Az e-számlázás és a számlaadatok lekérdezésének, feldolgozásának jó gyakorlata

A számladatok lekérdezhetővé tételének – vagyis a könyvelés és az áfabevallás automatizálása irányába tett óriási lépés – egy éves évfordulója kapcsán az SDSYS Zrt. egy online szakmai beszélgetést szervezett a tapasztalatokról. Czöndör Szabolcsot, a NAV KAVIG Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetőjét, Mizsányi Attilát, a NAV Digitális Megoldások Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjét, Kocsis Csabát, az Online számla rendszer fejlesztési vezetőjét és Szalai Anettet, a Onespire Zrt. Outbound logisztika, account mmt. menedzserét Poór Károly, az SDSYS cégvezetője kérdezte az e-számlázás jó gyakorlatáról és a még mindig fennálló problémákról.

Az e-számlázás és a számlaadatok lekérdezésének, feldolgozásának jó gyakorlata

A beszélgetés hátterét az SDSYS által elkészített felmérés jelentette, amelyben a felhasználók – piaci szereplők, könyvelők – értékelhették az online számla-adatszolgáltatás működését, jelezhették esetleges fejlesztési igényeket.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy még mindig nem teljesen egyértelmű a felhasználók számára az elektronikus számla fogalma. Czöndör Szabolcs szerint fileformátumtól függetlenül elektronikus számláról beszélhetünk, ha a számladokumentumot elektronikus folyamatokon keresztül kezeli az eladó és a vevő: elektronikusan állítják elő, ilyen csatornán küldik el, elektronikus folyamatokon keresztül fogadják be, és dolgozzák fel. Ebből a szempontból nemcsak az mindegy, hogy milyen dokumentumról beszélünk (PDF, képfile, XML stb.), de továbbítás csatornája is. Ugyan az elmúlt év érezhető változást hozott az elektronikus számlázás gyakorlatának elterjedésében, de még mindig érzékelhető a lemaradása az elektronikus számlafeldolgozás terén. Ezt igazolja a SDSYS kutatása is, mely szerint csak a válaszadók 9%-a számláz és fogad be számlát elektronikusan, 62% csak befogadja, 18% csak küldi az elektronikus számlát. A NAV a felzárkózáshoz is szeretne hozzájárulni az XML-számla – e speciális elektronikus számla – elterjesztésével, mely sokkal hatékonyabbá teheti a bizonylatok feldolgozását is.

Szalai Anett szerint azonban a bejövő számlák elektronikus feldolgozásával kapcsolatos ügyviteli evolúció már lezajlott vagy legalábbis jól halad, de a kimenő számlák kiállításánál és küldésénél még nem teljesen elektronikus vagy automatizált a folyamat. A NAV XML-számlában jó lehetőséget lát egy egységes template, struktúra megteremtésére, amely segítheti a számlakiállítás automatizálását is. Ugyanakkor kiemelte, hogy vannak olyan pontok – például a termékdíj kérdése – amely nehezen formalizálható, és amely hosszútávon is szükségessé teszi az emberi beavatkozást a folyamatba.

Éppen ezért érthető, hogy sok felhasználó szeretné az XML adatkörének további bővítését, hogy könnyebben illeszthessék ezt saját ügyviteli rendszerükhöz, vagy azért, mert így minden számukra szükséges információt biztosan fel kellene tüntetni a számlán. Czöndör Szabolcs és Mizsányi Attila azonban hangsúlyozták, hogy a kötelező adatok körét jogszabályok határozzák meg, nem lehet bekérni olyan adatot, amelyet Áfatörvény nem nevesít. Az XML struktúra csak azokat tartalmazza kötelezően, amelyeket mindenkinek tevékenységtől, ágazattól, terméktől és szolgáltatástól függetlenül meg kell adni. Ugyan ágazati jogszabályok, jövedéki, népegészségügyi, termékdíj törvények, vagy éppen a rezsicsökkentésre vonatkozó előírások bizonyos vállalkozások számára további adatokat is előírhatnak, de ezt csak a körülmények függvényében kötelezőek. Így az online számlarendszer ezek meglétét nem vizsgálja. Ennek ellenére már eddig is számos olyan opcionális mezővel – pl. megrendelési szám, cikkszám – bővítették az XML adatok körét, amelyek kifejezetten a számla-feldolgozási folyamatokat segítik.

A számlázó programok és ügyviteli rendszerek fejlesztői azonban versenyelőnyt kovácsolhatnának abból, hogy a megrendelői igények szerint további elemekkel egészítik ki az adatstruktúrát. Így a szoftvereik használatával kiállított számlák nem csak fiskálisan lesznek helyesek, hanem az összes olyan információt tartalmazzák, ami a számla befogadásához, a kontírozáshoz, az elszámoláshoz szükségesek az adott felhasználó számára. Ebben segíti őket a NAV által készített ajánlás, amely bemutatja, hogy hogyan érdemes a számlázó programot kialakítani.

Mizsányi Attila elmondta, hogy a NAV XML számlaként való használata csak egy lehetőség a vállalkozások számára, nem kötelező használni. Emlékeztetőül összefoglalta, hogy ilyenkor a számlázóprogramban kiállított a számla adatait megkapja a hatóság, és e mellett egy jelzést is, hogy maga az adatszolgáltatás minősül számlának. A vevő nem e-mailben kapja meg a számlát, hanem letölti az adatokat. Egységes szerkezete miatt a számlafeldolgozás egyszerűsödik, és teljesen automatizálható. Czöndör Szabolcs azzal egészítette ki mindezt, hogy ennek használatához szükséges a felek megállapodása az XML-számlák befogadásáról. Azt, hogy az XML-t tekintik a felek számlának a completness indicator használata jelzi, az eredetiséget pedig a hash-kód alkalmazásával lehet igazolni, mely lehetővé teszi az archiválást.A számlák archiválásához tehát meg kell őrizni az eredeti file-t, amelyen a hash-függvényt futtatták és a hash-kódot is. Ha az eredeti számla egy PDF volt, akkor ezt meg sem kapja az adóhivatal, vagyis nem is tudná együtt őrizni, archiválni a számlát. Ha a számla XML, akkor ezzel ugyan rendelkezik, de ez esetben sem vállalja az archiválást. A számlák és az eredetiséget igazoló kódok őrzése a kiállító és a befogadó feladata.

A NAV XML alapján történő elektronikus számlázás használatával kapcsolatban tehát összefoglalóan elmondhatjuk, hogy várható, hogy az ezt használók az egész ügyviteli rendszerüket digitalizálni fogják, hiszen ez egy reális alternatíva, kiindulási alap, és így nem kell saját e-számlát fejleszteni mindenkinek. Az online számlarendszer további fejlesztése azonban lehetséges, például elképzelhető, hogy később az érintettek követhetik, hogy a számlát letöltötte-e, levonásba helyezte-e a vevő. Ugyanakkor az adóügyi ellenőrző riport funkció megszüntetését nem tervezik.

A beszélgetés másik fő témája a rendszer működéssel kapcsolatosan előforduló anomáliák, leállások, lassulások voltak. Kocsis Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, hogy örömmel állapították meg, hogy már az év elejétől sokan használták a NAV 3.0-ás rendszert, vagyis a cégek nem várták ki a moratórium leteltét. Továbbá nemcsak az adatszolgáltatás, hanem az adatok letöltése is népszerű. Ennek köszönhetően azonban előfordulhatnak lassulások, leállások is, mert egy rendszert nem lehet adatszolgáltatásra, vagyis feltöltésre és az adatok letöltésére, olvasására is optimalizálni. Mivel ezt a rendszert elsősorban az adatszolgáltatásra, a számlaadatok beküldésére fejlesztették, a problémák nem is ezzel, hanem a lekérdezésekkel kapcsolatban jelentkeznek.

Ugyanakkor az eredeti elképzelésekhez képest ez az egyensúly felborult: munkaidőben, reggel 8-tól délután 5-ig 5 másodpercenként 3000 adatszolgáltatásra 20.000 lekérdezés jut. Bár az alapfunkció ilyenkor is működik, de a válaszidő megnőhet. Ugyan nem korlátozzák a forgalmat, és nem kvótázzák a lekérdezéseket, de fontos lenne, hogy a felhasználók se használják túl a rendszert.

Hogyan érdemes a lekérdezéseket elvégezni, hogy ne terheljük túl a rendszert?

-Egy nagy számlaforgalmú cég ne csúcsidőben és ne egyszerre indítson lekérdezést.

-Ne kérdezzünk le egyszerre nagyon sok számlát.

-Ha a letöltési idő hosszabb a vártnál, ne azonnal indítsunk új lekérdezést, mert ezzel tovább növeljük a terhelést, vagyis tovább lassítjuk a rendszert.

Mindezt természetesen a fejlesztés során kell helyesen kialakítani, a felhasználóknak nem kell üzleti igényeiket korlátozni, vagy tekintettel lenniük a rendszerekre. Egy jól megtervezett szoftver figyelembe veszi mindezt, és a háttérben ütemezi a lekérdezéseket. Ugyanakkor teljes bizonyossággal nem kerülhetők el a rendszerleállások, ezért az adójogszabályok fel vannak készítve az üzemszünetekre is. Ez biztosítja, hogy az adózók nem szenvednek hátrányt, ha az adatszolgáltatás megtörténik, amikor elhárult a probléma.

Hozzászólások

A magyar tőzsdei befektetők ezt élték át a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 48 610,95 ponton zárt pénteken, 1119,26 ponttal, 2,36 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.
2021. 08. 01. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítette szolgáltatási zónáját a GreenGo

Mintegy 8 négyzetkilométerrel bővítette autómegosztó szolgáltatási zónáját Budapesten a GreenGo Car Europe Kft. - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 01. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Energetikai beruházással csökkenti áramköltségét a békéscsabai Dolcetta Kft.

Csaknem 17 millió forintos energetikai beruházással áramköltségének több mint 20 százalékát takarítja meg a jövőben a békéscsabai székhelyű édességipari cég, a Dolcetta Kft., amely több mint 700 millió forintból épít új gyártó- és raktárcsarnokot.
2021. 08. 01. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A megemelt minimálbér segítheti az ingatlanpiacot

Az idén erős évet vár az eddigi ingatlan adásvételek és hitelfelvételek felfutása alapján a Duna House, a cég várakozása szerint jövőre is hasonlóan alakulhat a piac, amit segít majd a megemelt minimálbér is.
2021. 07. 31. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás

Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2021. 07. 31. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Modern üzleti és termelési környezetet kialakító fejlesztést valósított meg az Uniholz Kft.

Befejeződött az Uniholz Kft. modern üzleti és termelési környezetet kialakító fejlesztése Hajdúnánáson, az acél kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kelet-magyarországi vállalkozás a több mint 70 millió forintos komplex logisztikai fejlesztéséhez 50,5 millió forint támogatást kapott a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) - közölte a társaság az MTI-vel.
2021. 07. 31. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

A Fitch Ratings nemzetzközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását: továbbra is stabil kilátású BBB osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket - írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.
2021. 07. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Életbe lépett az oszágos tűzgyújtási tilalom

Szombaton életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.
2021. 07. 31. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen tényezők befolyásolják a fizetéseket?

A gazdaság újraindulása miatti munkaerőhiány béremelési nyomást eredményezhet, a gyorsuló infláció viszont laposabbá tette a reálbérindex görbéjét. Mi várható a következőkben?
2021. 07. 31. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik augusztustól a házhoz szállított ételek áfája

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertették az ÁFA-kedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait.
2021. 07. 31. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lökést kaphat a magyar export

A külkereskedelmi mérlegtöbblet éves szinten duplázódott és a 2019-es szintet is túllépte, igaz, a 2018-as és 2017-es érétkektől elmarad. A jövőben a gyárberuházások segíthetik az exportbővülést, ami javíthat a mérlegen.
2021. 07. 31. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csak akkor teszünk a Földért, ha saját előnyünk származik belőle?

Milyen egyéni előnyünk származik a fenntartható tettekből? Belső indíttatásból vagyunk környezettudatosak, vagy csak a spórolás és az anyagi haszon hajt minket? Az UniCredit Bank és a SteiGen négygenerációs kutatása kiderítette, hogy az egyes korosztályok fenntartható cselekedetei sok esetben nem fenntarthatósági céllal, hanem spórolásból vagy anyagi előnyszerzésből születnek.
2021. 07. 31. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt a lakásépítési kedv: több mint 20 ezer lakás épülhet idén

Idén alig hét hónap alatt 5,5 százalékkal drágultak a Budapesten eladásra kínált új lakóingatlanok A januári 875 ezerről június végére 923 forintra emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. A megyeszékhelyeken még erőteljesebb áremelkedés látható, az átlagos négyzetméterár 600 ezer forint fölé ugrott, ami 13 százalékos növekedést jelent januárhoz képest. Az eladó új lakások árának emelkedésre részben az építőanyagok drágulásának köszönhető. A lakásépítési kedv viszont kiugró: az év első felében több mint 15 ezer engedélyt adta ki, ami éves szinten 22 százalékos emelkedésnek felel meg. 2021-ben bőven 20 ezer fölött lehet a megépült új lakások száma.
2021. 07. 31. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Uborkaszezon és tavaszi zsongás – az évszakok hatása az ingatlanpiacra

Közel sem mindegy, az év melyik szakában vásárolunk lakóingatlant vagy mikor kínáljuk azt eladásra, a szezonalitás ezen a piacon is megfigyelhető. Az idei év azonban több szempontból is a megszokottól eltérően alakul, a tavaszi zsongás már év elején elindult és van, ahol most is változatlanul pörög a piac. Az OTP Ingatlanpont szakértői az évszakok és az ingatlanpiaci kereslet, kínálat összefüggéseit, valamint a jövő változó tendenciáit vizsgálják.
2021. 07. 31. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Luxusingatlanból sincs hiány Baranya megyében

A Duna House adatai alapján Baranya megyében az idei első félévében több mint 15,5%-kal drágultak az ingatlanárak a tavalyi esztendő azonos időszakához képest. A legtöbb és a legmagasabb árú tranzakció Pécsett realizálódott. Míg a legdrágább ingatlan 95 millió forintért kelt el a megyeszékhelyen, addig a mostani kínálatban már nem ritka a 100 millió forint feletti értékű ingatlan sem.
2021. 07. 31. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ritka betegségeket vizsgáltak az SZTE kutatóinak vezetésével

A három vidéki orvosképző centrum – a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint egy kutatóintézet, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont kiemelkedő jelentőségű és rendkívül eredményes összefogásának köszönhetően a ritka betegségek pathogenezisének kutatásában, új diagnosztikai és terápiás fejlesztések megalapozásában sikerült áttörést elérni. A kutatás-fejlesztés eredményei az új diagnosztikus eljárások kidolgozásával és azok alkalmazásával már most hasznosulnak a mindennapi klinikai gyakorlatban. A projekt további sikerei közé tartozik, hogy a sejt- és génterápiás eljárásokat előkészítő vizsgálatok is rendkívül ígéretesek a gyakorlati alkalmazás szempontjából.
2021. 07. 31. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint öt tonna hulladéktól szabadították meg önkéntesek a Tisza árterét

Önkéntesek gyűjtöttek össze több mint 5 tonna hulladékot a Tiszából és annak árteréből a II. Tisza-tavi PET Kupán júniusban. A szervezők és az önkéntesek munkáját a Laptophardware.hu két felújított laptoppal honorálta, így a következő, július végi, kilencedik alkalommal szervezett Felső-Tiszai PET Kupa során már ezek is a segítségükre lesznek.
2021. 07. 31. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
2021. 07. 30. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
2021. 07. 30. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi jön most? Mi lesz a szigorítás után?

A mostani kilátások szerint az év végéig akár a 2 százalékos szintig növekedhet az alapkamat az inflációs kockázatok miatt. Az infláció gyorsulása mellett az inflációs várakozások is kedvezőtlenül alakultak, 3-8 százalék között szóródnak, hasonlóan magas plafonra pedig régen volt példa.
2021. 07. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: