Vissza a jövőbe, de hogyan?

Teljes átalakulás vár a globális, ezen belül a magyar gazdaságra is - derül ki a K&H jövőkutatásból, amely bemutatja, hogy várhatóan melyek lesznek az elkövetkező 10 év legfontosabb változásai. Egyértelműen látszik, hogy az adat az egyik legnagyobb érték és erőforrás lesz, a mesterséges intelligencia az emberivel közösen lesz jelen az élet minden területén, a környezeti fenntarthatóság pedig minden vállalat számára megkerülhetetlen lesz – közölte a K&H.

A magyar vállalatok és a pénzügyi világ várható alakulása, jövőképük, digitalizációjuk és innovációs lehetőségeik kihatnak az életünk minden területére. A K&H jövőkutatása mélyinterjúkat készített innovatív cégek vezető munkatársaival, fintech terület- és digitális transzformáció szakértőkkel, illetve jövőkutatókkal. Így jött létre a K&H top 10 innovációs trend, melyek mind megkerülhetetlen pontjai lesznek a gazdasági életünknek.

Mi lesz a jövőben?

“Hiába tűnik elcsépeltnek, tény, hogy a mai és a jövőbeni gazdasági fejlődésben az adat- és az adatkezelés különösen fontossá válik. Az árfolyama is fokozatosan emelkedik, azaz az adatok egyre drágulnak, és egyre nagyobb figyelem terelődik arra is, hogy kié az adat. A fogyasztók már nem csak megoszthatják az adataikat különböző szolgáltatókkal, de el is adhatják nekik, pénzért. Az adatbiztonsági kérdések és megoldások is felértékelődnek” - mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. Hozzátette: “Adat nélkül nincs fejlődés, ahogy innovációs lépések nélkül sem. Kutatásunk alapján sajnos itthon nem rózsás a helyzet.”

Az előrelépés kulcsa a cégek működésére szabott innovációs stratégia lenne Németh Balázs szerint, ám kevesebb, mint 20 százalékuk rendelkezik vele. Az innovációs stratégia segítségével könnyebben tud reagálni egy-egy vállalat a várható változásokra, amelyek nagy körvonalakban már most megjósolhatók. A K&H jövőkutatás pedig nevesíti is azt a 10 innovációs trendet, amelyek várhatóan 2030-ig meghatározzák majd a gazdaság mindennapjait.

Ez alapján a mesterséges intelligencia észrevétlenül lesz jelen az élet minden területén. Akár olyan napi területekre is betörhet, mint az élő beszéd szimultán fordítása, azaz bármilyen nyelven beszélő személlyel tudunk majd élőszóban valós időben kommunikálni az automata tolmácsok segítségével. Az emberi- és mesterséges intelligencia a munkahelyeket is átalakítja, Németh Balázs szerint ez azonban nem jár a foglalkoztatás csökkenésével, együttműködésalapú partnerség lesz, ezzel pedig fokozódhat a vállalatok hatékonysága. Az automatizálás és a robotizáció hatására radikálisan megnőhet az igény az automatizált üzemeket tervező, felügyelő, karbantartó képzett munkaerő iránt. A folyamatosan változó világ, a munkaerőpiac átalakuló igényei megkövetelik a folyamatos alkalmazkodást. A tanulás minden szempontból átalakul, szintén digitális alapokra terelődik.

A vállalatok működését a fenntarthatósági szempontok is dominálni fogják. Ezt fogja diktálni üzleti érdekük is. Radikálisan nőni fog a fogyasztói igény a karbonsemlegességre, megjelenhetnek a karbonsemleges fogyasztók, akik egyfajta „energiaremeteként” élik életüket. Ez a viselkedés a vállalatok körében is egyre elterjedtebb lesz. A fogyasztók számára az egyik legfontosabb információ az lesz, hogy bizonyos cselekedeteik (vásárlás, utazás) mekkora ökológia lábnyommal járnak.

Az egészséges étkezés terjedése már ismert trend, a fő változást 2030-ig a vörös húsoknak az étrendből való szinte teljes kikerülése okozhatja. A kieső táplálékot mesterségesen előállított húsok, illetve a fogyasztáshoz minél közelebbi helyen előállított élelmiszerek pótolhatják.

Az ügyintézés teljesen digitális lesz, és olyan területekre is betör és egyeduralkodóvá válik, mint a választások vagy népszavazások lebonyolítása. Az adatátviteli és számítási kapacitások terén egyrészt az 5G technológia, másrészt a kvantum számítástechnika hoz el olyan infrastrukturális változásokat, melyek a mindennapjaink terén is éreztethetik hatásukat. Ma még a többség a kriptovalutákkal azonosítja a blokklánc technológiákat; valójában ennél sokkal többre hivatott ez a rendszer és az évtized végére szinte mindenhol megjelenik, ahol adatok biztonságos tárolásáról van szó.

A mindennapjainkban és otthonainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az újabb és egyre modernebb okoseszközök, de ezek folyamatos fejlődésen mennek át és nem várható forradalmian új technológia. Azonban a virtuális, vagy kiterjesztett valóság alkalmazások és eszközök olyan szintre fognak eljutni, hogy a látás és hallás mellett, már az összes többi érzékszervünk számára is a valósággal felérő élményt tudnak nyújtani.

Összefoglalva a K&H top 10 innovációs trend:

1. Fenntarthatóság mindenek előtt a vállalati működésben
2. Az ökológiai lábnyom kötelező kompenzálása; sharing economy és „energiaremeték”
3. Egyre több „G” (5G, 6G…), konnektivitás, a blockchain technológia térnyerése
4. Az adat: valóban a legfőbb érték és erőforrás, akár valuta is
5. „csendes” és folyamatos digitális evolúció; a VR/AR új szintre lép
6. A mesterséges intelligencia észrevétlenül jelen lesz az élet minden területén
7. E-közigazgatás – nem csak a napi ügyintézésben
8. A robotokon túl: projekt jellegű munkavégzés, lazább kötődés a munkaadóhoz
9. Valóban élethosszig tartó tanulás; kooperáció; digitális tudásmegosztás
10. Öko-tudatos táplálkozás; egyes élelmiszerek eltűnése, mesterséges előállítása

Készült a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.

Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t.
2021. 12. 02. 23:00
Megosztás:

Stagnált a munkanélküliség Romániában

Romániában 5,3 százalék volt októberben a munkanélküliségi ráta, ami megegyezett az előző hónapban jegyzett értékkel - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2021. 12. 02. 22:30
Megosztás:

Elbúcsúztatta Angela Merkelt a német hadsereg

A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval elbúcsúztatta Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök este Berlinben.
2021. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Tíz bankot bírságolt meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 64,7 millió forintos bírságot szabott ki tíz hitelintézetre, mert szerződéskötés után nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 21:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Októberben a piaci várakozásokkal összhangban 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.
2021. 12. 02. 21:00
Megosztás:

A makói gumigyár visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét

A makói gumigyár előre menekült, ahelyett hogy teljesítette volna amit vállalt, inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, "csak szabadon kirúghassa az embereket" - közölte közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.
2021. 12. 02. 20:30
Megosztás:

Gyenge kezdés után tovább estek az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Kora reggeli jegyzéséhez képest az euróval és a dollárral szemben 0,3 százalékot, a svájci frankkal szemben 0,4 százalékot veszített.
2021. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Az európai hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
2021. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Nem stagnált a villamos energia árának növekedése az európai piacokon

Tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia árak októberben az európai energiapiacon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 20 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 12. 02. 18:00
Megosztás:

25 év alatt egyszer sem voltak ilyen magasan az ipari termelői árak az euróövezetben

Októberben jóval a piaci várakozások felett, 26 éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Az áremelkedést az energia drágulása hajtotta.
2021. 12. 02. 17:30
Megosztás:

Rohamosan növekvő bérek az IT munkaerőpiacon, idén még nagyobb volt a kereslet az informatikusok iránt

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg. Íme, a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképe - mi történt 2021-ben?
2021. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.
2021. 12. 02. 16:30
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.
2021. 12. 02. 16:00
Megosztás:

Hitelbiztosító: kevesebb a késedelmes fizetés a gazdaságban

Nagy mértékben, a tavalyi 46 százalékról 34 százalékra csökkent a lejárt vállalatközi (B2B) számlatartozások állománya Magyarországon. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A 200 magyar vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint csökkent a 90 napon túli tartozások aránya is (az idén 4 százalék, szemben a tavalyi 6 százalékkal.) A felmérésben ezúttal az élelmiszeripar, a tartós fogyasztási cikkek és az acél-fémipar cégeit kérdezték meg.
2021. 12. 02. 15:30
Megosztás:

A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A fővárosban közlekedő gépjárművek száma folyamatosan emelkedik és az ezzel együtt járó lég- és zajszennyezés, forgalomnövekedés, parkolásra használt közterületek bővülése jelentősen rontják a budapesti lakosok életminőségét. A parkolási lehetőségek csökkentése és a tágabb értelemben vett forgalomcsillapítás ezen a helyzeten változtathatna és áttételesen ugyan, de az ingatlanpiacon is éreztethetné jótékony hatását. Január elsejétől a VII. kerületben is elindul az átmenő gépjárműforgalom csökkentését célzó kizárólagos lakossági parkolás, ennek kapcsán az OTP Ingatlanpont az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálja a korábbi évek példáin keresztül.
2021. 12. 02. 15:10
Megosztás:

3. oltás is kell a magyar védettségi igazolvány érvényességéhez

Csak még azt nem tudni, hogy pontasan mikortól. Gulyás Gergely a mai kormányinfó bejelentette: "határozott szándékunk, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz igazítsuk. Ennek időpontját később fogjuk bejelenteni."
2021. 12. 02. 14:50
Megosztás:

Bezuhant a hitelek folyósítása októberben - a zöld hitel sem segített

Októberben nagyot zuhant a lakáshitelek folyósítása. A bankok által kihelyezett 108,2 milliárd forint ugyan még így sem mondható alacsonynak, de az október 4-től induló kedvezményes zöld lakáshitelek még nem jelentek meg a folyósításokban. A személyi kölcsönök összege is csökkent, a babaváró hitel pedig az eddigi harmadik legalacsonyabb értékét érte el októberben.
2021. 12. 02. 14:30
Megosztás:

Végrendelet írása 2022 - Hogyan kell végrendeletet írni, akár kézzel...?

Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére. Több százezer házilag készített végrendelet pedig otthon, a fiókok mélyén lapul, amely a közjegyzők tapasztalatai szerint többségében érvénytelen, vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemrég készített felmérése azt is megmutatta, hogy számos tévhit él a magyarok körében a végrendelkezéssel kapcsolatban. Sokan például tévesen azt gondolják, hogy végrendelet nélkül is örökölhet utánuk az élettársuk.
2021. 12. 02. 14:00
Megosztás: