2024-re a magyarországi vállalati Wi-Fi hálózatok több mint 60 százaléka korszerűsítésre szorulhat

Átalakította az életünket a világjárvány alatt elterjedt távmunka, amelyet jó néhány munkáltatónál részben vagy teljesen megtartottak. Megtapasztaltuk, hogy a „szakadozó internet” (valójában a hálózat túlterhelt, nem jól tervezett) mennyire ellehetetleníti a hatékony munkavégzést, megnehezíti a gördülékeny meetingelést. Az irodákban egyre több és újabb okostelefon, notebook, tablet és egyéb vezeték nélküli eszköz akar csatlakozni a céges hálózatra. A céges Wi-Fi hálózatok fel vannak készülve ilyen extrém terhelésre? És akkor az egyre nagyobb teret hódító IoT eszközök, - például érzékelők és villanykapcsolók - hálózati igényeiről még nem is beszéltünk. Érdemes korszerűsíteni/lecserélni a vállalati Wi-Fi hálózatokat!

2024-re a magyarországi vállalati Wi-Fi hálózatok több mint 60 százaléka korszerűsítésre szorulhat

 Oda jutottunk, hogy 2022-ben már szinte nincs olyan cég, akinek a versenyképessége és a megítélése miatt ne lenne életbe vágóan fontos a nagy sebességű Wi-Fi hálózat, hiszen senki sem szeretné, hogy vállalkozását egy akadozó, rossz minőségű videókonferencia hívás alapján minősítsék. A lassan betöltődő oldalak, a folyton leszakadó eszközök, túlterhelt hálózatok, nem elérhető programok (pl: vállalatirányítási rendszerek) ellehetetlenítik a napi munkamenetet, illetve töredékére csökkentik a hatékonyságot.

Wi-Fi 7 a láthatáron

„Amíg egy jó irodai kábeles hálózat, - amelyre egyes gyártók akár 25 éves rendszergaranciát is vállalnak - a jelenlegi igényeket is kielégítheti, addig a Wi-Fi hálózatok cseréjét, fejlesztését a technológia váltás kikényszeríti. A kapuban áll a Wi-Fi 7 szabvány, de a legtöbb helyen még a Wi-Fi 6 sem került bevezetésre, pedig a legtöbb mobil eszközben már rendelkezésre áll a korszerű technológia” – hangsúlyozta Nagy Csaba hálózatfejlesztési mérnök, az OMIKRON Informatika Kft. műszaki igazgatója.

Egyre nagyobb adatforgalmat generálunk, emiatt az igények is ugrásszerűen megnövekedtek. Nagyobb sávszélességre van szükség mind a lokális Wi-Fi hálózaton, mind a külső hálózaton egyaránt. A korábban elkészült céges infrastruktúrák sok helyen nem képesek kiszolgálni a megváltozott igényeket.

5 jel, amire érdemes odafigyelni!

1. Naponta többször hálózati kapcsolati hibára hivatkozva elérhetetlenné válnak megosztott mappák/alkalmazások.

2. Megszakad a levelezés, offline állapotba kerül az e-mail kliens, nem tudunk e-maileket küldeni/fogadni.

3. Nem tudunk becsatlakozni egy videókonferencia hívásba. A konferenciahívások során a kép- és hang folyamatosan szakadozik, a távoli kollégák beszéde érthetetlenné válik.

4. A vállalatirányítási rendszerek működés közben időről-időre lelassulnak vagy megállnak, a rendszer folyamatosan tölt, próbál adatot fogadni és továbbítani.

5. Külső szolgáltatások (felhő alapú vállalati rendszerek, webshopok, weboldalak) rendszeresen elérhetetlenné válnak.

Ha napi szinten bármelyik probléma felmerül ezek közül, akkor az adatforgalom oly mértékben lelassul, hogy bizonyos alkalmazások nem működnek, e miatt csökken a munkavégzés hatékonysága a vállalat mindennapjaiban. Élvezhetetlen a kép és a hang, megszakad a videókonferencia, amely az adott cég megítélését és versenyképességét is rontja.

„Látni kell, hogy egy jól működő Wi-Fi hálózat nagyban befolyásolja egy cég eredményes működését. Ennek ellenére a vállalatok jó része az utolsó pillanatban dönt a fejlesztésről, gyakran csak akkor, amikor szembesülnek a problémákkal, pedig a megfelelő IT hálózat alapjaiban befolyásolja a működésüket. Ezekben az esetekben ott tudunk segíteni, hogy a legkorszerűbb mérőeszközökkel meghatározzuk a Wi-Fi hálózatok gyenge pontjait, és ez alapján javaslatot teszünk a fejlesztésre, cserére, a megfelelő megoldás kiválasztására” – osztotta meg tapasztalatait Kalló Imre, az OMIKRON Informatika Kft. kereskedelmi igazgatója.

Wi-Fi, a következő közmű

A szakértők szerint egy irodai, munkahelyi épület tervezésénél a Wi-Fi ugyanolyan fontosságú közműhálózatnak számít, mint a víz, az elektromos áram, a gáz és a fűtés.

„Új építésnél a tervezési fázisban szoktunk, szeretünk bekapcsolódni, a nulladik pontban, hiszen az építészeti technológiának megfelelő anyagokat és az épület tervrajzát elemezve a tervező szoftverünk segítségével meg tudjuk határozni, hogy hova kell a Wi-Fi hálózat elérési pontjait kiépíteni. Így amikor elkészül az épület, már a megfelelő minőségű informatikai hálózat áll rendelkezésre” – fűzte hozzá Marton András IT Architect, az OMIKRON Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Fejetlenség - Kezd beletörődni a piac, hogy nem segít rajta a Fed

A Fed clevelandi tagbankjának elnöke, Loretta Mester is a szigorú jegybanki politika mellett érvelt nyilatkozatában.
2022. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Csaknem négymilliárd forintos foglalkoztatási program indul Zala megyében

Zala megye foglalkoztatási szintjének növelésére hat éven át tartó, csaknem négymilliárd forint támogatással megvalósuló program indul, amely több mint 2500 embernek segítheti az elhelyezkedését - közölte a Zala Megyei Önkormányzat a pályázat konzorciumvezetőjeként az MTI-vel.
2022. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Tudatosan vásárolunk, de még így is sokat pazarolunk

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:30
Megosztás: