Yield Farming jelentése - mi a különbség a staking és a Yield farming között

Yield Farming és staking: a kriptovilág magas hozamú, magas kockázatú befektetési stratégiái. Mit jelent és hogyan működik a yield farming és a staking? Mi a fő különbség a két stratégia között? Melyikkel lehet több pénzt keresni?

Yield Farming jelentése - mi a különbség a staking és a Yield farming között

A kriptovaluta piacok fejlődése számos új pénzügyi lehetőséget teremtett, amelyek közül az egyik legnépszerűbb, de egyben legkockázatosabb az úgynevezett yield farming. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, mi is az a yield farming, hogyan működik, milyen előnyei és kockázatai vannak, illetve milyen gyakorlati példákkal találkozhatunk ezen a területen.

Mi az a Yield Farming?

A yield farming egy olyan folyamat, amelynek során kriptovaluta birtokosok digitális eszközeiket kölcsönadják vagy „staking” révén zárolják decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokon. Cserébe ezek a befektetők jutalmat kapnak, gyakran az adott platform saját tokenje formájában. A folyamat célja, hogy a felhasználók részt vegyenek a likviditás biztosításában különböző decentralizált piacokon, mint például decentralizált tőzsdék (DEX-ek), hitelezési platformok vagy likviditási poolok.

A yield farming alapja, hogy a felhasználók likviditást biztosítanak, amely lehetővé teszi, hogy más felhasználók kölcsönöket vegyenek fel vagy kereskedjenek különböző kriptovalutákkal. Cserébe a likviditást biztosító felek „hozamot” kapnak, ami gyakorlatilag kamat vagy jutalom a befektetett tőkéjükért.

Yield farming jelentése és a Yield farming működése a gyakorlatban

Hogyan Működik a Yield Farming?

A yield farming folyamatának alapja az úgynevezett liquidity pool, amely egy olyan okosszerződés, amelyben a felhasználók összeadják eszközeiket. Ezeket az eszközöket később más felhasználók használhatják kereskedésre vagy kölcsönzésre. A liquidity pool tehát lényegében egy decentralizált tőzsde vagy DeFi platform alapja. Amikor egy felhasználó hozzájárul egy poolhoz, ezért cserébe jutalmat kap, amely gyakran újabb tokenekben vagy kamatban mérhető.

Ezek a poolok automatikusan működnek, és algoritmusok segítségével osztják szét a likviditás biztosításáért járó hozamot a résztvevők között. A yield farming stratégiákat gyakran kombinálják is, így a felhasználók az egyik platformon szerzett jutalmaikat egy másik platformon is kamatoztatni tudják. Ez a folyamat a komponálhatóság (composability) elvére épül, amely a DeFi egyik legfontosabb tulajdonsága: a különböző platformok és okosszerződések egymással kombinálhatóak.

A Yield Farming Előnyei

Magas Hozam

A yield farming egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy magas hozamot kínál a felhasználók számára, különösen a hagyományos pénzügyi piacokhoz képest. Mivel a DeFi piacok decentralizáltak és globálisan elérhetőek, a befektetők szinte azonnal profitálhatnak eszközeik után, anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükségük, mint például bankok vagy pénzintézetek.

hány százalékos nyereség hozam érhető el a Yield Farming révén?

Decentralizáció és Ellenőrzés

A yield farming lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók teljes ellenőrzést gyakoroljanak a befektetéseik felett. A decentralizált pénzügyi eszközök révén nem függnek központi intézményektől, amelyek gyakran magas díjakat számítanak fel. A DeFi platformok általában okosszerződésekkel működnek, amelyek automatikusan végrehajtják a megállapodásokat, és nincs szükség közvetítőkre.

A Yield Farming Kockázatai

Volatilitás és Veszteség Kockázata

Bár a yield farming magas hozamot kínál, ugyanolyan magas kockázatokat is rejt. A kriptovaluták rendkívül volatilis eszközök, és az árak gyorsan változhatnak. Amennyiben egy kriptovaluta értéke hirtelen csökken, az a befektetők számára jelentős veszteségeket okozhat, különösen ha az eszközök zárolásra kerültek egy liquidity poolban. Ezt a fajta kockázatot nevezik impermanent loss-nak, azaz átmeneti veszteségnek, ami akkor következik be, amikor a befektetett kriptovaluták árfolyama jelentősen elmozdul.

Technológiai kockázatok

Mivel a yield farming a decentralizált pénzügyi rendszerekre épül, a felhasználók gyakran ki vannak téve különböző technológiai kockázatoknak is. Az okosszerződésekben előfordulhatnak hibák vagy sebezhetőségek, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Több eset is volt már, amikor nagy mennyiségű likviditás tűnt el egy-egy platformról egy ilyen támadás miatt.

Szabályozási bizonytalanság

A decentralizált pénzügyi platformok és a yield farming jogi szabályozása is egyre nagyobb figyelmet kap, de a szabályozási környezet még mindig kialakulóban van. Sok országban a DeFi piacok szabályozatlanok, ami azt jelenti, hogy a felhasználók nincsenek védelem alatt egy esetleges jogi probléma esetén. Ez további kockázatot jelent, különösen a nagybefektetők számára.

yield farming fogalom jelentése és a staking kapcsolata

Nézzünk néhány gyakorlati példát a Yield Farmingra!

Uniswap és SushiSwap

A decentralizált tőzsdék, mint például az Uniswap és a SushiSwap, két prominens példa a yield farming használatára. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy a felhasználók különböző kriptovaluták párjait biztosítsák a poolokban, cserébe likviditási szolgáltatói tokeneket kapjanak. Ezek a tokenek később cserélhetőek, kereskedhetőek, vagy újra befektethetőek más platformokon.

Aave és Compound

A Aave és a Compound decentralizált hitelezési platformok, amelyek lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy kriptovalutáikat kölcsönözzék ki másoknak, cserébe kamat formájában jutalmat kapjanak. A felhasználók akár úgy is dönthetnek, hogy a kapott jutalmat újra befektetik a platformon, növelve ezáltal a hozamukat.

Következtetés

A yield farming forradalmi lehetőséget jelent a kriptovaluta befektetők számára, hogy passzív jövedelmet generáljanak decentralizált pénzügyi platformokon keresztül. Ugyanakkor, mivel magas hozamú, magas kockázatú befektetési stratégiáról van szó, a résztvevőknek tisztában kell lenniük a kockázatokkal is, mint például a volatilitás, technológiai sebezhetőség és szabályozási bizonytalanság. Mint minden befektetési forma esetében, itt is alapvető fontosságú a megfelelő kutatás és kockázatkezelés, hogy minimalizálni lehessen a lehetséges veszteségeket és maximalizálni a hozamokat.

A yield farming tehát egy vonzó, de egyben veszélyes befektetés a kriptovaluta piacokon, amely lehetőséget kínál a tapasztalt befektetőknek, hogy jelentős hozamokat érjenek el, de mindezt nagy kockázatok mellett.

Mi a különbség a Yield farming és a staking között a kriptovaluta piacokon?

A yield farming és a staking két népszerű befektetési stratégia a kriptovaluta piacokon, amelyek bár hasonlítanak egymásra, lényeges különbségek vannak köztük. Nézzük meg részletesen a különbségeket!

a Yield farming kockázata és veszélyek

1. Érdemes az alapvető definíciókat megnézni

- Yield farming: A yield farming egy komplexebb stratégia, amelynek során a felhasználók kriptovaluta eszközeiket decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokon, likviditási poolokban biztosítják. Ezért cserébe jutalmat kapnak, általában tokenek formájában. A yield farming során a likviditás biztosítása különböző platformokon keresztül történik, így a felhasználók gyakran újabb lehetőségekre, poolokra váltanak a magasabb hozam érdekében.

- Staking: A staking egyszerűbb mechanizmus, amely során a felhasználók egy adott blokkláncon zárolják kriptovalutáikat, hogy támogassák a hálózat működését és biztonságát. A staking jellemzően a Proof of Stake (PoS) alapú konszenzusmechanizmusokra épülő hálózatokon történik. A résztvevők a kriptovaluták zárolásáért cserébe jutalmat kapnak, amit gyakran maga a stakelt token biztosít.

2. Cél és Működés

- Yield farming célja: A yield farming célja az, hogy likviditást biztosítson különböző DeFi platformokon, tőzsdéken, hitelezési vagy kereskedési protokollokban. Ez lehetővé teszi, hogy más felhasználók kölcsönözzenek, kereskedjenek vagy más pénzügyi műveleteket hajtsanak végre. Azok, akik részt vesznek a yield farmingban, többféle platformot és likviditási poolt használnak, gyakran összetett stratégiákat alkalmazva a hozam maximalizálása érdekében.

- Staking célja: A staking közvetlenül a blokklánc hálózat fenntartásához kapcsolódik. A PoS hálózatok, mint például az Ethereum 2.0, a Cardano vagy a Polkadot, a stakelt tokeneket használják a tranzakciók validálására és az új blokkok létrehozására. A staking résztvevői segítik a hálózat működését és biztonságát, cserébe stabilabb és kiszámíthatóbb jutalmat kapnak.

3. Kockázatok és Jutalmak

- Yield farming: A yield farming által kínált hozamok sokkal magasabbak lehetnek, de ezzel együtt magasabb kockázatot is hordoznak. Az árfolyam-ingadozások (volatilitás), a platformok technikai hibái vagy hackertámadások, valamint az impermanent loss (átmeneti veszteség) kockázata mind jelen vannak. Az átmeneti veszteség akkor következik be, amikor a poolba helyezett tokenek ára jelentősen változik a hozzáadáshoz képest, ami miatt a felhasználó kevesebb eszközt kap vissza a kivételkor. Továbbá, a yield farming gyakran megköveteli a felhasználóktól, hogy több platformot használjanak, ami növeli a kockázatot és a komplexitást.

- Staking: A staking jellemzően alacsonyabb kockázattal jár, mint a yield farming, mivel a stakelt tokenek stabilabb hálózatokhoz vannak kötve, és a hozamok előre meghatározottak vagy közel állandóak. A kockázat itt elsősorban a tokenek árfolyamának változásában rejlik, de mivel a staking folyamata kevésbé összetett, az technológiai és likviditási kockázat kisebb. A staking során a felhasználóknak bizonyos ideig zárolniuk kell a tokenjeiket, ami likviditási korlátot jelenthet, de a hozamok biztonságosabbak és stabilabbak.

4. Rugalmasság és Időtartam

- Yield farming rugalmassága: A yield farming gyakran rövid távú stratégia, mivel a felhasználók folyamatosan keresik a magasabb hozamot kínáló platformokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy gyakran váltogassák a poolokat és protokollokat, de ezzel együtt magasabb tranzakciós költségeket és kockázatokat is vállalnak.

- Staking rugalmassága: A staking általában hosszabb távú elköteleződést igényel. A stakelt tokeneket bizonyos időre zárolni kell, és a felhasználók nem férnek hozzá addig, amíg az időszak le nem jár. Ez kevésbé rugalmas, de cserébe kiszámíthatóbb és egyszerűbb jutalmakat kínál.

5. Példák

- Yield farming platformok: Olyan DeFi platformok, mint az Uniswap, a SushiSwap, a PancakeSwap és a Yearn Finance, mind lehetőséget biztosítanak yield farmingra. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy a felhasználók likviditást biztosítsanak különböző kriptovalutákhoz, és cserébe tokenekkel jutalmazzák őket.

- Staking platformok: A staking jellemzően PoS alapú blokkláncokon történik. Ilyen például az Ethereum 2.0, a Cardano (ADA), a Polkadot (DOT) vagy a Solana (SOL). Ezeken a platformokon a felhasználók kriptovalutáikat zárolják, és részt vesznek a hálózat biztonságának fenntartásában.

staking platformok: Polkadot, Cardano, Ethereum 2.0, Solana

Összegzés

A yield farming és a staking két különböző stratégia, amelyeket a kriptovaluta befektetők alkalmazhatnak. A yield farming magasabb hozamot kínál, de ezzel együtt magasabb kockázatokat is hordoz, mivel a felhasználók különböző DeFi platformokon biztosítanak likviditást. A staking viszont alacsonyabb kockázatot, stabilabb és előre kiszámíthatóbb jutalmakat kínál, mivel közvetlenül a blokklánc működésében vesz részt a felhasználó. A választás attól függ, hogy a befektetők milyen kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek és mennyire keresnek stabil, kiszámítható bevételeket vagy nagyobb, de rizikósabb hozamokat.

A szökési sebesség elérése a hosszú távú értékteremtés érdekében

2022-ben és 2023-ban a bankszektor a legjobb évét produkálta a 2008-as pénzügyi válság óta –a nyereségesség, a tőkehelyzet és a likviditás mind tovább javultak iparági szinten – derül ki a McKinsey & Company a globális bankpiacról kiadott tanulmányából.
2024. 10. 21. 16:30
Megosztás:

Rekordon a bankkártyahasználat – egyre több kártya költözik a mobilokba

Minden eddiginél gyakrabban és nagyobb értékben használtuk a bankkártyáinkat 2024 második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai[1] szerint kiugróan nőtt a külföldi kártyás fizetések mértéke, illetve a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is. Az OTP Bank saját adataiból generációs különbségek látszódnak: amíg a Junior ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztályra az érintéses bankkártyás fizetés a legjellemzőbb.
2024. 10. 21. 16:00
Megosztás:

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.
2024. 10. 21. 15:30
Megosztás:

Holnap jön az MNB kamatdöntése - mi lesz a forinttal?

Holnap jön az MNB kamatdöntése. A múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke több fórumon is elmondta, hogy nem csak októberben, hanem akár hosszabb ideig is szünetelhet a kamatcsökkentési ciklus.
2024. 10. 21. 15:00
Megosztás:

Látványos flashmob a Groupama Arénában a biztonságos közlekedésért

A Groupama Biztosító évek óta kiemelt figyelmet fordít a biztonságos közlekedés elősegítésére. Idén ősszel az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával összefogva egy izgalmas megmozdulás keretében hívták fel a figyelmet a láthatóság fontosságára.
2024. 10. 21. 14:30
Megosztás:

A kőolajpiac nem hiszi el, hogy Izrael támadást indít Irán ellen az amerikai elnökválasztás előtt

A kőolaj ára nagyot esett a múlt héten, miután a várakozásokkal ellentétben Izrael nem indított támadást Irán ellen. A piac egyre szkeptikusabb, hogy lesz-e komolyabb izraeli válaszcsapás a november 5-i amerikai választást megelőzően.
2024. 10. 21. 14:00
Megosztás:

Szélerőműparkot vett az ALTEO

Az ALTEO 24MW kapacitású szélerőműparkot vett az osztrák határ és Mosonmagyaróvár mellett.
2024. 10. 21. 13:00
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb okostelefonok

Az okostelefonok globális kiszállítása 4 százalékkal, 316,1 millióra nőtt az idei harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
2024. 10. 21. 12:30
Megosztás:

A világon egyre több cég dönt úgy, hogy regisztrál valamelyik cégminősítő vállalatnál – ez az oka!

A globális piac fejlődése számos új lehetőséget hozott a gazdasági szereplők számára, ugyanakkor sok kockázatot is, amelyek közül sok megelőzhető, vagy valószínűségük jelentősen csökkenthető.
2024. 10. 21. 12:00
Megosztás:

Így néz ki az álommunkahely!

Ki ne szeretne egy valóban álommunkahelyen dolgozni, vagy melyik vállalkozó ne szeretne azzá válni? Sokakban felmerül a kérdés, mitől válik egy munkahely minden szempontból ideálissá. Bemutatjuk, hogy mire vágynak a munkavállalók, ahogy azt is, hogy miben fejlődhetnek a munkáltatók.
2024. 10. 21. 11:30
Megosztás:

Mindenki kocsit vesz? Mi ez a nagy pörgés a magyar használtautó piacon?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint minden eddiginél magasabban alakult a belföldi használtautó-adásvételek száma: a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát. Ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi értéket. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben beállított 825 ezres csúcsa.
2024. 10. 21. 11:00
Megosztás:

Pénztári megtakarítás lakáscélra? Egészségpénztárból már most is lehetséges!

Jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélra is felhasználhatók lesznek, és mostanra az ezzel kapcsolatos jogszabály tervezete is megjelent. Tudta, hogy jelenleg is van olyan pénztári megtakarítás, amelyet lakáscélra költhet? Pedig az egészségpénztárból ez most is lehetséges - mutat rá a BiztosDöntés.hu.
2024. 10. 21. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek az amerikai és hazai hozamok, míg az euróövezetben csökkenést láttunk a múlt héten, miközben a dollár és a forint is erősödött az euróval szemben

A megelőző hetekben a vártnál erősebb amerikai munkapiaci, konjunktúra- és inflációs adatok alapján a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az USA-ban nincs jele recessziónak, a növekedés erős és a Fednek nincs miért sietnie a kamatcsökkentésekkel, amit a Fed tisztviselői is megerősítettek.
2024. 10. 21. 10:00
Megosztás:

A bálnák 1,5 millió BTC-t halmoznak fel az árfolyam-ingadozás ellenére: Vajon ez az új DeFi projekt milliomossá teheti a befektetőket?

A kriptovaluta világát mindig is a volatilitás jellemezte, de ez nem állította meg a nagybefektetőket abban, hogy jelentős mennyiségű ígéretes tokent halmozzanak fel. Nemrégiben ezek a „kripto-bálnák” több mint 1,5 millió Bitcoint (BTC) vásároltak, még a jelentős árfolyamingadozások közepette is.
2024. 10. 21. 09:30
Megosztás:

A tengerentúlon a Dow és az S&P újra rekordmagasan zárt, a Netflixnek és a technológiai részvények köszönhetően

A Dow Jones és az S&P 500 is rekord zárómagasságot ért el pénteken, de a NASDAQ is pluszban fejezte be a napot, mivel a piacokat a Netflix részvényeinek kedvező eredményei és a technológiai részvények szélesebb körű növekedése támogatta. Az S&P 0,4, a NASDAQ 0,6, a Dow 0,1%- kal került feljebb.
2024. 10. 21. 09:00
Megosztás:

Zöldben zártak a vezető nyugat-európai indexek a tech szektor emelkedésének köszönhetően

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai piacok pénteken, mivel a technológiai részvények erősödtek a hét utolsó napján, míg az Európai Központi Bank kamatcsökkentése a hét utolsó két napján támogatta az indexeket.
2024. 10. 21. 08:30
Megosztás:

A tavalyi zárszámadást vitatja ma a parlament

Elkezdi tárgyalni a 2023-as zárszámadást az Országgyűlés hétfőn kezdődő, kétnapos ülésén.
2024. 10. 21. 08:00
Megosztás:

Energiaügyi Minisztérium: földtani kutatófúrások alapján dönthetnek az első magyarországi szivattyús energiatároló helyszínéről

Földtani kutatófúrások alapján dönthetnek az első magyarországi szivattyús energiatároló helyszínéről - közölte az Energiaügyi Minisztérium legfrissebb Facebook-bejegyzésében vasárnap.
2024. 10. 21. 07:00
Megosztás:

Előrehozott választásokért tüntettek a spanyol fővárosban

Tízezrek tüntettek előrehozott választásokat és Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelve a spanyol fővárosban vasárnap.
2024. 10. 21. 06:00
Megosztás:

Madridba érkezik a Magyar Speciális Olimpia Szövetség vándorkiállítása

A speciális olimpikonok erőfeszítéseit és különleges teljesítményeit mutatja be a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) azon a vándorkiállításon, amely a jövő héten érkezik a spanyol fővárosba - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.
2024. 10. 21. 05:00
Megosztás: