A Photon Energy Group közzétette 2020-as éves jelentését

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) („Photon Energy Group” vagy a „Vállalat”), egy amszterdami székhelyű, megújuló energiával foglalkozó vállalat, amely napenergia és tiszta víz előállítását szolgáló megoldásokat nyújt világszerte, a mai napon közzétette 2020-as éves jelentését. A jelentés tartalmazza a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelően elkészített, auditált, konszolidált önálló pénzügyi kimutatásokat, valamint a független könyvvizsgáló véleményét.

A Photon Energy Group közzétette 2020-as éves jelentését

„A 2020-as év sokak számára a nehézségek éve volt, én azonban mégis inspirálónak találom, ahogy alkalmazkodni tudtunk ehhez a példátlan környezethez,” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „Szeretnék köszönetet mondani munkavállalóinknak, befektetőinknek és partnereinknek – a helyi alvállalkozóktól kezdve a villamosenergia-értékesítőkig – akik mind együttműködtek velünk, hogy világszerte biztosítani tudjuk a tiszta energia- és vízellátást közösségeinknek. A globális járvány nem tudott lelassítani minket, és hiszem, hogy a 2020-ban elért eredményeink bizonyítékként szolgálnak arra, hogy kiszámíthatatlan körülmények között is erőnkön felül tudunk teljesíteni, így jelentős növekedésünkben bízva tekintek a 2021-es év és a jövő elé.”

2020-as éves jelentés

A Photon Energy Group a COVID-19 kihívásai ellenére erőteljes eredményeket produkált, a világjárvány lényegében nem érintette áramtermelői üzletágát, sem az EPC (mérnöki, beszerzési és építési), sem pedig az O&M (működtetési és karbantartási) üzleti szegmenseit, melyek a Vállalat 2020-as növekedésének mozgatórugói voltak.
 
Év közben a Vállalat rekord volumenű, 70,0 gigawattórás tiszta energiát termelt, mely körülbelül 29 799 tonnás szén-dioxid-kibocsátás megtakarításának felel meg, valamint 23,0 MWp összkapacitású PV-erőművet épített Magyarországon, mellyel IPP-portfóliója (független áramtermelői portfóliója) 74,7 MWp-re emelkedeett. A Vállalat működtetési és karbantartási divíziója jelentős előrelépést tett a tavalyi évben, így mostanra egy több mint 300 MWp együttes kapacitású napelemes eszközparkot felügyel.
 
2020 kulcsfontosságú év volt Ausztráliában, folyamatos terjeszkedéssel és izgalmas új fejlesztésekkel, beleértve a Vállalat első két közüzemi erőművét, együttesen 14,6 MWp-es kapacitással, melyek elérték az üzembe helyezés szakaszát. Ez lesz a két legnagyobb projekt, melyek a Vállalat IPP-portfóliója alá kerülnek, valamint az első kereskedelmi projekt, mely versenyképes energiát visz az ausztrál energiapiacra.

A vállalat továbbá befejezte egy hibrid 1,2 MWp-es napelemes és egy 3,2 MWp akkumulátoros tárolórendszer kiépítését az UNESCO világörökség részét képező Lord Howe-szigeten. Az előrejelzések szerint a rendszer elegendő energiát fog termelni, valamint tárolni ahhoz, hogy fedezze a sziget energiaszükségletének több mint kétharmadát, és ezáltal egy ellenállóbb, ill. a környezet szempontjából fenntarthatóbb áramellátáshoz vezet.
 
Annak ellenére, hogy az utazási korlátozások miatt a piaci belépés feltételei nehezebbé váltak, a projektfejlesztés terén a Vállalat mégis 200 MWp összkapacitás fölé tudta növelni PV-projektsorozata bővítését Magyarországon, Romániában és Lengyelországban. Ennek eredményeként a Vállalat 2021-re számos új erőmű kiépítését bonyolíthatja le ezekben az országokban.
 
A Vállalat továbbá folytatta a megújuló energiaforrások iparának átalakítását, ill. újításra sarkallását, ahogy azt a nemrégiben lezárt stratégiai beruházásai is szemléltetik. A  2020. áprilisi beruházását követően a Vállalat bejelentette részvételét a RayGen tőkeemelésében, mely egy hőelnyelés és hőtárolás módszerével magas hatásfokú koncentrált PV-termelésre szakosodott melbourne-i székhelyű technológiai vállalat. Majd 2020. decemberében a Vállalat részt vett a Lerta, egy lengyel virtuális erőmű-technológiát és –szolgáltatásokat fejlesztő vállalat második tőkefinanszírozási fordulójában.
 
A Vállalat tiszta víz előállítását célzó megoldásainak üzletága, a Photon Water szintén jelentős előrelépést tett az ausztrál piacon az Ausztrál Védelmi Minisztérium próbafázisban járó remediációs projektjével, melynek célja a PFAS-szennyeződések („örökvegyületek”) eltávolítása a talajból és a talajvízből, szivattyúzás és felületkezelés vagy ártalmatlanítási folyamatok nélkül, a (szabadalmaztatás alatt álló) nanoremediációs eljárás segítségével. Emellett a Photon Water csapatai nagy előrehaladást értek el ultrahang technológiájukkal a vízkezelés terén, ill. az ipari és vízminőségi eljárások egyéb területein.
 
A 2020-as év kulcsfontosságú volt a Vállalat tőkepiaci jelenlétére nézve. A Photon Energy N.V. részvénylistáit sikeresen átmozgatták az alternatív piacokról a Varsói és a Prágai Értéktőzsde fő (szabályozott) piacaira, csakúgy mint a Frankfurti Értéktőzsde jegyzési bizottságához. Ezeknek az átalakításoknak a célja nem volt más, mint a Vállalat befektetői bázisának növelése Európa-szerte, ill. a kereskedelmi likviditás ösztönzése.

Pénzügyi mutatók

A Vállalat a 2020-as évet egy 28 258 millió eurós összbevétellel zárta, mely 6,3%-os YoY csökkenésnek felelt meg. Annak ellenére, hogy a technológia értékesítéséből származó bevételek alacsonyabbak voltak (-27,8% YoY), egy olyan területen, ahol a koronavírus válságából adódóan a körülmények mindvégig nehézkesek maradtak, a villamosenergia értékesítéséből származó bevételek erőteljes, 17,6%-os növekedést produkáltak.

A Vállalat továbbá 8 440 millió euróra (+6,3% YoY) tudta növelni EBITDA-mértékét, köszönhetően a kedvezőbb bevételi összetételnek és az összes üzleti tevékenység bruttó fedezeti javulásának.

Az év során a Vállalat folytatta kapacitásbővítését, mely főként a létszám növekedésében mutatkozott meg, ami elengedhetetlen a meglévő üzletágak fejlesztése, valamint az új tevékenységek bevezetése szempontjából.
 
A PV-erőművek fejlesztésével kapcsolatos megnövekedett pénzügyi költségek egy 0,142 millió eurós EBIT-veszteséghez vezettek, a 2019-ben tapasztalt 5 382 millió eurós nyereséggel szemben. A Vállalat üzleti modellje jelentős banki finanszírozást vett igénybe projekt-szinten, ahol az adósság/tőke arány a 80/20-as értéket is elérte. A visszkereset nélküli finanszírozás az erőművek életciklusához igazodik, hosszú távú, legfeljebb 15 éves futamidejű. Mint ilyen, a fotovoltaikus iparban magasabb szintű adósság várható.
 
Az új magyarországi fotovoltaikus erőművek hálózatra kapcsolását követően a Vállalat teljes átfogó jövedelme 2020-ban 2 084 millió eurót tett ki, szemben a 2019-es 8 064 millió euróval. Az igazított sajáttőke-arány stabil 29,0%-os szinten maradt.

2021-es kilátások

A Vállalat 2021-ben is stratégiai céljára összpontosít, vagyis új projektek kialakítására IPP-portfóliója számára, beleértve azok fejlesztését, megtervezését, valamint megvalósítását, elsősorban Ausztráliában, Magyarországon, Lengyelországban, valamint Romániában, ahol már jelentős lépéseket tett és dinamikus növekedést folytat. Ausztráliában a Vállalat épphogy bejelentette a projektre vonatkozó jogok cseréjét fejlesztési partnerével, a Canadian Solar vállalatával. Ennek eredményeként a Vállalat folytatja a Maryvale Solar Farm 160 MWp teljesítményű erőművének fejlesztését, 65%-osra növekedett részesedéssel, míg a Gunning Solar Farm és a Suntop2 Solar Farm fejlesztését a Canadian Solar végzi majd. A Vállalat jelentős potenciált lát a terjeszkedésre a víztisztítási, ill. –kezelési technológia területén, várhatóan olyan alkalmazások bevonásával, mint a talajszennyezést célzó remediáció és a vízgazdálkodás.

Fenntarthatósági jelentés

2020-ban a Vállalat lefektette a stratégiai menedzsment, felügyelet és beszámolás alapjait, melyek teljes mértékben a fenntarthatóság felé irányulnak. Nemrég adta ki első fenntarthatósági jelentését, mely hivatalosan is kifejezte a Vállalat elkötelezettségét a fenntartható eredmények felmutatása iránt. A jelentés áttekintést nyújt a Vállalat erőfeszítéseiről, melyekkel az ESG-kritériumoknak (környezeti, társadalmi és irányítási) megfelelő elkötelezettségeit kívánja a gyakorlatba helyezni, de útmutatást nyújt az integrált fenntarthatósági eljárásokkal és a beágyazott fenntarthatósági gondolkodásmóddal kapcsolatban is.

Hozzászólások

Zöld kötvényt bocsátott ki a Vajda-Papír Kft.

Zöld kötvény bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékben a Vajda Papír Kft.; a magyar piacon vezető higiéniai papírtermékgyártó az első ipari termelő vállalat, amely megjelent a zöldkötvény-piacon - közölte a cég csütörtökön, a kötvények tőzsdei aukcióját követően.
2021. 05. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Network4 szerezte meg a Bundesliga meccsek közvetítési jogát 4 évre

A Network4 lesz a Bundesliga új magyarországi otthona, miután a médiaszolgáltató és a Bundesliga International, a DFL leányvállalata négyéves megállapodást kötött.
2021. 05. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 05. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős negyedévet zárt az Allianz csoport

Erős negyedévet zárt az Allianz csoport, a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője, amely enyhén csökkenő bevételek mellett csaknem megduplázta a részvényekre jutó nyereséget.
2021. 05. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

19 százalékkal nőtt a K&H Bank eredménye

A K&H Bank 12,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben, ami a rendkívüli tételektől megtisztítva 19 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a pénzintézet a konszolidált eredménye alapján szerdán az MTI-vel.
2021. 05. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érhető el az új ingatlanoknál a kötelező megújuló energia százalék

2021. január 1-től már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaértékű. Ez a követelmény jelenleg napenergiával, hőszivattyús technológiával, klímával, illetve elektromos fűtéssel érhető el, ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint az utóbbi mindössze 1 százalékát teszi ki a Magyarországon értékesített fűtési rendszereknek. A jövő fűtési technológiáját viszont ebben a kategóriában kell keresni: a fűtőfólia – az infrasugárzásnak köszönhetően – nem csak rövid felfűtési időt biztosít, de környezetkímélő is, és élettartama gyakorlatilag korlátlan.
2021. 05. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A növényvédelem húzta a Bayer eredményét

A Bayer 4,12 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el, felülmúlva a 3,88 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 05. 12. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal a Commerzbank - váratlanul nagy a profit

Az első negyedévet meglepetésre 133 millió eurós nyereséggel zárta a Commerzbank, miközben a piac 53 millió eurós veszteségre számított.
2021. 05. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezető a Schneider Electric gyöngyösi gyárában

Az új gyárigazgató 7 éve csatlakozott a Schneider Electric magyarországi csapatához, ahol kezdetben az ellátási lánc tervezésén dolgozott. Ebben a pozícióban a vállalat szigetszentmiklósi, valamint holland, török és olasz elosztóközpontjainak készlettervezéséért, valamint az ezen központok által ellátott országok marketing osztályaival együttműködve az eladási tervek elkészítéséért felelős csapatot vezette. A következő 3 évben az acél termékek és alapanyagok beszerzésével foglalkozó csoportot irányította.
2021. 05. 12. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A pandémia ellenére nőtt a Graphisoft Park SE eredménye

Az irodák csökkenő kihasználtsága ellenére nőtt a Graphisoft Park SE eredménye az első negyedévben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett vezetőségi beszámolóban.
2021. 05. 12. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a lakosság áram-és gázfogyasztása

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 3998 gigawattóra (GWh) volt februárban, 1 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 6 százalékkal 46,01 petajoule-ra (PJ) nőtt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.
2021. 05. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti kapacitását az alumínium italdobozokat gyártó Quality Pack Zrt.

Jelentősen bővíti kapacitását az alumínium italdobozokat gyártó Quality Pack Zrt. Szikszón, a 19 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 7 milliárd forintos támogatást biztosít, a fejlesztés 120 új munkahelyet teremt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2021. 05. 11. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant a Cseh Energetikai Művek nyeresége

Az első negyedévben éves összehasonlításban 41 százalékkal 8,4 milliárd koronára (117,6 mld forint) csökkent a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a CEZ kedden Prágában honlapján.
2021. 05. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hajdúszoboszlón épül a világ egyik legmodernebb betoncserépgyára

6,5 milliárdos hazai fejlesztést jelentett be a Leier Hungária Kft., melynek keretében a pécsi, jánosházi betonelemgyártó üzeme megújul, Hajdúszoboszlón pedig új betoncserépgyár épül. A kelet magyarországi beruházás idén augusztusban fejeződik be, melynek köszönhetően sík és hullámos betoncserepeket különböző színekben, felületekben és nagyobb kapacitással fog gyártani a cég. A Svédországból érkezett gyártósoron jelenleg már a próbagyártás zajlik.
2021. 05. 11. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges évet zárt a Nissan

A második veszteséges évét zárta a 2020-as pénzügyi évvel a japán Nissan autógyár és a folyó pénzügyi évre is veszteséget jelez előre, bár gazdálkodási mutatóinak javulása mellett az előző két évinél jóval kisebbet.
2021. 05. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályakezdőknek indít tehetségprogramot a Lufthansa Systems Hungária

A Lufthansa Systems Hungária, a légiközlekedési informatika egyik piacvezetője idén is elindítja tehetséggondozó IT Young Professional Programját. A vállalat szakemberei több száz légitársaság és repülőtér mindennapi biztonságos és hatékony működését segítik Budapestről és Szegedről. A pályakezdő fiatalok ebbe a különleges iparágba kapcsolódhatnak be a program során.
2021. 05. 11. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködési megállapodást kötött a GVH és a Nébih

Szorosabbra fűzi szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az együttműködési megállapodás aláírásával a két szervezet a kistermelők és fogyasztók érdekében kifejtett közös munkáját kívánja még hatékonyabbá tenni.
2021. 05. 11. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre a Leier csoport

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 05. 11. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Módosította 2021. évi finanszírozási tervét az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) aktualizálta 2021. évi finanszírozási tervét, miután a költségvetés módosításával az államháztartás központi alrendszerének idei pénzforgalmi hiánya 658 milliárd forinttal, 3332 milliárd forintról 3990 milliárd forintra emelkedett - közölte az ÁKK hétfőn.
2021. 05. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások: