746 millió forint nyereséget jelentett a CIG Pannónia

Biztosítási díjbevételének 7 százalékos növekedése mellett lett nyereséges a CIG Pannónia. A koronavírus járvány egyelőre mérsékelten érezteti hatását a biztosító üzleti eredményén – derül ki a vállalat tőzsdei gyorsjelentéséből.

746 millió forint nyereséget jelentett a CIG Pannónia

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közzétette a 2020. harmadik negyedéves, nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését. A csoportszintű adózott eredmény 746 millió forint nyereség lett, amely egy milliárd forintot meghaladó javulás a tavalyi harmadik negyedévben jelentett 314 millió forint veszteséghez képest. A teljes átfogó jövedelem 212 millió forint veszteség.

A biztosítási díjbevétel 7 százalékkal, 13,466 milliárd forintra nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az élet üzletágban az új szerzés 2,235 milliárd forint, amely 30 százalékos csökkenést jelez. A hagyományos szegmensben a csökkenés egyik oka, hogy az összehasonlító periódusban egy jelentős csoportos szerződés 2019. első negyedévében megnövelte a szerzési adatokat, míg a unit-linked termékeknél elsősorban a koronavírus járvány okozott visszaesést az értékesítésben. Ennek ellenére a járvány és az azzal együttjáró gazdasági visszaesés egyelőre mérsékelten érezteti hatását a CIG Pannónia eredményeire. A vállalatcsoport folyamatosan monitorozza a járvány üzleti és eredményességre gyakorolt hatásait, és megteszi a szükséges lépéseket azok enyhítése érdekében. Ilyen volt például a digitális szerződéskötés bevezetése, vagy az ügyfelek esetleges fizetési nehézségeire reagáló akcióterv, amelynek célja, hogy az a legkevésbé érintse negatívan a biztosító bevételeinek alakulását, egyúttal elfogadható alternatívát jelentsen mindazoknak, akiknek a járvány miatt átmeneti fizetési gondjai alakulnak ki.

A CIG Pannónia részvények tőzsdei árfolyama az elmúlt 1 évben

A részvénytársaság saját tőkéje a 2019. év végi 13,601 milliárd forintról 13,397 milliárd forintra csökkent 2020-ban. A saját tőke változását a teljes átfogó jövedelem (-212 millió forint) és a dolgozói részvényjuttatások kapcsán jelentkező tőkekülönbözetek (8 millió forint) elszámolása okozta.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

A részvénytársaság tisztújító közgyűlésének döntése értelmében a vezérigazgatói pozíciót 2020. október 1-től dr. Fedák István tölti be.

Folytatódott a cégcsoport vagyonbiztosítójánál (EMABIT) történt olasz káreseményeket követő helyreállítás. Az MNB 2020. július 1-én jóváhagyta az EMABIT helyreállítási tervét azzal, hogy a leányvállalat számára 500 millió forint többlettőke-követelményt írt elő. Mivel a vagyonbiztosító szavatolótőke-szintje elérte a törvényileg előírt szintet, az MNB 2020. szeptember 7-én feloldotta az EMABIT számára elrendelt – új biztosítási szerződések megkötésére, a már megkötött szerződések meghosszabbítására vonatkozó – tilalmat, egyben egy évvel meghosszabbította tiltó határozatát az olaszországi határon átnyúló tevékenység vonatkozásában.

A vállalat Igazgatósága felkérte dr. Fedák Istvánt az olasz kárügyeknél változatlanul fennálló kockázatok kezelésére, valamint a folyamatban lévő jogi ügyek stratégiájának módosítására. Elsősorban az olasz ügyek kártartalékainak növekedése következtében az EMABIT szavatolótőke megfelelése a harmadik negyedév végén 135%-ra csökkent. A stratégiaváltás kapcsán a meglévő kártartalékok és regressztartalékok felülvizsgálata megkezdődött, jelen jelentés közzétételekor folyamatban van. A felülvizsgálat eredményeképpen elsősorban a regressztartalékok tekintetében további veszteségek elszámolására számít az EMABIT, melynek számszerűsítése az év végéig várható.

Szintén döntés született a biztosító termékeinek értékesítésére létrehozott leányvállalat, a CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. végelszámolásáról, mivel cég a piaci elemzések szerint hosszú távon sem tudott volna nyereségesen működni. A végelszámolás megindításával a CIG Pannónia arra számít, hogy a korábban a leányvállalat által kötött életbiztosítási szerződések jelentős része törlésbe megy. A törlésekből származó veszteségek fedezetére a biztosító a harmadik negyedév végén 185 millió forint céltartalékot képzett.

A tulajdonosi szerkezetben is jelentős átalakulás ment végbe. A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. megszerezte az OPUS GLOBAL Nyrt. tulajdonrészét, így részesedése a társaságban 28,06%-ra emelkedett.

Az életbiztosító pénzügyileg stabil és erős, Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelése kiemelkedően magas, 348 százalék. A nem-élet üzletág szavatolótőke megfelelése 135 százalék. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált tőkemegfelelése így 326 százalék lett.

Hozzászólások

Angliai hátterű céget bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt - tájékoztatta az MTI-t a jegybank kedden.
2021. 01. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Apple maradt a világ legértékesebb márkája

Három év után ismét az Apple a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2021-es Global 500 ranglistája szerint.
2021. 01. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos töltőkkel bővült a Mol Plugee hálózata

A Mol 14 elektromos töltővel bővítette hazai töltőhálózatát, így a vállalat már 71 elektromos töltőt üzemeltet országszerte.
2021. 01. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sajtokat hív vissza a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.
2021. 01. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos megrendeléseket kapott a Bosch a fedélzeti számítógépeire

A Bosch fedélzeti számítógépei a járműelektronika mindeneseként, a szabályzóegységek egyre több funkcióját gyűjtik össze a nagy teljesítményű központi elektronikai modulokban. Ezek az eszközök már több mint egy éve segítik a vezetéstámogató és járműdinamikai rendszereket, hamarosan pedig elérhetők lesznek a vezetőtér funkcióit és a karosszériaelektronikát vezérlő központi számítógépek is. Így a Bosch minden más vállalatnál szélesebb portfólióval rendelkezik majd a fedélzeti számítógépek fejlesztésében.
2021. 01. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank

Februárban országszerte várhatóan 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank, ezzel csaknem 20-ra emelkedik azon települések száma, ahol a közös működtetés hatékonyságát vizsgálják a felek - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Posta Zrt. kedden.
2021. 01. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel telefonon egyeztetett az új amerikai elnökkel

Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
2021. 01. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai Kuaishou 5,4 milliárd dollárt gyűjtene be tőzsdekibocsátással

A Kuaishou Technology kínai internetes videómegosztó vállalat 5,4 milliárd dollárt kíván begyűjteni első nyilvános tőzsdei kibocsátás (IPO) révén a hongkongi tőzsdén - írta hétfőn a Paper.cn kínai hírportál a cég közlésére hivatkozva.
2021. 01. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot hirdet a Lego és a MOME

Országos pályázatot hirdet a Lego Hungária Kft. és a MOME, az Alkosd újra a világod! című kreatív megmérettetésre rendhagyó módon nem gyerekek, hanem felnőttek jelentkezését várják az illetékesek - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EY Magyarország vezérigazgatóját nevezték ki a cég közép-európai csoportjának élére

Rencz Botond, az EY Magyarország vezérigazgatója irányítja a globális tanácsadócég nyolc országot magába foglaló közép-európai csoportját 2021. január elsejétől.
2021. 01. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belső vizsgálat indult a Deutsche Bank értékesítési gyakorlata miatt

A Financial Times cikkét követően belső vizsgálat indult a Deutsche Banknál alkalmazott értékesítési gyakorlat kapcsán.
2021. 01. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magasan verte a várakozásokat a Volkswagen

A Volkswagen péntek délelőtt váratlanul publikálta 2020-as előzetes sarokszámait. A részletes eredmény viszont csak március 16-án fog megjelenni.
2021. 01. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezárult a Magyar Posta küldeménykövető projektje

Lezárult a Magyar Posta Hivatalos küldeménykövető elnevezésű kiemelt projektje - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszert hív vissza az IKEA a forgalomból

Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
2021. 01. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalók küldenek sms-t vagy e-mailt az ALDI nevében

Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók az ALDI nevét, akik sms-ben vagy e-mailben küldenek értesítést az ALDI-tól érkező csomagról, nyereményről vagy tesztről. A kiküldött sms-ekhez és e-mailekhez az ALDI Magyarországnak nincs köze, ezért a vállalat arra kéri a felhasználókat, hogy ne kattintsanak az sms-ben vagy e-mailben érkezett linkre, és ne adják meg semmilyen felhasználónevüket, jelszavukat vagy egyéb személyes adatukat.
2021. 01. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Napelemparkot létesít szombathelyi telephelyén a Metál Hungária Zrt.

Több mint 66 millió forintos beruházással 472 panelből álló napelemparkot építtet Szombathelyen a Jávor utcai telephelyén a Metál Hungária Zrt. - közölte csütörtökön az MTI-vel a könnyűszerkezetes csarnokok kivitelezésével, tetőhéjalással, homlokzatburkolással, valamint komplett homlokzatburkolási rendszerek építésével foglalkozó cég.
2021. 01. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges volt az Alcoa alumíniumipari cég

Veszteséggel zárta az Alcoa amerikai alumíniumipari cég a tavalyi utolsó negyedévet, de a mínusz jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál és a tavalyi harmadik negyedévinél elsősorban amiatt, hogy emelkedni kezdett az alumínium ára a kínai kereslet bővülésére.
2021. 01. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Lead Ventures tulajdonszerzésével és a MOL támogatásával regionálisan terjeszkedne az i-Cell

A MOL-lal kezd közös termékfejlesztésekbe és a nemzetközi piacokat célozza az i-Cell, amelyben a közelmúltban szerzett tulajdonrészt a Lead Ventures. A scaleupokra specializálódott, budapesti székhelyű kockázati- és magántőkebefektető cég 100 millió eurós tőkéjű alapjainak a MOL, az MFB és az Eximbank a legnagyobb befektetője. Az elektronikus útdíjfizetési és a flottakövetési szegmens egyik kiemelkedő vállalkozásának számító i-Cell célja, hogy a mintegy 6 milliárd eurósra becsült európai telematikai piac meghatározó regionális szereplőjévé váljon a Lead Ventures és a MOL támogatásával.
2021. 01. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

255 millió forintból fejlesztik a dombóvári ipari parkot

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 255 millió forintos támogatásával fejlesztik a dombóvári ipari parkot - közölte a város polgármestere az MTI-vel.
2021. 01. 21. 08:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Allianz Kockázati Barométer 2021: COVID-19-trió a globális üzleti kockázatok listájának élén, új szereplő a magyarországi toplistán

A COVID-19-hez kapcsolódó három kockázat vezeti a 2021-es, összességében tizedik Allianz Kockázati Barométer rangsorát; tükrözve azokat a lehetséges diszruptivitási- és káresemény-forgatókönyveket, amelyekkel a vállalatok a koronavírus-járvány nyomán szembesülnek. Az idei év fő üzleti kockázatai az üzletmenet megszakadása (1. hely 41%-os válaszadási aránnyal) és a világjárvány kitörése (2. hely 40%-os válaszadási aránnyal), amit szorosan követnek a harmadik helyen a kiberbiztonsági események (3. hely 40%-os válaszadási aránnyal). Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) világszintű üzleti kockázatokról szóló éves felmérése 92 ország és terület 2769 szakértője, köztük vezérigazgatók, kockázatkezelők, alkuszok és biztosítási szakértők által megfogalmazott vélemények alapján készült.
2021. 01. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: