Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.

Van jobb, mint az állampapír?

A 2015-2021 közötti időszak a rendkívül alacsony kamatkörnyezet miatt nem volt igazán vonzó időszak a kötvénybefektetések szempontjából. Ezt követően viszont az alapkamat emelkedésével párhuzamosan a kötvényhozamok is egyre magasabbra kerültek, és a MÁP+ konstrukció megjelenésével egyre népszerűbbek lettek a hazai állampapírok.

Jelenleg az állampapírokkal elérhető hozam a 2021 előtti időszakhoz képest még mindig kiemelkedő, de már megfigyelhető, hogy a rövidtávú lakossági állampapírokon elérhető kamatok csökkenésnek indultak. Ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy a legnépszerűbb inflációkövető állampapír, a PMÁP hozamát az előző év átlagos inflációja alapján állapítják meg, tehát az éppen aktuális gazdasági körülményekhez képest mindig „csúszásban van”. Ebből fakadóan előfordulhat, hogy az értékpapír hozama rövidtávon még felfelé mozdul, de már látható, hogy középtávon biztosan jelentős csökkenésbe fog fordulni. 

Mivel az alapkamat a közeljövőben várhatóan tartósan mérséklődő pályára fog állni, így az előbb vázolt folyamat felerősödhet. Az MBH Bank Elemzési Centrum negyedéves makrogazdasági kitekintőjében az látható, hogy a jövő év végére 6 százalékra süllyedhet az irányadó ráta – s vele összefüggésben az árak emelkedése is jelentősen lelassul.

Az infláció akár már a jövő év végére visszatérhet a normális mederbe, így az ehhez kötött lakossági állampapírokon jelenleg kiemelkedőnek látszó kamatok is mérséklődni fognak. Noha ez csak nagyjából egy éves csúszással jelentkezik a hosszú lejáratú állampapírok hozamszintjében, a folyamat már elkezdődött, ezért érdemes a befektetőknek az állampapírok mellett más befektetési lehetőségeket is keresni.

A részvénybefektetések jó alternatívát kínálnak a befektetők számára, ráadásul a tőzsdén elérhető hozamok hosszútávon felülteljesítik az állampapírok kamatait. Az állampapírokkal összehasonlítva a részvénybefektetések esetében azt is érdemes kiemelni, hogy a magasabb hozam mellé magasabb kockázat is társul.

A hozamokat megvizsgálva és a hazai piacra fókuszálva azt lehet látni, hogy 10 éves távlatban a BUX-index lényegesen felülteljesítette mind az állampapírokat, mind az inflációt. A 145 %-os részvénypiaci emelkedés mellett csak 18 %-kal ment fel a magyar állampapírok árfolyamát ábrázoló MAX Composite index, és 58 %-kal az árszínvonal.  Ahogy az alábbi ábrán is látható, ez eléggé meggyőző különbség a részvények javára.

A részvénytípusú befektetések között érdemes kiemelni az ETF-eket, amelyeken keresztül rengeteg féle befektetés megvalósítható. Az ETF-ek (Exchange Traded Fund) manapság rendkívül népszerűvé váltak a piacokon alacsony költségeik és egyszerűségük miatt, de mik is pontosan ezek? Az ETF, vagyis „Tőzsdén Kereskedett Alap” tulajdonképpen egy sok piaci eszközből (pl. részvények, kötvények stb.) összerakott kosár, amivel a tőzsdén kereskednek, így szinte bármikor vásárolható vagy eladható. A befektetők ETF-ek vásárlásával akár több száz részvénybe, kötvénybe, nyersanyagba vagy ezek keverékébe fektethetik pénzüket.

Az ETF-ek tartalmazhatnak bármilyen szektorból vagy országból értékpapírokat, de akár egy adott iparágra vagy országra is fókuszálhatnak. Mivel több tőkepiaci eszközből áll egy ETF, így ezek kockázata is eloszlik a pénzügyi termékek között, ezáltal a befektetők könnyen diverzifikálhatják porfóliójukat és minimalizálhatják a befektetéssel járó kockázatot.

Forrás: Bloomberg, MBH

Csoportosíthatjuk az ETF-eket kezelési formájuk alapján is, passzívan vagy aktívan kezeltekre. Az aktívan kezelt ETF-ek célja, hogy felülmúlja a piaci átlaghozamot. Az alapkezelők igyekeznek a legjobb részvényeket összeválogatni, hogy ezáltal legyőzzék a piacot (ami a legtöbbnek nem sikerül) és átlag feletti hozamokat érjenek el. Nyilván ezáltal az aktívan kezelt ETF-ek drágábbak a passzív alapoknál. A passzív ETF-ek általában indexek mozgását követik le, így nem céljuk legyőzni a piacot, inkább lekövetik azt. A befektetők így alacsony költségek mellett kevés erőfeszítéssel érthetik el a piaci átlaghozamot.

A világon az első és egyik legismertebb passzív ETF az S&P 500 Indexet lekövető SPDR S&P 500 ETF, ami magába foglalja az 500 legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett vállalatot (pl. Apple, Microsoft, Tesla stb.).  Az ETF vásárlása jóval egyszerűbb ás költséghatékonyabb, mint egyesével megvásárolni a benne lévő piaci eszközöket. Akár egy ETF vásárlásával lefedhetjük az egész piacot, így elkerülhetjük a többszörösen felmerülő tranzakciós költségeket.

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás:

Top 5 Meme Coins To Buy In 2024

Explore the top 5 meme coins poised for growth in 2024. This guide highlights the leading meme-based cryptocurrencies that blend humor, community, and investment potential.
2023. 12. 11. 07:59
Megosztás:

A szegénységgel küzdőkre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász

Egymillió csillag a szegényekért címmel hirdetett szolidaritási akciót Katolikus Karitász, hogy felhívja a figyelmet a napi megélhetési problémákkal küzdőkre.
2023. 12. 11. 07:00
Megosztás:

A Józsa Judit Alapítvány a kulturális szegénység ellen küzd

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány legfontosabb célja a kulturális szegénység elleni küzdelem - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Budapesten, a keramikus nevét viselő alapítvány és galéria megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
2023. 12. 11. 06:00
Megosztás:

A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban – derül ki az Allianz Trade 2023-as Agrárszektor Konferenciára összeállított elemzéséből.
2023. 12. 11. 05:00
Megosztás:

Reigl Judit festménye a Virág Judit Galéria kortárs aukciójának sztárja

Reigl Judit, Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre és más alkotók kiemelkedő műveit vonultatja fel a Virág Judit Galéria a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója december 19-én. Az ünnepi aukciós anyag egyik legjobban várt tétele Reigl Judit Tömbírás című sorozatának 1959-ben készült darabja.
2023. 12. 11. 04:00
Megosztás:

A Roszatom megkezdte az első kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű berendezéseinek gyártását

A világon elsőként az oroszországi Jakutföldön épülő kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű (SMR) részegységeihez szükséges acélöntvények Szentpéterváron készülnek. A gyártás kezdete jelzi, hogy a Roszatom vezető szerepet tölt be az atomenergetikában áttörést hozó technológia, a sorozatban gyártható kis teljesítményű atomerőművek terén.
2023. 12. 11. 03:00
Megosztás:

Ez a tökéletes vérnyomása egy 40-es, 50-es, 60-as, 70-es és 80-as nőnek és férfinak! Kiszámoljuk!

Általánosságban orvosilag is igazolt, hogy az életkor előrehaladásával az ideális vérnyomás-érték is változik. Mind a hölgyek, mind az urak esetében. Egy bizonyos korban a megfelelő vérnyomás-érték azonban nagyon sok tényezőtől függhet: ilyen az illető neme, életkora, egészségi állapota valamint a genetikai hajlama. Lássuk, hogy adott korban, mi az ideális vérnyomás! Cikkünk végén egy kalkulátort is találsz, azzal kiszámítható a személyes vérnyomás adat.
2023. 12. 11. 02:00
Megosztás:

Átverés a 210.940 Ft-os átlagnyugdíj? Számolgassunk!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve azt találjuk, hogy a hazai nyugdíjak kapcsán kétféle összeget is publikálnak: átlagnyugdíjat és medián nyugdíjat. Melyik nyugdíj adat mit jelent és melyik érték írja le jobban a hazai nyugdíjak értékét? Cikkünkben 2 rövid oktató videó is van, érdemes megnézni mindkettőt, ha nem áll teljesen össze a kép, ott mindent elmagyarázunk.
2023. 12. 11. 01:00
Megosztás:

Új szereplők bukkantak fel az BTC-ETH csörtében - Elképesztő hozamok a láthatáron?

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a kriptotél dermesztő, jeges fuvallatát a magas profitokkal kecsegtető kriptotavasz váltja fel 2024-ben.
2023. 12. 11. 00:01
Megosztás:

Beiktatták hivatalába Javier Milei argentin elnököt

Beiktatták hivatalába vasárnap Javier Milei jobboldali argentin elnököt.
2023. 12. 10. 23:00
Megosztás:

Üzembe helyezték a szerb-bolgár gázinterkonnektort

Szerbia alternatív ellátási útvonalat, ezáltal pedig nagyobb energiabiztonságot tud szavatolni azzal, hogy üzembe helyezték a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektort - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap.
2023. 12. 10. 22:00
Megosztás:

Volánbusz: nem okozott káoszt a munkabeszüntetés első napja

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napja - közölte a Volánbusz Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2023. 12. 10. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 10. 20:35
Megosztás:

Kétéves a családtámogatási kalkulátor

Már csaknem félmillió esetben vették igénybe a családtámogatási kalkulátort, amely két éve indult azért, hogy segítsen eligazodni a különböző családtámogatási lehetőségek között - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
2023. 12. 10. 18:00
Megosztás:

Átadták az Év kiváló magyar méze verseny díjait

Az Év kiváló magyar méze a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel szombaton.
2023. 12. 10. 17:00
Megosztás:

Magyar szerző könyvét mutatták be a globális klímacsúcson

Csizmadia Norbert, a kecskeméti Neumann János Egyetem kuratóriumi elnöke az Egyesült Arab Emírségekben, a COP28 globális klímacsúcson mutatta be angol nyelven megjelent Geovízió: Fenntarthatóság és Eurázsia című duplakötetes könyvét - közölte a Neumann János Egyetemért Alapítvány szombaton az MTI-vel.
2023. 12. 10. 16:00
Megosztás: