Üvegkapu rendszer jön 2022-ben - az építőipart szeretnék kifehéríteni vele

A foglalkoztatás átláthatóságának előmozdítása érdekében 2022. január 1. napjától a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi, 700 millió forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű építési beruházással összefüggő építőipari kivitelezési tevékenység tekintetében kötelező lesz az ún. Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszer, vagy más néven „Üvegkapu” rendszer alkalmazása.

A 2022. január 1. napját követően indult közbeszerzési eljárás eredményeként megvalósított építőipari kivitelezési tevékenység – ideértve a kapcsolódó tevékenységeket is –, amely a fenti értékhatárt eléri, csak az Üvegkapun történő regisztrációval és annak használatával végezhető. – magyarázza a KCG Partners Ügyvédi Társulás.

De mi is az az Üvegkapu rendszer?

Az Üvegkapu a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer részét képező informatikai rendszer, amelynek elsődleges célja az építési munkaterületre történő – mind a vendégek, mind az ott foglalkoztatottak általi – belépés, továbbá az építési munkaterületről történő kilépés adatainak anonimizált módon történő tárolása, melyek segítségével a jogszerű építőipari foglalkoztatás előmozdítható, a szerződéses kapcsolatok nyomon követhetőek, valamint a rendszerbe kerülő adatok elemezhetőek.

Ennek értelmében a 2022. január 1-ét követően induló építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokban az építőipari cégeknek vállalniuk kell azt a feltételt, hogy naprakészen rögzítik és nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait. Az Üvegkapu használatával összefüggő kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése során az ellenőrzést végző hatóság különösen a foglalkoztatottak és a vendégek építési munkaterületen tartózkodásának jogszerűségét, illetve az Üvegkapu használatának szabályszerűségét ellenőrzi. Mivel valós idejű információk állnak majd rendelkezésre arról, hogy egy adott építési területen éppen hányan és kik dolgoznak, milyen adó- és járulékfizetéssel párosulva, így az adóhatóság az adatokat összevetheti majd az egyéb adatszolgáltatásokból rendelkezésre álló információkkal és a keresztellenőrzés követően az előszűrt, problémás vállalkozásoknál ellenőrzéseket végezhetnek.

Az Üvegkapu alkalmazásának feltételei

Az Üvegkapu rendszer alapja az informatikai rendszerben történő adatrögzítés melyhez elengedhetetlen a foglalkoztatottak és vendégek építési munkaterületre való be- és kilépése beléptető rendszer használatával.

Az Üvegkapu használatát megelőzően valamennyi foglalkoztató köteles a rendszerben regisztrálni. Az építési beruházás Üvegkapuban történő regisztrációjára az e-építési napló készenlétbe helyezésével kerül sor. Az Üvegkapu automatikus adattovábbítással az e-építési naplónak átadja a foglalkoztatottak jelenléti adatait, az e-építési naplóból automatikus adattovábbítással átveszi az adószámot, továbbá a kormányrendeletben foglalt más nyilvántartáshoz vagy adatbázishoz is kapcsolódhat, ha az nem jár személyes adat átadásával. – fejti ki a KCG Partners.

A jogalkotó szándéka szerint az Üvegkapu rendszer használata minimális adminisztrációs terhet jelent majd, miközben nagyban szolgálja a gazdaság fehérítését és a munkavállalók biztonságát. Ugyanakkor az is látható, hogy a beléptető kapuk és a beléptető pontok elhelyezése, illetve a beléptetést biztosító alkalmazás használatának betanítása nem elhanyagolható anyagi és logisztikai terheket ró majd a foglalkoztatókra.

Szankciók

A foglalkoztatóknak fél éves türelmi időszak áll rendelkezésére a rendszerhez való kapcsolódásra és a rendszerrel való együttélés megszokására, mivel joghátrány 2022. július 1-jéig nem állapítható meg és nem köthető ki.

Hogyan fogadta a szakma

A KCG Partners munkatársai szerint a munkavállalók tartózkodását, adatait minden korábbinál összetettebb módon számon tartó nyilvántartás létrehozása a szakma véleménye szerint időszerű volt, ugyanakkor adatvédelmi aggályok is felvetődnek, tekintve hogy az informatikai rendszer valós időben tartja számon, figyeli az építési területen tartózkodó jogosult foglalkoztatottakat és a jelen lévő vendégeket. A fentieken túl továbbá olyan gyakorlati kérdések is felmerülhetnek, hogy mi történik akkor, ha a foglalkoztató csatlakozik a rendszerhez, de a munkavállalók nem használják megfelelően a rendszert? Például elfelejtenek be és kijelentkezni, vagy munkaidejüket rugalmasan kezelve az egyik nap 10 órát, míg a másik nap 6 órát dolgoznak. Ebben az esetben a foglalkoztatót vagy a munkavállalót marasztalják? Illetve mi a teendő olyan építkezéseken, ahol számos alvállalkozó is jelen van, mindenkinek fel kell állítania a saját beléptetési pontját, vagy lehetőség lesz azok közös használatára és a költségek megosztására?

Ezen kérdésekre a válaszok biztosan megérkeznek majd 2022 januárjáig, addig a foglalkoztatók pedig felkészülhetnek az új rendszer életbelépésére.

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás: