Új reformjavaslatokat fogalmazott meg az OECD

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD ) idén is megjelentette egyik kiemelt, Going for Growth 2023 című publikációját, amely felvázolja a strukturális reform prioritásait az OECD és a partnerországok számára, amelyek segíthetnek a hosszú távú növekedés erősebb és fenntarthatóbb pályára állításában.

Új reformjavaslatokat fogalmazott meg az OECD

A kétévente megjelenő jelentés összeállítói szerint összességében a potenciális gazdasági növekedés gyenge, kínálati oldali reformokat igényel; átfogó politikai fellépésre van szükség az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez; a nemek közötti egyenlőtlenség kezelése pedig a munkaerő-piaci feszesség orvoslásában segíthet.

Az OECD négy pontban foglalta össze javaslatait a kormányoknak. Elsőként azt, hogy javítsák a támogatási programok tervezését és irányítását válságos időszakban. A  korlátozott lefedettség és a rosszul megválasztott célcsoport akadályozza a veszélyeztetett háztartások szociális támogatását. A lefedettség kiterjesztése az önálló vállalkozókra és a szociális támogatás célzottabbá tétele segíthet a szociális támogatási rendszerek hatékonyabbá tételében, a szegénység csökkentésében és a jövőbeli sokkokkal szembeni ellenálló képesség kialakításában, miközben növeli a szociális kiadások költséghatékonyságát.

Második javaslata, hogy távolítsák el az akadályokat a munkaerő és a tőke hatékony elosztásának biztosítása érdekében. A dokumentum rámutatott arra, hogy a potenciális növekedés jelenlegi gyengesége részben az alacsony beruházásokra és a tőkefelhalmozásra vezethető vissza. Az OECD szerint a versenykörnyezetet biztosító, a piacra lépést megkönnyítő és a vállalkozásokra nehezedő szabályozási terheket enyhítő állami politikák megerősíthetik a cégek beruházási és technológiai fejlesztési ösztönzőit.

Harmadikként megfogalmazott javaslat szerint gyorsabb előrelépés kell biztosítani a dekarbonizáció felé az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérése érdekében. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának hatékony csökkentése érdekében a kormányoknak kombinálniuk kell az árképzést, a szabályozást és a beruházásokat. Az ármechanizmusok a lefedettség bővítésével, valamint az árak ágazatonként és energiaforrásonkénti egységesítésével javíthatók. Ezzel párhuzamosan a tiszta energiába irányuló magán- és állami beruházásoknak is fel kell gyorsulniuk, míg a szabályozásoknak és szabványoknak ösztönözniük kell a kibocsátás csökkentését.

Az OECD javasolja továbbá, hogy erősíteni kell a digitális átalakulást, mint a termelékenység növekedésének motorját. A jelentés szerint a digitális technológiák potenciálisan növelhetik a termelékenységet. A digitális eszközök elterjedése azonban sok OECD-országban elmarad ezért biztosítani kell, hogy a vállalkozások és a háztartások hozzáférjenek a szélessávú kapcsolathoz, fel kell készíteni a munkavállalókat a digitális gazdaságban való boldoguláshoz szükséges készségekkel, és megfelelő szakpolitikai környezetet kell teremteni a digitális innováció támogatásához.

Az országspecifikus jelentésben a magyar kormánynak a termék és munkaerőpiac témakörben javasolják egyebek között a forgalomalapú ágazati adók csökkentését, amelyek akadályozzák a termelő cégek piacra lépését és terjeszkedését, továbbá a korrupcióellenes felügyelet javítását az állami források jobb felhasználása érdekében.

A digitális átállás szegmensben ajánlják a magas mobilinternet-árak csökkentését, amelyek hátráltatják a mobil szélessáv használatát, továbbá a telefonálási percek és SMS-ek adójának fokozatos megszüntetését.

A szociális védelem és öregedés a harmadik vizsgált terület, ahol az OECD javaslatai szerint Magyarországon bővíteni kell a megfizethető, minőségi gyermekfelügyelet elérhetőségét, illetve be kell vezetni az állami alapnyugdíjat, valamint rugalmas nyugdíjrendszert a nyugdíjkorhatáron túliak számára, lehetővé téve ezzel a teljes nyugdíj helyett a munka- és nyugdíjjogosultságok kombinációját. Ebbe a csomagba tették a jelentés összeállítói azt is, hogy növelni kell a helyi vasúti hálózatokba való beruházást és többet kell költeni az alsóbbrendű utak karbantartására.

A negyedik terület a klímakérdés. Az OECD javaslatmegfogalmazása szerint a szennyező tevékenységek adóztatását és támogatásait úgy kell alakítani Magyarországon, hogy azok nagyobb összhangban legyenek a környezeti károkkal, és kövessék a szennyező fizet elvet a fenntarthatóbb gazdasági növekedés elősegítése érdekében. Szükséges továbbá a lakásállomány energia- és hőhatékonyságának javítását célzó programok fejlesztése, összhangban az EU ezzel kapcsolatos irányelveivel.

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás: