Várakozás feletti eredmények a Magyar Telekomnál

A menedzsment várakozásait meghaladóan nőtt a Magyar Telekom árbevétele és eredménye tavaly. Az igazgatóság 29,6 milliárd forint részvényesi javadalmazás kifizetését javasolja 2022-ben - közölte a Magyar Telekom Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.

Várakozás feletti eredmények a Magyar Telekomnál

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így az éves árbevétel 700,1 milliárd forint lett, 4,0 százalékkal több, mint 2020-ban.

Az adózott eredmény éves szinten 18,0 százalékkal 18,8 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, és 35,7 százalékkal, 62,8 milliárd forintra a teljes év során. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be - írták.

A jelentés szerint a növekedés elsősorban a távközlési szolgáltatásokból, különösen a mobil adatforgalomból származó bevételek emelkedésének eredménye. Ez ellensúlyozta az alacsonyabb rendszerintegrációs és IT (RI/IT) értékesítést Magyarországon és Észak-Macedóniában.

A Portfolio.hu elemzői konszenzusában 2,9 százalékkal több, 194,3 milliárd forintos negyedik negyedévi bevétel szerepelt, és 18,2 százalékkal nagyobb, 17,7 milliárd forint nyereség. Az egész évre a negyedik negyedéves várakozások alapján 4,1 százalékkal magasabb, 700,8 milliárd forint árbevételt vártak, meghaladva a menedzsment 3 százalék körüli növekedésről szóló várakozását.

A társaság jelentése idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki kiemelte: a cég tavalyi teljesítménye a világjárvány kezelésére tett erőfeszítéseik sikerét tükrözi. Jelentős hálózati beruházással a Telekom egyre több ügyfél számára lett az első számú telekommunikációs szolgáltató, így az árbevétel éves növekedése meghaladta az éves célkitűzéseket.

A terveik szerint idén is meg tudják őrizni ezt a pozitív lendületet, ami várhatóan 1-3 százalék közötti bevételnövekedést eredményez. A szabad cash-flow - az egyszeri spektrum licensz díjak nélkül - 56,2 milliárd forint lett tavaly, 2022-ben várhatóan legalább 70 milliárd forintot fog elérni. Az idei évre a Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet - ismertette.

A kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 3,7 százalékkal 64,9 milliárd forintra nőtt a negyedévben, az egész évben pedig 6,6 százalékkal 241 milliárd forintra. Ezeket a pozitív elmozdulásokat elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése és a személyi jellegű költségeken elért csökkenés okozta - írták.

A mobil bevételek 9,3 százalékkal, 107,1 milliárd forintra nőttek tavaly a negyedik negyedévben, ami a mobil adat- és SMS-bevételek további erősödésének, valamint a magyarországi készülékértékesítés növekedésének köszönhető. A vezetékes bevételek 1,1 százalékkal, 58,6 milliárd forintra nőttek a negyedévben, mivel a szélessávú és televíziós bevételek javulása ellensúlyozta a hangalapú bevételek és a készülékértékesítési bevételek csökkenését.

A rendszerintegrációs és informatikai bevételek 15,4 százalékkal, 27,9 milliárd forintra csökkentek az utolsó negyedévben, és mérsékelten, 2,9 százalékkal, 86,9 milliárd forintra csökkentek a teljes évben. Azt írták, hogy a negyedéves teljesítmény a magyar projektbevételek eltérő szezonális alakulását tükrözi, az előző év azonos időszakához képest kevesebb bevétel lett a negyedik negyedévben, ami párosult a nagyértékű testreszabott megoldási projektek csökkenésével Észak-Macedóniában - közölték.

A közvetlen költségek 6,1 százalékkal, 96,4 milliárd forintra nőttek 2021 negyedik negyedévben, a teljes évben pedig 4,8 százalékkal, 311,7 milliárd forintra, nagyrészt követelések értékvesztésével kapcsolatos és készülékértékesítési költségek emelkedése miatt.

Az igazgatóság a 2021. évi javuló eredményt és készpénztermelést figyelembe véve a teljes részvényesi javadalmazás 29,6 milliárd forintra emelését tartja indokoltnak. Így a tavalyi üzleti év után 15,0 milliárd forint osztalék kifizetését javasolják a közgyűlésnek, továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű részvény visszavásárlását tűzték ki célul.

A 2022-2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntöttek, amely az osztalékkifizetést és részvényvisszavásárlásokat magába foglaló részvényesi javadalmazás növekedését vetíti előre, a pénzügyi eredmények növekedésével összhangban. Ennek megfelelően a társaság részvényeseire jutó eredmény 60 és 80 százaléka közötti összeget fordítanának a részvényesi javadalmazásra.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, árfolyama 11,0 forinttal, 2,60 százalékkal 434 forintra erősödött, forgalma 238,3 millió forint volt szerdán. Az  elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 400 forint, a legmagasabb 439 forint volt.

Már lehet jelentkezi a KSH és az MNB közös statisztikai versenyére

Immár hatodik alkalommal hirdetik meg a felsőoktatásban tanulók számára a Stat Wars Uni országos statisztikai versenyt, amelyet ezúttal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közösen szervez.
2023. 10. 03. 21:30
Megosztás:

A spanyol király Pedro Sánchezt kérte fel kormányalakításra

VI. Fülöp spanyol király Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnököt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát kérte fel kormányalakításra - ismertette a döntést Francina Armengol, a spanyol parlament alsóházának elnöke kedden.
2023. 10. 03. 21:00
Megosztás:

Jó úton halad a Dunaferr megmentése

Jó úton halad a Dunaferr megmentése, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 03. 20:30
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 10. 03. 20:00
Megosztás:

Gyengült kedden a forint

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 10. 03. 19:30
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT a többi tőzsdéhez képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,95 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 55 959,41 ponton zárt kedden.
2023. 10. 03. 19:00
Megosztás:

Felértékelődik a megtakarítások szerepe a magyar lakosság körében

A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a megtakarítások szerepe felértékelődik a magyar lakosság körében - mondta az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2023. 10. 03. 18:30
Megosztás:

Közel 150 ezer cégnél aktuális a generációváltás kérdése ma Magyarországon

Szép csendben drasztikus változások zajlanak a globális munkaerőpiacon, az előrejelzések szerint ugyanis 2025-re az aktív munkavállalók 27%-a már a Z generációból kerül majd ki. Egyre több a fiatal menedzser és vállalatvezető is, csupán hazánkban 145 ezer cégnél aktuális kérdés a generációváltás. Ez a korosztály óriási küldetéstudattal rendelkezik: csak olyan célok és vállalatok mellett hajlandóak elkötelezni magukat, melyekkel maguk is azonosulni tudnak, ugyanakkor nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e mindezt megvalósítani a vezetői székben is. Avidor András, vállalkozásfejlesztési és networking szakértő szerint az újgenerációs vezetési kultúra óriási lehetőségeket rejt magában.
2023. 10. 03. 18:00
Megosztás:

Az önkéntes kamatplafonok segíthetik a hitelpiac beindulását

Elengedhetetlen a kereslet beindítása a befagyott hitelezési piacon, az önkéntes kamatplafonok pedig kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából - hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva a hivatal keddi közleménye szerint.
2023. 10. 03. 17:30
Megosztás:

Nőtt a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 10. 03. 17:00
Megosztás:

Hazánk gazdasági kilátásai biztatóak a negatív európai környezet ellenére is

Magyarország gazdasági kilátásai pozitívak a negatív európai környezet dacára is, hazánk sokat profitált abból a stratégiából, amelynek nyomán lényeges találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati beruházók számára - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2023. 10. 03. 16:30
Megosztás:

Folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés

Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, ami az egész gazdaság számára kulcsfontosságú - jelentette ki a pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.
2023. 10. 03. 16:00
Megosztás:

Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a Mol és a Pannon Egyetem

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a Mol és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2023. 10. 03. 15:30
Megosztás:

Idén is országszerte megtartják a Szaunázók hétvégéjét

A Magyar Fürdőszövetség idén már hatodik alkalommal szervezi meg a Szaunázók hétvégéjét; október 7-8. között tematikus szaunaprogramokkal várják az érdeklődőket az ország fürdőiben - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.
2023. 10. 03. 15:00
Megosztás:

Zuhanás a kőolaj piacán, a piac jövőre visszatérhet a túlkínálathoz?

A kőolaj ára jelentősen esett tegnap, a főbb kőolajfajták több mint 2 dollárt veszítették értékükből.
2023. 10. 03. 14:30
Megosztás:

2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Az Allianz legutóbbi kutatása[1] szerint a gyermekvállalás a legmeghatározóbb, sorsfordító esemény az életünkben. Egy gyermek felnevelése egyre többe kerül, – a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján a gyermek 18 éves koráig legalább 18 millió forintba. Ezért már a családtervezéskor érdemes elkezdeni a felkészülést a várható kiadásokra és a váratlan eseményekre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak erre!
2023. 10. 03. 14:00
Megosztás:

A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint

A Nike Inc. amerikai sportszergyártó lett a legértékesebb márka a világon a ruházati cikkek és kiegészítők kategóriájában a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat összegzése szerint.
2023. 10. 03. 13:30
Megosztás:

Az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után ismételten tárgyaló asztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a bankszövetség.
2023. 10. 03. 13:00
Megosztás:

Jó hírek jöttek az EU-s pénzek folyósításáról - erősödik a forint

Úgy tűnik, hogy számos kérdés megoldódni látszik. A Financial Times-nak nyilatkozó három EU-s tisztviselő is úgy véli, hogy ha Magyarország megfelelő válaszokat ad a feltett kérdésekre a jogállamiság kapcsán, akkor már november előtt dönthetnek a 13 milliárd eurónyi kohéziós alapok folyósításáról.
2023. 10. 03. 12:30
Megosztás:

A GDP-arányos hiány 6,3 százalékos volt az első fél évben

Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. első féléves hiánya.
2023. 10. 03. 12:00
Megosztás: