A Photon Energy Group közzétette 2020-as éves jelentését

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) („Photon Energy Group” vagy a „Vállalat”), egy amszterdami székhelyű, megújuló energiával foglalkozó vállalat, amely napenergia és tiszta víz előállítását szolgáló megoldásokat nyújt világszerte, a mai napon közzétette 2020-as éves jelentését. A jelentés tartalmazza a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) megfelelően elkészített, auditált, konszolidált önálló pénzügyi kimutatásokat, valamint a független könyvvizsgáló véleményét.

A Photon Energy Group közzétette 2020-as éves jelentését

„A 2020-as év sokak számára a nehézségek éve volt, én azonban mégis inspirálónak találom, ahogy alkalmazkodni tudtunk ehhez a példátlan környezethez,” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „Szeretnék köszönetet mondani munkavállalóinknak, befektetőinknek és partnereinknek – a helyi alvállalkozóktól kezdve a villamosenergia-értékesítőkig – akik mind együttműködtek velünk, hogy világszerte biztosítani tudjuk a tiszta energia- és vízellátást közösségeinknek. A globális járvány nem tudott lelassítani minket, és hiszem, hogy a 2020-ban elért eredményeink bizonyítékként szolgálnak arra, hogy kiszámíthatatlan körülmények között is erőnkön felül tudunk teljesíteni, így jelentős növekedésünkben bízva tekintek a 2021-es év és a jövő elé.”

2020-as éves jelentés

A Photon Energy Group a COVID-19 kihívásai ellenére erőteljes eredményeket produkált, a világjárvány lényegében nem érintette áramtermelői üzletágát, sem az EPC (mérnöki, beszerzési és építési), sem pedig az O&M (működtetési és karbantartási) üzleti szegmenseit, melyek a Vállalat 2020-as növekedésének mozgatórugói voltak.
 
Év közben a Vállalat rekord volumenű, 70,0 gigawattórás tiszta energiát termelt, mely körülbelül 29 799 tonnás szén-dioxid-kibocsátás megtakarításának felel meg, valamint 23,0 MWp összkapacitású PV-erőművet épített Magyarországon, mellyel IPP-portfóliója (független áramtermelői portfóliója) 74,7 MWp-re emelkedeett. A Vállalat működtetési és karbantartási divíziója jelentős előrelépést tett a tavalyi évben, így mostanra egy több mint 300 MWp együttes kapacitású napelemes eszközparkot felügyel.
 
2020 kulcsfontosságú év volt Ausztráliában, folyamatos terjeszkedéssel és izgalmas új fejlesztésekkel, beleértve a Vállalat első két közüzemi erőművét, együttesen 14,6 MWp-es kapacitással, melyek elérték az üzembe helyezés szakaszát. Ez lesz a két legnagyobb projekt, melyek a Vállalat IPP-portfóliója alá kerülnek, valamint az első kereskedelmi projekt, mely versenyképes energiát visz az ausztrál energiapiacra.

A vállalat továbbá befejezte egy hibrid 1,2 MWp-es napelemes és egy 3,2 MWp akkumulátoros tárolórendszer kiépítését az UNESCO világörökség részét képező Lord Howe-szigeten. Az előrejelzések szerint a rendszer elegendő energiát fog termelni, valamint tárolni ahhoz, hogy fedezze a sziget energiaszükségletének több mint kétharmadát, és ezáltal egy ellenállóbb, ill. a környezet szempontjából fenntarthatóbb áramellátáshoz vezet.
 
Annak ellenére, hogy az utazási korlátozások miatt a piaci belépés feltételei nehezebbé váltak, a projektfejlesztés terén a Vállalat mégis 200 MWp összkapacitás fölé tudta növelni PV-projektsorozata bővítését Magyarországon, Romániában és Lengyelországban. Ennek eredményeként a Vállalat 2021-re számos új erőmű kiépítését bonyolíthatja le ezekben az országokban.
 
A Vállalat továbbá folytatta a megújuló energiaforrások iparának átalakítását, ill. újításra sarkallását, ahogy azt a nemrégiben lezárt stratégiai beruházásai is szemléltetik. A  2020. áprilisi beruházását követően a Vállalat bejelentette részvételét a RayGen tőkeemelésében, mely egy hőelnyelés és hőtárolás módszerével magas hatásfokú koncentrált PV-termelésre szakosodott melbourne-i székhelyű technológiai vállalat. Majd 2020. decemberében a Vállalat részt vett a Lerta, egy lengyel virtuális erőmű-technológiát és –szolgáltatásokat fejlesztő vállalat második tőkefinanszírozási fordulójában.
 
A Vállalat tiszta víz előállítását célzó megoldásainak üzletága, a Photon Water szintén jelentős előrelépést tett az ausztrál piacon az Ausztrál Védelmi Minisztérium próbafázisban járó remediációs projektjével, melynek célja a PFAS-szennyeződések („örökvegyületek”) eltávolítása a talajból és a talajvízből, szivattyúzás és felületkezelés vagy ártalmatlanítási folyamatok nélkül, a (szabadalmaztatás alatt álló) nanoremediációs eljárás segítségével. Emellett a Photon Water csapatai nagy előrehaladást értek el ultrahang technológiájukkal a vízkezelés terén, ill. az ipari és vízminőségi eljárások egyéb területein.
 
A 2020-as év kulcsfontosságú volt a Vállalat tőkepiaci jelenlétére nézve. A Photon Energy N.V. részvénylistáit sikeresen átmozgatták az alternatív piacokról a Varsói és a Prágai Értéktőzsde fő (szabályozott) piacaira, csakúgy mint a Frankfurti Értéktőzsde jegyzési bizottságához. Ezeknek az átalakításoknak a célja nem volt más, mint a Vállalat befektetői bázisának növelése Európa-szerte, ill. a kereskedelmi likviditás ösztönzése.

Pénzügyi mutatók

A Vállalat a 2020-as évet egy 28 258 millió eurós összbevétellel zárta, mely 6,3%-os YoY csökkenésnek felelt meg. Annak ellenére, hogy a technológia értékesítéséből származó bevételek alacsonyabbak voltak (-27,8% YoY), egy olyan területen, ahol a koronavírus válságából adódóan a körülmények mindvégig nehézkesek maradtak, a villamosenergia értékesítéséből származó bevételek erőteljes, 17,6%-os növekedést produkáltak.

A Vállalat továbbá 8 440 millió euróra (+6,3% YoY) tudta növelni EBITDA-mértékét, köszönhetően a kedvezőbb bevételi összetételnek és az összes üzleti tevékenység bruttó fedezeti javulásának.

Az év során a Vállalat folytatta kapacitásbővítését, mely főként a létszám növekedésében mutatkozott meg, ami elengedhetetlen a meglévő üzletágak fejlesztése, valamint az új tevékenységek bevezetése szempontjából.
 
A PV-erőművek fejlesztésével kapcsolatos megnövekedett pénzügyi költségek egy 0,142 millió eurós EBIT-veszteséghez vezettek, a 2019-ben tapasztalt 5 382 millió eurós nyereséggel szemben. A Vállalat üzleti modellje jelentős banki finanszírozást vett igénybe projekt-szinten, ahol az adósság/tőke arány a 80/20-as értéket is elérte. A visszkereset nélküli finanszírozás az erőművek életciklusához igazodik, hosszú távú, legfeljebb 15 éves futamidejű. Mint ilyen, a fotovoltaikus iparban magasabb szintű adósság várható.
 
Az új magyarországi fotovoltaikus erőművek hálózatra kapcsolását követően a Vállalat teljes átfogó jövedelme 2020-ban 2 084 millió eurót tett ki, szemben a 2019-es 8 064 millió euróval. Az igazított sajáttőke-arány stabil 29,0%-os szinten maradt.

2021-es kilátások

A Vállalat 2021-ben is stratégiai céljára összpontosít, vagyis új projektek kialakítására IPP-portfóliója számára, beleértve azok fejlesztését, megtervezését, valamint megvalósítását, elsősorban Ausztráliában, Magyarországon, Lengyelországban, valamint Romániában, ahol már jelentős lépéseket tett és dinamikus növekedést folytat. Ausztráliában a Vállalat épphogy bejelentette a projektre vonatkozó jogok cseréjét fejlesztési partnerével, a Canadian Solar vállalatával. Ennek eredményeként a Vállalat folytatja a Maryvale Solar Farm 160 MWp teljesítményű erőművének fejlesztését, 65%-osra növekedett részesedéssel, míg a Gunning Solar Farm és a Suntop2 Solar Farm fejlesztését a Canadian Solar végzi majd. A Vállalat jelentős potenciált lát a terjeszkedésre a víztisztítási, ill. –kezelési technológia területén, várhatóan olyan alkalmazások bevonásával, mint a talajszennyezést célzó remediáció és a vízgazdálkodás.

Fenntarthatósági jelentés

2020-ban a Vállalat lefektette a stratégiai menedzsment, felügyelet és beszámolás alapjait, melyek teljes mértékben a fenntarthatóság felé irányulnak. Nemrég adta ki első fenntarthatósági jelentését, mely hivatalosan is kifejezte a Vállalat elkötelezettségét a fenntartható eredmények felmutatása iránt. A jelentés áttekintést nyújt a Vállalat erőfeszítéseiről, melyekkel az ESG-kritériumoknak (környezeti, társadalmi és irányítási) megfelelő elkötelezettségeit kívánja a gyakorlatba helyezni, de útmutatást nyújt az integrált fenntarthatósági eljárásokkal és a beágyazott fenntarthatósági gondolkodásmóddal kapcsolatban is.

Hozzászólások

Az OTP LAB újra a világ legjobb innovációs központjai között szerepel

Az OTP Bank innovációs központja, az OTP LAB 2019 és 2020 után harmadszor is elnyerte a Global Finance Magazine Best Financial Innovation Labs díját - közölte a pénzintézet szombaton az MTI-vel.
2021. 05. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Allianz Globális Biztosítási Jelentés 2021: Az ágazat ellenállónak bizonyult, erőteljes növekedés várható

Az Allianz közzétette legfrissebb „Globális Biztosítási Jelentését”, amely a globális biztosítási piacok fejleményeinek elemzését tartalmazza.[1] A jelentés szerint a biztosítási iparág viszonylag könnyen megúszta a koronavírus-válságot: 2020-ban a díjbevétel világszinten mindössze 2,1 százalékkal zsugorodott. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott. Összességében azonban ez a csökkenés jóval meredekebb volt, mint 2009-ben (–1,1%), a pénzügyi válság után. A teljes díjbevétel hozzávetőlegesen 80 milliárd euróval elmaradt a válság előtti szinttől, és 3730 milliárd eurót tett ki (életbiztosítás: 2267 milliárd euró, vagyon- és balesetbiztosítás: 1463 milliárd euró).
2021. 05. 15. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítették a Volkswagen első teljesen elektromos modellcsaládjának gyárát

Tovább bővítették az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó modellcsalád, az ID gyártására szolgáló üzemet a németországi Zwickauban, a több tízmillió eurós fejlesztés révén a kocsik karosszériája is helyben készül - közölte pénteken a német vállalat.
2021. 05. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Napelem a családi házon: csak három darab dokumentum kell az állami támogatás igényléséhez

Aki a különböző állami támogatások hallatán belefogott lakása, háza felújításába, korszerűsítésébe, annak nem ismeretlen a napelemes rendszerekhez kötődő szaldó és bruttó elszámolás. Az ezekkel kapcsolatos feltétel- és határidő változások híre viharként söpört végig a sajtón és a legutóbbi időpont módosulás pedig igazi pánikot keltett, miszerint az idén június 30-ig beadott kérelmezők maradhatnak csak a mostani szaldós elszámolásban. A sok félreértést és indokolatlan pánikot elkerülendő, a hazai napelemes szakma egyik legnagyobb szereplője, az Optimum Solar kérvényezte a Magyar Államkincstár állásfoglalását az ügyben.
2021. 05. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöld kötvény-kibocsátása Magyarországon

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöld kötvény-kibocsátása Magyarországon, ezt hazánk vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. bocsátotta ki 9,9 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). A kötvény az aukciót követő 90 napon belül egyúttal bevezetésre kerül a vállalati kötvények kereskedésére kialakított kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra. A fix kamatozású, amortizálódó kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 3,5 %, a hozama pedig 2,82 %.
2021. 05. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felpörgőben a gyártás a Ganznál

Egyre nagyobb volumenben zajlik a gyártás a nemrégiben reorganizáción átesett tápiószelei Ganz-transzformátorgyárban. A történelmi múltra visszatekintő üzemben jelenleg is több, különböző teljesítményű transzformátor készül, emellett pedig a társaság nemrégiben egy, az ELMŰ Zrt. által kiírt pályázatot is elnyert. A sikeres pályázat révén a gyárat működtető Ganz Transzformátor-, Motor- és Generátorgyártó Kft. két 25 MVA és egy 45 MVA teljesítményű transzformátort szállít az energetikai szolgáltatónak, amivel közvetve Heves és Eger energiaellátásához is hozzájárul majd.
2021. 05. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Burberry kezd kilábalni a járvány okozta mélypontról

A Burberry legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a luxus ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó brit cég kezd kilábalni a pandémia okozta mélypontról, amihez jelentősen hozzájárult az ázsiai és az amerikai kereslet bővülése.
2021. 05. 14. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Otthoni tűzesetek megelőzése érdekében fog össze az OKF és az E.ON

Az elektromos eredetű lakástüzek, gázrobbanások és szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében lép fel közösen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az E.ON Hungária Csoport.
2021. 05. 13. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy beruházással bővít a Samsung

Tekintettel az elektronikai alkatrészeknek a járműiparban fellépett hiányára, nagyberuházással bővíti félvezető áramkör és mikrochip termelési kapacitását a dél-koreai Samsung Electronics a honlapján közzétett bejelentés alapján.
2021. 05. 13. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnököt választott a CIG Pannónia

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága Polányi Zoltán vezérigazgatót, igazgatósági tagot választotta elnöknek - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
2021. 05. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óriási útvonalbővítést jelentett be a Wizz Air

A Wizz Air júliustól 32 új útvonalon 19 célországba indít járatokat Olaszországból, ezzel történetének legnagyobb útvonalbővítését hajtja végre - közölte a légitársaság az MTI-vel csütörtökön.
2021. 05. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvényt bocsátott ki a Vajda-Papír Kft.

Zöld kötvény bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékben a Vajda Papír Kft.; a magyar piacon vezető higiéniai papírtermékgyártó az első ipari termelő vállalat, amely megjelent a zöldkötvény-piacon - közölte a cég csütörtökön, a kötvények tőzsdei aukcióját követően.
2021. 05. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása

Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása - közölte Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Network4 szerezte meg a Bundesliga meccsek közvetítési jogát 4 évre

A Network4 lesz a Bundesliga új magyarországi otthona, miután a médiaszolgáltató és a Bundesliga International, a DFL leányvállalata négyéves megállapodást kötött.
2021. 05. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele

A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 05. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős negyedévet zárt az Allianz csoport

Erős negyedévet zárt az Allianz csoport, a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője, amely enyhén csökkenő bevételek mellett csaknem megduplázta a részvényekre jutó nyereséget.
2021. 05. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

19 százalékkal nőtt a K&H Bank eredménye

A K&H Bank 12,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben, ami a rendkívüli tételektől megtisztítva 19 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a pénzintézet a konszolidált eredménye alapján szerdán az MTI-vel.
2021. 05. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érhető el az új ingatlanoknál a kötelező megújuló energia százalék

2021. január 1-től már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaértékű. Ez a követelmény jelenleg napenergiával, hőszivattyús technológiával, klímával, illetve elektromos fűtéssel érhető el, ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint az utóbbi mindössze 1 százalékát teszi ki a Magyarországon értékesített fűtési rendszereknek. A jövő fűtési technológiáját viszont ebben a kategóriában kell keresni: a fűtőfólia – az infrasugárzásnak köszönhetően – nem csak rövid felfűtési időt biztosít, de környezetkímélő is, és élettartama gyakorlatilag korlátlan.
2021. 05. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A növényvédelem húzta a Bayer eredményét

A Bayer 4,12 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el, felülmúlva a 3,88 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 05. 12. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal a Commerzbank - váratlanul nagy a profit

Az első negyedévet meglepetésre 133 millió eurós nyereséggel zárta a Commerzbank, miközben a piac 53 millió eurós veszteségre számított.
2021. 05. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: