Változó nyugdíj utalási időpontok! Mikor utalják a január havi nyugdíjat 2024-ben?

Új évbe léptünk, így a nyugdíjasok számára érdemes áttekinteni a megújult nyugdíj átutalási időpontok naptárát 2024 évre. Mikor utalják a havi szintű nyugdíjakat? És ami a legaktuálisabb: mikor utalják az idei első, január havi nyugdíjat 2024-ben?

Változó nyugdíj utalási időpontok! Mikor utalják a január havi nyugdíjat 2024-ben?

Nyugdíjak átutalása 2024-ben - mikor jön a nyugdíj?

nyugdíj utalás rendszerint 2024-ben is minden hónap 12. napján történik (kivéve decemberben, amikor a hó elején, korábban történik a kifizetés).

Ha az adott hónap 12-e munkanapra esik, akkor aznap várható a nyugdíj utalás, ám ha a 12. nap hétvégén van (szombat, vasárnap vagy épp ünnepnap), akkor az ahhoz legközelebb eső munkanapon várható a Magyar Államkincstár nyugdíj utalása 2024 évében is - írja a SzámoldKi.hu kalkulátorportál.

A nyugdíj utalás összegéhez banki utalás útján (a nyugdíj utalásáról a Magyar Államkincstár gondoskodik) és postai kifizetés útján (Magyar Posta) is hozzájuthatnak a nyugdíj jogosultak.

Cikkünkben mutatjuk a nyugdíjak pontos utalási időpontjait 2024 évre vonatkozóan.

Aki a nyugdíj banki utalás helyett a nyugdíj postai kifizetést választotta 2024-ben:

nyugdíj postai kifizetése 2024-ben is az utalásnál hosszabb időt vesz általában igénybe, de a fő szabály szerint a folyó hónap 15. napjáig minden nyugdíjas korúnak megérkezik a nyugdíja.

A Magyar Posta kézbesítői minden hónapban 12 munkanapon keresztül viszik házhoz a havi rendszerességű nyugdíjakat, mindig a tárgyhónapra vonatkozóan.

Arról a dátumról, hogy a nyugdíj postán keresztül az adott hónapban mettől meddig várható, a "postai nyugdíj kifizetési naptár 2024"-ben értesítik ki előre a magyar nyugdíjasokat.

nyugdíjas hölgy várja a 13. havi nyugdíjat

Figyelem!! Nyugdíj utalás, kifizetés címváltozás vagy bankszámla változása esetén 2024-ben

Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ellátásokat belföldön postai címre, vagy pénzforgalmi szolgáltatónál (banknál) vezetett bankszámlára folyósítja. A folyósítási módok (postai cím vagy bankszámla) közül az ügyfél választhat, illetve kérheti azok módosítását is.

A levelezési cím változását akkor is be kell jelenteni, ha az ellátás utalása bankszámlára történik.

Amennyiben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól ellátásban részesülő nyugdíjas címe vagy számlaszáma – melyre levélküldeményei kézbesítését, illetve ellátása folyósítását kéri – megváltozik, illetve ellátásának folyósítási módját kívánja megváltoztatni, erről bejelentést kell tennie a folyósító szervnek.

Ehhez ki kell töltenie a változás bejelentésére szolgáló űrlapot, vagy nyomtatványt.

Ha a nyugdíjas nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, az elérhetőségi és a folyósításhoz szükséges adatok változását nem közli, és emiatt az ellátás folyósítása ellehetetlenül, a folyósító szerv az ellátás folyósítását megszünteti. 

Erre érdemes tehát figyelni, azaz ha 2024-ben megváltozik a lakcíme vagy megváltozik a bankszámla száma, azt azonnal (de legkésőbb 15 napon belül) jelentse be a Nyugdíjfolyósítónak!

De nézzük, mikor utalják 2024-ben a havi nyugdíjakat a bankszámlákra!

Fontos! Egy kereskedelmi banknál vezetett bankszámlára csak akkor folyósítható a nyugdíj 2024-ben is, ha a nyugdíj jogosultnak (vagy törvényes képviselőjének) rendelkezési joga van a bankszámla felett, ahová a nyugdíj utalását kérte. 

Nyugdíj utalás 2024 dátumok

nyugdíj utalás 2024 időpontok január február március április május június

Nyugdíj utalás január: január 12. (péntek)

Nyugdíj utalás február: február 12. (hétfő) 

Nyugdíj utalás március: március 12. (kedd)

Nyugdíj utalás április: április 12. (péntek)

Nyugdíj utalás május: május 10. (péntek)

Nyugdíj utalás június: június 12. (szerda)

Nyugdíj utalás július: július 12. (péntek)

Nyugdíj utalás augusztus: augusztus 12. (hétfő)

Nyugdíj utalás szeptember: szeptember 12. (csütörtök)

Nyugdíj utalás október: október 11. (péntek)

Nyugdíj utalás november: november 12. (kedd)

Nyugdíj utalás december: december 3. (kedd)

forrás: www.szamoldki.hu

A nyugellátások folyósítása 2024 – jogi, törvényi háttér

A nyugdíjak folyósítását 2024-ben is törvény szabályozza (1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról). A saját jogú és a hozzátartozói nyugellátást, továbbá a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatáskörébe utalt nem társadalombiztosítási ellátást a nyugdíjfolyósító szerv a nyugdíjfolyósítási törzsszám mint azonosító szám alatt folyósítja.

A nyugdíjfolyósító szerv az ellátás folyósításának kezdetekor a nyugdíjfolyósítási törzsszám igazolására - az e célra rendszeresített nyomtatványon - az érintett személy részére díjmentesen igazolást ad ki.

A nyugdíjfolyósító szerv a megállapított nyugellátás folyósítását – a kormányrendeletben meghatározott esetekben a határozat vele való közlését követő tizenhárom napon belül, egyéb esetben a folyósításhoz szükséges adatokat tartalmazó elektronikus adatállomány beérkezését követő tizenhárom napon belül:

- pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján vagy a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,

- EGT-állam vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területén élők részére történő folyósítás esetén a jogosult által megjelölt, valamely EGT-államban vagy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,

- Magyarországgal szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezményt kötött állam területén élő személy részére történő folyósítás esetén a jogosult által megjelölt, a szerződő államban, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára, vagy

- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti – ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett – gyermek árvaellátását a gyermekvédelmi gyám vagy a gyermek vagyonának kezelésére a gyámhatóság által feljogosított személy által megjelölt gyámhatósági fenntartásos betétre vagy fizetési számlára történő utalással teljesíti.

A nyugellátást havonta, forintban kell folyósítani, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt megállapították, a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - legfeljebb a jogosult elhalálozásának napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

A nyugellátás és a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított más ellátás olyan fizetési számlára folyósítható, amely felett a jogosultnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van.

A nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátásokból történő levonásra a bírósági végrehajtásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

A külföldön élő vagy tartózkodó jogosult kérelmére a nyugellátást negyedévente, félévente vagy évente utólag kell folyósítani, ha a nyugellátás havi összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegét.

A szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezményt kötött államban, pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő folyósítás költségét az ellátásra jogosult viseli.

A nyugdíjfolyósító szerv a nyugellátás megszüntetéséről vagy a nyugdíj összegének csökkentéséről rendelkező határozat alapján az ellátás folyósítását, illetve a különbözet folyósítását a döntés véglegessé válásáig felfüggeszti.

Az esedékessé vált és fel nem vett nyugellátást az esedékességtől számított öt éven belül lehet felvenni.

Nyugdíj kalkulátor 2024

Nyugdíj korhatár kalkulátor segítségével számítható ki a leggyorsabban és a legpontosabban.

Mikor mehetek majd nyugdíjba? Hány éves kortól lehet nyugdíjba vonulni jelenleg Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint? Hány évem van még hátra a nyugdíjig?

Nyugdíjkorhatár Magyarországon kalkulátorunk segítségével (IDE kattintva indul el a nyugdíj kalkulátor) megtudhatod, hogy a hatályos jogszabályok szerint mikor mehetsz nyugdíjba és hány évet kell még dolgoznod ahhoz, hogy állami nyugdíjra legyél jogosult. 

További nyugdíj témájú cikkünk a témában:

Nyugdíj utalása 2024 időpontok

Nyugdíj korhatár 2024

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: