Várakozás feletti eredmények a Magyar Telekomnál

A menedzsment várakozásait meghaladóan nőtt a Magyar Telekom árbevétele és eredménye tavaly. Az igazgatóság 29,6 milliárd forint részvényesi javadalmazás kifizetését javasolja 2022-ben - közölte a Magyar Telekom Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.

Várakozás feletti eredmények a Magyar Telekomnál

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így az éves árbevétel 700,1 milliárd forint lett, 4,0 százalékkal több, mint 2020-ban.

Az adózott eredmény éves szinten 18,0 százalékkal 18,8 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, és 35,7 százalékkal, 62,8 milliárd forintra a teljes év során. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be - írták.

A jelentés szerint a növekedés elsősorban a távközlési szolgáltatásokból, különösen a mobil adatforgalomból származó bevételek emelkedésének eredménye. Ez ellensúlyozta az alacsonyabb rendszerintegrációs és IT (RI/IT) értékesítést Magyarországon és Észak-Macedóniában.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusában 2,9 százalékkal több, 194,3 milliárd forintos negyedik negyedévi bevétel szerepelt, és 18,2 százalékkal nagyobb, 17,7 milliárd forint nyereség. Az egész évre a negyedik negyedéves várakozások alapján 4,1 százalékkal magasabb, 700,8 milliárd forint árbevételt vártak, meghaladva a menedzsment 3 százalék körüli növekedésről szóló várakozását.

A társaság jelentése idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki kiemelte: a cég tavalyi teljesítménye a világjárvány kezelésére tett erőfeszítéseik sikerét tükrözi. Jelentős hálózati beruházással a Telekom egyre több ügyfél számára lett az első számú telekommunikációs szolgáltató, így az árbevétel éves növekedése meghaladta az éves célkitűzéseket.

A terveik szerint idén is meg tudják őrizni ezt a pozitív lendületet, ami várhatóan 1-3 százalék közötti bevételnövekedést eredményez. A szabad cash-flow - az egyszeri spektrum licensz díjak nélkül - 56,2 milliárd forint lett tavaly, 2022-ben várhatóan legalább 70 milliárd forintot fog elérni. Az idei évre a Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet - ismertette.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 3,7 százalékkal 64,9 milliárd forintra nőtt a negyedévben, az egész évben pedig 6,6 százalékkal 241 milliárd forintra. Ezeket a pozitív elmozdulásokat elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése és a személyi jellegű költségeken elért csökkenés okozta - írták.

A mobil bevételek 9,3 százalékkal, 107,1 milliárd forintra nőttek tavaly a negyedik negyedévben, ami a mobil adat- és SMS-bevételek további erősödésének, valamint a magyarországi készülékértékesítés növekedésének köszönhető. A vezetékes bevételek 1,1 százalékkal, 58,6 milliárd forintra nőttek a negyedévben, mivel a szélessávú és televíziós bevételek javulása ellensúlyozta a hangalapú bevételek és a készülékértékesítési bevételek csökkenését.

A rendszerintegrációs és informatikai bevételek 15,4 százalékkal, 27,9 milliárd forintra csökkentek az utolsó negyedévben, és mérsékelten, 2,9 százalékkal, 86,9 milliárd forintra csökkentek a teljes évben. Azt írták, hogy a negyedéves teljesítmény a magyar projektbevételek eltérő szezonális alakulását tükrözi, az előző év azonos időszakához képest kevesebb bevétel lett a negyedik negyedévben, ami párosult a nagyértékű testreszabott megoldási projektek csökkenésével Észak-Macedóniában - közölték.

A közvetlen költségek 6,1 százalékkal, 96,4 milliárd forintra nőttek 2021 negyedik negyedévben, a teljes évben pedig 4,8 százalékkal, 311,7 milliárd forintra, nagyrészt követelések értékvesztésével kapcsolatos és készülékértékesítési költségek emelkedése miatt.

Az igazgatóság a 2021. évi javuló eredményt és készpénztermelést figyelembe véve a teljes részvényesi javadalmazás 29,6 milliárd forintra emelését tartja indokoltnak. Így a tavalyi üzleti év után 15,0 milliárd forint osztalék kifizetését javasolják a közgyűlésnek, továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű részvény visszavásárlását tűzték ki célul.

A 2022-2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntöttek, amely az osztalékkifizetést és részvényvisszavásárlásokat magába foglaló részvényesi javadalmazás növekedését vetíti előre, a pénzügyi eredmények növekedésével összhangban. Ennek megfelelően a társaság részvényeseire jutó eredmény 60 és 80 százaléka közötti összeget fordítanának a részvényesi javadalmazásra.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, árfolyama 11,0 forinttal, 2,60 százalékkal 434 forintra erősödött, forgalma 238,3 millió forint volt szerdán. Az  elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 400 forint, a legmagasabb 439 forint volt.

Először használták egymás repterét orosz és kínai katonai gépek

Először fordult elő a közös légi járőrözések történetében, hogy orosz katonai gépek egy kínai repülőtéren, míg kínai gépek egy oroszországi repülőtéren szálltak le - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
2022. 11. 30. 14:00
Megosztás:

Jönnek az online lakáshitelek - elektronikus ügyintézés a hitelpiac fejlődése

Várhatóan 2024-től a lakáshitelezésben nagyobb teret kapnak az online megoldások, a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ugyanis az érintetteknek lehetősége lesz az igénylést döntően elektronikus úton elintézni. Az online megoldásokra már most is komoly igény mutatkozik a money.hu összeállítása szerint. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása ugyanis 2020 óta több mint 40 ezer felhasználónak nyújtott segítséget. Közel 90 százalékuk hitel felvételét is szükségesnek látta a költözési tervek megvalósításához.
2022. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Emelkedett az olaj ára az OPEC találgatásokra

A WTI 78,9, a Brent típusú kőolaj ára pedig 83,7 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural azonnali leszállításra 64,4 dolláron forgott.
2022. 11. 30. 13:00
Megosztás:

Egyre nehezebbek egy átlag amerikai mindennapjai

Óvatos volt a tegnapi kereskedés Amerikában. A piac Jerome Powell mai beszédére várhat, amitől iránymutatást remélnek a jövő heti kamatdöntő ülésről és a jegybankárok jövő évre tervezett kamatpályájáról.
2022. 11. 30. 12:30
Megosztás:

Nagyokat mozoghat ma a forint árfolyama - Ma dönt a Bizottság

Ma dönt a Bizottság. Na nem az AE, hanem az EU. Az előzetes hírek szerint kapunk majd hideget-meleget.
2022. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Állja a sarat a gazdaság, alacsony szinten az álláskeresők száma

Az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozásaképp kidolgozott, 11 lépésből álló intézkedéscsomag eddig sikerrel védte meg a munkahelyeket: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván, amely a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.
2022. 11. 30. 11:30
Megosztás:

AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben, miután a nyári hónapokban is kiváló számokat ért el a tőzsde autós vállalata. Ráadásul az árbevétel és a nyereség már a harmadik negyedév végén jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves számokat. A társaság árbevétele közel 50 százalékkal bővült, míg nettó nyeresége közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami közel a duplája a tavaly egész évi mértéknek. A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek.
2022. 11. 30. 11:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH és az MKSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kommunikációs Szövetség (MKSZ) az elektronikus hírközlési szakma fejlesztéséért, valamint a fogyasztói tájékozottság és tudatosság növeléséért.
2022. 11. 30. 10:30
Megosztás:

Azonnali intézkedés kell: kapják vissza a rezsitámogatást a háziorvosok!

A kormányzati rezsikrízis nemcsak az önkormányzatokat, hanem a háziorvosokat, egészségügyi és szociális intézményeket is nehéz helyzetbe hozza. Mindennapos, hogy a sajtóból értesülünk az újabb és újabb szabályokról, de azt a mai napig nem tudjuk, hogy milyen áron vásárolhatjuk meg január 1-től a távfűtést - érvel mai FB posztában Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
2022. 11. 30. 10:20
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. Kedden az európai tőzsdék vegyesen zártak.
2022. 11. 30. 10:00
Megosztás:

Nőtt az MKB eredménye az első három negyedévben

Az MKB Csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 149,8 milliárd forintot az idei első három negyedévben, ami 39,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - tette közzé a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötöttek Magyarország és Románia energetikai szabályozó hatóságai

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) - közölte kedden a MEKH.
2022. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Eljárást indított az eOptika Kft.-vel szemben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi kontaktlencse- és szemüveg-kiskereskedelem egyik meghatározó vállalkozásával, az eOptika Kft.-vel szemben, mivel valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat honlapján és hirdetéseiben, például az árak feltüntetésénél - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése

A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon.
2022. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Az EB stratégiát mutatott be az európai drónpiac fejlesztésére

Az Európai Bizottság stratégiát mutatott be a drónok üzemeltetésére és műszaki követelményeinek meghatározására vonatkozóan és az európai drónpiac fejlesztésére.
2022. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Megfizethető energia, fenntarthatóság és bérlői elégedettség

A nemzetközi ingatlantársaság hazai vállalatát tudatos és hosszútávú energia stratégiájának köszönhetően nem érte felkészületlenül a kialakult energia krízis. A CPI Facility Management innovatív és energiahatékony megoldásaival tűnik ki a magyar piacon, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a bérlőik a hazai átlaghoz képest versenyképesebb üzemeltetési költségekkel számolhassanak. Ennek egyik elismerése, hogy a CPI Facility Management nyerte el a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CRE Awards Facility Management Firm díját.
2022. 11. 30. 07:15
Megosztás:

Egy év alatt 680 ezer kilométert tett meg a TramTrain

A TramTrain 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között, a vasútvillamos járatai az elmúlt egy évben 680 ezer kilométert tettek meg az utasokkal - közölte a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.
2022. 11. 30. 07:00
Megosztás:

A gáz és olajkitermelés marad a Mol fő tevékenysége Algyőn

Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
2022. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Több lesz január 1-jétől a nevelőszülők ellátmánya

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.
2022. 11. 30. 06:00
Megosztás:

A Széchenyi Kártya az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz

A  Széchenyi Kártya húsz éves története bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb gazdaságfejlesztési eszköz, jelentős szerepet tölt be a kis- és középvállalkozó (kkv) szektor finanszírozásában - hangsúlyozták a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett ünnepségen felszólalók kedden, Budapesten.
2022. 11. 30. 05:30
Megosztás: