MNB: a kockázati tőkebefektetésekben jelentős szerepük van a Jeremie alapoknak

A magyarországi kockázati tőke iparág mára jórészt a nemzetközi sztenderdek szerint működik, fejlődésében nagy szerepük van a 2010-től meghirdetett Jeremie programoknak, amelyeknek a befektetési időszaka az év végén lezárul.

MNB: a kockázati tőkebefektetésekben jelentős szerepük van a Jeremie alapoknak

Végh Richárd, az MNB piacfelügyeleti igazgatója a jegybank kockázati tőkealap-kezelőkről és alapokról készült elemzését ismertetve kedden Budapesten háttérbeszélgetésen elmondta: a tanulmány a szektor 2010 és 2014. június 30. közötti befektetési aktivitását vizsgálja. A vizsgált időszakban 179 társaság kapott 58 milliárd forint értékű finanszírozást, 2014 harmadik negyedévéig pedig már 271 befektetést hajtottak végre a kockázati tőkealapok 72 milliárd forint értékben és 8 milliárd forint kölcsönt is nyújtottak. Az átlagos befektetési érték 294 millió forintra nőtt 2014 harmadik negyedévére.

 

Az indikatív ajánlatok feléből lett üzletkötés, ami megfelel a nemzetközi tendenciának. A kockázati tőkealapok forrásgyűjtéseinek és befektetéseinek bő 70 százaléka a Jeremie alapokhoz kapcsolódik, döntő hányada így uniós forrás, az intézményi befektetőktől - például a nyugdíjalapoktól - kevés forrás érkezik. A források legnagyobb hányadát (58,52 százalék) kormányzati szervek bocsátják rendelkezésre, őket a (döntően állami hátterű) bankok (18,01 százalék) és a magánbefektetők (10,48 százalék) követik.

 

A kihelyezések gyakoriságukat és a befektetési volument tekintve is néhány ágazatban koncentrálódnak, darabszám szerint a befektetések 57 százaléka és az ügyleti érték 63 százaléka az élettudományok (például biotechnológia, gyógyszerkutatás), az IT jellegű és más elektronikai fogyasztási cikkek, egyéb fogyasztói szolgáltatások valamint az üzleti és ipari szolgáltatások ágazataiba irányultak. A legtöbb befektetés start-up cégekbe történt, amiben szerepe volt annak, hogy a Jeremie program ezekre fókuszált. A befektetések számát és volumenét tekintve is szembetűnő a magvető (seed, induló) szegmensbe irányuló befektetések alacsony mértéke.

 

A finanszírozási formákat tekintve a tőkebefektetés dominál, amit a Jeremie programok kiírási feltételei is erősítettek, és ami nemzetközi viszonylatban is jellemző. A tranzakciók számát tekintve kimagaslóan nagy a 100 millió forintot meg nem haladó ügyletek aránya, míg a befektetések értéke alapján már a 100 millió forintot meghaladó tranzakciók dominálnak. A teljes kockázati tőkealap-kezelői szektorban 2010-től 2014 első félévéig 50 befektetést zártak le, amiből a Jeremie-hez 12 köthető. A Jeremie alapok eddig 2 sikeres exitet valósítottak meg, emellett 10 leírásra került sor.

 

Az igazgató elmondta: a nemzetközi tapasztalatok szerint e kockázatos iparágban tíz befektetésből általában kettő lesz sikeres, utóbbiak hozama azonban olyan magas, hogy kompenzálják a többi befektetés veszteségét. Az exit ügyletek darabszáma alapján a kiszállások 62 százaléka úgynevezett trade sale volt, vagyis a portfóliótársasággal azonos ágazatban tevékenykedő stratégiai befektetőnek értékesítették a részesedést. Az MNB az elemzés nyomán az iparágban nem látott szükségesnek azonnali intézkedéseket. Mint megállapították, a 2,43 százalékos alapkezelési díj meghaladja a nemzetközi szinten tipikus 2 százalékos értéket, figyelembe kell azonban venni, hogy a hazai alapok mérete nemzetközi összehasonlításban kicsi.

 

A másik fő költségnem, a sikerdíj igazodik a jellemző nemzetközi értékhez, 20 százalék. A Jeremie alapok jegyzett tőkéje a 2014. június végi adatok szerint 136 milliárd forint, amit még nem helyeztek ki teljesen. Ebben az elemzés szerint szerepe lehet, hogy az alapok kizárólag tőkét emelhetnek és korlátozott a befektetési periódusuk. Az MNB megkérdezte a piaci szereplőket is, akik szerint nem tekinthető piackonformnak a befektetési periódus korlátozása valamint az, hogy az alapok nem vásárolhatnak részesedést. A korai, magvető fázisú befektetéseknél, az egyetemi (spin-off) környezet megteremtésére pedig további ösztönzők, kormányzati lépések szükségesek - állapítja meg az elemzés.  (MTI)

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: