Vissza a jövőbe, de hogyan?

Teljes átalakulás vár a globális, ezen belül a magyar gazdaságra is - derül ki a K&H jövőkutatásból, amely bemutatja, hogy várhatóan melyek lesznek az elkövetkező 10 év legfontosabb változásai. Egyértelműen látszik, hogy az adat az egyik legnagyobb érték és erőforrás lesz, a mesterséges intelligencia az emberivel közösen lesz jelen az élet minden területén, a környezeti fenntarthatóság pedig minden vállalat számára megkerülhetetlen lesz – közölte a K&H.

A magyar vállalatok és a pénzügyi világ várható alakulása, jövőképük, digitalizációjuk és innovációs lehetőségeik kihatnak az életünk minden területére. A K&H jövőkutatása mélyinterjúkat készített innovatív cégek vezető munkatársaival, fintech terület- és digitális transzformáció szakértőkkel, illetve jövőkutatókkal. Így jött létre a K&H top 10 innovációs trend, melyek mind megkerülhetetlen pontjai lesznek a gazdasági életünknek.

Mi lesz a jövőben?

“Hiába tűnik elcsépeltnek, tény, hogy a mai és a jövőbeni gazdasági fejlődésben az adat- és az adatkezelés különösen fontossá válik. Az árfolyama is fokozatosan emelkedik, azaz az adatok egyre drágulnak, és egyre nagyobb figyelem terelődik arra is, hogy kié az adat. A fogyasztók már nem csak megoszthatják az adataikat különböző szolgáltatókkal, de el is adhatják nekik, pénzért. Az adatbiztonsági kérdések és megoldások is felértékelődnek” - mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője. Hozzátette: “Adat nélkül nincs fejlődés, ahogy innovációs lépések nélkül sem. Kutatásunk alapján sajnos itthon nem rózsás a helyzet.”

Az előrelépés kulcsa a cégek működésére szabott innovációs stratégia lenne Németh Balázs szerint, ám kevesebb, mint 20 százalékuk rendelkezik vele. Az innovációs stratégia segítségével könnyebben tud reagálni egy-egy vállalat a várható változásokra, amelyek nagy körvonalakban már most megjósolhatók. A K&H jövőkutatás pedig nevesíti is azt a 10 innovációs trendet, amelyek várhatóan 2030-ig meghatározzák majd a gazdaság mindennapjait.

Ez alapján a mesterséges intelligencia észrevétlenül lesz jelen az élet minden területén. Akár olyan napi területekre is betörhet, mint az élő beszéd szimultán fordítása, azaz bármilyen nyelven beszélő személlyel tudunk majd élőszóban valós időben kommunikálni az automata tolmácsok segítségével. Az emberi- és mesterséges intelligencia a munkahelyeket is átalakítja, Németh Balázs szerint ez azonban nem jár a foglalkoztatás csökkenésével, együttműködésalapú partnerség lesz, ezzel pedig fokozódhat a vállalatok hatékonysága. Az automatizálás és a robotizáció hatására radikálisan megnőhet az igény az automatizált üzemeket tervező, felügyelő, karbantartó képzett munkaerő iránt. A folyamatosan változó világ, a munkaerőpiac átalakuló igényei megkövetelik a folyamatos alkalmazkodást. A tanulás minden szempontból átalakul, szintén digitális alapokra terelődik.

A vállalatok működését a fenntarthatósági szempontok is dominálni fogják. Ezt fogja diktálni üzleti érdekük is. Radikálisan nőni fog a fogyasztói igény a karbonsemlegességre, megjelenhetnek a karbonsemleges fogyasztók, akik egyfajta „energiaremeteként” élik életüket. Ez a viselkedés a vállalatok körében is egyre elterjedtebb lesz. A fogyasztók számára az egyik legfontosabb információ az lesz, hogy bizonyos cselekedeteik (vásárlás, utazás) mekkora ökológia lábnyommal járnak.

Az egészséges étkezés terjedése már ismert trend, a fő változást 2030-ig a vörös húsoknak az étrendből való szinte teljes kikerülése okozhatja. A kieső táplálékot mesterségesen előállított húsok, illetve a fogyasztáshoz minél közelebbi helyen előállított élelmiszerek pótolhatják.

Az ügyintézés teljesen digitális lesz, és olyan területekre is betör és egyeduralkodóvá válik, mint a választások vagy népszavazások lebonyolítása. Az adatátviteli és számítási kapacitások terén egyrészt az 5G technológia, másrészt a kvantum számítástechnika hoz el olyan infrastrukturális változásokat, melyek a mindennapjaink terén is éreztethetik hatásukat. Ma még a többség a kriptovalutákkal azonosítja a blokklánc technológiákat; valójában ennél sokkal többre hivatott ez a rendszer és az évtized végére szinte mindenhol megjelenik, ahol adatok biztonságos tárolásáról van szó.

A mindennapjainkban és otthonainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az újabb és egyre modernebb okoseszközök, de ezek folyamatos fejlődésen mennek át és nem várható forradalmian új technológia. Azonban a virtuális, vagy kiterjesztett valóság alkalmazások és eszközök olyan szintre fognak eljutni, hogy a látás és hallás mellett, már az összes többi érzékszervünk számára is a valósággal felérő élményt tudnak nyújtani.

Összefoglalva a K&H top 10 innovációs trend:

1. Fenntarthatóság mindenek előtt a vállalati működésben
2. Az ökológiai lábnyom kötelező kompenzálása; sharing economy és „energiaremeték”
3. Egyre több „G” (5G, 6G…), konnektivitás, a blockchain technológia térnyerése
4. Az adat: valóban a legfőbb érték és erőforrás, akár valuta is
5. „csendes” és folyamatos digitális evolúció; a VR/AR új szintre lép
6. A mesterséges intelligencia észrevétlenül jelen lesz az élet minden területén
7. E-közigazgatás – nem csak a napi ügyintézésben
8. A robotokon túl: projekt jellegű munkavégzés, lazább kötődés a munkaadóhoz
9. Valóban élethosszig tartó tanulás; kooperáció; digitális tudásmegosztás
10. Öko-tudatos táplálkozás; egyes élelmiszerek eltűnése, mesterséges előállítása

Készült a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.

Ennyi szabálytalanságot talált az adóhatóság a balatoni vállalkozásnál

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.
2022. 10. 06. 05:30
Megosztás:

ENSZ: Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.
2022. 10. 06. 05:00
Megosztás:

Nem lesz elég karácsonyi ajándék? Rémisztő adatok a tengerentúli szállítmányozásról

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban: az előző évekhez képest 2022 őszén a kereskedők érzékelhetően kisebb volumenű árurendelésekkel készülnek fel a karácsonyi időszakra. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője a megfelelő időben történő ajándékvásárlásra hívja fel a figyelmet.
2022. 10. 06. 04:05
Megosztás:

Így jutalmaz az ELTE az új felvételi rendszerben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd többletpontokkal a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben; továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pontokkal értékelik.
2022. 10. 06. 03:30
Megosztás:

Hány tanuló jut egy pedagógusra? Ábrán mutatjuk!

Egy pedagógusra jutó tanuló az EU-ban (2020)
2022. 10. 06. 03:00
Megosztás:

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián - ismertette az Agrárminisztérium szerdai közleménye.
2022. 10. 06. 02:30
Megosztás:

Így takarékoskodik Nagykanizsa

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán - soron kívüli ülésén - Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.
2022. 10. 06. 02:00
Megosztás:

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegtöbblete augusztusban

Augusztusban az import vártnál nagyobb növekedése miatt kisebb lett a német külkereskedelmi áruforgalom mérlegének többlete a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint. Januártól augusztusig Németország oroszországi exportja 37 százalékkal csökkent, miközben importja 39 százalékkal nőtt.
2022. 10. 06. 01:30
Megosztás:

Szezonnyitó sportnapot rendez a síszövetség

A Magyar Sí Szövetség családi szezonnyitó sportnapot rendez szombaton a Normafa Park Látogatóközpontjában.
2022. 10. 06. 01:00
Megosztás:

Új óvoda épül Vértesszőlősön

Új óvoda építése kezdődött Vértesszőlősön 520 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a megyei önkormányzat területfejlesztési társasága az MTI-vel.
2022. 10. 06. 00:30
Megosztás:

Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással - derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2022. 10. 06. 00:05
Megosztás:

Kulturális egyesület alakult a Pressburger-életmű gondozására

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.
2022. 10. 05. 23:30
Megosztás:

Megjelent a dal, amit 37 magyar szerző írt

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkája. Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a dalszerzők napja alkalmából az Artisjus felkérésére készült.
2022. 10. 05. 23:00
Megosztás:

Nagy népszerűségnek örvend a munka.hu foglalkoztatási portál

Már csaknem tizenegymillió alkalommal keresték fel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat két éve megújított hivatalos honlapjának nyitó- és aloldalait. Az egyszerűen átlátható szerkezetű, folyamatosan frissülő felületen jelenleg is számos elhelyezkedést, munkavállalást támogató programról tájékozódhatnak a munkaadók és álláskeresők - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai Minisztérium (TIM).
2022. 10. 05. 22:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozással vonna be tőkét a Cristo

A „cascós app”-ból kinőtt, a legtöbb autós szolgáltatást ma már lefedő Cristo szuperapp a Tőkeportál felületén toboroz befektetőket. Az előregisztrációs szakasz már szeptember 22-től zajlik, a rövidesen induló zárt szakaszban pedig az előregisztrálók elsők között fektethetnek be. Még nem késő regisztrálni, a cél a meglévő szolgáltatások erősítése, valamint nemzetközi jelenlétük megalapozása.
2022. 10. 05. 22:00
Megosztás:

Olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a népszámlálást a digitális személyazonosság

Október első napján startolt el a 2022-es magyar népszámlálás, melyet első alkalommal lehet online is kitölteni. Ezt már közel 600 ezer háztartás, összesen 1,3 millió fő meg is tette az első néhány napban. A költséghatékonyság szempontjából cél lenne, hogy ezt október 16-ig minél többen tegyék meg. Az idei cenzus egyetlen kérdés erejéig a gazdaság versenyképessége szempontjából sorsdöntő digitális felkészültségre is kitér. Felmerül a kérdés: miért kellene minden állampolgárnak mihamarabb digitális személyazonosságot kapnia és egyáltalán hogyan tudna Magyarország felzárkózni Európához a digitalizáció terén? Mindenekelőtt teljes társadalmi edukációra és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítésére van szükség – véli Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.
2022. 10. 05. 21:30
Megosztás:

Médiatechnológiai vállalattal bővül a 4iG portfóliója

A 4iG Nyrt. adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb csoport többségi, 75%-os tulajdonának megvásárlásáról. A Honeycomb rendelkezik a Brisk szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk a világ jelenleg egyik legkorszerűbb és legmagasabb fokon automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és továbbító rendszere. A 4iG portfóliója hosszútávú regionális stratégiájának megfelelően bővül a médiapiaci kompetenciával. A közép-európai régió és a nyugat-balkáni térség piacai jelentős növekedési potenciált jelentenek a 4iG csoport új szolgáltatásának.
2022. 10. 05. 21:00
Megosztás:

A kékgalléros munkáltatók negyede nem tervez évközi béremelést

A hétről hétre súlyosbodó infláció és az energiaválság árnyékában a kékgalléros munkavállalók megtartása folyamatosan új megoldásokat igényel. Ezért egyre többeknél merül fel az évközi béremelés és a négynapos munkahét gondolata, miközben a bumeránghatást is érdemes figyelembe venni. A kékgalléros álláshirdetésekben széles választékot felvonultató Jófogás szakterületi vezetője szeptember 28-án, a kékgalléros toborzási trendeket körüljáró recruiTECH BLUE konferencián ismertette a vállalat vonatkozó kutatásának eredményeit.
2022. 10. 05. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben; napközben új történelmi mélyponton is volt az árfolyam

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekkel összevetve, napközben új mélypontra került az euróval szemben az árfolyam.
2022. 10. 05. 20:00
Megosztás:

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2022. 10. 05. 19:30
Megosztás: