5+1 dolog, amit nem tudtál a rágógumiról - 130 éves a Mars Wrigley

Tudtad, hogy a rágógumi nem csak a fogak egészségének megőrzésében segít, de jó hatással van a hangulatodra, növelheti a produktivitásodat, segít csökkenteni a fogászati ellátási költségeket, csökkenti a stresszt, ráadásul még dallamtapadás ellen is beválik? A Mars Wrigley, a világ egyik legnagyobb rágógumigyártója 130 éves évfordulója alkalmából most összegyűjtött 5+1 kevésbé ismert tényt a rágógumiról, és bepillantást enged a több mint száz éves termék történetébe is.

Kezdjük egy kis történelemmel!

Az első rágógumit William Wrigley Jr. készítette az 1890-es években, és ez máig is a Mars Wrigley egyik legkedveltebb terméke. Amikor William megalapította a Wm. Wrigley Jr. vállalatot, akkor még nem tudta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van.  Ezeket ma már a különböző szabályozó hatóságok, egyre több kormány, a Fogászati Világszövetség és világszerte közel 20 nemzeti fogászati szövetség is elismeri és támogatja.

Mára a rágógumi olyan termékké vált, amely egyszerre gondoskodik a fogyasztók mosolyáról, miközben frissen tartja a leheletet. Miközben a fogorvosok világszerte elismerik, mint foghigiéniai termék, ikonikus kiegészítővé is vált, amelyet még irodalmi alkotások oldalain is megjelenítettek.  Hosszú története során a rágógumi járt már a világűrben, részt vett különböző versenyeken, a legszokatlanabb ízekben is megjelent, és világszerte kivívta a fogorvosok elismerését. Mindezek mellett még számos kevésbé ismert pozitív hatása is van, amelyeket most a Mars Wrigley gyűjtött össze.

1. Egyensúlyban tartja a testsúlyodat és segít ellenállni a nassolásnak

Ha alacsony kalóriatartalmú diétát követsz, vagy csak próbálsz minél egészségesebben táplálkozni, a cukormentes rágógumi ebben is jó szövetségesed lehet. Energiaértéke mindössze 4 kcal két darabonként, míg egy kis cukorka általában 25-40 kcal-t tartalmaz. A rágógumi emellett az édesszájúaknak is segítség – és ezt még kutatási eredmények is alátámasztják! Néhány évvel ezelőtt brit kutatók megállapították, hogy a rágógumi fogyasztása csökkenti az étvágyat, így, ha rágózol, kevésbé vágysz a főétkezések közötti nassolásra.

2. Neked is volt már dallamtapadásod? A rágógumi ebben is segíthet

Az emberek kb. 90%-a szenved rendszeresen az ún. dallamtapadástól. Jó hír, hogy van egy egyszerű módja annak, hogy megszabadulj a fejedben lévő ismétlődő dallamtól – nem kell mást tenned, mint 10-15 percig kell rágózni! A Readingi Egyetem kutatói szerint ennek oka, hogy a rágógumi használata hatással lehet az agy bizonyos területeire, és elnyomja a rövid távú hangmemóriáért felelős központokat. Röviden, az agy ahelyett, hogy újra és újra ugyanazt a dallamot játszaná le a fejedben, egy új, monoton folyamatra helyezi át a hangsúlyt, és így megszabadít a kellemetlen dallamtapadástól.

3. Erősíti a fogzománcot és csökkenti a fogérzékenységet

A fogzománc rendkívül érzékeny az általunk fogyasztott ételekre. A citrusfélék, a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok sok savat és cukrot tartalmaznak, ez pedig felborítja a szájban lévő lúgos pH-környezetet, és a benne lévő ásványi anyagok kimosásával koptatja a fogzománcot. Ha úgy érzed, a fogaid érzékenyebbek lettek, az azt jelezheti, hogy fontos ásványi anyagok hiányoznak a fogzománcodból, különösen a kalcium és a foszfátok. Jó hír viszont, hogy a nyál segít helyreállítani a szájban lévő ásványi anyagok egyensúlyát - ehhez átlagosan 60 percet kell várni, de a rágógumi fogyasztása felgyorsítja ezt a folyamatot. Egyes tanulmányok ráadásul azt is kimutatták, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása jó módszer a professzionális fogfehérítés utáni fogérzékenység leküzdésére is.

4. Éreztél már kellemetlen érzést felszállás vagy leszállás közben repülőgépen vagy nagy magasságban síeléskor? A rágózás ebben is segíthet!

A fülben lévő légnyomáskülönbség gyakran okozhat kellemetlen érzést, különösen a repülőgéppel történő fel- és leszálláskor, amikor a lift felfelé megy, vagy amikor a hegyekben szerpentinen haladunk. A nem kívánt tüneteket könnyen enyhítheti a rágógumi használata. Ennek magyarázata, hogy a hallórendszerünkhöz tartozik egy speciális csatorna, amely összeköti a középfület az orrgarattal, amelyet Eustachiai csőnek hívnak. Rágózáskor akaratlanul nyálat kezdünk nyelni, a nyelési reflex pedig megnyitja az Eustachiai csövet, így a fülben lévő nyomás kiegyenlítődik a külső nyomással, és könnyen megszűnik a kellemetlen érzet.

5. Enyhíti a stresszt

A rágógumi rendszeres használata segíthet csökkenteni a stresszt. Ezt nemrég a Cardiffi Egyetem által végzett kutatások is megerősítették, egy 101 önkéntessel végzett kísérleten. Az eredmények azt mutatták, hogy a rágógumi nem csupán csökkentette a stresszt (a munkahelyen és a munkahelyen kívül is), de mérsékelte a fáradtságot, enyhítette a szorongást, és így összességében pozitívabb hangulatot eredményezett, ráadásul összefüggésben állt a kutatásban részt vevő önkéntesek jobb teljesítményével is.

+1.  Javítja a memóriát és a kognitív teljesítményt

Kutatások bizonyítják, hogy a rágógumi fogyasztása akár 25-40 százalékkal növeli az agyba áramló vér mennyiségét. Márpedig minél több vér áramlik az agyba, annál több az agyba jutó oxigén, ami növeli az agyműködés hatékonyságát. Az olyan kognitív funkciók, mint a memória, a koncentráció és a reakcióidő mind javulnak, amikor rágózunk. A rágózás így jó módszer lehet akár a stresszes vizsgaidőszakok leküzdésére is!

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Sertéshús fogyasztását ösztönző kampány indult

Az idén is megtartja a sertéshús és a sertéshús-készítmények fogyasztásának ösztönzését segítő kampányát az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség).
2021. 08. 26. 01:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Még drágább lesz a kenyér?

A Párbeszéd szerint a liszt árának drasztikus emelkedése miatt hamarosan 15-20 százalékkal drágulhatnak a kenyértermékek - mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
2021. 08. 20. 19:00
Megosztás:

Uniós védettséget kap a jászsági nyári szarvasgomba

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 20. 15:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás: