A nyugdíjasok megint rosszul jártak - mutatjuk miért!

Egy átlagos magyar nyugdíjas általános fogyasztási szerkezete eltér egy átlagos magyar fogyasztási szerkezetétől, nem véletlen, hogy a Központi Statisztikai Hivatal külön számol inflációt (fogyasztói árindexet) és un. nyugdíjas inflációt is. Nézzük, hogy a kettő miben különbözik, és miért járnak ezzel rosszul a nyugdíjasok.

Az infláció és az un. nyugdíjas infláció közötti különbség (fogyasztói kosárszerkezet)

nyugdíjas infláció nyugdíjasok fogyasztói árindexe

forrás: KSH

Mit is tudunk kiolvasni a táblázatból?

A táblázat azt mutatja meg, hogy a nyugdíjas fogyasztók mennyiben költik el a rendelkezésükre álló jövedelmet az átlag fogyasztóhoz képest. Ha szeretnénk egyszerűen lefordítani a táblázat számait, akkor képzeljünk el egy nyugdíjast, akinek van 100.000 Ft-ja (a táblázatban bár százalékok láthatók, de akár így is értelmezhetjük auzokat) és máris látjuk, hogy hogyan költi azt el.

Egy átlagos nyugdíjas a legtöbb pénzt (példánkban 27.956 Ft-ot) szolgáltatásokra költ el, de ettől alig marad el az élelmiszerre költött pénz (példánkban 27.839 Ft) mennyisége. Ezt követi az un. "Egyéb cikkek, üzemanyagok" kategória (18.856 Ft, vagy 18,8%), mely kategóriában találhatók pl. a gyógyszerek (is). 

Mi az ami leginkább érzékenyen érinti a nyugdíjasok zsebét?

Mivel a nyugdíjak emelése a törvény szerint az infláció függvénye (a nyugdíj emelés jogi hátteréről ITT írtunk részletesen), így a nyugdíjasokat az érinti hátrányosan, ha azon termékek/szolgáltatások ára változik jelentősen, amelyeket ők jelentős mennyiségben fogyasztanak. 

Tehát azok a nyugdíjasok, akik jövedelmük jelentős részét élelmiszer-vásárlásra költik, és azon belül pl. a sertéshús, a párizsi vagy a kolbász jelentős tételt képvisel, akkor nekik nincs túl sok jó hírünk, hiszen a legfrissebb adatok szerint ezek az árucikkek nagyon jelentősen drágultak az elmúlt időszakban. A befőzés is jelentősen drágult, a cukor fogyasztói ára is 10%-ot meghaladó mértékben nőtt.

Áremelkedés 2019-ben 12 hónap alatt, 2018. novemberhez viszonyítva:

Az élelmiszerek ára 5,5%-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 14,8%, a párizsi, kolbászé 11,9%, a cukoré 10,6%, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) pedig 8,7%-kal lett magasabb.

infláció 2019 főcsoportonként 2019

grafika forrása: KSH.hu

Továbbra is a vesztes oldalon áll az a nyugdíjas, aki alkoholt fogyaszt vagy dohányzik: a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,3%, ezen belül a dohányáruké 12,1%-kal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,0%-kal nőtt. Ami jó hír, hogy a háztartási energia 0,7%-kal nőtt, bár aki fával fűt, az kevésbé boldog, hiszen a tűzifa 6,4%-kal drágult.

Mindeközben a nyugdíjak 2,8%-kal nőnek 2020 januárjában, IDE kattintva mutatjuk, hogy miért.

Javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben

A várt romlás helyett javult, a válság előtti szintre emelkedett szeptemberben a fogyasztói hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság felmérésének szerdán publikált előzetes adatai szerint.
2021. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Magyarország önellátó lehet tojásból

Az agrárfejlesztési támogatásoknak köszönhetően Magyarország önellátóvá válhat tojásból - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tojásfogyasztást ösztönző idei kampány szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
2021. 09. 23. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Több magyar élelmiszert díjazott a brit Great Taste Awards

Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards, közülük három termék a maximális három csillagot, további huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.
2021. 09. 23. 09:30
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizapiacon.
2021. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Így lehet sikeres a hazai tejágazat

Miközben a világpiaci kilátások a fokozódó verseny ellenére biztatóak, itthon a magas önköltség, a szigorodó környezetvédelmi előírások és az alacsony jövedelmezőségű feldolgozás egyaránt komoly kihívást jelent a tejiparban. Az OTP Agrár szakértői legfrissebb cikkükben azt tekintették át, hogy miként válhat még sikeresebbé magyarországi tejágazat.
2021. 09. 23. 08:30
Megosztás:

Döntés született a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól Ausztriában

Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól, amelyek nagy része az uniós irányelvek alapján történő átalakításokról, illetve a digitalizáció jegyében zajló projektekről szól - jelentette be Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerdán Bécsben, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.
2021. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Horvátországban is kötelező lesz az oltás az EÜ dolgozóknak

Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez - írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter.
2021. 09. 23. 07:30
Megosztás:

Negyven darab Suzuki Vitarát vásárolt a kormány

A munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekhez negyven Suzuki Vitarát vásárolt a kormány bruttó 254 millió forintért - ismertette Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a járműgyártó budaörsi telephelyén, ahol átadták az új autókat.
2021. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Elhelyezték a HelloParks Fót 45.000m2 -es raktárcsarnokának első oszlopát

Oszlopállítási ceremóniával kezdte meg a Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks a fóti megaparkjának első ütemében megépülő 45.000 m2 raktárcsarnok építését azt követően, hogy a maglódi megaparkba már be is költözhettek az első bérlők. A zöldmezős beruházás keretében fejlesztett energiatakarékos, a BREEAM fenntarthatósági szabványnak megfelelő épületnek már a bérlői összetétele is körvonalazódik: elsősorban e-kereskedelmi, csomaglogisztikai és futárcégekkel, valamint kimondottan egyetlen gyártó vállalat kiszolgálását végző logisztikai társaságokkal folynak előrehaladott tárgyalások.
2021. 09. 23. 06:30
Megosztás:

Katonai hírközlési labort adományozott az NMHH a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek

„A hadviselésben egyre nagyobb a kommunikációs technika szerepe. Azonban minden technológia annyit ér, amennyire képesek vagyunk használni” – mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szeptember 22-én, az egyetemnek adományozott, mikrohullámú hírközlési eszközparkkal felszerelt labor átadóján.
2021. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újra emelkedik a menedzserek fizetése

Nőtt a menedzserek keresete a koronavírus-válság lecsengésével, azonban olyan készségeket is el kellett sajátítaniuk vagy meg kellett erősíteniük a vezetőknek, amelyekre korábban kevéssé volt szükségük – derült ki a Wyser kutatásából. A vezetők kiválasztására szakosodott cég szerint az empátia kulcsfontosságúvá vált, ami a hibrid munkavégzés világában is meghatározó lehet. Az általánossá váló munkaerőhiány elérte a közép- és felsővezetői pozíciókat is.
2021. 09. 23. 05:30
Megosztás:

Itt az első magyar beszállítói kutatás: ilyennek látják a magyar cégek az alvállalkozóikat

A magyar vállalkozások döntő többségének a logisztika (31%), a könyvelés és bérszámfejtés (28%), illetve az építőipari munkák (21%) kapcsán van szüksége alvállalkozókra. A partnerek bevonása során elsősorban a megbízhatóságot és a jó referenciákat értékelik, illetve leginkább ismerettség és ajánlások révén keresnek alvállalkozókat – derül ki a Brillit.com 400 hazai cég körében végzett felméréséből. A kis- és középvállalkozásoknak sokszor azzal akad gondjuk, hogy egyáltalán feltűnjenek potenciális üzleti partnerként a céges beszerzések radarján. A felmérést készítő Brillit.com a felmérés eredményeinek ismeretében erre kínál megoldást: az egyedülálló és ingyenesen elérhető üzletfejlesztési platformon pillanatok alatt egymásra találhatnak a vállalkozások.
2021. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Jön 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye

Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
2021. 09. 23. 04:30
Megosztás:

4IG elemzés

Emelkedett ugyan, de sokat nem változott a 4IG technikai képe, a 900 - 1100 forintos range-ben kereskedik a papírt már több napja és nem igazán jutnak eredményre a felek. A korábbi favorit útja is egy kicsit meg lett gátolva és egyre inkább a 900-as szint felé igazodott a napokban. A mai napon lesz csak igazán érdekes a Fed tegnapi sajtótájékoztatója, hiszen a tegnap esti egynhe szigorító porhintést ma már árazhatják az ázsiai és európai parkettek is.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Nem élt tegnap a piacok korrekciójával a Richter és továbbra is a 8500 forintos támasz környékén billeg a grafikon. Ennél a blue chip-nél is a 100-as mozgóátlag jelenleg a meghatározó indikátor, amely tartja a jegyzét. A mai napon még a tegnapi Fed kamatdöntést ízlelgethetik majd a piacok és akár az is előfordulhat, hogy a jövő évi tapper ma már kissé elriasztja majd a befektetőket a részvényektől.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

A 100-as mozgóátlag újra bizonyított és tegnap végül visszapattant a MOL jegyzése is, amely így újra esélyt kapott az augusztus óta nyitva álló rés betöltésére. A piacok pozitívan reagáltak a Fed tegnapi kamattartására, sőt még arra is, hogy hamarosan megkezdheti szigorítását a jegybank. Ma az olajpapír folytathatja útját és drágulhat, de csak addig, amíg 2400 forint felett tudják tartani a vevők a jegyzést.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Adott új híreket a Federal Reserve a tengerentúlon tegnap és az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény óvatosan megfogalmazott egy szigorítást a jövő évre. A jelenlegi kilábalási ütemmel számolva Jérome Powell elnök szerint a 2022 közepéig csökkenhet az eszközvásárlások limitje. A részvénypiac mondhatni pozitívan reagált a hírre, melyet inkább vettek távolinak és ennek örömére a magyar parkett is kapott a fellendülésből. Az OTP számára is pozitívan zárult a nap, 17 60 forintra szökött fel a kurzus, amely így az 50-es mozgóátlagot védte meg, mint támaszt. Bár a spekulánsok optimistán értékelték a Fed tegnapi reakcióit, azt azonban érdemes fejben tartani, hogy hosszú idő óta először beszélt a jegybank szigorításról, ami gyorsan át is fordíthatja az irányt újabb esésbe a részvényeknél.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Itthon is terjed az online vásárlás legzöldebb kézbesítési módja

Nem tudnak egész nap otthon lenni, amúgy is járnak arrafelé, ahol át tudják venni, nincs idejük a futárra várni – ezek a leggyakrabban említett okai annak, amiért az online vásárlók áttérnek az egyelőre még népszerűbb házhoz szállításról. Bár a környezeti megfontolások miatti előnye inkább csak a fiatalokat izgatja, a csomagautomata a második legnépszerűbb átvételi megoldássá vált az elmúlt egy évben – derül ki a Foxpost Box Index most először nyilvánosságra hozott adataiból, amelyeket a jövőben negyedéves rendszerességgel publikálnak.
2021. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Kelet-Közép-Európa GDP-je 146 milliárd euróval lenne magasabb a nemek kiegyensúlyozottabb munkaerőpiaci részvétele esetén

A McKinsey tanácsadócég legfrissebb tanulmánya – Win-win: Kelet-Közép-Európa jól járna, ha helyzetbe hozná a nőket a munkaerőpiacon – szerint a kelet-közép-európai térség GDP-je 2030-ra éves szinten 146 milliárd euróval lenne magasabb, ha a nemek között meglévő munkaerőpiaci különbségeket sikerülne felszámolni. A diszkrimináció kiküszöbölése 8 százalékkal dobná meg a gazdasági növekedést a térségben, hozzávetőleg akkora értéket teremtve, mint a szlovák és a horvát gazdaság együttes teljesítménye.
2021. 09. 23. 03:30
Megosztás: