Végre szigoríthatják a fegyvervásárlást az USA-ban

Elfogadta a fegyvervásárlás szigorításáról a törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága csütörtökön este - jelentette több amerikai lap pénteken.

Végre szigoríthatják a fegyvervásárlást az USA-ban

A demokrata párti többségű igazságügyi bizottság 25:19 arányban fogadta el a törvénytervezetet. A törvényjavaslatot Jerrold Nadler, New York állam képviselője nyújtotta be az elmúlt hetek sorozatos tömeglövöldözéseire reagálva. Az úgynevezett "Védjük meg a gyermekeinket" nevű jogszabály-tervezet 21 évre emelné a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, valamint törvénytelennek minősítené és beszolgáltatásra kötelezné a nagy kapacitású lőszertárolókat és -adagolókat. A tervezetet több mint kilenc órányi tárgyalás után fogadták el.

Az összesen 44 fős bizottságban a pártvonalak mentén oszlottak meg a szavazatok: az összes demokrata párti képviselő a törvényjavaslat javára, míg a Republikánus Párt összes képviselője a javaslat ellen tette le voksát.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az igazságügyi bizottság döntésére reagálva helyi idő szerint csütörtök este egyik demokrata párti kollégájának írt levelében megígérte, hogy már a jövő héten a képviselőház elé bocsátják a törvényjavaslatot és szavaznak is róla. Emellett  olyan rendszer tervezetéről is beszámolt, amely a jelenleg működésben lévő "sárga riasztás" rendszer alapján épülne fel; a sárga riasztás az eltűnt, vagy vélhetően elrabolt gyermekekről ad le azonnali információt a környező médiafelületeknek. A tervezet szerint e példára épülve szeretnének riasztási rendszert bevezetni a tömeglövöldözésekre is.

Jerrold Nadler, a törvényjavaslat előterjesztője, bírálta a Republikánus Párt "tétlenségét" a fegyverbirtoklás ügyében, elutasítva azt a narratívát, miszerint a demokrata párti képviselők "átpolitizálják ezeket a tragédiákat annak érdekében, hogy új rendelkezéseket vezethessenek be".

Jim Jordan, Ohio állam republikánus képviselője erre reagálva elmondta, hogy egyetért a cselekvéssel, azonban úgy véli, a Demokrata Párt nem jó irányból közelíti meg a problémát. Mint fogalmazott, nem a törvények szigorítására, hanem az ok-okozati összefüggések megértésére kellene koncentrálni. Hozzátette, szerinte "a demokraták állandóan a törvénytisztelő polgárok jogainak megnyirbálására törekednek ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni, miért történnek ezek a gonoszságok". A képviselő kétségeit fejezte ki a törvényjavaslat hatékonysága felől is.

A vita során felszólalt Lucy McBath, Georgia állam demokrata párti képviselője is, aki a törvényjavaslat mellett érvelve elmondta, miként érezte a saját bőrén a "zabolátlan fegyverhasználat" és "a faji előítéletek" következményeit, miután afroamerikai fiát egy benzinkútnál lelőtték, mert "túl hangosan hallgatta a zenét".

Mindeközben a National Review című amerikai konzervatív lap hírportálja arról számolt be, hogy New York állam törvényhozása csütörtökön megszavazta a félautomata puskák vásárlására és birtoklására vonatkozó korhatáremelést 18-ról 21 évre, jóllehet az amerikai szövetségi törvény értelmében kézifegyverhez - tehát nem puskához - csakis 21 éves kortól juthat bárki.  Mint írják, New York városa kivételével - ahol eddig is engedélyhez és 21 éves életkorhoz volt kötve mind a fegyverhasználat, mind a fegyverbirtoklás - a tagállam többi részén már 16 éves kortól szabadon lehet puskát tartani, és még csak engedély sem kell hozzá.

A szenátusban emellett egy tízfős, republikánus és demokrata párti szenátorokból álló csoport igyekszik konszenzusra jutni olyan törvényjavaslat kidolgozásában, amely a biztonságos fegyverhasználatot segítené elő az országban, s amelyet - megegyezés esetén - a hetekben terveznek a szenátus elé bocsátani.

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás: