500 ezer fő lakásbiztosítási váltásról álmodik a Netrisk

Márciusban új korszak indul a magyarországi lakásbiztosítási piacon. Márciusban ugyanis mindenki lecserélheti a meglévő lakásbiztosítását, ennek eredményeként javulhat a helyzet az alulbiztosítottság szempontjából - közölte a Netrisk. A magyar lakosság ingatlanvagyonának összértéke meghaladja a 100 ezer milliárd forintot, ehhez az óriási vagyonhoz mérten marginális tételt jelentenek a lakásbiztosítások. A Netrisk adatai szerint a lakásbiztosítások átlagdíja alapján a lakások átlagos négyzetméterára 600 ezer forint, miközben ennél nagyon sok ingatlan jóval többet ér. A cégnél januárban megkötött lakásbiztosítások átlagdíja egyébként alig haladta meg a 35 ezer forintot.

500 ezer fő lakásbiztosítási váltásról álmodik a Netrisk

Bőven meghaladja a 100 ezer milliárd forintos nagyságrendet a magyarok tulajdonában lévő lakóingatlan-állomány értéke. A védelmet pedig a lakásbiztosítások jelentik, amelyek piacán új korszak indul márciustól - közölte a Netrisk.

Csere, minden további nélkül

„Eddig egy-egy lakásbiztosítást az évfordulókor lehetett lecserélni, azaz újat kötni helyette. Egy új szabályozás szerint azonban márciusban ezt minden egyéb kötelezettség nélkül megteheti bárki. Ez pedig új lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a lakóingatlan értékének összhangban lévő, az esetleges károkra megfelelő kártérítést nyújt biztosítást kössön” - mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.  A márciusi lakásbiztosítás kampány lehetőséget ad arra is, hogy javuljon a helyzet az alulbiztosítottság terén.

Százbilliós vagyon 

A lakásbiztosításokat eleve érdemes rendszeresen megnézni, különösen egy-egy komolyabb korszerűsítés, felújítás után vagy új, nagy értékű berendezések, például egy hőszivattyús fűtési rendszer telepítése után. Az alulbiztosítottság ugyanis az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a vagyon-, ezen belül a lakásbiztosításoknál is. 

Azért is tanácsos elővenni az évekkel ezelőtt kötött lakásbiztosítást, mert elképzelhető, hogy az ingatlan mostani újjáépítési értéknél alacsonyabb értékre szól. Ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Az újjáépítési érték ingatlan esetében azt jelenti, hogy mennyibe kerülne újjáépíteni azt, ingóság esetében pedig újravásárolni a kár során megsérült vagy megsemmisült vagyontárgyakat.

A szakember a jegybank hivatalos adatait idézve elmondta: „A háztartások lakóingatlan-állományának értéke 2011-ben alig több mint 41 ezer milliárd forint volt, 2016-ban pedig megközelítette az 50 ezer milliárdot, 2021-ben pedig már túllépte a 100 ezer milliárdot, azaz a 100 billió forintot, azóta pedig - a lakáspiacot tavalyi megtorpanása ellenére - tovább gyarapodhatott ez az összeg.” Ennek az óriási vagyonnak a védelmére szolgálnak a lakásbiztosítások. 

Mások a négyzetméterárak

Az alulbiztosítottságra példa, hogy a Netrisk adatai szerint az élő lakásbiztosítási szerződések alapján a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 600 ezer forint, márpedig ennél nagyon sok településen, városban, vármegyeszékhelyen és budapesti kerülteben is magasabbak az árak.

„Januári adataink szerint országosan a lakásbiztosítással rendelkező lakóingatlanok 85 százalékánál adódott 600 ezer forint alatti négyzetméterár. Budapesten pedig a lakások 97 százalékát pedig 1 millió forint alatti négyzetméterár jellemezte. Miközben a fővárosban számos városrészben már e szint felett vannak a kínálati árak” – tette hozzá Besnyő Márton. 

Így alakultak a díjak

A lakásbiztosítások díja ugyan emelkedett, de bőven az infláció alatti mértékben az elmúlt egy évben. „A Netrisk felületén megkötött új lakásbiztosítások átlagdíja januárban 35 ezer forint volt, szemben a tavaly januári 33 ezer forinttal. Ez alig több mint 5 százalékos emelkedést takar. Miközben 2023-ban az éves átlagos infláció megközelítette a 18 százalékot. 

2022 januárjában egyébként közel 32 ezer forintra, 2021 januárjában 27 ezer forintra, míg 2020 első hónapjában közel 25 ezer forint volt ez az összeg” - fogalmazott a szakember. 

A márciusi lehetőséget mindenkinek érdemes kihasználnia. A Netrisk várakozásai szerint 500 ezren is válthatnak majd, 50 százalékuk pedig új biztostóval lép kapcsolatba. A lakásbiztosítási díjakra is kedvező hatással lehet a márciusi váltási lehetőség. A mostani kilátások szerint közel 10 százalékkal olcsóbban lehet majd lakásbiztosítást kötni, miközben a szolgáltatások tartalma jelentősen bővülhet. Ez összességében jelentős megtakarítás lehet, hiszen a biztosítási díjak számos szerződés esetén az éves átlagos infláció mértékével emelkedhetnek, ez pedig most majdnem 18 százalékos díjemelést jelentene. Így várhatóan több mint 20 ezer forintos éves megtakarítások is elérhetőek lesznek azoknak, akik nem mulasztják el újra kalkulálni és kötni a biztosításukat.

Fontos az ár-érté arány

A Netrisknél több olyan fejlesztés is történt az utóbbi időben, ami a választást segíti. Ilyen az utasbiztosításoknál már működő ratingrendszer elindítása, amely szakértői pontrendszer alapján segíti az ügyfeleket, hogy könnyebben kiválaszthassák a nekik megfelelő konstrukciót. Összességében sok régebbi biztosításnál vannak ma már kedvezőbb feltételekkel rendelkező konstrukciók, legyen szó akár az adott biztosítás díjáról vagy a kiegészítő szolgáltatásokról. A Netrisk szerint kiemelten fontos az ár mellett azt is megnézni, hogy milyen fedezeteket tartalmaz az adott konstrukció.

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás:

Már nyártól kétszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a hazai élelmiszeripari vállalkozók

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.
2024. 04. 13. 22:00
Megosztás:

Már öt banknál lehet akár 10% önerővel lakáshitelt felvenni

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
2024. 04. 13. 21:00
Megosztás:

Rekordév után emelt osztalékfizetésről és új igazgatósági tagokról döntött a Waberer’s közgyűlése

Budapest, 2024. április 12. – Rekordévet zárt a Waberer’s International 2023-ban is, így az előző évit meghaladó mértékű, részvényenként 120 forintos osztalék fizetéséről döntött a társaság éves rendes közgyűlése. A részvényesek emellett elfogadták a vállalat beszámolóját, valamint két új Igazgatósági és egy új Felügyelőbizottsági tagot is választottak. A Waberer’s a közgyűléssel egyidőben publikálta első Fenntarthatósági jelentését is.
2024. 04. 13. 20:00
Megosztás:

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó, aki így első emberként jutott el a világűrbe. Habár ez már önmagában is óriási evolúciós ugrás volt a történelemben, az azóta eltelt 60 évben is rengeteg jelentős előrelépés történt az űrkutatás területén, melyben a magyaroknak is nagy szerepük volt. Nélkülük ma teljesen máshogy nézne ki a Holdjáró, kevesebbet tudnánk a napszél jelenségről vagy a vízről a Marson, többük munkásságára pedig a NASA is felfigyelt. Az április 12-i Űrhajózás Világnapja alkalmából a National Geographic – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtött 5+1 olyan kiváló magyar tudóst és felfedezést, amik előremozdították az űrkutatást.
2024. 04. 13. 19:00
Megosztás:

Egy megdöbbentő kétharmad - ezúttal a lakáshitel piacon

Egy év alatt kétharmadával ugrott meg, és történelmi csúcsra, 15,5 millió forint fölé emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a növekedésnek egyértelműen az év elején jól debütáló CSOK Plusz az oka. A magasabb kölcsönök nagyobb arányban fedezik a lakás vételárát, ráadásul a fiatal igénylők esetében egyre több banknál elég 10 százalékos önerő felmutatása a hiteligényléskor.
2024. 04. 13. 18:00
Megosztás:

Lelassult a német infláció márciusban

Az előzetesen közölttel összhangban közel hároméves mélypontra lassult a németországi infláció márciusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 04. 13. 17:00
Megosztás: