Változott a jogszabály: feltankolhatunk a Covid-tesztből akár az élelmiszerboltokban is

Ezentúl a tej, cukor és a hús mellé a COVID-19 kiszűrésére alkalmas gyorstesztek is bekerülhetnek a bevásárlókocsikba. Ahogyan a nagyobb drogériákban is egy dezodor és fogkrém mellett is tehetünk belőlük a pénztári futószalagra. De akár a tankolás végén is kérhetünk a kúton olyan gyorstesztet, amivel az Omikron variáns is 98-99 százalékos biztonsággal beazonosítható. A többi között ezt jelenti a február 8-án megjelent kormányrendelet, ami soha nem látott módon bővítette a patikákon túlra a koronavírus diagnosztizálását szolgáló termék beszerzési körét. A piacvezető forgalmazó Diagpro Home szerint ez a változás a minőségi, európai gyártású gyorstesztek könnyű elérésnek korát hozhatja el, ezáltal segítve a világjárvány elleni hatékony küzdelmet.

Változott a jogszabály: feltankolhatunk a Covid-tesztből akár az élelmiszerboltokban is

Továbbra is kérjük a gyógyszertárban vagy keressük a kijelölt kereskedelmi egységekben

A Gazdasági Versenyhivatal javasolta a kormánynak, hogy vonják be a kiskereskedelmi láncokat, a drogériákat és a benzinkutakat is a gyorstesztek forgalmazásába. A februári eleji döntés értelmében viszont nagyjából 1000 kereskedelmi egységgel bővülhet az elérési kör - hangsúlyozza Dr. Pipei Csaba, a svájci Biosynex és az olasz Screen Italia termékeit forgalmazó Diagpro Home Kft. ügyvezetője. „Jelen tudásunk szerint papíron 758 olyan kereskedelemi egység van Magyarországon, amelyik értékesítheti az antigén alapú gyorsteszteket és bizonyára néhányan megszerzik még az engedélyt. 2500 patikában lehet jelenleg koronavírus tesztet vásárolni és mi arra számítunk, hogy a gyógyszertárakban is csökkeni fog a minőségi, európai koronavírus tesztek beszerzési ára, így megéri oda is betérni tesztért” – teszi hozzá az szakember.

Mit hoz a kereskedelemben, mire számíthatnak a fogyasztók?

A kereskedelem szereplőinek fontos, ugyanakkor nem könnyű feladata lesz, hogy minőségi teszteket tartsanak – vélekedik Dr. Pipei Csaba. Mint fogalmaz: számos helyen a megfelelő szakértelem hiányában megnőhet az esélye annak, hogy gyenge minőségű tesztek is bekerülnek a rendszerbe. Veszélyes megoldás lehet, ha kizárólag a beszerzési árra alapozzák a döntéseiket, nem véletlenül nem javasolta a Gazdasági Versenyhivatal sem a hatósági ár bevezetését. Ezzel ugyanis a valóban minőségi termékek könnyen kiszorulnának a piacról és csak megbízhatatlan tesztek lennének elérhetőek. A jó minőségű, nyugati tesztek ára ugyanakkor akár a jelenlegi fele (!) is lehet ennek oka, hogy várhatóan nagyobb mennyiségben fognak fogyni az önellenőrző tesztek a széleskörű elérés miatt, ezért az importőrök olcsóbban tudják beszerezni őket és ezt az árkedvezményt pedig a fogyasztók is élvezhetik.

Szemünk előtt az egészség a polcokon

A járvány 5. hullámánál járva a szakértők szerint a leginkább felelős magatartás az, ha a gyógyszeres dobozba a sebtapasz, a fájdalomcsillapító és a lázmérő mellé egy gyorstesztet is beszerzünk már azelőtt, hogy bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. Ezt pedig a legkönnyebben a napi bevásárlások során tudjuk megtenni. A 2021-ben öntesztelésben piacvezető Diagpro Home vezetője ezért úgy számol, hogy már hónapokon belül érezhetően több háztartásba kerülhet olyan eszköz, amivel bárki 15 perc alatt könnyen – és felelősen – kiderítheti, hogy érdemes-e aznap felkeresni a szüleit vagy bemehet-e munkahelyére anélkül, hogy akár több tucat kollégáját is kitenné a fertőzésnek. „Azért fontos a kormány minapi döntése, mert a nagyobb kínálat garantáltan az árak mérséklődéséhez vezet majd. Az olcsóbb gyorstesztek pedig vonzóbbá válhatnak az árérzékenyebb fogyasztók számára is” – hangsúlyozza Pipei Csaba, hozzátéve: „Azt várjuk, hogy a prémium minőségű, svájci Biosynex fogyasztói ára akár 40-50%-kal kedvezőbb lesz.”

Keressük a minőséget!

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a patikában a vásárlás előtt megnézni a dobozon, hogy milyen tulajdonsággal, bevizsgálási előélettel rendelkezik egy-egy termék. Noha az árban nem tükröződik feltétlenül a különbség, az egyes tesztek megbízhatóságában nagy különbségek lehetnek – emlékeztet Pipei Csaba, aki szerint ezen a területen is észlelhetők pozitív változások: a rengeteg távol-keleti teszt között is sikerült találni olyat, ami mellé bizalommal odaállhattunk. A Vazyme nevű, orrnyálkahártyából vett mintával működő termék Kínában készült csúcstechnológiával, és 99,81%-os pontosságot ígér mindössze 2498 forint ajánlott fogyasztói áron.

Annyit költünk az autóra, amennyiből egy egzotikus nyaralásra is mehetnénk

Kiszámoltuk már valaha, mennyibe kerül a saját autónk, pusztán attól, hogy van? Valóban használjuk és kihasználjuk olyan mértékben, hogy megérje fenntartani, és fizetni utána évről évre a tetemes költségeket? Ma már elavult szemlélet az, hogy saját autó nélkül megáll az élet, hiszen olyan bérlési formák állnak rendelkezésre, amelyeknek köszönhetően, ha akarjuk, naponta másik járművet használhatunk, az utazási céljainknak megfelelően.
2023. 03. 21. 11:00
Megosztás:

A jövőbeli nyugdíj nagysága ettől a számadattól függ - érkezik a valorizációs szorzó 2023

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján – írja a Bank360.hu.  
2023. 03. 21. 10:37
Megosztás:

Hogyan válasszuk ki a megfelelő okosórát? Figyelj az egészségedre a Garmin vagy a Huawei okosórákkal!

Manapság egyre népszerűbbek a mobil eszközök. Kétségtelen, hogy nagyban megkönnyítik az életünket. A technológiai kütyük legnagyobb előnye az állandó internet-hozzáférés, a kapcsolattartás másokkal és az életünket egyszerűbbé, hatékonyabbá tévő funkciók. Az okostelefonok és táblagépek a leggyakrabban használt eszközök, de az okosórák is egyre népszerűbbek.
2023. 03. 21. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 21. 10:00
Megosztás:

Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF-nél

Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-nél.
2023. 03. 21. 09:30
Megosztás:

Folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-40%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. A múlt héten több mint 300 termékkel indult el a Promóció, ez a szám ezen a héten közel 70 termékkel bővül.
2023. 03. 21. 08:45
Megosztás:

A ChatGPT alkalmazásnak kiberbiztonsági kockázatai is vannak egy tanulmány szerint

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.
2023. 03. 21. 08:30
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 21. 08:00
Megosztás:

280 millió forintos fejlesztést hajt végre az orosházi Königin Trade Kft.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre a méhészeti eszközök és egyéb élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó orosházi Königin Trade Kft.
2023. 03. 21. 07:48
Megosztás:

Török-szíriai földrengés: Hétmilliárd euró gyűlt össze az újjáépítésre

Nemzetközi adományozók összesen hétmilliárd eurót ajánlottak fel a február elején Törökországot és Szíriát sújtó földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.
2023. 03. 21. 07:00
Megosztás:

Német kutatóintézet: Jön az európai bankválság?

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője hétfői nyilatkozatában.
2023. 03. 21. 06:30
Megosztás:

1 milliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza

Megújul az Ajtósi Dürer sor mintegy 300 méteres, valamint a Zichy Géza utca mintegy 100 méteres szakasza a közeljövőben a 3,7 hektárt felölelő Dürer Park ingatlanfejlesztési projekt részeként, amit a Dürer Befektetési Kft., mint beruházó a Property Markettel, mint ingatlanfejlesztővel együttműködésben valósít meg. A Városliget melletti úthálózat burkolatait és infrastruktúrájának jelentősen leromlott állapotát saját költségén, több mint 1 milliárd forint összegben újítja meg a beruházó. A Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda épül a Városliget közvetlen szomszédságában.
2023. 03. 21. 06:00
Megosztás:

Idén is megrendezik a TeSzedd hulladékgyűjtő akciót

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.
2023. 03. 21. 05:30
Megosztás:

A Janaf kész növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat kész növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait, ha arra piaci kereslet mutatkozik - írta a Poslovni Denvik című horvát gazdasági napilap hétfőn.
2023. 03. 21. 05:00
Megosztás:

Te hogyan nézed a sorozatokat? Elmondjuk, mi a szokás...

Az internetes tartalmakat többnyire egyedül, a sorozatokat már társaságban szeretjük nézni, és az evéshez is szívesen kapcsoljuk be a tévét – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből[2]. A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgáló kutatás arra is rámutat, hogy sokan osztják meg a figyelmüket: egyszerre több mozgóképes tartalmat néznek, vagy éppen a tévézés mellett párhuzamosan más társasági vagy önálló tevékenységet végeznek.
2023. 03. 21. 04:00
Megosztás:

Tavaly visszatértek a turisták Párizsba

Több mint 44 millió turista látogatott el tavaly Párizsba és környékére, az Ile-de-France régióba, ami 95 százalékos emelkedés 2021-hez képest, de még 13 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - derül ki a régió turisztikai bizottságának hétfőn közzétett közleményéből.
2023. 03. 21. 03:30
Megosztás:

Így nőttek az albérleti díjak februárban

A lakásbérleti díjak országosan 1,8 százalékkal, a fővárosban 1,4 százalékkal nőttek februárban az egy hónappal korábbihoz viszonyítva; éves összevetésben országosan 20, Budapesten 21 százalékos volt az áremelkedés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2023. 03. 21. 03:00
Megosztás:

Családi pótlék helyett élelmiszerjegy! - így nem lehet elinni, elkártyázni a pénzt

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény, és a végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza a családi pótlék részletes szabályait. A családi pótlék és annak összege körül évek óta folyamatosak a politikai viharok, így ne csodálkozzunk, hogy szakértők folyamatosan próbálják a rendszert megújítani, megreformálni. Egy ilyen tervet vezetett fel Róna Péter közgazdász a családi pótlékkal kapcsolatban, melynek részleteit cikkünkben olvashatja.
2023. 03. 21. 02:00
Megosztás:

Befektetési céllal vásárolnak ingatlanokat a főváros ezen kerületében

A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 21. 01:30
Megosztás:

Hatalmas aranylelőhelyet találtak Kínában

Kínában egy hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel, mintegy 50 tonnás tartalékkal. Piaci értéke 3 ezer milliárd dollár körül van - jelentette a helyi média hétfőn.
2023. 03. 21. 01:00
Megosztás: