Végre szigoríthatják a fegyvervásárlást az USA-ban

Elfogadta a fegyvervásárlás szigorításáról a törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága csütörtökön este - jelentette több amerikai lap pénteken.

Végre szigoríthatják a fegyvervásárlást az USA-ban

A demokrata párti többségű igazságügyi bizottság 25:19 arányban fogadta el a törvénytervezetet. A törvényjavaslatot Jerrold Nadler, New York állam képviselője nyújtotta be az elmúlt hetek sorozatos tömeglövöldözéseire reagálva. Az úgynevezett "Védjük meg a gyermekeinket" nevű jogszabály-tervezet 21 évre emelné a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, valamint törvénytelennek minősítené és beszolgáltatásra kötelezné a nagy kapacitású lőszertárolókat és -adagolókat. A tervezetet több mint kilenc órányi tárgyalás után fogadták el.

Az összesen 44 fős bizottságban a pártvonalak mentén oszlottak meg a szavazatok: az összes demokrata párti képviselő a törvényjavaslat javára, míg a Republikánus Párt összes képviselője a javaslat ellen tette le voksát.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az igazságügyi bizottság döntésére reagálva helyi idő szerint csütörtök este egyik demokrata párti kollégájának írt levelében megígérte, hogy már a jövő héten a képviselőház elé bocsátják a törvényjavaslatot és szavaznak is róla. Emellett  olyan rendszer tervezetéről is beszámolt, amely a jelenleg működésben lévő "sárga riasztás" rendszer alapján épülne fel; a sárga riasztás az eltűnt, vagy vélhetően elrabolt gyermekekről ad le azonnali információt a környező médiafelületeknek. A tervezet szerint e példára épülve szeretnének riasztási rendszert bevezetni a tömeglövöldözésekre is.

Jerrold Nadler, a törvényjavaslat előterjesztője, bírálta a Republikánus Párt "tétlenségét" a fegyverbirtoklás ügyében, elutasítva azt a narratívát, miszerint a demokrata párti képviselők "átpolitizálják ezeket a tragédiákat annak érdekében, hogy új rendelkezéseket vezethessenek be".

Jim Jordan, Ohio állam republikánus képviselője erre reagálva elmondta, hogy egyetért a cselekvéssel, azonban úgy véli, a Demokrata Párt nem jó irányból közelíti meg a problémát. Mint fogalmazott, nem a törvények szigorítására, hanem az ok-okozati összefüggések megértésére kellene koncentrálni. Hozzátette, szerinte "a demokraták állandóan a törvénytisztelő polgárok jogainak megnyirbálására törekednek ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni, miért történnek ezek a gonoszságok". A képviselő kétségeit fejezte ki a törvényjavaslat hatékonysága felől is.

A vita során felszólalt Lucy McBath, Georgia állam demokrata párti képviselője is, aki a törvényjavaslat mellett érvelve elmondta, miként érezte a saját bőrén a "zabolátlan fegyverhasználat" és "a faji előítéletek" következményeit, miután afroamerikai fiát egy benzinkútnál lelőtték, mert "túl hangosan hallgatta a zenét".

Mindeközben a National Review című amerikai konzervatív lap hírportálja arról számolt be, hogy New York állam törvényhozása csütörtökön megszavazta a félautomata puskák vásárlására és birtoklására vonatkozó korhatáremelést 18-ról 21 évre, jóllehet az amerikai szövetségi törvény értelmében kézifegyverhez - tehát nem puskához - csakis 21 éves kortól juthat bárki.  Mint írják, New York városa kivételével - ahol eddig is engedélyhez és 21 éves életkorhoz volt kötve mind a fegyverhasználat, mind a fegyverbirtoklás - a tagállam többi részén már 16 éves kortól szabadon lehet puskát tartani, és még csak engedély sem kell hozzá.

A szenátusban emellett egy tízfős, republikánus és demokrata párti szenátorokból álló csoport igyekszik konszenzusra jutni olyan törvényjavaslat kidolgozásában, amely a biztonságos fegyverhasználatot segítené elő az országban, s amelyet - megegyezés esetén - a hetekben terveznek a szenátus elé bocsátani.

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás:

Ingatlanokat kaphat a református egyház

Két budapesti ingatlant juttatna a Dunamelléki Református Egyházkerületnek az a módosító javaslat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága a vagyongazdálkodási törvénycsomaghoz.
2023. 03. 26. 23:05
Megosztás:

A koronavírus-járványhoz hasonló gazdasági veszteséget okoz a Brexit

Az egyik legbefolyásosabb brit gazdasági előrejelző cég vezetője szerint a koronavírus-járványhoz hasonló veszteséget okoz a brit gazdaságnak Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból (Brexit).
2023. 03. 26. 22:00
Megosztás:

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá - közölte a horvát belügyminisztérium.
2023. 03. 26. 21:00
Megosztás:

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok déli részén

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államok délkeleti részén vasárnap, miközben a katasztrófával egy nappal korábban sújtott Mississippi államban folytatódott a romok eltakarítása és a kutatás esetleges áldozatok, túlélők után.
2023. 03. 26. 20:00
Megosztás:

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,
2023. 03. 26. 19:00
Megosztás:

Visszaesik a hőmérséklet, visszatérnek az éjszakai fagyok

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Az erős szél hétfőn nagy területen viharossá fokozódik. A hét második felében ismét melegedés kezdődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 26. 18:00
Megosztás:

Valaki milliomos lett ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 26. 17:00
Megosztás:

Megnyílt a Ferenczy Múzeum új kiállítása

Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.
2023. 03. 26. 15:00
Megosztás:

Európa Játékok: Szigorú doppingellenőrzést ígérnek

Minden korábbinál szigorúbb doppingellenes akciót készülnek megvalósítani a házigazdák a június 21. és július 2. között Krakkóban és környékén sorra kerülő nyári Európa Játékokon.
2023. 03. 26. 14:00
Megosztás: