Ünnepi koncertet rendeztek a Terror Háza Múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából

Ünnepi koncertet rendeztek a Terror Háza Múzeum előtt, az Andrássy úton az intézmény alapításának 20. évfordulója alkalmából szombaton. A programot archív felvételek, kisfilmek és színpadi beszélgetések színesítették.

"Ez egy sikertörténet" - idézték a rendezvényen kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeum megnyitása 20. évfordulójára küldött üzenetét. "Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer" - idézték a  miniszterelnök szavait a kommunizmus áldozatainak emléknapja és a múzeum alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett koncerten.

Mint a rendezvényen felidézték: húsz évvel ezelőtt, 2002. február 24-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén nyitotta meg kapuit a Terror Háza Múzeum, emléket állítva a nyilas és kommunista diktatúra áldozatainak.

A kormányfő a videójában felidézte a múzeum megnyitójának megrendítő pillanatait. A Terror Háza Múzeum létrejöttének fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: "itt a kommunizmus és a nácizmus közötti kapcsolatnak egy egyszerűen elmondott, a hasonlóságot kifejező megtestesülése van". Mint mondta, a Terror Háza Múzeumban az áldozatoknak van neve és sorsa, amit ők mondanak el. "A tetteseknek is van neve meg arca és a kettő nincs összekeverve, amit a kommunisták ügyesen csináltak egészen ennek a Terror Házának a létrejöttéig, megalapításáig" - fogalmazott.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a szombati eseményen kiemelte, hogy a létrehozott múzeum, azok az építészeti megoldások, amelyeket kívülről és belülről alkalmaztak, mennyire időtálló, és ugyanez igaz a kiadványokra is. Az a keretezés, amelyben a történetet elmeséljük, az nem kopott - mondta. Mint mondta, ebben a felgyorsult világban a történelemmel kevesebbet foglalkozunk. Soha nem volt aktuálisabb, mint ma, a Terror Háza megszületése, létezése és a tartalma - hangsúlyozta.

A történelemnek szüksége van arra, hogy fiatal maradjon, és újra és újra emlékeztesse a benne élőket arra, hogy mindig meg kell ismerni a részleteket és a történések okait, mert ha ezt nem tesszük, akkor a jelenben nem fogunk tudni jó döntéseket hozni - mondta. Hangsúlyozta, hogy döntéseink az adott pillanatban, stratégiai döntéseink pedig hosszú távon határozzák meg, hogy milyen irányba megy az ország.

Úgy fogalmazott: a történelem amellett áll, aki jó döntéseket hoz. Mindig megmutatja, hogy hiába vannak az embernek tervei, a történelem mindig beleszól, hiszen más nemzetek, népek, régiók döntéseit nem tudjuk befolyásolni. Kifejtette, hogy ami a szomszédunkban történik, az túl van azon, hogy Magyarország érdemben befolyásolhatta volna. "Egyetlen kiút van abból, ami most van, az pedig a béke. Minél hamarabb álljon vissza a béke, mert egyébként mindenkinek csak rosszabb lesz" - mondta.

Az eseményen elhangzott, hogy az eltelt 20 évben hétmillió látogatót fogadott a Terror Háza Múzeum. Az állandó mellett sok időszaki kiállítás, konferencia, megemlékezés, kerekasztal-beszélgetés és különböző kiadványok fémjelzik az intézmény elmúlt két évtizedét.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kiemelte: élete meghatározó pillanata volt a múzeum megnyitása. Nagy élmény volt, hogy mennyien eljöttek, mennyien érezték úgy, fontos, hogy kimondjuk azt, mi történt velünk a totális diktatúrák alatt, mit éltünk át a kommunizmus alatt, kik a tettesek, kik a hősök és kik az áldozatok - mondta. "Amikor ez a hatalmas tömeg itt állt mécsessel a kezében, akkor éreztem azt, hogy valami nagy dolgot hoztunk létre, amit ez a húszéves évforduló is igazolt" - tette hozzá. Kiemelte: sokkal többet elértek, mint amiben akkor reménykedett. Felmutatták az igazságot. Aki végignézi a kiállítást, megtudja az igazságot arról, ami velünk történt. Mint mondta, fontos, hogy sok fiatal, diák érkezik a múzeumba, és megismeri a múltnak ezt a részletét. "Mert muszáj tudnunk, hogy min mentünk keresztül, hiszen az az ígéret számunkra a legfontosabb, hogy ezt soha többet ne engedjük meg, hogy velünk bárki ilyet tegyen" - hangsúlyozta. Kiemelte: a múzeum azért jött létre, hogy az emberellenes diktatúrákat bezárják ebbe a múzeumba, hogy ne legyen terük az életünkben.

Az ingyenesen látogatható szabadtéri rendezvény fellépői között volt a Kerekes Band, Tóth Gabi, Radics Gigi és Vastag Csaba. Az előadók egyenként 30 perces élő koncerttel készültek. A koncert idején a Terror Háza Múzeum épülete nemzeti színű fénybe öltözött.

A színpadi beszélgetések meghívott vendége volt Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója. Kovács Ákos énekes, zeneszerző, F. Kovács Attila építészmérnök, látványtervező és Fábry Sándor műsorvezető, dramaturg, aki videóüzenetben idézte fel a Terror Háza Múzeum létrehozásához fűződő emlékeit.

A koncert alatt a Terror Háza Múzeum csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet pénzgyűjtő akciójához. A megemlékezőknek lehetőségük volt arra, hogy pénzadománnyal támogassák az Ukrajnából Magyarországra menekülőket.

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás:

Természetkárosítás nélkül is kielégíthető a tűzifaszükséglet

A magyarországi erdészetek a megnövekedett tűzifaszükségletet is ki tudják elégíteni természetkárosítás nélkül - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtöki közleményében.
2022. 08. 19. 05:00
Megosztás: