A gazdasági tranzakciók nagy részét érintheti a külföldi befektetésekre és ügyletekre vonatkozó új bejelentési kötelezettség

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.

A gazdasági tranzakciók nagy részét érintheti a külföldi befektetésekre és ügyletekre vonatkozó új bejelentési kötelezettség

Az intézkedés célja, illetve azt megalapozó indoka, hogy a COVID-19 járvány gazdasági hatásai miatt volatilissá vált piaci környezetben hatósági felügyeletet vezessen be a stratégiai fontosságú vállalatok és iparágak feletti külföldi befolyásszerzések tekintetében. A Rendelet az EU külföldi befektetések ellenőrzésére vonatkozó kiterjedt rendszerek létrehozására és a gazdasági sérülékenység kivédésére vonatkozó iránymutatásaihoz igazodik és hasonló szabályokat fogalmaz meg, mint amelyeket más EU-s országok a közelmúltban bevezettek vagy bevezetni terveznek a helyi vállalatok és nemzetgazdasági érdekek védelme céljából.
 
A Rendelet szerinti stratégiai társaság fogalma üzleti tevékenységek és iparágak kiterjedt körét fedi le, ideértve az energetikát, közlekedést, pénzügyi szektort, vagyonkezelést, vegyipart, kereskedelmet, távközlést, egészségügyet, élelmiszeripart, ill. gépipart is. Bár a jogszabály a stratégiai társaság megfogalmazást használja, azonban nem csak a legnagyobb vagy kiemelt jelentőségű társaságokra kell gondolni, hanem mérettől és árbevételtől függetlenül minden olyan cégre, amely a Rendeletben meghatározott tevékenységet akár főtevékenységként vagy melléktevékenységként végzi, függetlenül attól, hogy a vonatkozó gazdasági tevékenységet az érintett céltársaság ténylegesen gyakorolja vagy sem.
 
A Rendelet alapvetően az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívül bejegyzett jogi személyeket tekinti külföldi befektetőnek és az általuk megvalósított ügyletek esetén írja elő a bejelentési kötelezettséget. Azonban abban az esetben is alkalmazandó, ha Európai Uniós vagy EGT tagállamban lévő, illetve  svájci cég többségi befolyást szerez egy stratégiai társaságban vagy ilyen cégen keresztül történik a tranzakció, de abban ezen országokon kívüli személy rendelkezik többségi befolyással.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!
 
A most bevezetett bejelentési kötelezettség gyakorlatilag alkalmazandó minden olyan tranzakcióra, amely stratégiai társaságban 10% feletti részesedésszerzésre, ill. a stratégiai társaság által folytatott tevékenység feletti üzemeltetési jog megszerzésére vonatkozik. Így ide tartozik a társasági részesedés megszerzése, a tőkeemelés, átalakulás, egyesülés, szétválás és átváltozó kötvény jegyzése is; de a nélkülözhetetlen infrastruktúrák és eszközök - így például ingatlanok, jelentős berendezések, gyártósorok - átruházása és használati vagy működtetési jogának átengedése szintén. Ez alapján a bejelentési kötelezettség releváns lehet ingatlan ügyleteknél, illetve eszköz átruházás útján megvalósuló tranzakciókban is.
 
A Rendelet befolyásolja a hitelfelvételi és banki finanszírozási ügyleteket is, mivel bejelentés kötelesek a nélkülözhetetlen infrastruktúrák és eszközök biztosítékba adása is; így pl. az azokon történő zálogjog vagy óvadék alapítása. Ez a jogszabályi rendelkezés jelentős többlet kötelezettséget jelent a külföldi bankok által nyújtott finanszírozások kapcsán, hiszen a hitelezés elengedhetetlen feltétele, hogy a megfelelő biztosítéki csomag megalapításra kerüljön. Az új kötelezettségek kihatással lehetnek a banki gyakorlatra, mert emiatt a finanszírozó bankok módosíthatják a biztosítékul kért eszközök körét. Az eszközökön való biztosíték alapítással szemben az üzletrészen vagy részvényen alapított haszonélvezeti jog alapítása által szerzett közvetlen vagy közvetett többségi befolyás lesz csak bejelentésköteles, míg ezek biztosítékba adása vagy más módon való megterhelése már nem.
 
Mivel a Rendelet azonnal hatályba lépett így jelentős kihatással bír a már folyamatban lévő és aláírás előtt álló tranzakciókra és az év végéig megvalósuló ügyletekre egyaránt (beleértve azokat a tranzakciókat is, ahol az aláírás már megtörtént, de a tényleges tulajdonszerzés majd a jövőben történik, pl. opciógyakorlás). A Rendelet nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy azt a folyamatban lévő jogügyletekre (azaz ahol a tranzakciós dokumentumok már aláírásra kerültek, de a tranzakció még nem zárt) alkalmazni kell-e, így elképzelhető, hogy a zárás előtt lévő tranzakciókat is felül kell majd vizsgálni és adott esetben a Rendelethez igazítani.
 
A bejelentési kötelezettséggel érintett tranzakció a miniszteri tudomásulvételig nem hajtható végre, és a jóváhagyás megadására nyitva álló jogszabályi határidő 45 nap (ami hiánypótlás esetén vagy szükség szerint meghosszabbítható). Így a bejelentés jelentősen meghosszabbíthatja a tranzakciók folyamatát, amelynek hatásaival az ügyleteknél számolni kell (pl. lejáró hitelek refinanszírozása esetén) és összetettebb előkészítést és tranzakciós folyamatot tehet szükségessé.
 
Az illetékes miniszter az ügyletet akkor tilthatja meg, ha fennáll Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége, különös tekintettel az alapvető társadalmi szükségletek ellátásának biztonságára. A tiltó döntést nemperes eljárásban a Fővárosi Törvényszék előtt lehet megtámadni.
 
Figyelmet igényel, hogy amennyiben az adott tranzakció a Rendelet hatálya alá esik, annak egyidejű aláírása és zárása nem lesz lehetséges a bejelentési eljárás lefolytatása miatt. Az ügylet zárását, az engedélyezési eljárás ideje alatt a céltársaságnál bekövetkező esetleges pénzügyi és gazdasági változásokat és az esetleges miniszteri tilalom miatti átmeneti helyzetet kezelő feltételrendszer (vételár kialakításának mechanizmusa, lényegesen hátrányos változásra vonatkozó klauzula, esetleges elállási jog stb.) bevezetése lesz szükséges a tranzakciókat szabályozó dokumentumokban.
 
A Rendelet semmisnek minősíti azokat a jogi aktusokat (szerződés, egyoldalú jognyilatkozat vagy társasági határozat), amelyek a rendelkezéseibe ütköznek, vagy tiltó döntése ellenére hajtottak végre. A bejelentés elmulasztása akár bűncselekménynek is minősülhet és a céltársaság legutolsó üzleti évében elért nettó árbevételének 1%-át meghaladó bírsággal is járhat.
 
Kérdésként merül fel, hogy hogyan kezelendő a gyakorlatban közvetett részesedés szerzés esetén a Rendelet azon tiltó szabálya, hogy a bejelentés köteles részesedés szerzés esetén a szerző fél nem kérheti a stratégiai társaság tagjegyzékébe vagy részkönyvébe történő bejegyzését a tudomásul vétel hiányában vagy tiltó döntés esetén.

Hozzászólások

Idén is lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tizedszer hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.
2020. 07. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ebben a magyar városban van a legtöbb babakötvény - Nem, nem Budapesten!

A babakötvény és a Start-számlaállomány népességszámhoz és a gyermekek számához viszonyítva Sopronban a legnagyobb az országban - mondta a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökhelyettese szerdán Sopronban, az új helyre költözött állampapír-értékesítési pont újranyitása alkalmából.
2020. 07. 02. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Beindult az új maszkgyártó gép Budapesten

Új maszkgyártó gépet állított üzembe az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón.
2020. 07. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jászai Gellért növeli részesedését a 4iG-ben

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben - tette közzé a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 07. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk - főleg a fiatalok

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás – derült ki a Fény Utcai Piac 2200 fős, hazai gyümölcs-, zöldség-, tej-, hal- és húsfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. A Piac júliusban nagyszabású jótékonysági kezdeményezést is indít.
2020. 07. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kis mértékben csökkenő BUX, új részvény a BÉT Xtend kategóriában

A meglehetősen túlfűtött nemzetközi tőzsdéken a június eleji csúcsok után kisebb visszaesés indult, a BUX értéke 35 876 pontról 35 818 pontra csökkent. Míg az OTP papírjának árfolyama emelkedett, a többi vezető részvényé kismértékben csökkent. A hónap során aukció keretében sajátrészvényeket vásárolt a Magyar Telekom, a BÉT Xtend kategóriában pedig megindult a kereskedés a Gloster részvényeivel. Az azonnali részvénypiac 327,6 milliárd forintos forgalmat ért el, a napi átlagos forgalom 15,6 milliárd forint lett. A brókercégek között a Wood került az első helyre a teljes forgalom több mint negyedével, második az Erste lett, harmadik helyen a Concorde végzett.
2020. 07. 02. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi pénzt keresnek ma a pályakezdők Magyarországon

A pályakezdők átlagos nettó bérigénye 247 000 forint. A legmagasabb fizetést a mérnöki, a legalacsonyabbat pedig a középiskolai és szakmunkás végzettséggel várják. A fővárosi fiatalok közel 10%-kal keresnének többet, mint vidéki társaik. A lányok átlagos bérigénye pedig majdnem 20%-kal elmarad a fiúkétól. A nemek közötti beágyazott és láthatatlan bérszakadék már a pályakezdőknél megjelenik.
2020. 07. 02. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Felmérés: a netezők hetven százaléka vásárol online

A magyarok már a járvány előtt is rendszeresen használták az internetet különböző ügyeik intézésére, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) piackutatásából. Az online vásárlás és az azzal kapcsolatos tevékenységek a legelterjedtebbek, tízből hét netező vett már valamit a világhálón. A bankolás, a hivatalos ügyek és a fizetés intézése azonban még jelentősen függ attól, hogy mennyire képzett és iskolázott valaki.
2020. 07. 02. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

IKEA kutatás: A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében

A magyarok több mint 50 százaléka nem hallott még az Európai Zöld Megállapodásról (angolul: European Green Deal), a név 25 százalékuknak ismerősen cseng, de a tartalmáról nincs pontos információjuk. A válaszadók többsége úgy véli, a kormánynak és a magáncégeknek aktív szerepet kellene vállalniuk a zöld megújulás és a környezetvédelem népszerűsítésében. A Zöld Megállapodás célja, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon. A kezdeményezés az IKEA-t is inspirálja arra, hogy innovatív megoldásokkal haladjon tovább a karbonsemlegesség felé vezető úton.
2020. 07. 02. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraindult a fővárosi lakásrezsi-támogatás

Újraindul a fővárosi lakásrezsi-támogatás, amely július elsejétől, szerdától igényelhető postán vagy a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáin - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.
2020. 07. 02. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkentek a közjegyzői okiratok díjai a lakáshiteleknél!

Vidéken átlagosan 30-40, Budapesten pedig 5-10 százalékkal csökkentek az államilag támogatott lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak az elmúlt egy évben a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint.
2020. 07. 02. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hőség és zivatar lesz a holnapi program

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra, és hőség miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az UV-sugárzás is extrém lesz.
2020. 07. 01. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új pályázat jelent meg a Magyar falu program keretén belül

A Magyar falu program keretén belül megjelent a tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére kiírt pályázat - jelentette be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
2020. 07. 01. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal vitték el a Skandináv-lottó főnyereményét!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 1-én megtartott 27. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 07. 01. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Masterplast megvásárolta a Thermobeton gyártóját

A Masterplast Nyrt. 100 százalékos üzletrészt szerzett a Fidelis BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft.-ben, erről július 1-jén kötötte meg az üzletrész adásvételi szerződést - tette közzé a Masterplast szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 07. 01. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkenhet az államadósság

Az elfogadás előtt álló 2021-es költségvetés jelentős mozgásteret tartalmaz az államadósság-mutató csökkentésére vonatkozó alkotmányos követelmény teljesítésére abban az esetben is, ha a bruttó hazai termék (GDP) 2021-ben a kormányzati előrejelzésnél kedvezőtlenebbül alakulna - állapítja meg az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Költségvetési Tanács (KT) részére készített, szerdán megjelent elemzése.
2020. 07. 01. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar piac is gyengén teljesített

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,34 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 35 394,54 ponton zárt szerdán.
2020. 07. 01. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cordia számára 13,6 milliárd forint azonnali nyereséget hozott a lengyel Polnord felvásárlása

Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia International Zrt. nemzetközi terjeszkedési stratégiája részeként a közelmúltban – tőkeemelés és a 2020. április 9-én lezárult nyilvános vételi ajánlat révén – megszerezte a varsói tőzsdén jegyzett lengyel Polnord S.A. lakóingatlan-fejlesztő társaság 93%-át. Az akvizíció hatásairól a Cordia első ízben a féléves eredményjelentésében számol majd be, de már most iránymutatást közöl az ügylet vállalat saját tőkéjére gyakorolt pozitív hatásáról.
2020. 07. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felvették a kesztyűt a családi vállalatok a válság ellen

Nem mindegy, hogy a családi cégek hogyan tudtak most reagálni a koronavírus-járvány okozta kihívásokra, hiszen hazánkban a cégek 40 százalékát jelentik. A túlélés kulcsát a stabil stratégiai alapok, a folyamatos fejlődésre törekvés és gyors döntések adhatták, de a kesztyűt a családi vállalatok a válság ellen sokféleképpen felvették. Az idén ötéves K&H családi vállalatok kiválósági díj a koronavírus kihívásaira adott példamutató megoldásokat három kategóriában díjazza, a sikertörténetek által pedig szeretne más családi cégeket is fejlődésre inspirálni, hiszen az egymástól tanulás, a tudatosság egyre fontosabb a cégek számára.
2020. 07. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.
2020. 07. 01. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: