hozzájárulnak a haszonkulcsuk javításához. Ilyen például a Paliszander Kft, amely 31 éve foglalkozik faipari gépek és szerszámok importálásával,  az egyik piacvezető cég ezen a szakterületen. “Számunkra stratégiai fontosságú, hogy az árubeszerzéshez szükséges devizákat a lehető legkedvezőbb árfolyamon tudjuk elérni. Ebben a szolgáltatásban kiváló partner számunkra az iBanFirst. A kedvezőbb árfolyamon beszerzett deviza által versenyképesebb forint árlistát tudunk kialakítani, vagy javítani tudjuk az árrésünket” - mondta Huszár Pál, a Paliszander Kft. ügyvezetője.

Szabályozási környezet

A multinacionális vállalatoknál szűkebb erőforrással rendelkező KKV-k számára a szabályozási környezet átvilágítása és az előírások ismerete, valamint azok betartása különösen idő- és költségigényes lehet. Azonban a külföldi értékesítést tervező vállalatoknak ismerniük szükséges az adott ország szabályozási környezetét. Érdemes tudni például, hogy mikor van szükség kiviteliengedélyre, kell-e vámot fizetni, pótlólagos szellemi tulajdonvédelmet biztosítani, vagy vannak-e olyan regisztrációs és azonosító számok, amelyeket külön kérelmezni kell (mint az európai VAT- vagy EORI-számok, vagy az Egyesült Államokban az ECCN-szám).

Ellátási lánc

Mivel az ellátási lánc bármely szakaszában előfordulhatnak esetleges zavarok, a sikeres nemzetközi üzleti tevékenységhez figyelembe kell venni a szállítási és logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. A folyamat lehető leghatékonyabb racionalizálása érdekében elengedhetetlen a világos ellátási lánc, valamint releváns menedzsment stratégia megalkotása és elfogadása.

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás: