Az e-számlázás és a számlaadatok lekérdezésének, feldolgozásának jó gyakorlata

A számladatok lekérdezhetővé tételének – vagyis a könyvelés és az áfabevallás automatizálása irányába tett óriási lépés – egy éves évfordulója kapcsán az SDSYS Zrt. egy online szakmai beszélgetést szervezett a tapasztalatokról. Czöndör Szabolcsot, a NAV KAVIG Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetőjét, Mizsányi Attilát, a NAV Digitális Megoldások Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjét, Kocsis Csabát, az Online számla rendszer fejlesztési vezetőjét és Szalai Anettet, a Onespire Zrt. Outbound logisztika, account mmt. menedzserét Poór Károly, az SDSYS cégvezetője kérdezte az e-számlázás jó gyakorlatáról és a még mindig fennálló problémákról.

Az e-számlázás és a számlaadatok lekérdezésének, feldolgozásának jó gyakorlata

A beszélgetés hátterét az SDSYS által elkészített felmérés jelentette, amelyben a felhasználók – piaci szereplők, könyvelők – értékelhették az online számla-adatszolgáltatás működését, jelezhették esetleges fejlesztési igényeket.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy még mindig nem teljesen egyértelmű a felhasználók számára az elektronikus számla fogalma. Czöndör Szabolcs szerint fileformátumtól függetlenül elektronikus számláról beszélhetünk, ha a számladokumentumot elektronikus folyamatokon keresztül kezeli az eladó és a vevő: elektronikusan állítják elő, ilyen csatornán küldik el, elektronikus folyamatokon keresztül fogadják be, és dolgozzák fel. Ebből a szempontból nemcsak az mindegy, hogy milyen dokumentumról beszélünk (PDF, képfile, XML stb.), de továbbítás csatornája is. Ugyan az elmúlt év érezhető változást hozott az elektronikus számlázás gyakorlatának elterjedésében, de még mindig érzékelhető a lemaradása az elektronikus számlafeldolgozás terén. Ezt igazolja a SDSYS kutatása is, mely szerint csak a válaszadók 9%-a számláz és fogad be számlát elektronikusan, 62% csak befogadja, 18% csak küldi az elektronikus számlát. A NAV a felzárkózáshoz is szeretne hozzájárulni az XML-számla – e speciális elektronikus számla – elterjesztésével, mely sokkal hatékonyabbá teheti a bizonylatok feldolgozását is.

Szalai Anett szerint azonban a bejövő számlák elektronikus feldolgozásával kapcsolatos ügyviteli evolúció már lezajlott vagy legalábbis jól halad, de a kimenő számlák kiállításánál és küldésénél még nem teljesen elektronikus vagy automatizált a folyamat. A NAV XML-számlában jó lehetőséget lát egy egységes template, struktúra megteremtésére, amely segítheti a számlakiállítás automatizálását is. Ugyanakkor kiemelte, hogy vannak olyan pontok – például a termékdíj kérdése – amely nehezen formalizálható, és amely hosszútávon is szükségessé teszi az emberi beavatkozást a folyamatba.

Éppen ezért érthető, hogy sok felhasználó szeretné az XML adatkörének további bővítését, hogy könnyebben illeszthessék ezt saját ügyviteli rendszerükhöz, vagy azért, mert így minden számukra szükséges információt biztosan fel kellene tüntetni a számlán. Czöndör Szabolcs és Mizsányi Attila azonban hangsúlyozták, hogy a kötelező adatok körét jogszabályok határozzák meg, nem lehet bekérni olyan adatot, amelyet Áfatörvény nem nevesít. Az XML struktúra csak azokat tartalmazza kötelezően, amelyeket mindenkinek tevékenységtől, ágazattól, terméktől és szolgáltatástól függetlenül meg kell adni. Ugyan ágazati jogszabályok, jövedéki, népegészségügyi, termékdíj törvények, vagy éppen a rezsicsökkentésre vonatkozó előírások bizonyos vállalkozások számára további adatokat is előírhatnak, de ezt csak a körülmények függvényében kötelezőek. Így az online számlarendszer ezek meglétét nem vizsgálja. Ennek ellenére már eddig is számos olyan opcionális mezővel – pl. megrendelési szám, cikkszám – bővítették az XML adatok körét, amelyek kifejezetten a számla-feldolgozási folyamatokat segítik.

A számlázó programok és ügyviteli rendszerek fejlesztői azonban versenyelőnyt kovácsolhatnának abból, hogy a megrendelői igények szerint további elemekkel egészítik ki az adatstruktúrát. Így a szoftvereik használatával kiállított számlák nem csak fiskálisan lesznek helyesek, hanem az összes olyan információt tartalmazzák, ami a számla befogadásához, a kontírozáshoz, az elszámoláshoz szükségesek az adott felhasználó számára. Ebben segíti őket a NAV által készített ajánlás, amely bemutatja, hogy hogyan érdemes a számlázó programot kialakítani.

Mizsányi Attila elmondta, hogy a NAV XML számlaként való használata csak egy lehetőség a vállalkozások számára, nem kötelező használni. Emlékeztetőül összefoglalta, hogy ilyenkor a számlázóprogramban kiállított a számla adatait megkapja a hatóság, és e mellett egy jelzést is, hogy maga az adatszolgáltatás minősül számlának. A vevő nem e-mailben kapja meg a számlát, hanem letölti az adatokat. Egységes szerkezete miatt a számlafeldolgozás egyszerűsödik, és teljesen automatizálható. Czöndör Szabolcs azzal egészítette ki mindezt, hogy ennek használatához szükséges a felek megállapodása az XML-számlák befogadásáról. Azt, hogy az XML-t tekintik a felek számlának a completness indicator használata jelzi, az eredetiséget pedig a hash-kód alkalmazásával lehet igazolni, mely lehetővé teszi az archiválást.A számlák archiválásához tehát meg kell őrizni az eredeti file-t, amelyen a hash-függvényt futtatták és a hash-kódot is. Ha az eredeti számla egy PDF volt, akkor ezt meg sem kapja az adóhivatal, vagyis nem is tudná együtt őrizni, archiválni a számlát. Ha a számla XML, akkor ezzel ugyan rendelkezik, de ez esetben sem vállalja az archiválást. A számlák és az eredetiséget igazoló kódok őrzése a kiállító és a befogadó feladata.

A NAV XML alapján történő elektronikus számlázás használatával kapcsolatban tehát összefoglalóan elmondhatjuk, hogy várható, hogy az ezt használók az egész ügyviteli rendszerüket digitalizálni fogják, hiszen ez egy reális alternatíva, kiindulási alap, és így nem kell saját e-számlát fejleszteni mindenkinek. Az online számlarendszer további fejlesztése azonban lehetséges, például elképzelhető, hogy később az érintettek követhetik, hogy a számlát letöltötte-e, levonásba helyezte-e a vevő. Ugyanakkor az adóügyi ellenőrző riport funkció megszüntetését nem tervezik.

A beszélgetés másik fő témája a rendszer működéssel kapcsolatosan előforduló anomáliák, leállások, lassulások voltak. Kocsis Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, hogy örömmel állapították meg, hogy már az év elejétől sokan használták a NAV 3.0-ás rendszert, vagyis a cégek nem várták ki a moratórium leteltét. Továbbá nemcsak az adatszolgáltatás, hanem az adatok letöltése is népszerű. Ennek köszönhetően azonban előfordulhatnak lassulások, leállások is, mert egy rendszert nem lehet adatszolgáltatásra, vagyis feltöltésre és az adatok letöltésére, olvasására is optimalizálni. Mivel ezt a rendszert elsősorban az adatszolgáltatásra, a számlaadatok beküldésére fejlesztették, a problémák nem is ezzel, hanem a lekérdezésekkel kapcsolatban jelentkeznek.

Ugyanakkor az eredeti elképzelésekhez képest ez az egyensúly felborult: munkaidőben, reggel 8-tól délután 5-ig 5 másodpercenként 3000 adatszolgáltatásra 20.000 lekérdezés jut. Bár az alapfunkció ilyenkor is működik, de a válaszidő megnőhet. Ugyan nem korlátozzák a forgalmat, és nem kvótázzák a lekérdezéseket, de fontos lenne, hogy a felhasználók se használják túl a rendszert.

Hogyan érdemes a lekérdezéseket elvégezni, hogy ne terheljük túl a rendszert?

-Egy nagy számlaforgalmú cég ne csúcsidőben és ne egyszerre indítson lekérdezést.

-Ne kérdezzünk le egyszerre nagyon sok számlát.

-Ha a letöltési idő hosszabb a vártnál, ne azonnal indítsunk új lekérdezést, mert ezzel tovább növeljük a terhelést, vagyis tovább lassítjuk a rendszert.

Mindezt természetesen a fejlesztés során kell helyesen kialakítani, a felhasználóknak nem kell üzleti igényeiket korlátozni, vagy tekintettel lenniük a rendszerekre. Egy jól megtervezett szoftver figyelembe veszi mindezt, és a háttérben ütemezi a lekérdezéseket. Ugyanakkor teljes bizonyossággal nem kerülhetők el a rendszerleállások, ezért az adójogszabályok fel vannak készítve az üzemszünetekre is. Ez biztosítja, hogy az adózók nem szenvednek hátrányt, ha az adatszolgáltatás megtörténik, amikor elhárult a probléma.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: